Je drzé chodiť na návštevu s prázdnymi rukami?
Čaute, len ma zaujíma vás názor... Chodíte na návštevu s prázdnymi rukami? Ja mám vo zvyku vziať aspoň niečo slane, sladké, kávu/víno... Ide o to že mi je čudné, že my sa síce v rodine extra nedarcekujeme...ale naši vždy dajú vnúčatám dar alebo peniaze na narodeniny,meniny,Vianoce,Mikuláša...nám dospelým deťom ako kedy alebo na okrúhle narodeniny niečo hodnotnejšie. Boli sme u rodičov, prišiel tam brat do ženou a deťmi, naši dali ich dvom deťom na Ježiška po 60€, tak ako aj mojim deťom. oni nepriniesli nič. Ani fľašu vína. Samozrejme sa posedelo, vypilo niečo. Ale prišlo mi to také čudné...smutné... Lebo je to tak vždy... Vždy len vezmú a nič nedajú, nrprinesu... Keď ideme ku k nim, tak či ha alebo naši vezmeme tiež niečo na posedenie alebo tak...Nie je to trochu drzé alebo vychcane? Aky máte na to názor?
Uprimne, to nie je tvoja starost ani miesto to riesit. Toto je medzi rodicmi a bratom. Nemiesaj sa do toho. Ak to rodicom nevadi, tak je od teba vyslovene blbe, ze sa im do toho budes starat. Ak im to vadi, tak si to maju vyriesit s bratom, su dospeli.
Ja tiez rodine ani blizkym kamaratom nenosim nic a ked idu oni k nam tak tiez vedia, ze nic nosit nemaju. Vino a alkohol vseobecne nepijem. Sladke a slane sa snazim nejest, tak to nekupujem aby ma to doma nepokusalo. Ale ked mi to niekto donesie a je to doma tak to vacsinou zjem a potom nadavam, na co mi to bolo. Crepnikove kvety mi vacsinou rychlo skapu. Takze najradsej som, ked mi navstevy nenosia nic. Rodina a blizki kamarati vedia, ze nic nosit nemaju. Ja im tiez nekupujem kraviny, lebo sa to patri. Nie je to vychcanost ani vypocitavost, skor minimalizmus a praktickost.
@kleopatra114 moja mama sa presťahovala do domova dôchodcov - celý život som jej nenosila nič keď som k nej išla, alebo ona ku mne - teraz jej nosím 🙂 lebo ma to stojí menej ako keby sa ona vybrala nakupovať - tak ju mám pod palcom 🙂
Áno chodím na návštevu aj s prázdnymi rukami, a takisto mi nevadí ak návšteva príde z prázdnymi rukami. Aspoň nemusím potom riešiť vhodnosť/nevhodnosti darčeka, že ja som dala toľko a druhý len toľko alebo ten dal viac ako ja a naopak ako tu vidíme denne témy od vianoc. Rovnako nepozyvam ľudí len "lebo sa to patrí" alebo "musím pozvať lebo aj oni ma pozvali".
Takže aj ja patrím do "klubu buranov" lebo nerobím veci lebo sa patria
Ja neviem, u nás v rodine na návštevy nikto nič nenosí - pokiaľ teda nejde o nejaké konkrétne dary keď má niekto narodeniny. Ani keď som bola mladšia a chodilo sa k starým rodičom alebo inej rodine (alebo ona k nám) tak nikto nenosil žiadne fľaše alebo dary, maximálne tak koláč ak napiekol a doma by sa nezjedol.
A úprimne doniest fľašu za 3 eura len preto aby sa nepovedalo a nešla som s prázdnymi rukami, tak to radšej nedoniest žiadnu.
