icon

Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie?

25. nov 2025

Ahojte, mám priateľa. Bývame spolu cez 2 roky. Poznáme sa 8 rokov. Obaja máme 30r, pracujúci. Deti nemáme. Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
A moja otázka znie. Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie (dom)?
Podľa mňa je to prirodzené aby sa dvaja posúvali vpred a nestáli na mieste.
Priateľovi vyhovuje podnájom v byte. Obidvaja sme z domu. Tak pre mňa je normálne sa časom presťahovať naspät do domu, už vlastného.
Ale priateľ sa akokeby z tohto miesta kde je nechce pohnúť vpred.
Keď príde na tému vlastný dom, pocúvam len samé negatíva a veľa veci prečo nie. A keď niečo vyberiem a ukážem mu čo na to hovorí, tak počúvam len, on nechce bývať v tej lokalite, on nechce dochádzať toľko do práce, on nechce toto a toto....
Ako keby žije v mylnej predstave že vyhrajte eurojacktpot. A potom si všetko kúpi.
Áno, prajem mu to...
Ale treba mať aj plán B, alebo byť trošku realista.
Mám pri takomto človeku čakať na svadbu a dom?
Príde niekedy k tomu?
V čom je problém?
Neobmedzuje ho?
Alebo on mňa?
Nerozumiem úplne tomuto, že 30 ročný chlap si nechce budovať ako keby nič. Alebo neviem ako to popísať.
Existuje niekto takto?celý život len bývať v podnájme? Je to také ružové? Či len ja to vidím tak čierno? Čo vy na to?

hopsas
25. nov 2025

Zas to 50 na 50. Kedy už ženy dostanete rozum. Ja nechápem. Bolo by to fér jedine vtedy ak zarábate na cent rovnako a na omrvinku presne zjete. Ale muž vacsinou zarába viac a aj viac zje. A vy 50 na 50. Radšej sa vezmite a máte to všetko spoločne ale toto čítať až ma vystrie furt zo stoličky. Toto musel byť muzsky výmysel, tento systém fifty fifty.

reanda
25. nov 2025
@jesenzima

@reanda vieš čo, vadí mi, že som stratila takú tú pomyselnú "slobodu" ..neviem to popísať. .. je to jediné rozhodnutie, ktoré som urobila, lebo "sa to patrí" a nie som s tým stotožnená. Predtým som sa nikdy nenechala takto ovplyvniť ...

@jesenzima tak ono nejaka 'prakticka' sloboda je vo vztahu a rodine s detmi aj tak iba pomyselna 🙂 .. a myslim si, ze ked si s tym muzom spokojna bola by si s nim aj 'bez papiera', tak ti to moze byt jedno a nemusis sa tym trapit.. ved ten papier nie je podstatny a tym padom nevadi, ked ho nemas, ale nemusi vadit aj, ked ho mas 🙂

klotildabazarik
25. nov 2025

@anonym_autor ved on v dome bývať nechce tak asi nie

reanda
25. nov 2025
@hopsas

Zas to 50 na 50. Kedy už ženy dostanete rozum. Ja nechápem. Bolo by to fér jedine vtedy ak zarábate na cent rovnako a na omrvinku presne zjete. Ale muž vacsinou zarába viac a aj viac zje. A vy 50 na 50. Radšej sa vezmite a máte to všetko spoločne ale toto čítať až ma vystrie furt zo stoličky. Toto musel byť muzsky výmysel, tento systém fifty fifty.

@hopsas nie, system fifty/fity bol zensky vymysel, lebo chceli byt rovne muzom.. a teraz su im rovne v tom, co musia ony, ale nikdy im nebudu rovne v tom, co nemusia/nemozu oni 😀 .. trochu blbe pochopenie funkcnosti rozdielov pohlavi a ich hodnoty

klementinka58
25. nov 2025
@reanda

@klementinka58 tak ale to nie je take 'klasicke' 50/50, ako sa tu vacsinou riesi 🙂

