Išli by ste sa ospravedlniť susedom?

7. sep 2023

Sme v paneláku noví. Bývame tu zhruba 4 mesiace. Nie sme vôbec konfliktní, nerobíme neschváli. Posledné obdobie ako mladšie dieťa štvornožkuje denne behám s vysávačom, väčšinou raz - dva krát kvôli tomu, že veľa grcká. Stále sú tu podlahy špinavé a ulepené.
Nie som prepnutá kvôli poriadku , ale teda grcky na dlážke tu naozaj byť nemusia, jednak to vyzerá ako v chlieve keď je v každej miestnosti taká špinavá podlaha a hlavne to smrdí . Bojím sa, že tým vysávačom ruším susedov pod nami, predsa len to asi nie je príjemný zvuk keď vysávam ( aj keď kým prebehnem to trvá tak 10 minút). Chcela by som im ísť zaklopať a doniesť nejakú pozornosť, ospravedlniť sa za to rušenie. Muž hovorí, že nemám nikam ísť keď sa nesťažujú, ale mne to nedá pokoja, nechcem byť s niekým za zle. Šli by ste na mojom mieste?

anjelicek26
7. sep 2023

Su susedia vobec cez den doma ked vysavas? Drviva vacsina je totiz vtedy v robote a ani si to nevsimne...

jaskolka
7. sep 2023

Ja hlavne nechápem, ako sa vysávaju grcky vysávačom... Ci myslíš nejaký parný mop, alebo dačo také? Lebo klasickým vysávačom.....?
Ved normálne utri trebárs mokrými utierkami (nepredpokladám, ze to je nejaké zvracanie prúdom, len proste grcnutie trošku) a potom ak je to potrebné handrou a vodou s čistiacim prostriedkom. Skutočne nemusíš 2 x denne vysavat, a bežné umytie dlážky nie je hlučné.

syslik81
7. sep 2023

tiez nechapem ako mozes umyvat grcky vysavacom .. ved chytim mop a poumyvam .. vo vysavaci to akurat tak bude smrdiet a mop nepocut

anonymanonym
7. sep 2023

A co je zle na vysavani, hoc kazdy den, v rozumnej dennej hodine??? Vsak vysavac vysava, pracka perie.... Uplne normalny ruch v panelaku... Kiezby jedine "obtazovanie" hlukom v panelakoch boli bezne domace prace...
Aj ked tiez nerozumiem preco grcky zrovna vysavat, ale tak na to si sa nepytala 🤷‍♀️

autor
7. sep 2023

@jaskolka mám podlahovú umývačku, to vysáva a zároveň umýva, s handrou sa to zle robí, lebo kým to uschne tak to trvá . A pokiaľ si nejakú mláku nevšimnem hneď , čo je často, tak to to zaschne s potom to ide ťažko dole, vodu vo vedre treba na viac krát meniť aby som to umyla poriadne. Toto je určite rýchlejšie.

nikaeli
7. sep 2023

a prečo štvornožkujúce dieťa toľko grcká, že musíš 2x denne vysávať olepené podlahy v celom byte?

nie, neriešila by som to so susedmi, pokiaľ ti sami nič nesignalizujú.. sused nadomnou je už na dôchodku a každé ráno máme budíček, ako o šiestej/ pol siedmej vysáva podlahy a trepe do radiátora 🤷🏻‍♀️ bývam tu 5 rokov, neporiešim nič.. zvykla som si 🙃

autor
7. sep 2023

@nikaeli reflux, ale príšerný. Z nej to leje prúdom 🙈 občas sa čudujem, kde sa to v nej berie toľko čo vygrcia hádam ani nezje. Ja to robím v ľudskú hodinu, väčšinou o jednej keď spí a ak treba tak aj večer po šiestej keď ju uložím na spánok.

