Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@hugger za mňa férová ponuka,žili ste spolu 20 rokov,nevidím dôvod robiť si zle,ak je aj ona normálna.Prečo si hneď niekto myslí,že akonáhle sa rozídu,tak si musí tam niekoho nasťahovať?preboha prečo??Byt by som neprepisovala,zdedia ho deti.Ak jej tam dovolíš bývať ,mozno by som uzavrela dohodu ,že podmienkou je,aby si tam nikoho nenastahovala.Takto isto to má môj dobrý kamarat,nechal bývať exmanželku so synom v jeho byte.Pomáha jej aj sa stará o deti.Ona je takisto voči nemu ústretová,aj mu niekedy navarí,keď sa zastaví,vychádzajú spolu úplne inteligentne .Podľa mna lepšie ako keď si majú dvaja robiť zle.A keď to tebe nevadí,že jej budeš dávať peniaze navyše ,tak nevidím problém.Na co ho vyrábať?Nepozname ani teba ani ju.Mozno chvíľu potrvá,kým sa otrasiete z rozchodu,emócie sú ešte vybičované.A s novú partnerku predsa nemusí zaujímať,že tvoje deti zostali s matkou bývať v tvojom byte.Mozno si nájdeš nejakú s vlastným byvaním ,ved očividne tu na Mk nadobudli počas manželstva vsetky ženy vlastné bývanie.
@hugger ja stale nerozumiem tomu co splietas, ze im musis nechat byt, inak prides o kontakt s dcerou.
Mladsiu si musis kupit bytom. Takze sa znova pytam - za tie roky si si fakt s dcerami nevybudoval normalny vztah?
Exka ta podrazila hned zo startu - povedala starsej o rozchode sama o den skor, nedodrzala dohodu. A ty si myslis, ze ta neodrbe aj na inych veciach?
A ci budes v ociach novej partnerky starostlivy otec alebo osklbavany trulo? Ani jedno. Budes bud dobrym zdrojom penazi aj pre nu alebo klamar, ktory sa s exkou prakticky nerozisiel. Normalna zena ti to tolerovat nebude.
@huxy prečo by to nepovedal?nerozumiem,predstav si ,že si nájdeš muža,v tejto situácii.On si s tebou teda kúpi byt alebo si zariadite nejaké bývanie a žijete si svoj život.Nerozumiem,akoze potom mu povieš,vykopni Exku z bytu aj s dcerou a poďme tam my?Ved toto je čisto jeho vec.Ja keby som si nasla rozvedeného ,ktorý dokáže zabezpečiť slušný zivot bývalej rodine,hľadí na potreby svojich detí a zároveň ti zabezpečí pekný život (keďže teda asi peniaze má),tak ja by som nemala problém .Veď to ukazuje jeho charakter,Je lepšie,keď tu muži chcú platiť 50 € na dieťa a vyhodiť ženu na ulicu po 20-tich rokoch spolunažívania?Za mňa jeden slušný chlap s charakterom.
Nerozumiem, preco vsetci beriete "rentu" a kartu od byvaleho ako nejaku vyhodu...teraz ma ta zena cca 40rokov, este si moze vziat hypoteku a platit si svoj byt, na stare kllena neskonci na ulici - ci myslite, ze byvaly priatel ju bude cely zivot dotovat? Pochybujem..@hugger a co variant, ze si vezme ex na maly byt hypoteku - ty budes byvat v jej byte a ona v tvojom, kym deti nevyrastu? Nech sa ma kam presunut, ked mladsia dcera odrastie..tvoja snaha i pomoc je pekna, ale ona sa musi zacat zaujimat o svoju buducnost a aktivne investovat do vlastnej nehnutelnosti. Ako nevydata zena to mala spravit uz pred 20rokmi, ale ani teraz nie je neskoro. O 10 rokov vsak uz ziadnu hypo nedostane a co s nou bude?
@liljana matematika nepusti, 100tisicovy byt to v Ba ani nahodou najomnici nesplatia za 15 rokov 😁. Ano mame takto byty, slusny prijem atd., ale aby sa trojizbak splatil za 15 rokov, to je cista utopia. Pri cenach prenajmov a mesacnych poplatkoch najomnik bytu z tej doby by ho splatil tak za 30 rokov. Jedine, ak by ho clovek sam dotoval, alebo by cast kupnej ceny uz mal. Navyse nie kazdy mlady clovek ma prijem na to, aby mu banka pozicala na 100% hodnoty nehnutelnosti. Hovoris o tom, ako keby to slo lavou zadnou. Navyse zena, ktora je na materskej/rodicovskej plus v domacnosti ma dve deti, nema manzela, takej uver nedaju ani nahodou. Suhlasim ale, ze robia zeny velku chybu ak idu do vztahu a deti a nemaju poriesene vlastne byvanie, ziadne istoty. Vacsinou si to riesia manzelia spolocne. Ale tu ani to manzelstvo nebolo
@juliana30 ja by som takého chlapa nechcela, a myslím že mnoho iných normálnych žien, čo hľadajú seriózny vzťah. Prečo by expartner (ani nie manžel) mal finančne podporovať "cudziu" ženu? Čo nemá zdravé ruky, nohy, že nemôže ísť pracovať? Nech sa stará o deti a podporuje ich. Ale vážny vzťah s takým chlapom? Nie som sibnuta. A to mám osobne rozvedeneho priateľa ale toto nie.