@reanda mas pravdu, kedze vacsinou tu nie su ludia zosobeseni...ale ked sme zili spolu za slobodna tak manzel tahal viac a mal aj vlastny byt, odo mna moc nechcel veci aby som platila, kupovala....po svadbe sme to nejako takto rozdelili a fungujeme normalne.
Ale cisto teoreticky keby sme neboli zosobaseni tak platime tiez napolovicu akurat ze usetrene by boli len moje peniaze 🙂

calin
25. nov 2025

Utekaj kým sa dá....vďaka Bohu nemáte ešte deti a ani s nim neplanuj budúcnosť.
Poviem to takto... otec pred svojou smrťou zisťoval...kolko bude mat jeho manželka po jeho smrti. Myslíš, že tvojho priateľa zaujima budúcnosť...ked budes na všetko sama?
NAJDI ODVAHU NAJST MUZA, KTOREMU BUDE NA TOM ZALEZAT...PARTNERSTVO NIE JE ZIADEN OBCHOD..ZIADNE 50 NA 50 ... PARTNERSTVO JE LASKA a záujem co bude, keď tu ja NEBUDEM. BODKA

anonym_79b3bb
25. nov 2025

Podla mna system 50:50 vadi len tym zenam co zarabaju menej ako muzi a su odkazani na ich prijem.

anonym_24ed88
25. nov 2025

Je dôležité mať vlastné bývanie a svadba je relatívna, to už podľa každého gusta.

anonym_1983dd
25. nov 2025

@anonym_autor mala som doma to iste, nemamto zmysel, rozmyslala som rovnako, dufala, ze konecne pride ten cas kedy aa posunieme, otehotnela som, myslela som si konecne konecne a on to nezvladol a som jednorodic
Nema to zmysel, on sa nepohne
Ja som cakala 6 rokov a nepohol sa, presli dalsie 3 co niesme spolu a nepohol sa nikde doteraz
Bude ta postupne tahat dole a dole

reanda
25. nov 2025
@klementinka58

@reanda mas pravdu, kedze vacsinou tu nie su ludia zosobeseni...ale ked sme zili spolu za slobodna tak manzel tahal viac a mal aj vlastny byt, odo mna moc nechcel veci aby som platila, kupovala....po svadbe sme to nejako takto rozdelili a fungujeme normalne.
Ale cisto teoreticky keby sme neboli zosobaseni tak platime tiez napolovicu akurat ze usetrene by boli len moje peniaze 🙂

@klementinka58 a aj by si to tak brala, ze su len tvoje? napriek tomu, ze zijes vo vztahu a nadobudla si ich za zivota vo vztahu? hoc bez sobasa? .. ze spolocnymi ich robi len ten zakon?

anonym_980b57
25. nov 2025
@reanda

@anonym_autor nie, za mna nie kompromis.. teda ak chapeme kompromis rovnako, ako ze kazdy v niecom ustupi, zlavi zo svojich narokov, prisposobi sa.. za mna ide o zosuladenie.. aby nikto nemusel ustupovat a potlacat sa.. ale to nejde vzdy.. a prave, ked to nejde, tak potom plati to dovidenia.. ty, podla toho, co pises, robis tie ustupkove kompromisy.. a ocakavas ich aj od ostatnych.. no a skus si teda sama odpovedat, ci si v tomto svojom kompromisnom vztahu stastna a spokojna.. a ci je v tom spokojny tvoj partner..

@reanda Ja som na to totalne alergicka, ked citam, ze vztah je o kompromisoch 😀🙈

anonym_d20ed6
25. nov 2025

@anonym_autor v niektorých krajinách sa zije len v podnájme ,ale osobne je pre mna dôležité vlastná strecha nad hlavou ...isg 50 na 50 pokiaľ nie su deti no ôk ale aby to nežiadal aj ked budú deti a ty na materskej

