Je drzé chodiť na návštevu s prázdnymi rukami?
Čaute, len ma zaujíma vás názor... Chodíte na návštevu s prázdnymi rukami? Ja mám vo zvyku vziať aspoň niečo slane, sladké, kávu/víno... Ide o to že mi je čudné, že my sa síce v rodine extra nedarcekujeme...ale naši vždy dajú vnúčatám dar alebo peniaze na narodeniny,meniny,Vianoce,Mikuláša...nám dospelým deťom ako kedy alebo na okrúhle narodeniny niečo hodnotnejšie. Boli sme u rodičov, prišiel tam brat do ženou a deťmi, naši dali ich dvom deťom na Ježiška po 60€, tak ako aj mojim deťom. oni nepriniesli nič. Ani fľašu vína. Samozrejme sa posedelo, vypilo niečo. Ale prišlo mi to také čudné...smutné... Lebo je to tak vždy... Vždy len vezmú a nič nedajú, nrprinesu... Keď ideme ku k nim, tak či ha alebo naši vezmeme tiež niečo na posedenie alebo tak...Nie je to trochu drzé alebo vychcane? Aky máte na to názor?
Ja som naučená tak, že vždy na návštevu niečo prinesiem, mne by bolo trápne prísť s prázdnymi rukami, proste som tak vychovaná, ale či je to správne to netuším. Moju dcérku tiež tak učím, zakaždým keď sa ide hrať ku kamoške, nesie chrumky, čokoládu alebo inú drobnosť.
@1ryba tak myslím že ženy majú predsa len trošku iné zmýšľanie čo sa týchto veci týka či nie?
Lebo ty si dcéra a myslíš na také veci.On chlap je mu to jedno a jeho žena je asi z rovnakého cesta.Aspon tá mohla povedať zoberme im neviem kávu, čokoládu, fľašu vína niečo ...áno, nosím vždy niečo
Baby a to vy nedávajte vôbec darčeky rodičom na Vianoce ani nič nedonesiete a len sadnete a užívate? Pritom viete, že minimálne vaše deti darček, hoci peňažný dostanú.
Aj keby moje deti nič nedostali, tak si neviem predstaviť nedať rodičom nič na Vianoce. V dnešnej dobe fakt milión možností. Však hádam rodičov si každý pozná tak, aby potešil hoci malým darčekom.
darceky na sviatok ano - vianoce, narodeniny... ale na navstevy pozornost nenosim, ani nesledujem ci niekto donesie/nedonesie. Nevidim v tom vobec zmysel. Mna by navstevy nepotesili, keby kazdy navlacal tu flasu, tu cokoladu. A uz vobec nie, aby deti ku nam nosili somariny, ked sa idu hrat...
Tak ked je na peniaze co sa cudujes? Vsak ho poznas od detstva, zrazu sa zazrak nestane. A ak ma svagrina drzgrosa v dome pre klud a pokoj radsej drzi usta
Hlavne svagrina mozno nema vobec chut riesit nosenie veci k svokrovcom, my to mame tak, ja si riesim svojich, chlap svojich.. ak chce nieco brat k rodicom, zoberie, ked nie, nie... je to jeho zodpovednost. Cize tu ide cisto o tvojho brata. Ako ste si ho vychovali, tak mate.. :DD Vidis, ona svojej rodine vezme..
A ked pises, tak ano, ak pozyvam na grilovacku = necakam, ze mi budete klobasy nosti
Tak ja k rodičom chodím s prázdnymi rukami. Aj k svokrovcov. Načo nosiť drevo do lesa. Keď mamina príde k nám, tak donesie niečo malé deťom. Keď som u nich, stará sa o nás, pohostí nás a keď je ona pri nás, tak sa o ňu tiež postaráme, pohostime. Blbiny ako káva, víno nosím ku kamošom alebo susedom na nejakú oficiálnu návštevu😉
@viestta no to zas on je drzgros v Tom smere, že nekúpi keď nemusí, ale čo kupuje ona alebo tak celkovo pre rodinu,to zas nehulaka že netreba...
@simca06022011 je to asi tak, že ona rieši svojich, on svojich, čiže on nič...aké aj tak ako žene mne by bolo trápne takto prísť... Takže keď ty pozve sa na grilovačku, všetci prídu na prázdno?