marca12
7. sep 2023

Vobec sa tym netrap. Ked ti zacne dieta chodit a to mu teda nedokazes zabranit,aby nedupkalo...to sa pojdes ospravedlnit za to,ze ti dieta chodi po byte? Neblazni a nebud taka uzkostliva. Ak by som sa citila previnilo za caste vysavanie,ja by som pouzivala handru na taketo nehody. Je to lepsie ako ist upozornit susedov na to,ze utieras grcky

marsmykkok
7. sep 2023

Poznáš susedov? Rozprávate sa? Ja by som sa ospravedlniť nešla, ale skôr by som im to povedala v rámci bežného stretnutia v bytovke, napríklad ak sa prihovoria ako sa máte s malým, tak že fajn, akurát že má reflux a ty musíš stále po ňom čistiť podlahy vysávačom. Proste nech vedia, čo je vo veci, že to nerobíš napriek alebo z nudy, ale ísť tam a ospravedlniť sa mi príde také vlezlé a ponižujúce, kedže nerobíš nič zlé.

avonladyba
7. sep 2023

Asi by som pozerala ako puk, keby mi príde suseda sa ospravedlniť za to že vysávala. Skor to by mi vadilo viac.

autor
7. sep 2023

@marsmykkok občas sa porozprávame na schodoch keď sa stretneme, môžem to teoreticky aj tak urobiť, že to spomeniem v rámci rozhovoru, to je dobrý nápad. Ja len chcem aby vedeli, že nerobím naschvál, ale pre mňa to je takto rýchlejšie a jednoduchšie upratať ako s obyčajným mopom.

viera27
7. sep 2023

Ano,urob to. Viackrat som takto sama skocila za susedmi,ked mi trebars pes zavyjal (feny sa harali). A to byvam v dome. Ale vztahy mame skvele. Jednoducho mi to pride slusne. Cakat az ked sa to v niekom nakopi tak,ze sa pride stazovat nie je dobra cesta. A inak odporucam parny cistic,ten je tichy a 100%. Tiez mam doma vysavanie s mopom,ale uprimne,hnusulo by sa mi to. Ved to ti vsetko nasaje nielen na handru,ale aj dnu a do filtrov.

autor
7. sep 2023

@viera27 tak ono je to stavané na to mokré vysávanie, filter len opláchnem pod tečúcou vodou rovnako aj umývací valec a zberný zásobník. Je to super vec,.

deti95060810
7. sep 2023

nie nešla... však jednak sa nesťažujú susedia a potom nie je nočný kľud.
vôbec nič zlé nerobíš....

viera27
7. sep 2023

Jj,mam take doma na mokre vysavanie. Prave to umyvanie po kazdom pouziti mi pride take neprakticke (schnutie filtra a vyplachovanie nadobky,vnutro tyce sa vycistit neda a handru z toho aj tak musim zakazdym preprat). Preto to radsej pouzivam bez vysavania,iba ako mop,alebo naopak iba ako vysavac. Pri tom parnom akurat tak handru zvleciem a hodim do pracky a hotovo.

1234321
7. sep 2023

Nikam nechod a nič nerieš 🙂 susedia takisto určite mali alebo majú malé deti a sú s tým okey. Je to úplne normálne, že vysavas.

marsmykkok
7. sep 2023

Autorka tak skús takto ako ti píšem, proste v rámci bežného susedské stretnutia, pozdravu a prehodenia 2 viet toto načrtnúť. Vždy je lepšie ak susedia vedia dôvod ako by mali nechapat a majú vzniknúť nedorozumenia. Proste im to len tak medzi rečou povieš, ak budeš zase vysavat budú vedieť dôvod, ale zároveň to nebude ospravedlnenie keďže sa za čo ospravedlňovať nemáš.

poppy22
7. sep 2023

teba chcem za susedu🙂..a dufam,ze to dietatko bude ok,to neznie dobre s tym grckanim...

