icon

Je naozaj také ťažké mať dnes deti?

30. dec 2024

Mám najlepšiu kamarátku poznáme sa už dlllhe roky. Ona má tri deti, majú 4r, 8r a 10r. Je nespokojná strhana unavená nevyspata z deti. Keď sa stretneme dáva mi prednášky o tom aké to je hrozné mať deti že už 10r sa nevyspala neoddychla. Manžel jej pomáha aj čo sa týka detí robí s nimi úlohy, brava ich na výlety, doma navarí uprace no kamoška hovorí že jej to nestačí, lebo deti stále vymýšľajú nehrajú sa pekne potichu spolu. Stále ich napomína okrikuje a má z nich nervy. Hovorí že keby sa mala rozhodnúť ešte raz tak nechce žiadne deti lebo život s nimi je veľké trápenie. Hovorí že nemôže nikam ísť sama nemôže ani s prepáčením vysrať sa na záchode sama proste nonstop je s deťmi a nedáva to. Ledva čaká kedy budú dospelé a odsťahujú sa a ona bude mať kľud a pokoj od nich. Poslednú dobu zakaždým keď sa stretneme pustí to na mňa. Ja ju vypocujem a mám z toho zmiešané pocity.
To vážne je také ťažké mať v dnešnej dobe deti?
Ja ešte nemám, s manželom sa snažíme.

dagas
30. dec 2024

Tak to mohla stopnúť po prvom a nie si spraviť ďalšie dve 😏. Ak budeš mať dieťa a náhodou to s ním bude "pohodinda" tak asi aj prídeš o kamošku lebo ju dr*ne od žiarlivosti 😜

nifnea
30. dec 2024

@mamutka to aj mna napadlo, ze sko to stiha, kde pracuje ked takto neskoro vstane..kebyze ja tskto vstavam tak do skoly pridu na 9..

portret7
30. dec 2024

Kamoska sa nevie iba zorganizovat a vychovat deti (pokial tam nie je nejaka pricina vyslovene narocnejsieho dieta, autistu, a pod.). Uz ma pomerne velke deti a zaradila by som je fo chlievika vecnych stazovateliek - obzvlast typicke pre slovenske a ceske hundrosky😁ty si zivot zariad podla seba, my sme nikdy neprestali cestovat a venovat sa tomu, co nas bavi. Deti nas o nic nepripravili, naopak, obohatili a toto vsetko ako cestovanie, zaluby je s nimi ovela krajsie. Deti su dar a nikdy by som nemenila❤️

tianna
30. dec 2024

No tvoja kamarátka sa očividne v materstve skrátka nenašla. To ale vôbec nemusí byť tvoj prípad. Samozrejme že nie vždy je to ľahké, ale zvládnuť sa to určite veľmi pekne dá 🙂 my máme tiež 3 deti (12, 10 a 4 ročného drobca 🙂 ) ktoré mám non-stop doma keďže sme homeschooleri a dvaja starší majú aj diagnózy. Okrem manžela mi nepomáha s nimi vôbec nikto. Nerozumiem ako to že kamarátka nemôže ísť nikam sama. Ja som len tento mesiac každý týždeň minimálne 2x niekde bola. Samozrejme že sú to skôr nevyhnutné nákupy atď ale keď mi príde kamoška do BA tiež nemám problém s ňou vybehnúť von. Manžel zvládne v pohode všetky deti a ja vybavím čo potrebujem, keby chcem pre seba nejakú aktivitu či už šport, kino, čokoľvek takisto s tým nemá problém. Keď deti chces kamoškou sa vôbec nedaj odradiť 😉 ja mám jednu susedku, má jedno dieťa vo veku nášho najmladšieho drobca a už mi hovorila ako sa nevie dočkať kedy skončia prázdniny 😆 som si istá že absolútne nerozumie ako môžem mať deti stále doma a ešte ich aj učiť 😁 riad sa sebou a svojim pocitom, ale podľa mňa to určite zvládneš aj keď jasné najmä začiatky pri prvom dieťati bývajú ťažšie. Ale keď si už zvykneš na to že si mama pôjde to 🙂 držím palce v snažení 🍀

miadi
31. dec 2024

Ja mam deti dve . A je to uplne super . Vstavam pred 8 🚌 skolksky bus ich vyzdvihne pred domom 8:45. O 9 som v robote mam ju krizom cez cestu .. domov dojdu 3:50 pm spat idem okolo 1-2-am a varim kazdy den 3-4 rozne jedla Lebo aj s mm su vyberavi narocni stravnici. Na materskej som mala kopec casu varit si lakocinky ale v postate stiham aj teraz . Deti su mierne hyperaktivne neunavia ich ani 18km prechadzky . Nez som mala deti cestovala som po svete jedla v restikach mala upratovacky. Teraz sa snazim nech nie som upratovacka nech deti pomahaju. Su super partaci na cestovanie a vo vsetkom moji soul mates . Moji najoblubenejsi ludia na svete su moje deti .Manzel je dost busy s pracou Takze vacsina veci je na Mne ale ked ich milujes nie je co riesit. Nie je to me obeta je to samozrejmost. A cas na seba si najdes vzdy . Ved aj ta kamoska ked ti pinda na materstvo a funka ake to ma “tazke” to je jej cas len pre nu . Asi nie je uplne najschopnejsia ked sa tolko stazuje deti ma v pohode vekovo dost sebestacne. Mozno k nim nema dako cit ked to tak prezentuje alebo Len chce byt zaujimava .je nevyburena ma krizu stredneho veku ., ale detmi to nie je je to jej problem ze si materstvo nevie uzit.No nemala by ti davat svoj skresleny pohlad na materstvo. Ake to je zistis az po prvom a bude ti stacit jedno alebo ich budes chciet viac.