Nenos ani ty im nič. Na čo im tam zanášaš a potom ti to príde nespravodlivé. Švagriná svojej rodine dá. Keď je tvoj brat na peniaze možno ani netušíš ako berie ich spoločné peniaze. Ak jej nič nedáva. Prečo by ona zo 'svojich' mala platiť darčeky aj svojej aj jeho rodine. Možno ju nejako vydeľuje
som za nosenie pri sviatkoch - ale teda nerozumiem jednému, čo chceš týmto príspevkom dosiahnuť? chceš si len ego pohladkať alebo čo? Pretože vypočula si skupinu, že je to nevychované prísť naprázdno, lenže riešiť s bratom to nechceš. Tak?
Nechápem len ja? O čo ti teda ide? Bude tvoj život kvalitatívne naplnený ak tu dostaneš ubezpečenie že ty si Ok a tvoj brat so ženou nie? ako to ovplyvní Tvojich rodičov, ak si len ego pohladkáš ale v skutočnosti nič nevyriešiš?
Autorka,
ale mna by zaujimala jedna vec - prečo riešiš ako to má nastavené tvoj brat?
Tak na Vianoce by mohol dačo priniesť, ale ak inak máte dobré vzťahy, by som to neriešila. Tak je trochu držgroš no čo už 🙂.
@michelle567 joj tak to on ju isto nevydeluje, práveže on šetrí na sebe a všetkom, lebo u nich je to tak zvláštne, že on sa stará finančné o domácnosť, dom, drevo,všetko a ona má svoje peniaze na svoje potreby. To zas aby som ho nevykreslila že je úplný debil. Len on sa sťažuje že musí setrit, no keď v podstate z jedného platu financuje takmer všetko...
@fidorka7
@zmrzlinka2021 o nič mi nejde. Len na zaujímalo ako to je inde. Aké vidím že je to rozne
Autorka ja ked pozvem na grilovacku tak vsetci pridu na prazdno. Kedysi som ich o to vyslovene poziadala, teraz uz vedia, ze nemaju nic nosit. 🙂
Asi bi sa malo začať otázkou, čo na to rodičia? Vadí im to? Je im to jedno a sú radi, že prídu aj bez darov? Ak sú s tým OK rodičia, tak to nie je tvoj problém ... ak ty nosíš pozornosti lebo by si sa cítila trápne s prázdnymi rukami, tak v tom pokračuj
ale čo tým chceš dosiahnuť, akože o nič ti nejde? o niečo asi áno, keď tu píšeš a rozpútaš debatu zatiaľ na tri strany a najmä venuješ tomu čas. Takže ťa to štve. Ak nie, všetko už bolo povedané - a verejne pred všetkými uznávam, že si empatickejšia a lepšie vychovaná ako tvoj brat. A teraz čo? Nejdeš to ďalej riešiť? Tak ukonči debatu
Kupujem rodicom aj svokre s babkou na vianoce nejaku drobnost alebo co sami povedia, ze ich potesi. Nasi nam uz nekupuju darceky, ale mojim detom davaju este, lebo su mali. Inak na navstevy nenosim nic. Sem tam kolac ak mame, nejake jedlo ocovi co viem, ze ho potesi. Skor odnesiem nejake jedlo pre moje deti, aby sme ich nevyzierali, ale moja mamka si aj tak robi stale starosti
ano autorka, chodia k nam ludia na prazdno, niekto donesie flasu... ale co by som robila, keby mi kazdy doniesol klobasy a somariny, ked mame pre ludi nakupene? rovnako cokoladky, flase? Vies kolko mam doma takehoto dobre "mysleneho" alkoholu? Lebo jasne, nevyhodim s tym ludi, vzdy poviem a aj to tak myslim, ze si nemuseli robit starosti. Ak sa da, rovno to aj vsetkym rozlejem.. ale vacsinou sa neda :D
A nie mne napr ako zene by nebolo blbo, keby moj chlap ide k svojim rodicom s prazdnymi rukami a neriesim to. Vzdy sa ho doma spytam, i ma nieco pre nich, darcek na sviatok a tak, ak neriesi, neriesi.. jedine teraz posledne roky, kupujem s dcerou darcek pre starkych ja este jeden extra.
