Je hanbou, ak má žena vzdelanejšiu prácu?
Prosim vás asi som sa prišla len vypísať. Ide o to, že ja mám VŠ vzdelanie, plat nič extra, ľahký nadpriemer. Môj muž ma maturitu, zarába o niečo menej ako ja ale žiadny extra rozdiel. Nikdy v živote ma ani len nenapadlo toto riešiť, skutočne som sa nad tým nezamyslela, že toto je niečo divne. Nedávno som nastúpila do novej práve a tak sme sa s kolegyňou rozprávali o živote a tak a pýtala sa kde pracuje muž tak som odpovedala. Ona na mňa taky pohľad až som dostala potrebu to obhajovať, že vlastne nezarába zas tak málo. No a odvtedy mi to vŕta v hlave. To je naozaj taká hanba, keď si vzdelaná žena nájde muža bez vyššieho vzdelania? To je naozaj muž v spoločnosti považovaný za nieco menej keď ma žena lepšiu robotu? Pri tom to tak nemusí byt vždy a aj keby bolo tak pane bože. Aký mate na to názor?
Prosím ťa nerieš somariny žienka. Ak je to milujúci chlap s mozgom v hlave a ste šťastní tak je to OK 😊 ja mám VS, moja polovička vyucny list a vôbec ma nezaujíma co na to okolie. Nech sa každý stará o seba. A zarábame tiež cca rovnako.
Nie, nie je to hanba, ani nijak zle. Vela povolani si nevyzaduje vs vzdelanie a plat je na tych poziciach podobny...
Vztah nie je o vzdelani. Ja mam doktorat a manzel maturitu. Ale musim konstatovat ze by vedomostami a rozhladenostou strcil do vrecka hocijakeho vysokoskolaka. Nebolo mu dopriate studovat na VS i ked predpoklady na to ma a teraz si uz netrufa. Kolko ludi sa len tvari dolezito lebo ma VS a v hlave prazdno? A na druhej strane kolko"robotnikov" ma vedomosti hodne profesora? Ja som takych stretla niekolko. Kto skatulkuje ludi podla vzdelania je podla mna uzkoprsi. Treba cloveka spoznat a az potom sudit.
Ak si ty s manzelom spokojna tak je vsetko ok. Okolie nech si mysli co chce😊
@zmrzlinka2021 skusim si "prejst" ludi v mojom okoli 🙂 som si to vztiahla na seba a teda mojho muza som stretla, ked som mala 30 tam uz sa o formovani neda velmi hovorit 😁 uz som bola "stara herka" a pred tym som bola roky sama, cize ziadny muz so vzdelanim ma nepotiahol ale teda ja som ja, samozrejme nie som ziadna statisticka vzorka, cize pokojne to moze byt tak ako pises, nikdy som sa nad tym vlastne nezamyslala
kazdopadne sa velmi stotoznujem s tym, ze vo vsebecnosti, ak mas v okoli par "spravnych" ludi, tak ta vedia velmi potiahnut - ci uz rodicia alebo priatelia alebo kolegovia alebo sef, jasne nie je to len o tom ale vie to pomoct
Ahoj, nikdy som nemala potrebu to obhajovat ked niekto nahodil divny ci polovydeseny vyraz...takych bolo len zopar.
Nam s manzelom to bolo jedno vzdy, nemilujeme na sebe nase tituly.
Zacinali sme: ja pravnicka, auditorka velkej banky manzel sš pobockovy pracovnik u operatora.
Dnes: ja animatorka a matka 1.5 rocnej dcery v 1.trimestry, manzel: veduci team leader vo fin.institucii v poslednom rocniku manazment kyber bezpecnosti (skolu si robi uplne dobrovolne z vlastneho presvedcenia)
Ja by som sa nad take reakcie povzniesla lebo mi to pride take...primitivne.
@zmrzlinka2021 kde som napísala, že mám zlý plat? Iba som napísala, že môj muž zarobí aj tak viac ako ja.
@zmrzlinka2021 ja pisem, ze praveze NEMAM vobec zly plat 🙂 len prost dnes lahsie najdes cloveka s vyskou na pracu v kancli (ja) nez cloveka co skvelo ovlada ziadane remeslo(on). Vo svojej oblasti mam nadpriemerny plat+ dalsie extra benefity a moj zamestnavatel vie, preco to robi, ale napriek tomu som stále lahsie nahraditelna nez fakt sikovny zvarac, automechanik, stolar a pod.
@lindus_esterka zas je rozdiel či je človek remeselník a či bežný robotník. Detto, či je administratívny pracovník, kde ti stačí stredná škola alebo expert.