reanda
25. nov 2025
@anonym_980b57

@reanda Ja som na to totalne alergicka, ked citam, ze vztah je o kompromisoch 😀🙈

@anonym_980b57 tak ja na to alergicka nie som, vsak nech si zije kazdy, ako sa rozhodne.. ale nejak nedokazem uverit ludom, co tak ziju, ze im to vyhovuje a su v tom spokojni.. za mna len uverili, ze 'o tom su vztahy' a ze 'inak to nejde' a preto si nedovolia zit uplne podla svojho gusta.. lebo casto este uveria aj tomu, ze chciet zit podla svojho je sebecke a zle.. a ono, pokial tymto 'pravdam' clovek veri, tak fakt sa mu to tak vacsinou aj javi, ze 'inak to nejde' .. a nedari sa mu to inak, aj keby chcel.. tam to chce proste prehodit tu vnutornu vyhybku a este aj pockat, kym sa realita bude nejaky cas zo zotrvacnosti tvarit, ze sa nic nezmenilo

anonym_980b57
25. nov 2025
@reanda

@anonym_980b57 tak ja na to alergicka nie som, vsak nech si zije kazdy, ako sa rozhodne.. ale nejak nedokazem uverit ludom, co tak ziju, ze im to vyhovuje a su v tom spokojni.. za mna len uverili, ze 'o tom su vztahy' a ze 'inak to nejde' a preto si nedovolia zit uplne podla svojho gusta.. lebo casto este uveria aj tomu, ze chciet zit podla svojho je sebecke a zle.. a ono, pokial tymto 'pravdam' clovek veri, tak fakt sa mu to tak vacsinou aj javi, ze 'inak to nejde' .. a nedari sa mu to inak, aj keby chcel.. tam to chce proste prehodit tu vnutornu vyhybku a este aj pockat, kym sa realita bude nejaky cas zo zotrvacnosti tvarit, ze sa nic nezmenilo

@reanda 💯% sa stotoznujem so vsetkym co si napisala. Ale tazko sa to uveri a realizuje ludom, ktori uverili, ze byt sebecky je nadavka.

tiezjedna
25. nov 2025

@anonym_autor veď ti narovinu opakovane jasne naznačuje, že o zmenu nestojí. Ja by som ho konfrontovala priamo, nech to povie na plnú hubu, aby som vedela, na čom som. Pravdepodobne sa nechce nijako viazať. Ani s domom, ani so svadbou, ani s deťmi.

tiezjedna
25. nov 2025
@anonym_79b3bb

Podla mna system 50:50 vadi len tym zenam co zarabaju menej ako muzi a su odkazani na ich prijem.

@anonym_79b3bb ak je to 50 % s príjmu, tak je to v poriadku. Ak je to 50/50, tak je to kravina ako voda v koši. Bez ohľadu na príjem.

reanda
25. nov 2025
@anonym_980b57

@reanda 💯% sa stotoznujem so vsetkym co si napisala. Ale tazko sa to uveri a realizuje ludom, ktori uverili, ze byt sebecky je nadavka.

@anonym_980b57 a vsak to nam moze byt jedno, nie? ked budu chciet zmenu, nech prehodia vyhybku a dovtedy nech si kludne uzivaju svoje kompromisy 😉 .. niekto je na to dokonca hrdy, aky vie byt 'nesebecky' a ako sa vie 'dohodnut' .. asi by im chybal ten pocit svojej spravnosti.. ku zmene musi kazdy dospiet sam, to sa neda zvonka urychlovat nasilu..

januska12323
25. nov 2025
@anonym_autor

@januska12323 z akého dôvodu? Ako to myslíte?

@anonym_autor pretože ak zarába viac má aj viac prispievať na domácnosť, aby bol pomer podľa platu. Plus aj viac preje tak by mal viac platiť nákupy.

letfenixa
25. nov 2025
@jesenzima

@letfenixa no, tu svadbu ľutujem v zmysle, že s mužom by som ostala, ale bez svadby 😀 asi je to nepochopiteľné, ale strašne ma to škrie 🤭

@jesenzima my sme sa ešte nevzali, sme spolu 11 rokov, a zatiaľ je to len teoretická možnosť niekedy v budúcnosti.

autor
25. nov 2025
@greywolf

@anonym_autor Idealne mat vlastny dom. Ked sa neda aspon vlastny byt - co uz. Ked sa neda ani to, podnajom je drahsi ako platit hypoteku a po rokoch mas nehnutelnost. Pri prenajme platis viac a nemas nic.

