Je hanba, keď mladý človek žije u rodičov?
Myslíte si že je hanba keď mladý človek okolo 25-35 žije u rodičov sám preto že jemu aj im to tak vyhovuje? Pokiaľ samozrejme normálne prispieva aj pomáha v domácnosti
@tetapetra Jasné, že ideálne by bolo, keby všetci mali v 30-tke založenú vlastnú rodinu - ženu/muža a deti a bývali s nimi. Ale svet ideálny nikdy nebude. Tak ľudia, ktorí sú z akýchkoľvek dôvodov po 30-tke single, musia viesť samotársky život, lebo zostať v rodičovskom dome sa vraaaj už nepatrí? Lebo ako čítam, nestačí ti argument, že chlap, čo býval s rodičmi do 35-ky, je schopný sa o seba postarať, variť, upratať, nakúpiť. To už je ozaj hanba mať dobré vzťahy v rodine, pomáhať rodičom a dospelým potomkom? Je lepšie podľa teba vadiť sa s rodičmi a v 18-tke od nich ujsť a pretĺkať sa kade tade a zadlžiť sa?
Tak ak to vsetkym vyhovuje, tak v pohode.
Co je toto za otazku, jasne, ze to nie je hanba.
Co je to podla teba "prispievanie" do domacnosti?
Kolko €?
Domacnostou je dom /byt?
@fantaghiro21 energie a strava
@medda_beda môj chlap tak žije aj teraz,odchádza do práce 6.30 a vracia sa o 17.00-19.00,občas chodí na tyzdnovky. Spláca úver na byt,ktorý využíva minimálne, keďže sme spolu len počas víkendov a to sme na 90% niekde na výletoch, návštevách... ale je frajer,má vlastný byt 🙈
@breznica Môj tiež.Môže sa vyspať vo vlastnom byte 😂.
Ja len dufam aby moja mala bola u nas aspin do 40ky🤓
@medda_beda ty si písala,že tvoj manžel z žil u rodičov 35r, takže už je tvojím mužom jeho vek sa blíži k 40tke, jedine,že on je výnimka a vek mu ide smerom dole. V mojom okolí sú ľudia od 20-60 aj viac a a neuveríš, všetci žijú vo svojom. Vlastne môj brat žil u rodičov, keď prerábali byť.
@tetapetra On 40 má, ale ja nie.
20 ročný absolvent SŠ si kupuje byt.
Po 0 odpracovaných rokoch.Tak to sa majú fajnovo tí naši študenti.
Aj ja mám vlastný byt, ale nekúpila by som si ho sama kedže môj plat by nebol dostačujúci na to aby som mohla dôstojne žiť.
Tak či onak sama žijem od 21, ale preto, že som chcela.A je mi srdečne jedno, že niekto v mojom veku žije ešte u rodičov.Kedže každý má iný život.
Ja som tiež netušila, že budem vydatá a kam môj život bude smerovať.
@medda_beda len ja som sa o tebe nebavila. Reagovala som na to,že áno je to hanba keď starý corgoň 30 a viac žije u rodičov. Samozrejme to neplatí v situácii keď je ten človek chorý, alebo má ťažko chorých rodičov, alebo sa mu prihodilo niečo, blbý rozvod a nemal ten človek kam ísť. Beriem to podľa seba, ako 24r som odišla, už predtým som sa obzerala,že by bolo dobré odísť, osamostatniť sa. Áno aj ja som robila ako drak víkendy, 12tky. Vracala som sa večer o20:00. Čiže tiež môžem povedať ako ty keď obhajujes svojho,veď som ani doma nebola. Ale žiť sama a u rodičov sú dve rozdielne veci. Asi tolko
Rozne okolnosti a rozne životne pribehy. Najprv treba vediet pribeh a okolnosti ako davat sudy, ci je to hanba alebo nie. Takze v niektorych pripadoch to vobec hanba nie je.
@anonym pytam sa Kolko?
Po prvé - človek od 30r. mi nepríde nejak extra "mladý". Ešte do tých 30 by som privrela oči. Ďalej, pojem "prispieva a aj pomáha v domácnosti" - 30 ročný človek, ktorý dá mame raz za mesiac do ruky stovku a raz za týždeň povysáva byt, tiež "prispieva a aj pomáha v domácnosti", však? 🤪. Ale ja byť jeho materou alebo frajerkou, nie, nepáčilo by sa mi to.
Pre mňa bolo podstatné, že nesedel doma na riti, ale študoval, pracoval, investoval a dokáže robiť veci ktoré polovica chlapov dnes nezvládne.Dokáže sa obracať v domácnosti a je to chlap na ktorého nemôžem pol slova povedať lebo maká aj cez voľno.
Mal psa takže do podnájmu ísť nemohol a stále nevidím dôvod za niečo platiť alebo sa zadĺžiť ak je človek ledva doma bez partnera.
Keby veľmi chcel mal kam ísť a dochádzať hodinu a pol do práce, ale načo.
