icon

Je 53 rokov na otcovstvo príliš veľa?

22. feb 2025

Ahojte,

Dokedy je ok stat sa otcom? 53 rokov je podľa vás veľa? Mam skvelého partnera, po dlhých rokoch, kedy som mala šťastie len na luzrov a mamičkarov. On ma 2 deti z manželstva už v tinedzerskom veku, ďalšie dieťa odmieta a argumentuje vždy len vekom, ze je na dieťa už starý. Vyzerá dobre, nemá šediny, pupok, podľa mňa na svoj vek nevyzerá. Dá sa takýto chlap nejako presvedčiť?

zuzana76
23. feb 2025

autorka , na tvojommieste by som hladala mladsieho, nejaky 31 -32 rocny bude este volny a bez zavazkov

larena
23. feb 2025

Ja mám 27 a môj otec má 46.Áno je to zas druhy extrém mňa mali rodicia veľmi skoro ale absolutne si neviem predstaviť že by som momentálne mala otca ktorý je 80 ročný dedo.Do nedávna som ešte študovala a mala som pomoc od rodičov (hlavne z otcovej strany) a neviem si predstaviť že by som sa namiesto toho mala ja ešte starať o pravdepodobne chorého starého 80 ročného otca.Za mňa urcite Nie🙃

zuzana76
23. feb 2025

@larena tak za seba ti poviem, ze skor sa postaras ako mlada, ja mam 48 a moja mamina zostala leziaca, ja chodim full time do prace, plus si ma este dost vyzaduju deti, starsi nie, ale mladsi ano, mna mala ako 22 rocna a je to tazke, takze za mna mladsia bezdetna by si sa skor postarala, akurat ze tvoji rodicia by sa uz nedozili vnucat.

autor
23. feb 2025

@h2 môj partner má synov už na strednej škole, jeden je o rok a pol dospelý. Žijú s matkou v Čechách, logistický nie je možné, aby sa stretávali ani každý týždeň, ani každý druhý týždeň. Stretávajú sa nárazovo párkrát ročne na dlhšie, on je tým pádom akoby bezdetny počas roka. Všetci tí do 45, ktorých poznám majú buď deti v skolkarskom veku, alebo na prvom stupni ZŠ. Striedavky, rozšírené styky. To je samé naťahovanie o deti, o starostlivosť, kto zapricil, ze deti opäť ochoreli, kto s nimi počas chorôb bude, neustále boje s expartnerkami. Napočúvam sa toho dosť aj bez toho, aby som to osobne zažívala. Mam kamarátku, ktorá plánované po 5r. s takým chlapom otehotnela a do roka od pôrodu boli rozideni, pretože tvoje deti, moje deti, naše deti a do toho exmanželky. Toto nechcem a nepotrebujem. Mimo toho, chlap s 2 malými deťmi rovnako nebude chcieť ďalšie dieťa, aj keď je mladší, pretože musí zabezpečovať starostlivosť svojim 2 malým deťom.

h2
23. feb 2025

Ty si sa proste rozhodla, že dieťa chceš jedine a iba s tým tvojím "starým", lebo nikto iný vhodný proste neexistuje. Tak veľa šťastia, nech ho ukecáš. Dúfam, že vás to nerozdelí.

janickacrazy
23. feb 2025

Lenže ona má teraz aspoň to dieťa, ty nebudeš mať ani to, keď ostaneš s tým svojím starším partnerom. Lebo on dieťa NECHCE, už to pochop.

pink_lady
23. feb 2025

Moj obvodak v 63 sa stal otcom, gynekolog po 50tke 2 deti...
Ale potom si budu deti spievať: Nekdy se ví, co Buh chysta...

domka222
23. feb 2025

Ty si taký prípad ako moja kolegyňa. Po 20tke si našla chlapa o skoro 20 rokov staršieho. On už mal dve deti pomaly dospelé. Pred 40tkou sa zobudila,že nemá žiadne dieťa, chlap stále doma,lebo už nič nevládal a mal rád svoj kľud. Teraz má 47 a v utorok ho ide pochovať.

tiezjedna
23. feb 2025

@autorka sama píšeš, že to, čo popisuješ nechceš osobne zažiť. Tak potom nechápem, prečo chceš lámať jeho postoj...

