Finančný rozdiel v partnerskom vzťahu
Ahojte,
potrebujem poradiť. Mám partnera sme spolu cez 5 rokov. No je veľky rozdiel v naších mesačných príjmoch. Obaja podnikáme, každý v inom sektore. Partner ide s peniazmi od mesiaca do mesiaca, keď mu platia faktúry neskoro po splatnosti tak je aj bez peňazí. Teda ženy, vytáča ma to. Hoc viem že robí ako sa dá, nie je žiadny lenivec je veľmi pracovitý a šikovný. Ono ani nie je problém v tom koľko zarobí ale že to všetko odíde na poplatky. Ja ho veľmi ľúbim ale už ma ozaj unavuje všetko ťahať finančne. Mám na to bez problémov ešte viem aj ušetriť ale neviem cítim sa ako chlap. Nehovoriac o tom že neviem ako by sme fungovali keby som otehotnela.
Bojí sa, že stratí zákazníkov, ktorí mu platia faktúry neskoro?
ak tvoj chlap robí v strojárine, pravdou je, že všetkých čo poznám, šli dole s objednávkami. Tie stroje sú veľmi drahé a leasing tiež. Chcelo by to sadnúť si, urobiť analýzu na papier a rozhodnúť sa ako ďalej. Plus mínus. Lebo podnikať a nemať pomaly nič, alebo z mesiaca na mesiac👉 je blbosť. Mám takú kamošku, už 2 roky podniká a zisk 0. Ťahá to z úspor. To se fakt vyplatí 🤦
ak tvoj chlap robí v strojárine, pravdou je, že všetkých čo poznám, šli dole s objednávkami. Tie stroje sú veľmi drahé a leasing tiež. Chcelo by to sadnúť si, urobiť analýzu na papier a rozhodnúť sa ako ďalej. Plus mínus. Lebo podnikať a nemať pomaly nič, alebo z mesiaca na mesiac👉 je blbosť. Mám takú kamošku, už 2 roky podniká a zisk 0. Ťahá to z úspor. To se fakt vyplatí 🤦
@jamimo áno robí v strojárskej oblasti
Ako dlho ma ešte splácať ten dom? Ma to aj nejako právne ošetrené s bratom že dom je uz napísaný naňho?
Koľko platíš stravu, energie a pod? Lebo môže to byt aj kľudne viac ako 600€. A teda keby niet teba, neviem čo by jedol…lebo tie splátky bratovi by platit musel aj naďalej a na stravu už neviem kde by zobral
Tak chodte byvat do toho tvojho bytu a on nech prenajme ten svoj dom, bude na tom financne lepsie
Ako dlho ma ešte splácať ten dom? Ma to aj nejako právne ošetrené s bratom že dom je uz napísaný naňho?
Koľko platíš stravu, energie a pod? Lebo môže to byt aj kľudne viac ako 600€. A teda keby niet teba, neviem čo by jedol…lebo tie splátky bratovi by platit musel aj naďalej a na stravu už neviem kde by zobral
@kristinka92 ešte 5 rokov, áno majú normálne zmluvu prvú čast dostal 20tis a zvyšok sú dohodnuté splátky
energie v dome platím dokopy 300€ mesačne a strava ma vychádza okolo 500-600€ pre oboch
partneri síce nemusia mať nutne rovnaký príjem, ale nemalo by to byť tak, že jeden platí ledva ledva svoje, aj to nie všetko svoje a druhý dopláca (nehovorím o ženách na MD, RD, mužoch na MD RD alebo o prípadoch kde v dlhoročnom partnerstve sa niečo stane, PN, strata práce), treba si uvedomiť, že autorka síce býva u priateľa (x debát, že ak bývam u partnera v jeho vlastnom, tak neplatím nájom, ale polovicu energií a nejaký príspevok na bývanie ale určite nie nájomné) , ale platí komplet energie a stravu cca 900 EUR. Takže áno,splácaš mu jeho dom.
Autorka a keby tvoj priateľ povedal, že on si svoj dom dá niekomu do prenájmu za drahé peniaze, z toho sa zaplatí splátka bratovi a ešte mu aj zostane, ty nech svojmu nájomníkovi vypovieš zmluvu, lebo pôjdete bývať do tvojho bytu, kde ti ale on nebude za bývanie platiť nič, lebo veď to je tvoj byt, ale je ochotný platiť energie a stravu? Čo by si na to povedala?
partneri síce nemusia mať nutne rovnaký príjem, ale nemalo by to byť tak, že jeden platí ledva ledva svoje, aj to nie všetko svoje a druhý dopláca (nehovorím o ženách na MD, RD, mužoch na MD RD alebo o prípadoch kde v dlhoročnom partnerstve sa niečo stane, PN, strata práce), treba si uvedomiť, že autorka síce býva u priateľa (x debát, že ak bývam u partnera v jeho vlastnom, tak neplatím nájom, ale polovicu energií a nejaký príspevok na bývanie ale určite nie nájomné) , ale platí komplet energie a stravu cca 900 EUR. Takže áno,splácaš mu jeho dom.