@zmrzlinka2021 to ano, ja len na margo toho dost velkeho rozdielu v nasich platoch. Obaja sme sikovni, holt on je v odvetni kde je mensia ponuka kvalitnych ludi a o to vacsia bitka o nich 🤷
Nevyberala som si muza podla toho, ci ma vysoku skolu. Zaujimalo ma ale ci je pracovity, ma ambicie, potencial a chce nieco v zivote vybudovat karierne aj rodinne, pretoze take ciele mam ja. To iste co som ocakavala od muza aj ja “ponukam” jemu.
Takze uprimne, ak by moj muz mal zlu pracu, zilo by sa nam tazko (napriklad pocas materskej/rodicaku) a on by sa nesnazil to zmenit, tak ano vadilo by mi to a bol by to pre mna problem.
Aj ludia co pracuju manualne, napriklad remeselnici si vedia velmi dobre zarobit ak su pracoviti a sikovni, takze vylozene vysoka skola pre mna nebola must have aj ked ja ju mam.
Dalsia vec je aj nejake to intelektualne “prepojenie”. Moj muz je podla mna mudrejsi ako ja, hlavne v technickych a matematickych veciach a velmi ma bavi, ked mi nieco vysvetluje kludne aj z teoretickej matematiky a proste aj tie vedomosti su pre mna sexi na nom.
Rodinny znamy vzdy hovoril, ze VS titul nie je patent na rozum cize ja osobne by som sa tymto vobec netrapil. Mas ludi ktori maju "len" strednu a su to velmi sikovni ludia ktori maju aj prehlad a potom mas ludi s VS titulom ala Danko ktori horko tazko vedia poskladat dve suvisle vety bez gramatickej chyby.
Laska si nevybera na zaklade toho kto co ma alebo aku skolu vychodil.
@subartic ibaže zabúdame ,že dnes má vs už kadekto .. poznám desiatky párov kde je jeden s VŠ ,druhý s ucnovkou,alebo maturitou .
Určite by som to nepausalizovala hneď .
VŠ majú aj zdravotné sestry , pani za priehradkami na pošte , druzinarky v škole ,sociálne sestry v domovoch dôchodcov ... A zrovna tieto ženy mám v okolí ,a majú mužov živnostníkov ,či podnikateľov s ucnovkami , avšak si žijú na veľmi slušnej úrovni .
Majitel niekoľkých nadnárodných firiem z môjho okolia má ucnovku ,jeho žena tiež bez titulu .
Mnohí z rodiny ,majitelia malých podnikov ( obaja do 50 zamestnancov ) ,majú maturitu , ich manželky VŠ ekonomických smerov ,avšak dnes sú z nich ženy v domácnosti .
@zafir01 ja som svoj názor napísala, každý nech si vyberie partnera podľa svojich preferencii , ale potom nech sa nečuduje ak bude dochádzať k treniu a stagnácii komunikácie , ak sa jeden alebo druhý partner bude cítiť ako piate kolo u voza pri rôznchy stretnutiach a situáciach . Nie je všetko o peniazoch a kto koľko zarobí a ako sa majú dobre, vzťah musí navzájom prenikať aj inak , zvlášť ak jeden má ešte aj ambície. Ja tu nebudem pokrytecky písat ako to všetkým funguje , aké je to skvelé a že je to jedno , keď z môjho pohľadu to jedno nie je . Veľký vzdelanostný rozdiel - teda dva stupne a viac - prináša z dlhodobého hľadiska značné riziká pre ten vzťah .
Ak má niekto vysokú školu a robí za priehradkou na pošte alebo robí družinárku v škole tak chyba nie je v tej škole ale v tom človeku , že sa nevie presadiť. Na Slovensku nadnárodné firmy neexistujú , majitelia nie sú často ani známi , lebo často ide o viacero akcionárov . Pracujem s nadnárodnými spoločnosťami , všetci ich majitelia majú skvelé VŠ školy a vzdelanie. A tu sa nebavíme o tom že si niekto s učňovkou založí firmu na SR a potom jej pobočku v ČR a Polsku .
@subartic Ak má pár s "nerovnakým" vzdelaním komunikačný problém tak ten problém neprameni z rôznej úrovne vzdelania ale z osobnostných čŕt keď si jeden musí dokazovať že je ten "lepší" a parnera/ku sústavne zhadzovaje napríklad aj za vzdelanie ktoré nedosiahol/dosiahla. Ak chlap s učňovkou zhadzuje ženu aká je blbá a nič nevie napriek tomu že má VŠ, problém nie je vzdelanie ale chuj čo by ženu psychicky týral aj keby si zobral upratovačku čo neskončila základnú.
Netvarme sa že 2 s VŠ môžu vždy viesť nejaké fundovane debaty. Výnimkou je snáď len keď študujú tú istú školu a ten istý odbor. Audítor bude mať extrémny problém pochopiť primitívne vysvetlenie diagnostiky a liečby autoimuninych ochorení a špičkova doktorka bude vedieť veľké guľové o auditoch. Farmaceut a pravnicka asi tiež nebudú debatovať o detailoch svojej práce.