jaskolka
23. feb 2025

Ono je v podstate jedno,či dotyčný má 43,či 53 rokov,on jednoducho ďalšie dieťa nechce. A to je najdôležitejši argument. Autorka,nemáš ho v podstate ako "ukecat". (Pokiaľ teda ho nechceš vyslovene oklamať a vysadiť trebárs antikoncepciu,čo hádam nie)Môžeš mu povedať,že ty po dieťati túžiš,ale či to zaberie, ťažko povedať. Možno sa dá prehovoriť,ale pocitas s tým,že v tom prípade na dieťa budeš viac menej možno sama? Že on nebude mať záujem sa nejako angažovať a môže ti prípadne (možno v hádke) vyhodiť má oči,že in dieťa nechcel,tak sa teraz staraj sama? A že aj vás vzťah sa môže zmeniť?Lebo ver tomu,že dieťa je obrovská zmena a zamáva každým vzťahom,aj tým,kde obaja chceli dieťa a tešili sa na neho.

euka210
23. feb 2025

@janinah posli foto do ip, fakt som zvedava

gagik
23. feb 2025

@tiezjedna no pravdepodobne by som povedala ,ze starsi muz bude 100x lepsi otec nez mlady soplos. A ano je vyššia pravdepodobnosť, ze mozno dostane nejaku chorobu , ale zase sa nebavíme o 70-ročnom dôchodcovi. 53- rokov na dieta pre chlapa sa mi nezda nejaky strasne pokročilý vek.

h2
23. feb 2025

@gagik A to medzi starým chlapom a sopľošom (mimochodom, do koľko rokov je sopľoš?) už nie sú možnosti? Okrem toho, toto sa nedá zovšeobecňovať. Rovnako dobre môže byť starý oveľa horší otec, než sopľoš.

kristiii
23. feb 2025

Za mňa je to veľa. Teraz ti to tak možno nepríde, môžete sa cítiť a vyzerať super, ale dieťa nie je dieťaťom len najbližších 3-5 rokov, ale aj o 20 bude stále vašim dieťaťom, ktoré bude vďačné za vašu pomoc a nie za život, kedy už ono pravdepodobne bude musieť pomáhať vám.

gagik
23. feb 2025

@h2 tak mozno v okoli väščiny zien su 50- roční chlapi stari a chori ludia, v mojim okoli mam zase opačne skusenosti. A suhlasim aj s autorkou, ze naťahovať sa s mladším chlapom v jej veku, co ma male deti a donekonečna riesit jeho ex , tak to radsej toho 50-ročného . A keby sa chlapovi aj nieco stalo,stale je pre dieta viac dôležitá matka ako otec …

janickacrazy
23. feb 2025

@gagik ale on to dieťa nechce, to si asi trochu prehliadla

gagik
23. feb 2025

@janickacrazy neprehliadla ,ale vsetci tu riesia len ten vek…

h2
23. feb 2025

@gagik Ale nedá sa pozerať len na to, ako je on na tom v čase narodenia dieťaťa. On tým neprestáva byť otcom, ale práve začína. Treba brať do úvahy, že chlap, čo má v čase narodenia dieťaťa 53 rokov, bude mať v čase jeho puberty pred 70-tkou.

rebeka25
23. feb 2025

Ano je

anika
23. feb 2025

Nie, nie je, zaruku nema nikto, co sa tyka zdravia

matkahelka
23. feb 2025

@gagik on ma 53 a ona este ani nie je tehotna, kym otehotnie a porodi, on moze mat 55. mat v 70-ke 15 rocne dieta je pre teba ok? este raz, to nie je o tom, ze 53-55 roc.sa bude s kociarikom prechadzat s novorodencom. a dalej co? vacsina 15 roc.deti su este ziakmi ZS a take dieta ma 70 roc.otca? stale je to pre teba ok?to nemozes mysliet vazne.

carolynka
23. feb 2025

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/m.... Skusenosti deti starsich rodicov najdete v komentoch pod tymto clankom
Ale v prioade autorky je hlavne problem, ze partner uz nechce dalsie dieta. Mozno keby Este ziadne nemal, isiel by so toho

tiezjedna
23. feb 2025

@gagik ...iste.

domka222
24. feb 2025

@gagik nie,neriešia len vek. Ale aj najdôležitejšiu vec,že on dieťa už nechce. Dieťa by mali chcieť hlavne obaja,nie si len jeden postaviť hlavu a chcem a chcem.

ahhola
24. feb 2025

15.38.🥀

Znies rozumne a velmi ti babco prajem, bud od tohto, alebo ineho...