@huxy to za akych podmienok zije moja byvala rodina by bez vahania bola jadns z prvych diskusii s novou partnerkou. Kazda sa moze rozhodnut ci si zacne s niekym kto sa so svojou ex natahuje o kazde euro alebo s niekym kto zodpovedne zabezpecil rodinu. Lebo ona moze dopadnut rovnako. Zle sa na to pozeram?
@hugger Moj priatel pri rozchode s priatelkou a matkou jeho dvich deti tiez "zakrvacal", vyplatil jej zo spolocneho bytu viac, nez mala narok - aby si mohla kupit v blizkosti byt na hypoteku. Deti maju v striedavej, finacne sa viac podiela on, ma vyssi plat, obcaj jej pomaha js velkymi nakupom (nema auto). To vsetko beriem ako velmi ferove a som rada, ze je taky a ze sa dokazal slusne rozist, ineho muza by som nechcela. Ale aby chodil do jej obydlia (inak byva s nou uz jej priatel), aby jej dal kartu - to by pre mna znamenalo, ze celkom tie dvere za sebou nezatvoril a bala by som sa ist do takeho vztahu.
@hugger presne tak.Ja sama som prešla otrasným rozvodom,kde Ex zarába nadštandardne (rozumiej nad 5-6 000€) mesačne a chcel platiť 60€ na deti!Najradsej by bol ,aby som skončila s deťmi na ulici.Chvalabohu mám vlastné bývanie, a on medzitým všetko napísal na milenku,takze deti nedostanú nič.A to by som dala ruku do ohňa za neho,že v živote by toto neurobil.Za mňa je si jeden z mála ,ktorý má charakter.A žena s ktorou si žil viac ako 20 rokov a vychovala ti deti,predsa nieje cudzia.Každej žene by som dopriala takého muža,ktorému nieje ľahostajné,ako budú žiť jeho deti s matkou.
@hugger buď nerozumieš alebo nechceš rozumieť môjmu pohľadu na vec. Staraj sa o deti, podporuje, aj finančne. Ale stále si myslím, že deti áno, ale ak teda už ako pár fungovať nebudete, prečo finančne podporovať ex? Pre mňa je to nepochopiteľné. Predpokladám, že zdravá je. Takže pracovať vie, ak by mala len platiť energie a chod bývania (bez hypo), tak to proste musí dať. a opakujem sa, každá normálna žena, ktorá chce mať rodinu s chlapom, tak by s tým nebola stotožnená, aby jej muž podporoval bývalú.
@liv1 Konkretne uver som splacala 10.000 SKK mesacne, najom s energiami bol 7.500 SKK, zarabala som okolo 11.000 SKK. Byvala som u rodicov skoro zadarmo, gastrace som im len davala, sklolne som si sama platila..(vzdy mi na to vysiel 13. a 14. plat), ale nic moc som si vtedy nemohla dovolit. Ale to ani ini studenti.
@liljana ale v 2009 sa nedal 3izbak prenajat za 800 eur, nerob sa ze si to nepochopila. Navyse, ak si niekto pozical napr 100 tisic, na urokoch mu to pridalo par desiatok tisic. Pri 100% uvere je teraz splatka 770 eur. Takze neexistuje, ze by splatka zaplatila celu hypoteku ani teraz, ani vtedy, este navyse za 15 rokov 😁. Ani omylom. Chcem vidiet tu banku, ktora poskytne hypoteku 100 tisic, aby na tom zarobila len 8 tisic eur 😁. Nieco tu nesedi, moje vypocty to ale nebudu. Zhrniem to.
1. Najom v 2009 nebol 800 eur. Takze nedalo sa mesacne splatit splatka 770 eur z prenajatia bytu, kedze musime zaratat este aj mesacne poplatky.
2. Dokonca ani v roku 2023 to nesedi, ak by sa prenajal byt za 800 eur, poplatky sa zaplatili, zostava 600 ale mesacna splatka je 770.
3. Takze vychadza z toho jedine, taka hypoteka sa da splatit za 15 rokov len v pripade, ze to clovek plati z prenajmu plus dotuje z vlastnych penazi.
@liv1 Hypo na 120k na 20 rokov zobrata rok dozadu pri 1,3% bola splatka okolo 575 eur. Vynos z mesacneho najmu by stacil na tuto splatku. Ak mal niekto vlastny kapital, je to samozrejme lepsie. Stale nerozumiem, preco ma zahrnas informaciami, ze sa nieco neda prenajat za 800 eur, ked v 2008 bol vlastne realitny boom a ceny prenajmov vela bytov v centre,... boli uz vtedy dost vysoke.
Viem, ako to bolo, kedze mam presnu evidenciu v exceli aj originali faktur v pdf, kludne ti dolozim screenshoty (bez osobnych udajov). 🙂

@kroska18 V 2008 stal 3izbak v Blave 100 tis eur. Za 15 rokov ho kludne mohli splatit najomnici a mali by splateny byt v hodnote 200 tis eur. Ale naco by mi bol rezervny byt na horsie casy zadarmo (splateny najomnikmi) v hodnote 200 tis eur, ved som vo vztahu, peniaze navyse predsa nepotrebujem a my sa nikdy nerozideme. :D
Druha vec. Co robil nejaky clovek cely zivot, 40 rokov, ked si nevedel zaobstarat aspon hlupu vlastnu garzonku. To bud nic nerobil, alebo vsetko vzdy preflakal na blbosti? Kazde zvieratko ma zakladny instinkt, hlada si noru, kam sa moze schovat, byvat. Len niektorym ludom chyba...