@katka700 ale pramení , a veľmi často . Komunikácia vo vzťahu nie je len to čo sa bude variť, kam sa pôjde atď. Tam si porozumie hocikto s hocikým . Tak zoberme si takú lekárku s murárom , ťažko bude s ním rozoberať asi najnovšie medicínske postupy alebo čo čítala v odbornom článku a on s ňou aký je momentálne najlepšia malta. Jednoducho dva svety , úplne odlišné . Auditor určite nebude mať problém pochopit vysvetlenie daignostiky a liečbu autoimunitných ochoreníno, jednoducho nebude mať, a ani opačne a to sa bavíme o základnej rovine. Tam je množstvo problémov ktoré môžu vzniknúť napr.výber okruhu priateľov , návštevy akcii atď.
Ešte raz zopakujem že môj osobný názor je že nevyrovnané vzťahy podliehajú ďaleko väčšiemu riziku rozpadu ako tie vyrovnané a to sa bavíme o všetkých sférach , nielen o te vzdelanostnej . A nebavme sa o piatich rokoch trvania. Mám v okolí rozpadli sa, a to vždy vzťahy kde bola žena podstatne vzdelanejšia ako muž, toto spojenie ja považujem za obzvlášť rizikové.Napr. žena VŠ podnikateľka, muž učňovka -vodič . 10 rokov trvania , kedy zamilovanosť bola tam tam , muž jednoducho to nezvládal že žena zarobí viac, že má VŠ , neustále ju zhadzoval . Opačné postavenie nie je tak rizikové . Vekom človek mení preferencie , názory , viac mu vadia veci čo mu predtým až tak nevadili , v kariere sa často posúva , zväčša stúpa vyššie a ak jedna strana stagnuje a má obmedzené možnosti a neposúva sa s ním tak ten rozdiel ešte viac narastá . Ťažko sa bude kombinovat inžinierka vo výskume s bačom zo salaša, nech je on akokoľvek úspešný vo výrobe bryndze a ovčích výrobkov . Dva diametrálne odlišné svety, ktoré veľmi ťažko sa zladia.
Ja z duse milujem ked niekto zacne tocit o vyske vzdelania a porovnavani :D...mala som chlapa co ma 2 VS..zarabal ako vacsina ale aby nebolo malo bolo to neskutocne hovado ....dodnes nevie ani kde sa pise s/z ci i/y a este ktomu ruky tak lave ze sa divim ze mu dom este stoji lebo aj ked nieco opravil tak cele zle🤭😂
@ysseba ale porozumejú , tam to môžu byť okruh kníh , okruh priateľov, vysokoškolsky vzdelanému človeku sa lepšie vysvetľujú problémy na biologickej báze , lebo jednoducho tou biológiou na strednej škole prešiel , IT lepšie vysvetlí lekárke fungovanie programu, exelu ako fungujú makrá lebo ona sa as tým počítačom denne pracuje .
Ja nemám rada tieto pokrytectvá že všetci sme rovnakí a všetko sa zladí a všetko bude fungovať , na ničom nezáleží , len aby bola láska nekonečná . Nie sme všetci rovnakí , len sme si všetci rovní (aspoň by to tak malo fungovať )
Ja len toľko: je rozdiel medzi intelektom a vzdelaním. Síce je pravda, že nadpriemerne inteligentní ľudia majú častejšie VŠ vzdelanie, ale to neznamená, že človek bez VŠ nemôže mať nadpriemerné IQ a byť rozhľadený - niekedy možno aj viac ako úzko špecializovaný človek s VŠ.
Takže sa zamysli nad tým, ako vám funguje vzťah a či si v ňom spokojná... a prípadné blbé komentáre kolegýň hoď za hlavu! (moja mama má VŠ, celý život bola učiteľkou slovenčiny a dejepisu a môj otec má maturitu z elektrotechniky. Vždy sa mali, aj majú, o čom porozprávať. Obaja sú inteligentní a rozhľadení. Niektoré záujmy majú spoločné, niektoré rozdielne - a v tých sa vlastne dopĺňajú. Netvrdím, že je to dokonalý vzťah bez jedinej chybičky,, ale ktorý je taký?)
Určitě to nie je žiadna hanba, poznám 2 lekárky, ktoré majú mužov "len s maturitou" a neriešia. Každý nech si hladí svoje. Pokial si vo vsťahu šťastná nerieš, vyššie vzdelanie muža ti nezaručí šťastný vzťah ani život.