Radšej tie peniaze vrazil tam kde sa to zišlo viac.
Podľa mňa vôbec nie je dôležité koľko rokov človek žije u rodičov, ale či je schopný žiť samostatne ak si nájde partnera.Ja som tiež žila u rodičov a zároveň v zahraničí takže samostatnosti som sa naučila.
Horšie je ak sa človek od rodičov odlepiť nechce napriek tomu, že má partnera a môžu žiť spoločne.
A hlavne ak tá rodina dokáže fungovať a je tam priestor na spoločné bývanie tak nevidím dôvod sa silou mocou sťahovať.
Keby sme mali priestor žiť generačne niekde v dome tak by sme si vedeli vzájomne pomôcť.
@tetapetra A je rozdiel byť nespokojný s tým, že žiješ u rodičov, mať zlé vzťahy ako keď to všetkým vyhovuje.
Ja som tiež nemusela z domu odísť, ale pracovný život ma k tomu donútil.
@medda_beda písala som niekde,že som bola nespokojná? Že mám zle vzťahy?! Ale furt si ideš svoje. Furt hľadáš hlúpu výhovorku, aby si ho "obranila" mne je u prdele čo robí, robil. Môj názor je taký, aký som napísala.
@tetapetra Čítaj s porozumením.
Napísala som to všeobecne a nie o tebe.
Ja ho obraňovať nemusím a ani nikoho iného kto tak žije.
Cudzie názory ešte nikomu účty nezaplatili a názory ,,ja by som takého nechcela,, ten chlap si povie len chválabohu.Nájdem si lepšiu s ktorou si vybudujeme spoločnú budúcnosť.
Lebo tieto ženské očakávania skôr zaváňajú túžbou po majetkoch.Čo vlastne ani neznamená, že ten chlap majetky nemá keď žije u rodičov.
Každý kto chce sa osamostatní keď to uzná za vhodné a ostatných je do toho nič.
Nemáme všetci rovnaké zamestnanie, plat, podmienky.
Akceptujem tvoj názor, ale hodnota človeka sa nemeria hypotékou a ani majetkom.
@minka201 1? Lebo štatistický sme jedny s tých, ktorý sa nedokážu osamostatniť a žijú s rodičmi.
@medda_beda super 😉
@tetapetra Ale ja nepíšem o človeku, ktorý sa nedokáže osamostatniť (v zmysle bývať sám), ale o človeku, ktorému takýto stav vyhovuje a nemá vážny dôvod ho meniť. Človek o ktorom píšem, je samostatný (v zmysle byť schopný sa finančne zabezpečiť, rozhodovať o sebe, postarať sa o seba). Tak sa pýtam ešte raz: Prečo sa má človek vyššie popísaný hanbiť za to, že býva s rodičmi?
@tetapetra Odpovedala si, ale tvoja odpoveď bola odveci: Že schopný človek sa má hanbiť za to, že podľa štatistiky je veľa ľudí neschopných.
Ale ja ti napíšem, prečo podľa teba a aj veľkého množstva ľudí bývanie s rodičmi po 30-tke nie je ok: Lebo veľa z nich je ozaj lenivých a neschopných, chorobne naviazaných na maminku. Ale nie sú všetci takí. Preto je úplne povrchné súdiť niekoho bez toho, aby si poznala jeho prípad. A navonok pôsobí lepšie, keď má niekto vlastné bývanie, lebo hypotéku, prežívanie z výplaty do výplaty, možno pocity samoty nikto nevidí.
Úprimne ti prajem pekný večer, bez irónie. Mne len nedalo reagovať na tvoje príspevky plné predsudkov bez väčšej logiky 🙂
@abbey1 nerozumiem o čo ti ide, bol to môj názor, nevidím dôvod prečo sa do mňa začala navážať. Čítala si to všetko? Ako neovládam jazyk? Mám niekde chybu? Môže byť aj ty máš. Keď už neviem argument,tak vytiahnem jazyk, fantázia. Čítala som,že žijete s rodičmi. Nevyjadrila som sa k tebe. Nakoľko v niekoľko generačných domoch je aj teraz bežné,že tam žijú dve rodiny.
@valeria_h a?
@tetapetra Zjavne máš problém iba čítaním s porozumením. S mojou maminou sme žili v jednej domácnosti po svadbe až 2 mesiace, otecko už s nami nie je celé roky. Áno, čítala som všetko. Všetky tvoje komentáre i pokojné vysvetľovanie dievčat a práve preto som už teraz zareagovala. Prečo sa ti môj názor nepáči? Tvoj sa mne musí páčiť? Dookola píšeš, že to je hanba, že to Ok nie je. Áno, je to tvoj názor a kľudne sa ho drž. Ja som ti len napísala, čo je hanba podľa mňa. Občasný preklep je jedna vec, y/i, s/z už o niečom vypovedá.

@tetapetra A neviem čo sa tu pohoršuješ keď bývame vo vlastnom 😂