lucia13022023
7. sep 2023

Nešla by som sa. Vysavam každý deň, dieťa mi tiež stvornozkuje, všetko je od chrumiek atď, nebudem žiť v spine. Vysavam okolo 17/18 hodiny. Neviem si predstaviť ze by skm išla zaklopať susede s tým ze prepáčte že Vysavam.. Ved žijeme v paneláku, nie dome. Myslím ze kadzx človek co žije v paneláku si je vedomý toho ze tu nežije sam čiže sa treba trocha prispôsobovať 🙂

anjelikdianka
7. sep 2023

Ja mám 11m. dvojičky a teraz všade sú omrvinky,chrumky....a vysávám denne niekedy aj viackrát cez deň.Ale viem že susedkiné dievčatko spí poobede od 13 hod cca do 15 hod tak vtedy nezapnem vysávač a snažím sa aby aj naše deti boli tichšie.Ale ani by ma nenapadlo isť ospravedlniť sa.Ak im to prekážá tak sa určite ozvu a ti im vysvetlíš prečo vysáváš viackrát denne.Ale normálný človek vie že v byte s malým dieťaťom može byť hlučnejšie a kedže je to bytovka tak to cez deň rešpektuje.

iwesska
7. sep 2023

Co riesis,ked nevysavas kazdy den v case nocneho kludu? Myslis,ze ja sa chodim susedov pytat,ci mozem vysavat poobede po 18-tej? Nasa suseda behala na beziacom pase vzdy pri spravach a to bol hrozny zvuk,co isiel aj hodinu v kuse. A ani mi nenapadlo to ist riesit.
Okrem toho,nie su vsetci na materskej. Je pracovny den,vtedy sa bucha,vrta,preraba a tvoj vysavac je to najmenej.

lucia13022023
7. sep 2023

@anjelikdianka presne. Naši susedia sú starší par, ale majú vnúčatá. Raz sme sa stretli a pýtali sa ma kde spi malý a asi kedy, povedala som a snažia sa vnúčatá držať mimo tej izby pod ktorou spi moje dieťa keďže steny sú tenké. Je to o ľuďoch 🙂

nyphadora
7. sep 2023

Uplne mimo tvoju otazku, ale co to mas za vysavac ? Znie to super, vieš poslať odkaz ?

thoughtfulweirdo
7. sep 2023

Pokiaľ sa nikto nesťažoval, určite nešla. Spomenula by som prípadne len medzi rečou pri stretnutí na chodbe, že či od vás nejde prehnaný hluk, ale v ľahkom tóne, žiadne dramatizovanie. Aby sa nestalo, že ich upozorníš na niečo, čo si vlastne ani dovtedy nevšimli a už si začnú 😅

@poppy22 Grckanie je v pohode, moja dcéra mala reflux do vyše roka. Keďže jej ale nič nechýbalo, ani sme to ďalej neriešili, pediater povedal, že čím bude viac tuhej stravy, tým bude menej grcania a tak aj bolo 🙂

daniela2202
7. sep 2023

Nie, nerušíš nočný kľud

autor
7. sep 2023

@nyphadora https://www.hej.sk/viacucelovy-vysavac-tesla-aq... teraz mám tento, pred tým som mala roventu ale tento sa mi zdá lepší.

lugie
7. sep 2023

Ja vysavam každý deň, ale susedovcom som sa teda ospravedlňovať nebola. Neruším nočný kľud, vysávať stihnem doobeda.
I keď je pravda že sused pod nami by si našiel hocičo aby sa mohol sťažovať 😂 ale nie priamo nám, ale iným susedom.

autor
7. sep 2023

@poppy22 je to viac menej v pohode, robí to trochu problémy pri spánku, ale inak to po zdravotnej stránke neprekáža. Len je to na nervy stále všetko prať, umývať, utierať.

siska53
7. sep 2023

Nesla. Stazovali sa? Kazdy preds vysava! V zivote by som sa nesla ospravedlnit za to, ze vysavam. Ale pokial ide o grcky, tie by som radsej mopom umyvala ako vysavanim.

lija22
7. sep 2023

moje oko poskocilo radostou, ze vies pouzivat i v mnoznom cisle. To sa tu casto nevidi. A k teme. Je to od teba mile a pozorne, zaroven im davas tymto signal do buducna, ze keby cosi vies diskutovat. Chod. Si dobra suseda.