Je cca 40-ročný muž starý na prvé dieťa?
Ahojte, som rozvedena slobodna mama a spoznala som muza - slobodného, bezdetného. Ma 34 rokov. Ja mám syna 3 ročného. Pozname sa cca 3 mesiace, netvorime pár, nespali sme spolu, drzim si odstup. Vyzera to medzi nami zatial celkom dobre. Pýtal sa ma či by som chcela ešte jedno dieťa a v tom som uplne zamrzla - vlastne ani nechcem. Mám toho dost, materstva na ktoré som sama, to že mi nemá pomaly kto syna postrážiť.. mám traumu ako nas vztah s bývalým manželom dopadol. Ak by som si to možno rozmyslela, tak až tak za 5 rokov by som možno mala ďalšie dieta, ale on by mal teda skoro 40 rokov a napadlo mi, či muz nie je “starý” na prvé dieťa v 40ke. Čo myslite ? Pýtam sa len kvôli tomu, že mi napadlo či to proste neukončit a možno si najde zenu ktorá by chcela dieta hneď.
Dnes ti každý povie, že je úplne v pohode keď nielen muž, ale aj žena má prvé dieťa v 40-tke, ale za mňa to v pohode nie je. 40 ročné telo je dávno za zenitom čo sa týka rozmnožovania - je aj oveľa väčšie riziko Downovho syndrómu a podobne. Zle je to aj po psychickej stránke - je tam už veľká duševná priepasť medzi deťmi a rodičmi. Nemusí to byť samozrejme pravidlom, ale mám svoju skúsenosť a so 40-ročným by som dieťa nechcela, ani ja sama po 40-tke.

Podľa mňa to nie je o veku ale o povahe. Môj brat mal dieťa v 38 a je skvelý otec úžasne sa venuje, môj muž sa toľko deťom nevenoval a mal ich pred 30.