Vies co mi napadlo, cesky 50.r.politik "caka" dceru Medu, po Mede Mladkovej emigrantke v usa, ktora mala tohto politika vo velkej oblube a ako svojho a zomrela tusim 100rocna, bohata, bezdetna, z neho si dost utahuju ini, gay bude mat dievcatko, on teda zrejme poskytol semeno "zmluvnej strane" "a ta mu babatko vyda pardnove, lebo on ide na MD. Tym chcem povedat, ze su este aj vsekijake moderne zaujimave moznosti... Aj ten chlap si uvedomil, ze jedine, co tu moze zanechat su jeho geny a nejak to zmontoval s nejakou k tehu ochotnickou... Mozno aj takyto obchodny model... Nadej zomiera posledna. 🍀🌷🌞

tilly
24. feb 2025

Uff. Môj muž má čerstvo 54. Vyzerá na svoj vek dobre, aj veľa vládze. Viac, ako niektorí naši o 10 rokov mladší kamoši. Ale keď si predstavím, ako sa venoval našim deťom, čo s nimi vystrajal na bikoch, na lyžiach, koľko sme pocestovali, čo všetko im ukázal a dal, tak by mi bolo toho malého ľúto. Pochybujem, že by s ním v 60tke behal mimo svahu, alebo zjazdoval na bicykli. V našom prípade by sa mu mohli venovať starší bratia, ale v tvojom? Kto?
A teda verím mu, že už dieťa jednoducho nechce. Nečudujem sa mu. Už si to prežil a chce mať kľud.

marsmykkok
24. feb 2025

Napíšem priamo, pozri si parte oznámenia u Vás v meste, koľko je tam mužov 59-70? Plno. Naozaj chceš aby tvoje dieťa keď bude mať 5 rokov alebo 10 sa vyrovnávalo so smrťou otca? Jasné umrieť môže aj 30 ročný ale šanca je oveľa nižšia...

mantilka
25. feb 2025

To všetko je pekne, dostávaš lásku, pekne slovo, milé správanie, ale pre dieťa pochopenie nemá ani sa s tebou neoženil. Ja tam nevidím veľkú lásku, lebo sú chlapi, ktori by aj po 50tke chceli dieťa...môj manžel 🤣. Sem-tam z neho vyjde, taký nápad. A to nie sme bezdetní.
Na jednej strane chápem, že môže mať obavu, ale na druhej strane, keď chlap miluje obyčajne túži mať s milovanou ženou potomka bez ohľadu na vek.
Nazvala by som vás vzťah...je mu dobre, pohodlné, potrebuje niekoho pre teplo domova...a to našiel v tebe ale nevidi v tebe matku svojich detí.
Je to možno kruto povedané, ale je to realita. Buď sa zmieris s tým alebo sa rozidete.
V rodine máme takého typka, ženy ktoré sa tomu neprispôsobil poslal na potrat. Dovtedy klapal vzťah, kým neprišlo tehotenstvo potom nasledoval potrat a rozchod.

matilda2015
25. feb 2025

MôJ otec mal 53, keď sa mu narodila dcéra, moja nevlastná sestra...teraz má 74 a dcéra chodí na výšku...majú veľmi pekný vzťah, práveže mne sa zdá, že na ňu mal viac času a viac sa jej venoval...samozrejme, že on je stará škola a niektoré veci proste robila len žena..ale môj otec sa o seba stará, športuje, na svoj vek naozaj nevyzerá....je mu jasné, že sa asi nedožije jej vnúčat, aj jej, ale myslím si , že to neľutuje, naopak je rád, že ju má....

kristiii
25. feb 2025

@mantilka tak ale to musí byť iný magor, keď nechce deti, ale nedáva si pozor. Zas toto porovnávať s chlapom, ktorý si len normálne uvedomuje, že je už na dieťa starý. A nemusí to mať absolútne nič s tým ako veľmi autorku ľúbi. Toto je podľa mňa strašná hlúposť, čo si napísala, že ak chlap miluje ženu, chce mať dieťa bez ohľadu na vek.