@subartic by ma zaujímalo ako chlap v it bude so záujmom komunikovať s lekárkou o novom článku v lancette. To, že človek ktorý prešiel na strednej škole biológiou ešte vôbec neznamená, že dokáže o tom na úrovni komunikovať alebo že o tom komunikovať chce. Lekári si svoje odborne záujmy komunikujú medzi sebou a nie s polovičkami úplne iných odborov. Ja napríklad mám vysokú školu skoncenu a na gympel som nechodila takže všeobecný prehľad tohoto druhu vôbec nemám a som rozhľadená len v takej miere aká mňa zaujíma. Tá lekárka keď pracuje s počítačom o kódovani vie aj tak veľké trt. Každý kto nerobí manuálne, robí vacsinou s počítačom a do it sa vyzná tak 5% z týchto ľudí? Ja chápem že čo týmto myslíš, ale tvoje argumenty mi prídu dosť pritiahnuté za vlasy a tak trochu vytrhnuté od reality. Ďalšia vec je, že ľudia sa nebavia len o práci. Ja po príchode z roboty posledné co chcem na môjho muža vysypať sú prednášky o mojich dnešných odborných skúsenostiach a on tak isto. Chceme si vychutnať každodenný život. Nie žiť prácou 24/7 a takto to ma si myslím väčšina ľudí.
Inak toto vôbec nebolo predmetom toho, čo som začala riešiť. Či si ludia spolu vo vzťahu rozumejú alebo nie je ich vec. Mne skôr išlo k tu rovinu toho že žena je ta co vie zarobiť lepšie v tej rodine.
Podľa mňa je hanba, keď si vzdelaná žena zoberie vulgárne, agresívne, lakome volaco a zostáva a nim v mene nejakých radobyideálov z minulého storočia. To je hanba. A ci ma to volaco neskoncenu ucnovku alebo dva doktoraty je celkom irelevantné. My máme obidvaja vš a keď začnem o svojej obľúbenej téme, chlap zapne program "sústredený pohľad a prikyvujem" a jeho myseľ opustí miestnosť (viem to, lebo používam rovnaký program, keď on začne o svojej téme). Takže ani rovnaké vzdelanie nezarucuje kompatibilitu pri rozhovore o ľubovoľnej téme (aj keď minimálne u nás dokážeme inak konverzovať takmer o čomkoľvek)
Autorka, je úplne jedno, kto viac zarobí, peniaze sú v manželstve spoločné
Vysoká škola nie je patent na rozum. Niekto proste nepovažoval za potrebné danej študovať. Ja nám VŠ, môj muž nie, a zarába 2x viac ako ja. Má neskutočný prehľad, analytické a logické myslenie. Keď mi hovorí o jeho práci, tak len pozerám, ako čo všetko vie vyriešiť. Dokonca mi pomáha s mojou prácou, keď mám naštudovať nejakú technológiu a neviem kde je sever. Minule mi rátal výkon turbín 🤣. Nevedela som sa pohnúť z miesta a vyrátať to. Takže vysoká nie je o rozume, ale žiaľ v našej spoločnosti hlavne o postavení. Niektorí ľudia s VŠ si myslia, že sú niečo viac.
@subartic ty porovnavas menej intelignetne zdatneho cloveka (ktory ma u teba ucnovku) s clovekom inteligentne zdatnejsim (ktory ma vs). Bohuzial v zivote a toboz slovenskom skolstve to tak nefunguje, ze ti "hlupejsi" maju ucnovky a ti "mudrejsi" ss ci vs stupen. Suhlasim, ze vacsina si vybera partnera priblizne rovnako inteligentne vybaveneho, ale toto ti neukaze ani nahodou papier o ukoncenom vzdelani. A teda, ja mojmu muzovi nevysvetlujem moju pracu a ani on mne, zeby sme o tom viedli odborne exkurzy- akurat si povieme, ze ten xy trubka mi zase dal roboty naviac, pokaslal udaje atd. To iste so znamymi- pokial sa nejedna o odborne stretnutie, tak o praci sa bavi uplne na rovine zakladnych medziludskych vztahov, ktorym porozumie aj ten menej inteligentne zdatny...

@zmrzlinka2021 my to mame super podelene a doplname sa...moj manzel uci nasich chlapcov praci, technickym zrucnostiam comu ja ani s Vs velmi nerozumiem, vysvetli matiku fyziku so SS, a ja zase Sj, Anj...manzel je v udive, lebo on 1 na ZS nemal 😁
...a ako budeme spolu otacat seno ci kopat v zahradke, tak pojdeme spolu aj do divadla 😊
Moji rodicia mali obaja Vs...mama trochu vyssi plat ako otec a on to nevedel stravit...doma nic neopravoval, lebo ved nie je opravar...v takom prostredi som aj ja mala dost negativny pohlad na beznych robotnikov...a cuduj sa svete, manzel mi otvoril v tomto oci...laska je viac ako vzdelanie...