kassandra25
31. dec 2024

@yoxinka áno, mne sa presne takto vela zien vyjadrilo, patrilo to na vseobecnost, kde protipólom je zasa, ze niekde je to ozaj rutina, mat aj 4, 5 detí a nezamyslaju sa nad tym nijako. To nepatrilo za mna, ale za velmi vela zien, ktore poznam a takto zmyslajú.

ester83
31. dec 2024

Ja mám dve deti - vymodlené, vytúžené. Áno, je to ťažké...samu ma to prekvapuje...ale každý sme nastavený inak. Kamoškou by som sa neriadila, každý sme iná povaha. Sú ľudia, čo majú viac detí a sú spokojní...Veľa šťastia s dieťatkom.

oblecenie99
31. dec 2024

Ale hlavne že má pre istotu deti tri... 🙄 Tak keď vedela, a videla, že to nedáva, tak sa mala zastaviť pri prvom, alebo druhom, ale nieeeee...

oblecenie99
31. dec 2024

Jaaaj, až teraz čítam ten druhý koment. Ona potrebuje mať výhovorku na to, prečo sa napcháva nezdravým jedlom, či ako? Načo naseka deckami krúžky, keď nestíha? Spí 8 hodín, to je super, opravte ma, ak to už tak nie je, ale kedysi sa tých 8 hodín bralo, ako úplne najideálnejšie a najzdravšie, či? Je to v jej nastavení, je permanentne nasratá. Ale mať deti, tri deti si zvolila ona sama. Buď je to typ vecný sťažovateľ, ALEBO to bude skôr na depresiu.

mantilka
31. dec 2024

Tá tvoja kamoška preháňa. Veľa závisí aj od výchovy detí a ich zapájania do domácich prác.
Hluk tam určite bude..
Neviem prečo si to tak berieš k srdcu...ona si spravila 3 deti za sebou....nech sa nehnevá, ale keď ju zatazuju 2 deti prečo má tretie? To sme v ktorom storočí, že nevie regulovať počet detí? Teraz nehovorím o potrate.
Nestíha sa ani najesť a manžel pomáha. Asi treba aj tíme management upraviť.
Behá po krúžkoch s deťmi....a kto jej prikázal vyberať krúžky mimo školy? Aký počet krúžkov majú deti? Aj štvorročný ma krúžok? Veď keď nestíham, vyberám kruzky tak, aby som nebola preťažená.
Tie dve deti už by mali dosť vedieť pomôcť. U nás osemročné deti niektoré chodia aj samé na krúžky. Ja som tiež v treťom ročníku naučila, že len vyzdvihujem....a to sme vo veľkom meste plnom áut.

matapo
31. dec 2024

...no ja mám tri deti a som na ne sama. A sú to úžasní parťáci na všetko. Nemenila by som svoj život za nič, možno jediné čo by som zmenila by bolo, že by ich bolo viac. Zbožňujem deti a čas traveny s nimi ma napĺňa. Aj v práci sa venujem deťom. Jasné že som sem tam rada aj bez nich, a mam čas len pre seba, ale tak to je asi normalne. Takže nedá sa to zovšeobecniť ale väčšina žien by život s deťmi za život bez detí nikdy nevymenila.

ktobytobolpovedal
31. dec 2024

Takto, myslim, ze vacsina z nas matiek ma momenty a chvilky kedy by chcela nasadnut do stroja casu a zmenit svoje rozhodnutie mat deti 😄
Je to uplne prirodzene. Lebo ano, deti su zahul na cely zivot… ja tiez zvyknem na tie moje al kaidy pozerat a povedat im: boze dokedy vas budem este mat 🤣🤣🤣
Ale aj napriek tomu vsetkemu ich milujem a nemenila by som… no nie kazdy je tak nastaveny. Ja mam takmet 30 rocnu neter a ta deti nechce vobec 🤷‍♀️
Za mna kamoska trosku prehana, ale mozno je len vyhorena…

margotka17
31. dec 2024

Len tak rozmýšľam, že ak teba tak odhovara od detí, prečo ona neostala hneď len pri jednom, ale mala ešte dve ďalšie detičky? Áno, je to ťažké, zodpovedne, náročné, ale stojí to za to. Dieťa je dar, ty sa rozhodni podľa seba a manžela. Držím vám palceky 😉