@greywolf ďakujem, ja toto viem. Ale môj priateľ toto vidieť a počuť nechce.

tinka3435
25. nov 2025

Vlastné je vlastne o tom žiadna reč ale skús sa ho spýtať narovinu či vôbec plánuje stebou budúcnosť keď sa od takých veci skôr odťahuje

zuzana76
25. nov 2025

@anonym_autor bye bye priatel, toto nie je perspektivny vztah

anonym_bdd884
25. nov 2025

@anonym_autor my sme sa takto presťahovali 100 km od domova vždy sme sa rozprávali o deťoch ako sa vrátime do rodného mesta . Lenže ako čas plynul on mal tiež dobrú robotu ja som doštudovala a zistili sme že každý ideme iným smerom. On 30 r. Necítil sa na svadbu nechcel odísť z toho mesta ešte sa necítil na deti nič. Po čase pohar pretiekol opustila som ho o dva týždne si našiel frajerku… boli sme spolu 6 rokov (-:

oblecenie99
25. nov 2025

Už ti tu všetko napísali. Karty máte vyložené, teraz je to na vás, ako to posúdite, ste na križovatke a treba sa pohnúť nejakým smerom. Áno, treba, vzťah sa má posúvať.

1. Ty chceš ísť do vlastného, a do domu, jemu vyhovuje nájom a byt. Ja by som deti rodiť do cudzej nehnutelnosti nechcela (bavíme sa o slovenských reáliách a komerčných najmoch na dobu určitú, za nekresťanské prachy), nechcela by som niekomu inému takto nepriamo splácať hypotéku a chcela by som mať istotu vlastného bývania. Áno, mať LV s mojim menom. Áno, aj pod jarmom hypotéky.
2. Svadba. Pre teba je zrejme dôležitá. Pre mňa tiež. Nejde o ten papier, a nemám na mysli len prípady vdovského a pod. Kým sme neboli zosobášení, bolo mi nepríjemné riešiť seriózne veci pojmom "priateľ". V banke pri vybavovaní hypo, v realitke, u zamestnávateľa, pri riešení prepisov energií, atď. atď. A nechcela by som ani v pôrodnici, ani v škôlke označovať otca môjho dieťaťa slovom "priateľ". Je to manžel. Priateľa som mala na strednej, či na vyske. Pre niekoho prkotina, pre mňa veľmi dôležitá drobnosť, je na tebe, ako to vnímaš TY. Podľa tvojho opisu, ak sa chceš vydať, tak aby to nedopadlo tak, že sa nikdy nevydas, lebo patrí sa položiť k tomu aj nejakú otázku, alebo aspoň sa nejak na Tom dohodnúť..
3. Delenie nákladov na polovicu. Zarobí viac, zje viac - prečo to máš ťahať ty rovným dielom? Uvedom si, že ak raz pôjdeš na materskú, tak sa to nezlepší, ale sa iba zhorší a budeš nie že plakať, ale revať. A s tým súvisí bod
4. Dieťa. Si si istá, že takým tempom z toho niečo niekedy bude...? Ak by si teda chcela.. a keby bolo, či to je človek na rodinu?

Veľmi veľmi chladnou hlavou si to celé ešte rozmysli.

autor
25. nov 2025
@anonym_bdd884

@anonym_autor my sme sa takto presťahovali 100 km od domova vždy sme sa rozprávali o deťoch ako sa vrátime do rodného mesta . Lenže ako čas plynul on mal tiež dobrú robotu ja som doštudovala a zistili sme že každý ideme iným smerom. On 30 r. Necítil sa na svadbu nechcel odísť z toho mesta ešte sa necítil na deti nič. Po čase pohar pretiekol opustila som ho o dva týždne si našiel frajerku… boli sme spolu 6 rokov (-:

@anonym_bdd884 a ako ste pokračovala vy? Našla ste lepšieho?

autor
25. nov 2025
@oblecenie99

Už ti tu všetko napísali. Karty máte vyložené, teraz je to na vás, ako to posúdite, ste na križovatke a treba sa pohnúť nejakým smerom. Áno, treba, vzťah sa má posúvať.