Ja s tebou úplne súhlasím. Pre mňa je nepredstaviteľné, že by som šla kamkoľvek na návštevu s prázdnymi rukami. Svokre vždy donesiem minimálne nejakú sviečku či čokoládu, pretože viem, že ju to poteší. Mojej mame zas tiež čokoládu. Aj kamarátom vždy niečo. A áno, príde mi maximálne neúctivé prísť kamkoľvek kde mi ponúknu hoc len kávu s prázdnymi rukami. Aj môj švagor chodí vždy naprázdno, neodíde pokiaľ nestiahne celú fľašu. A nie, nedá sa s ním o tom hovoriť bez toho aby sa neurazil a pre pokoj v rodine to tolerujeme. A nie, nie je ani zďaleka sociálny prípad, práve naopak.
A brat s manželkou darček na Vianoce dali nejaký, či nedali nič ani maličkosť a prišli s prázdnymi rukami?
Ja osobne si neviem predstaviť nedať nič, žiadny darček rodičom. Hoci maličkosť ako oriešky, pralinky, susene ovocie, penu na holenie, kvalitné voňavé mydlo či nejaké vitamínové doplnky na kĺby, trávenie atď.
Proste dat pocítiť, že sme na nich mysleli a dali si tu námahu ich potešiť hoci drobnosťou (pozor nie zbytocnostou, co mi prva pride pod ruku)
Ja chodim vsade s niecim, proste mam to tak zauzivane, ale od mojich dospelych deti to necakam a nechcem, to ja ich vzdy nabalim alebo pozvem a zaplatim.
Este doplnim, ze darceky mi davaju vzdy, ale na navstevu ked pridu, tak nechcem nic.
Ako brata rodicia vychovali, tak maju. Je sice mozne, ze tam este zasahuje vychova tvojej svagrinej, ale ak by bol tvoj brat uz z domu vychovany, tak by sa nedotrepali k mame s prazdnymi rukami, dal by do laty aj svoju zakonitu. Takze hladaj chybu niekde vo vasej byvalej detskej izbe
Chápem ťa. Tiež to vidím podobne, že v rámci vianoc sa naozaj patrí niečo doniesť/povymienat. Tiež by som si myslela svoje. V rámci rodiny. Že fakt tá drobnosť priniesť je slušnosť. Najmä keď vidím že niekto niečo nosí. Cez obyčajnú návštevu nosím buď koláč, ak pečiem. Ak máme veľa ovocia. Svokra tiež vždy niečo pošle. Moja mama tiež. Tak navzájom zdieľame vymieňame spolu.
Aj za mna je to nezdvorile, a teda bud si brata poznas, je lakomy, alebo sa zrazu zmenil na lakomca? Kazdopadne, ak to chces zmenit, musis povedat jemu..
Na Vianoce vzdy prinesieme k svokrovcom aj nasim krabicku kolacov. Keby som nemala tie,tak urcite nejaky kupeny dezert aspon by sme doniesli. Toto je take trapne,ale tak niektorym nedocvakne.
Tak ja by som teda nebola nadsena, keby mi niekto doniesol kavu do 5e alebo cipsy, rovnako lacny alkohol 🙈 co ty uvadzas ako priklad.
Vo vseobecnosti na navstevu vzdy nieco berieme (ale veci o kt viem, ze maju domaci radi, nie nejaku blbost len aby bolo) a aj navstevy vacsinou nieco prinesu. Ked ideme k mame, tak nenosime nic. Na sviatky si darceky kupujeme.
Zas doniest nejaku blbost, len aby som nieco doniesla je tiez odveci 🤷🏼♀️
Ja nechcem, aby mi niekto niečo nosil, a preto ani ja ostatným nenosím, ak sa nedohodneme inak. Skôr ma štve, keď poviem nie a aj tak dostanem niečo, čo mi akurát tak zavadzia až kým sa to nepokazí.
Baby , trochu si myslíte aitorkynu pointu- ona sa nestará, len sa tu pýta na názor, aký na takúto situáciu máte vy, takže neutocte aká je hnusná a podobne invektivy. Nejde o lacné čučo víno, ide o princíp.