@som_realistka veď keby sa vymenili a išli do jej bytu, on by dom prenajal, tak by mu tú splátku splácal nájomník a on by bol 600 eur v pluse a mohol by platiť energie a stravu v byte.
100 zdravotka je málo nie?veď min odvody sú okolo 250?plus ešte dane na tie by si mal šetriť celý rok.Kolko rokov podniká?musi zdvihnúť ceny nemá význam podnikať, mať veľa zákazok a nemať peniaze a byť ustvany
Takže radšej na teba neprepise časť domu a bude takto žiť ako škrečok v kolotoči.Ty máš si ochotná dať, tak nech prepise časy domu na teba a bude mať aj on Nedá sa všetko ...sadnite a spíšte úplne reálne koľko je materiál, robota, dane, odvody, benzín, mobil a koľko má zisk či sa to vôbec oplatí.
Nemôže sa držať silou mocou niečoho čo mu neprináša zisk aký by si zasluzil
100 zdravotka je málo nie?veď min odvody sú okolo 250?plus ešte dane na tie by si mal šetriť celý rok.Kolko rokov podniká?musi zdvihnúť ceny nemá význam podnikať, mať veľa zákazok a nemať peniaze a byť ustvany
@luccija na zdravotnú poisťovňu je tuším okolo 107 eur minimálny preddavok. Asi platí len to.
Už akokoľvek sa na to pozeráš, doplácaš na svojho ani nie manžela ale kamaráta. Platiš mu stravu, energie. Sebe platiš komplet všetko. On si spláca svoje vlastníctvo. Tak v podstate ťa využíva. Keby teba nemal tak by nejedol? Nezasvietil si? Neuvaril večeru? Aj ja by som bola naštvaná. Nech prispieva polovicou na všetky spoločné výdaje a svoj majetok nech si platí sám. Ty máš svoj majetok, tak máš kam ísť. On ti tvoj majetok neplatí. Keby si bola vo svojom, tiež ti nespláca hypotéku, len energie a nájom. Vychádzala by som z toho, že keď nevie zarobiť, tak nech ide inde robiť, kde zarobí
On si splatí svoj domček, ty minieš na jedlo a energie a kľudne ťa môže potom vykopnut z jeho domu.
ale veď teraz je to spravodlivé, on platí bratovi akože prenájom a ty platíš stravu a energie....takže? on platí 600 eur a ty predpokladám že ak to spočítaš tak 600-700eur....nie ste manželia, takže momentálne je to ok....ak sa vezmete, tak nakoľko dom bude bratovi splácať zo spoločných peňazí, žiadaj časť domu prepísať aj na teba....to či mať alebo nemať dieťa je potom otázka či to spolu utiahnete, nie či to všetko bude financovať on....zase nemá príjem len tých 1300 eur(600+600+100), určite je to viac....
@belllinka
@som_realistka ti to napisala uplne presne. Navyše autorka mu chcela polku domu mu vyplatiť, aby splacali "svoje" on nechcel, lebo dom je/bude jeho. Ale inak zvyšok platit moze všetko, lebo jemu to skratka "nechadza"... paráda 👌
a ano všade je to tak že pri dieťati, teda ak je žena na RD je reálne 1príjem, takže sa musia uskromniť
ale veď teraz je to spravodlivé, on platí bratovi akože prenájom a ty platíš stravu a energie....takže? on platí 600 eur a ty predpokladám že ak to spočítaš tak 600-700eur....nie ste manželia, takže momentálne je to ok....ak sa vezmete, tak nakoľko dom bude bratovi splácať zo spoločných peňazí, žiadaj časť domu prepísať aj na teba....to či mať alebo nemať dieťa je potom otázka či to spolu utiahnete, nie či to všetko bude financovať on....zase nemá príjem len tých 1300 eur(600+600+100), určite je to viac....
@mogaa takže ona má splácať bratovi dom, zo svojich peňazí, čo nie je jej vlastníctvo a keď sa rozvedú, tak potom si zbaliť igelitku, lebo dom bude na liste vlastníctva na muža a pôjde do bytu a bude sa súdiť a ukazovať bločky ako platila jedlo? A zmrzlinu? A prípadne deckám Sunar a kašu ? S ešte súdne trovy a poplatky za advokáta a voľno v práci na súdy vybavovať? Jaj ďakujem pekne za takéto účtovanie. Keď platím, tak nech som na liste vlastníctva, keď nie, nech sa živí podnikateľ sám.
Kolko mate obidvaja rokov? O manzelstve, detoch ste sa rozpravali?
@som_realistka veď keby sa vymenili a išli do jej bytu, on by dom prenajal, tak by mu tú splátku splácal nájomník a on by bol 600 eur v pluse a mohol by platiť energie a stravu v byte.
@belllinka autorka by platila menej ale musia si sadnúť, platí čo platí a možno ani nenapísala všetko, ide o to, že on v tomto stave bez príspevku partnerky (či už tejto alebo inej) neprežije, sú "frajeri" nie manželia. a je úplne jedno že ona byt má, a keby nemala, a chce si platiť vlastnú hypo, tak bude platiť vlastnú hypo, dávať "príspevok na bývanie" lebo býva v partnerovom, a ešte ťahať domácnosť (lebo teraz ju ťahá ona) lebo pán nemá dostatočný príjem?