1. Ty chceš ísť do vlastného, a do domu, jemu vyhovuje nájom a byt. Ja by som deti rodiť do cudzej nehnutelnosti nechcela (bavíme sa o slovenských reáliách a komerčných najmoch na dobu určitú, za nekresťanské prachy), nechcela by som niekomu inému takto nepriamo splácať hypotéku a chcela by som mať istotu vlastného bývania. Áno, mať LV s mojim menom. Áno, aj pod jarmom hypotéky.
2. Svadba. Pre teba je zrejme dôležitá. Pre mňa tiež. Nejde o ten papier, a nemám na mysli len prípady vdovského a pod. Kým sme neboli zosobášení, bolo mi nepríjemné riešiť seriózne veci pojmom "priateľ". V banke pri vybavovaní hypo, v realitke, u zamestnávateľa, pri riešení prepisov energií, atď. atď. A nechcela by som ani v pôrodnici, ani v škôlke označovať otca môjho dieťaťa slovom "priateľ". Je to manžel. Priateľa som mala na strednej, či na vyske. Pre niekoho prkotina, pre mňa veľmi dôležitá drobnosť, je na tebe, ako to vnímaš TY. Podľa tvojho opisu, ak sa chceš vydať, tak aby to nedopadlo tak, že sa nikdy nevydas, lebo patrí sa položiť k tomu aj nejakú otázku, alebo aspoň sa nejak na Tom dohodnúť..
3. Delenie nákladov na polovicu. Zarobí viac, zje viac - prečo to máš ťahať ty rovným dielom? Uvedom si, že ak raz pôjdeš na materskú, tak sa to nezlepší, ale sa iba zhorší a budeš nie že plakať, ale revať. A s tým súvisí bod
4. Dieťa. Si si istá, že takým tempom z toho niečo niekedy bude...? Ak by si teda chcela.. a keby bolo, či to je človek na rodinu?

Veľmi veľmi chladnou hlavou si to celé ešte rozmysli.

@oblecenie99 úžasné si to napísala a pravdivo. Ja som asi viac menej už rozhodnutá.
Ale môj priateľ chce zostať asi len priateľom.

daaaaaska
26. nov 2025

@anonym_autor tak vlastne bývanie je pre mňa alfa omega.zazemie. to že idete 50-50 je trochu divné veď ste partnery.prirodzene že má platiť tak aby to bolo vyrovnané keď aj zarába viac (môj názor) u nás to funguje trochu inak a to sme si nič neurcili ani sa nedohadovali ale prirodzené že keď môj muž má niekoľkonasobne vyšší príjem ako ja aj tak pokrýva výdavky vo väčšej miere.ale na iné si sa pýtala ja by som trvala na vlastnom bývaní ale kompromis v lokalite a či dome alebo byte by som urobila aby to bolo vyhovujúce pre oboch. Vzťah ako píšeš sa musí posúvať a toto je jedna zo základných veci partnerov

greywolf
26. nov 2025
@anonym_autor

@greywolf ďakujem, ja toto viem. Ale môj priateľ toto vidieť a počuť nechce.

@anonym_autor tak si treba zvazit ci je toto muz s ktorym chces zostarnut. Ak ho uz teraz zaujima TV, gauc, Telefon, PC viac ako partnerka. Ako by to vyzeralo keby mate dieta? Bola by si pravdepodobne na vsetko sama.

ketrint
26. nov 2025

@anonym_autor
Pri tom “platíme všetko 50:50” ma vždy napadnú podotázky, či je aj domácnosť, nákupy, varenie, pranie, upratovanie, deti,… či je všetko tiež pekne spravodlivo rozdelené 50:50. 😅😅😅

anonym_e3db6f
26. nov 2025

@anonym_autor ty si poloz otazku, ci mas pri sebe muza, s ktorym chces mat spolocne byvanie a rodinu a svadbu. lebo necitam vsetko ale ked sa toto pytas

''A moja otázka znie. Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie (dom)?''

tak je to asi dost divna otazka.