Neda sa to ani na rodinne zvyky vyhovorit - lebo ty sa chovas tak a brat tak a vychovali vas jedni rodicia 🙂 Moj muz je taky isty - ziadne zvyky nevypozoroval, a ak tak zvyky svojho ocina, ktory na vsetko, z niekam sa ide a musi, aj ked sa mu nechce a musi sa doniest nieco, zrejme frflal. Nebol taky aj vas otec nahodou? Ze mama spolocenska a otec introvertny mizantrop 🙂 Ja som z mojej rodiny vychovana tak, ze vzdy sa nieco nosilo. Mojich rodicov uz nemam, ale ked ideme svokrovcom, tiez mam tendenciu nieco vizat. A muz mi za to vzdy frfle... ale potom sa mu neleni zo zahrady si nabrat veci. Citim sa vzdy tak cudne, ked nam kopec veci nabaluju. Ja ich casto ani nechcem, ale muz je rad, ked mu maminka nieco nou varene nabali a tak... Tak mu vzdy nastavujem zrkadlo - ked mi doma frfle, aj ked si veci berie, ze ma byt vdacnejsi, ze ich ma a ze mu tolko este stale davaju. A uz sa to trosku naucil vidiet.
mila autorka, teba stve hlavne brat, ktory neciti absolutne ziadne vycitky svedomia a potom ta stvu aj rodicia s opičou laskou. On ako pises je na peniaze a rodicia davali a davali a davaju a davaju a on berie a berie ALE chyba je aj na strene rodicov , nenaucili ho obetavo empaticky DAVAT! Ak aj nieco dava tak to je z vypocitvavosti ci pripadne nieco co ho neboli - tym prejavuje aku hodnotu maju pre neho ne/obdarovani. Rodicia evidentne su pri plnej sile, no ked sa im pohorsi tak este do nich kopne a obetava starostlivost ostane iba na tebe. Takto byva od takych narcisov ako je pan brat. Rodicia maju opiciu lasku, lebo cele roky nepytaju, navyzaduju a tym mu nastavuju pokrivene zrkadlo, v ktorom sa on vidi ako dokonaly. Ak su veriaci, tak im kludne povedz, ze za takuto vychovu budu po smrti velmi trpiet, lebo nenapominaju takehoto syna, ale naopak, este ho v sebeckosti arogantnosti podporuju. On napacha este vela zlych veci a oni si to vsetko beru na svoje svedomie. Teraz je mozno vsetko krasne v ich ociach, no nebude to tak navzdy a potom bude neskoro plakat. Ty sa priprav, ze po tebe sa bude bičom plieskat ked sa budete musiet starat o starych ci chorych rodicov, lebo on chudacik predsa nemoze prist, zaplatit, obetovat sa, ma toho vela atd.
@majkabambulik tak to zase neviem, z coho si az nieco taketo extremne vydedukovala
Ty si v poriadku, brat nie je, darmo ta tu hejtuju. Pred par dnami som bola u mamy, priniesla som jej tasku zemiakov, tasku jablk, flasku sampanskeho a darcek pod stromcek. Hocikedy ked tam idem, ponosim jej moje zavaraniny a nieco zo zahrady. Hanba by ma fackovala, prist tam s prazdnymi rukami.
Rodičia nežijú. Keď idem do rodiska - cca 2 x ročne všetkým donesiem darček. Ja darčeky skoro nikdy nedostávam. Darčeky sú buď praktické veci - využijú ich (viem na 100 perc. lebo aj pýtajú resp. Keď znovu ponúknem to isté tak súhlasia) alebo iba sladkosť. Rada obdaroval ľudí. Mám špecifický koníček a tým obdarovavam ľudí. Všetci berú.
Myslím si, že je skúpy a nevie móresy, ako sa vraví. Ale ty sa ho na to mozes opýtať. Nechápem, prečo nechceš. Ak vás pozvú v lete na grilovacku, tak máš príležitosť. Možno sám povie, čo máš doniesť a ak nie, skúsila by som nedoniest nič. Možno konečne pochopia, možno sa na to spýta a vtedy povieš, že si sa zariadila podľa neho.