@belllinka autorka by platila menej ale musia si sadnúť, platí čo platí a možno ani nenapísala všetko, ide o to, že on v tomto stave bez príspevku partnerky (či už tejto alebo inej) neprežije, sú "frajeri" nie manželia. a je úplne jedno že ona byt má, a keby nemala, a chce si platiť vlastnú hypo, tak bude platiť vlastnú hypo, dávať "príspevok na bývanie" lebo býva v partnerovom, a ešte ťahať domácnosť (lebo teraz ju ťahá ona) lebo pán nemá dostatočný príjem?
@som_realistka podla niektorých sa tomuto hovorí "laska" predsa. Podľa mňa vypocitavost toho druhého. Ale samozrejme, vždy je to o uhle pohľadu na situáciu. Momente by však autorke minimálne finančné bolo lepšie bez neho.
Je faktom, že ju momentálne potrebuje na atenue nákladov. Otázne je, čo bude keď dom dosplaca.
Vždy sú možnosti. Znížiť splátky u brata. Nájsť iný nájom. Viac zákaziek..
@mogaa takže ona má splácať bratovi dom, zo svojich peňazí, čo nie je jej vlastníctvo a keď sa rozvedú, tak potom si zbaliť igelitku, lebo dom bude na liste vlastníctva na muža a pôjde do bytu a bude sa súdiť a ukazovať bločky ako platila jedlo? A zmrzlinu? A prípadne deckám Sunar a kašu ? S ešte súdne trovy a poplatky za advokáta a voľno v práci na súdy vybavovať? Jaj ďakujem pekne za takéto účtovanie. Keď platím, tak nech som na liste vlastníctva, keď nie, nech sa živí podnikateľ sám.
@rejka7 nezabúdaj, že splácajú 2 dlhy jeden bratovi a jej hypotéku. Keďže bývajú v jeho dome, ona má výhodu, že má dva príjmy z podnikania aj z prenájmu on má len jeden.
Kolko mate obidvaja rokov? O manzelstve, detoch ste sa rozpravali?
@vler on má 38 ja mám 29, svadbu sme riešili a ja sama som usúdila že by som chcela kúpiť ešte jeden byt budúci rok tak svadbu radšej až potom aby nespadal do bsm. Aj deti by chcel ale ja som rázne odmietla že to ak tak po svadbe
O nicom je to cele. Jeho podnikanie je o com? Kolko zarobi? 600+600+100+vydavky na benzin atd. cize 2000e? Je zivnostnik? A ty ho v podstate zivis, lebo on splaca bratovi, ale bude to jeho, mal by platit polovicu na stravu a energie. Uplne chapem, ze ta to takto nebavi. A ano, asi ma vela zakaziek, lebo je lacny.
tak a teraz sa opýtam sprosto, chce deti, teda ty prídeš o príjem, no dobre budeš mať MD, ale RP je bieda, a on neuživí ani seba, ako to chce riešiť? či máš nasporiť zo svojho príjmu, aby ste prežili? inak dobre rozmýšľaš, že deti až po svadbe, ale určite nie skôr ako si on uprace svoju finančnú situáciu
tak a teraz sa opýtam sprosto, chce deti, teda ty prídeš o príjem, no dobre budeš mať MD, ale RP je bieda, a on neuživí ani seba, ako to chce riešiť? či máš nasporiť zo svojho príjmu, aby ste prežili? inak dobre rozmýšľaš, že deti až po svadbe, ale určite nie skôr ako si on uprace svoju finančnú situáciu
@som_realistka ja by som ani do svadby nesla v tejto situacii, nieto do deti. Nevzala by som si muza v takomto financne nestabilnom stave, ved to je gula na nohe
Mne to pride velmi zvlastne, ze je vyťažený, klientov ma dost a zarobí len tolko. Ved strojárov je malo ako odbornikov aj vo fabrikách su vyborne ohodnotený. Zdvihnúť ceny je normalna vec, kedze ide vsetko hore aj material, pojde hore elektrina. Ak su s nim klienti spojni, tak nebudu mat problem. Lebo v podstate ty mu ten dom aj splácaš. Ked davas na stravu iba ty, tych 600€. To si mozes platit hypoteku 🙈🙈 na svoj vlastny byt. Ze to jemu nevadi ako chlapovi je divne. Akoze je jasne, ze mu to po ekonomickej stranke vyhovuje, ze ty ťaháš domacnost na kopmlet. Predpokladam, ze ked chces nieco do domu, tak si to kupis so svojich. Keby začínal, tak ok, ze dohoda, ze rok dva potiahnem ako partnerka ale tahat to takto roky, to by mi vadilo.

Však aj jeho to hnevá, ja som chcela ísť aj na dovolenku ale teda nebudem frajerovi platiť dovolenku takže môžem ísť tak do ...
@autorka on si svoje poplatok a teba ma na réžiu. Zvaz si veľmi dobre, čo to takýto vzťah stiji za to...