Môj názor - je slušné priniesť aspoň niečo malé/ milé domácim, čo im pomôže, poteší, naozaj nechodím ani ja s prázdnou rukou. Donesiem to čo majú radi/ zizitkuju. K mame nosím tiež, nemôžem predsa čakať od mami, že zdravotné hendikepovana má doma všetko, tak sa pozerám vnímavo a kúpim to čo treba. Predsa ju nevyjeme do kosti....
Ked chodim na kavu ku susedom, tak pridem aj s prazdnymi rukami, predtriedame sa totiz kazdych par dni. Ale na normalne navstevy vzdy nieco nesiem-nie vecne dary, ale vino, alebo nejake fancy nealko, pripadne detom ovocie, kapsicky…kolac. Muza som to musela ucit a neustale pripominaz, on to v sebe vobec nema
Ja sa u rodičov často zastavím "len tak", neprídem si tam ako návšteva, ale rada donesiem napríklad kávu priamo z pražiarne alebo pečivo z remeselnej pekárne, proste niečo také fajnovejšie, ale nie vždy. Skôr na to, aby sa potešili, nie preto, lebo sa to patrí alebo pre pretekanie sa s bratom.
nie je navsteva ako navsteva,ja ked idem ku mame by mi ani nenapadlo nieco nosit,ani ona nenosi mne,takisto muz ked ide ku mame nic nenosi je to take divne,ani som o tom nepocula este, ale ked ku nam prisiel muzov kolega so zenou tak nieco doniesli,takisto keby idem ja k niekomu tak donesiem,jasne,ale k rodicom??
@janage prišli úplne s prázdnymi rukami, nedali ani darček, čo teda naši ani nechcú,ale prave preto mi príde čudné prísť s rukami vo vreckách a zvlášť keď vedia že napr len ich deťom naši dajú buď peniaze alebo dary minimálne za 200€ za rok keď rátam všetky detské sviatky. A takto prídu vždy. Keď idú naši k nim, tak naši alebo aj ja teda keď tam idem, nikdy neprídem naprázdno
@janage no a dobre viem, že vo švagriná inej rodine si dávajú dary, určite k svojim rodičom naprázdno nechodí... Tých si váži... A nie, našim ani nijako inak nepomoze ani nič neurobí pre nich ako je rok dlhý...
@viestta no vychovali... Výchovu nám dali myslím rovnakú, ale on bol vždy trochu na peniaze, takže iného ani nenapadne niečo kupovať, ale myslím že to väčšinu chlapov a od toho je asi žena, ktorá skôr myslí na takéto veci...
@milanemila ani, hovorím o vine za 3€ ale veď kľudne mohli doniesť aj whisky za 30€. Hovorím to v Tom zmysle že nejaký maličkosť.
@autorka pri bežnej návšteve nenosím. Pokiaľ idem na sviatky alebo k nejakej príležitosti, tak donesiem lebo nie som teľa nevychovane
@cacianka ďakujem ti 💗 ja neviem, človek sa slušne spýta na názor a tu dostane takýu studenú sprchu, myslím že sa to dá aj bez urážok, ale tak to je mk.
Ináč mňa by zaujímalo, brat má dom, tak v lete nás pozve na grilovačku. Prídem ja s rodinou, naši rodičia atď. Tak tiež donesieme kazdy fľašu, klobásky, zeleninu... Či ako máme tam prísť len tak s rukami vo vreckách? Teda mne by to boli trápne, ale keby som mala dosť odvahy, tsk to v lete skúsim do srandy...
@misiak7777 presne takto to aj ja vnímam...

Ja nenosim rodicom nic ked k nim chodime a to ideme kolkokrat aj na par dni. Vynimkou su narodeniny, vianoce inak nic. Moji rodicia to nechcu a tak to mame zauzivane. Oni nevedia prijimat dary, ze doniesla som cokoladu, vino ci slane.
Ked idem ku kamaratom tak tam nosim ale rodicov beriem inak.