Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie?
Ahojte, mám priateľa. Bývame spolu cez 2 roky. Poznáme sa 8 rokov. Obaja máme 30r, pracujúci. Deti nemáme. Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
A moja otázka znie. Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie (dom)?
Podľa mňa je to prirodzené aby sa dvaja posúvali vpred a nestáli na mieste.
Priateľovi vyhovuje podnájom v byte. Obidvaja sme z domu. Tak pre mňa je normálne sa časom presťahovať naspät do domu, už vlastného.
Ale priateľ sa akokeby z tohto miesta kde je nechce pohnúť vpred.
Keď príde na tému vlastný dom, pocúvam len samé negatíva a veľa veci prečo nie. A keď niečo vyberiem a ukážem mu čo na to hovorí, tak počúvam len, on nechce bývať v tej lokalite, on nechce dochádzať toľko do práce, on nechce toto a toto....
Ako keby žije v mylnej predstave že vyhrajte eurojacktpot. A potom si všetko kúpi.
Áno, prajem mu to...
Ale treba mať aj plán B, alebo byť trošku realista.
Mám pri takomto človeku čakať na svadbu a dom?
Príde niekedy k tomu?
V čom je problém?
Neobmedzuje ho?
Alebo on mňa?
Nerozumiem úplne tomuto, že 30 ročný chlap si nechce budovať ako keby nič. Alebo neviem ako to popísať.
Existuje niekto takto?celý život len bývať v podnájme? Je to také ružové? Či len ja to vidím tak čierno? Čo vy na to?
mas uz 30, je cas na otvreny rozhovor. normalne by som sa ho pytala na nazory na aktualnu situaciu a do buducna, je pre neho vobec koncept svadby prijatelny a len to este tak neciti? a deti? ked ste teraz 50:50 ako si to predstavuje po svadbe? aj po svadbe chce mat "iba svoje" peniaze? kedy to vidi na vlastne byvanie? ake konkretne dovody ma na svoje postoje?
darmo ti tu my budeme pisat nase nazory. dolezite su tie jeho a ci tebe vyhovuju.
ak ti na tieto otazky nebude odpovedat (alebo to bude povazovat za trapne a ze hrotis) je to nezrely debil a obzerala by som sa inde.
ak ti bude odpovedat, sama sa musis zariadit, ci s tymi nazormi suznies alebo je to pre teba stopka.
z toho co pises sa podla mna udeje to druhe.
a inak moj nazor je, ze neverim ze v otazke penazi prehodi vyhybku po svadbe alebo ak pridu deti.
@anonym_autor pre mna je svadba absolútny prežitok a nechápem ako ju niekto môže brat ako dáky posun v pred.
Bývanie vlastne však považujem za potrebu lebo neviem si predstaviť o 30-40 rokov z dôchodku si platiť podnájom alebo bývať na dákej ubytovni.
Takže ak priateľ nechce riešiť nehnuteľnosť rieš si ju sama, nieste zobrati, máš omnoho viac príležitostí a možnosti si to riešiť sama a neobmedzovať sa na základe negatívneho názoru iného
@anonym_autor bývame v rodinnom dome, vlastnom, no nechcela by som žiť v podnájme celý život. Kúpite si teda svoj byt a platte svoju hypo.
@anonym_autor a nenapadlo ta,ze priatel je ten typ co nechce ist do domu lebo tam treba okolo domu nieco aj robit...zatial co v byte je to relativne v pohodicke bez roboty.....svatba dolezita pre zivot nie je, ale urcite veci sa ovela lepsie riesia ked ste manzelia...treba na to doveru a urcite si vyjasnit tieto veci na 💯% pred zavazkom, aby ste nemuseli 2 mesiace po svatbe podavat ziadost o rozvod...vsetky veci (vychova deti, aky styl...chceme alebo chcem dom, byt??? ) potom sa rozhodnot co je priorita a co je "no go"
@anonym_autor a nenapadlo ta,ze priatel je ten typ co nechce ist do domu lebo tam treba okolo domu nieco aj robit...zatial co v byte je to relativne v pohodicke bez roboty.....svatba dolezita pre zivot nie je, ale urcite veci sa ovela lepsie riesia ked ste manzelia...treba na to doveru a urcite si vyjasnit tieto veci na 💯% pred zavazkom, aby ste nemuseli 2 mesiace po svatbe podavat ziadost o rozvod...vsetky veci (vychova deti, aky styl...chceme alebo chcem dom, byt??? ) potom sa rozhodnot co je priorita a co je "no go"
@solvina88 áno, ja viem. Obidvaja chceme dom, nakoľko sme obidvaja z domov. Momentálne máme byt.
Pointa toho je tá hypotéka a platiť si svoje. Nad tým on špekuluje, a hľadá výhovorky prečo sa to neoplati. Nie to že bývame v byte.
Rada by som, nerozpráva sa so mnou o tom.
@anonym_bdd884 a ako ste pokračovala vy? Našla ste lepšieho?
@anonym_autor mám už iného… je to opravy opak vo všetkom ale niesme spolu dlho… takže tazko povedať čo bude ale som šťastná 😊
@zmrzlinka2021 samozrejme, aj ja to vnímam ako veľké rozhodnutie. No podľa môjho názoru, ak z niekým som tak dlho a bývame spolu už nejaký čas, nie sme najmladší...tak už by človek mal vedieť či chce posúvať vzťah alebo nie...
Priateľ chce oooobrovsky dom, samozrejme financie naňho nemá, no mne stačí aj menší, to by sme zvládli ..
@anonym_autor tak, ak chce priateľ obrovský dom, navrhni mu kúpu menšieho s tým, že časom ho vymeníte za väčší, zdôvodni to rastúcimi cenami nehnuteľností, nepredvídateľnými udalosťami. Radšej teraz ako neskôr, keď už budú deti.
@anonym_autor aby 30 ročný chlap nechcel mať svoju nehnuteľnosť ale platiť podnájom ako nejaký študent? Myslím si že ho nechce s tebou, že s tebou nepočíta do budúcnosti a keď sa nájde nejaká iná hneď si založí rodinu a vezme hypo.
Ten posun vpred? Ked bude svadba, aky bude potom posun vpred? Príde dieta a? Aky bude posun vpred potom? Dom ? A potom? Toto je vsetko v hlave nie o posune vpred. Svadba ani dom ti nic nezarucia.. problém je komunikácia, neviete s kým žijete...
@anonym_autor určite by som šla do vlastného aj za cenu hypotéky. V podnájme nevlastníš nič. Nie je to tvoje. Nemusí to byť 300 tisícový dom. Kludne menší byt na začiatok. Ak po svadbe a manželstve túžiš, mali ste to prebrať po roku, nie po ôsmich. Môžeš čakať ďalších 8 a dôjde ti že pre teba ten vzťah nie je plnohodnotný. Vzťah sa má posúvať aj bez detí. Či už bývaním, plánmi, zvieratami, väčším bytom, úpravami atď. Aký máte spoločný ciel? Či do smrti žiť v podnajme u cudzich?
Možno predsa len bol lepší postup za mojich mladých čias. Chodili sme spolu, ale byvali sme každý zvlášť (s rodičmi). O bývanie sme sa starali až pred svadbou. Po svadbe už nebolo tvoje-moje, všetko naše. Zárobok na jednu kôpku, ak sa neminul na bežné potreby, zvyšok sa setril.
Podobné problémy sme nepoznali.
Nezniesla by som chlapa, ktorý zloží do spoločnej kasy toľko ako ja, ak ja tam dam všetko a on len časť.
Zdvihaj kotvy, dievča, s lakomcom sa žiť nedá a asi by si to ani nechcela.
@tykat čo boli pre vás tie zásadné veci?
A z ďalšieho pohľadu, pred 20r boli úplne iné hypotéky a ceny nehnuteľností ako dnes.
@anonym_autor ale situacia uz nikdy nebude ako pred 20 rokmi....treba sa rozhodnut podla sucasnej situacie... podla mna by si si mala sama kupit aspon maly byt a pomaly ho splacat hoc aj prenajmom a casom uvidis ako sa situacia vyvinie. Pripadne kup byt len na seba a priatel nech Ti plati najom ako prispevok na hypo ked mu nevadi byvat v najme. Ceny asi neklesnu. Jedine ak sa zmeni vyrazne spolocenska situacia, ale potom Ta nebude trapit ze nemas byt alebo dom. Cim skor zacnes tym skor budes mat nieco svoje aj keby ste sa rozisli. A nechcem byt zla ale byt spolu 8 rokov a ist 50/50 ked zaraba vyrazne viac...s nim by som si rodinu nezakladala.

....a na druhu stranu. mozno nema potrebu sa s tebou posuvat lebo bud este o vasom vztahu pochybuje alebo proste to tak neciti, mozno nedozrel na zavazok, chlapi su dost pozadu v psychickej vyzrelosti...chlapi sa vacsinou nikam neponahlaju 🙂 to skor zene tykaju hodiny. ..otazka znie, ci toto cele stoji za to. ale to je medzi vami. my vas nepozname.