rorino
31. dec 2024

Žiadna kamarátka a ani naozaj zle deti by ma neodradili nemať vlastne.Podla toho čo píšeš,problém je sama kamarátka nie tie tri deti.Cobcakala,že bude mať troch tukov,ktorí budú sedieť za pecou a ani nemuknu?Ak dieťa chces,tak ťa také kecy nemôžu odradiť.A ak ťa odradia si si úplne istá,že o pár rokov to nebudeš ľutovať ?A ešte je tu tvoj muž,ak spolu chcete dieťa ako chces jeho donútiť do predstavy,že na základe kamošky,ktorá nezvláda samu seba nebudete mať deti?

zazka666
31. dec 2024

@hanaxxx fakt záleží na tom , aké náročné to dieťa/deti sú. Ak rodič vidí výsledky svojej výchovy, ak má späťnu väzbu a pomoc svojich ľudí, je to ľahšie a je spokojná. Frustrované matky toto nemusia mať, deti môžu byť choré, mať ADHD, byť náročné, nevidí výsledok svojej námahy a nadto počúva kritiku okolia, že to nezvláda, učiteľia tiež vedia pridať starostí (ti by tiež najradšej učili len poslušne , tiche deti, ak nie dajú to rodičovi riadne vyžrať) a vtedy je skúsenosť rodiča, zväčša v matky dosť iná. Táto skúsenosť je neprenosná. Ale chápem ľudí, čo sa na rodičovstvo necíti
Ľahké to nie je.

zazka666
31. dec 2024

@simona20201309 mne sa nepáči toto rýchle odsúdenie
Nechodiš v jej topánkach, nemôžeš vedieť, čím si prechádza.

zazka666
31. dec 2024

@jaond19 súhlas

katka533
31. dec 2024

Ano je , ale zas nie, ze by som ich uz nechcela. A to je jeden autista

lauricka
31. dec 2024

Každá jedna rodina, matka, funguje inak. Rozhodnutie mať deti nemôže predsa jeden človek zakladať na názore nejakej kamošky. Ak chcete mať deti, majte ich. Na to sa nepýtajte kamošky. Nemusíte mať hneď tri. Sú matky, ktoré sa v tom našli a sú aj také, ktoré nie. Väčšinou to aké ľudia zvládajú, aj keď, samozrejme, to nie je jednoduché, ale je to aj pekné. Tak si všímajte aj iné rodiny, nie len tú jednu, ktorá to nedáva.

simona20201309
31. dec 2024

@zazka666 to ze sa to tebe nepáči je v poriadku. Mne sa tiež nepáči keď ma niekto viac detí ako je schopný zvládnuť. Deti nie sú šteniatka ktoré vypustis na dvor keď sú nezvladnutelne. Už po prvom musela vedieť ze je to náročné. Minimálne pri druhom sa mala stopnúť. Predpokladám že tretie im uslo - co tiež nikdy nepochopím ako sa môže niekomu pritrafíť neplanovane dieťa 😡

lauricka
31. dec 2024

Od 23:00 do 7:00 má krásnych 8 hodín spánku. To je normálne vyspatá. Ona asi celkovo tak dáko horšie znáša asi aj bežné veci, nie?

zazka666
31. dec 2024

@simona20201309 ja len , že si veľmi nepríjemná. A taká čierno-biela. Život taký ale nie je.

simona20201309
31. dec 2024

@zazka666 🤷‍♀️
No ta kamoška je fakt príjemná keď ona ma 3 decka a kamošku odhovara aj od 1....

autor
31. dec 2024

Odpíšem takto hromadne. Ona pracuje na polovičný úväzok robí od 9 hod do 14 hod. Ráno manžel vozí deti do inštitúcií poobede ona ich vyberá a chodí s nimi na krúžky. V škole nechceli dať deti na krúžky že to sú pre chudobných a nič tam nezažijú deti. Tak majú krúžky v meste a platia nemalé peniaze za to. Aj najmenšia škôlkarka má krúžky v meste. Večer manžel si s nimi robí úlohy. Pomáha jej ako len môže.
Chceli dve deti mať párik, prvé a druhé dieťa sú chlapci, tretie je dievča. V domácnosti deti nerobia nič, ona ich k tomu nevedie, povie mi že všetko spraví rýchlejšie keď to robí sama a po deťoch je len neporiadok. Tak sa len hrajú a vymýšľajú keď sú doma. A ona má z nich nervy.

autor
31. dec 2024

My s manželom sa snažíme už pár mesiacov no asi budeme musieť riešiť IVF

fliacik
31. dec 2024

Ehm, aj by som Ti k tým posledným príspevkom čosi napísala, ale nerada súdim ľudí a kritizujem, najmä, ak ich nepoznám. Ale úprimne, netuším, z čoho je taká unavená a zničená. Ja deti ráno rozvážam aj popoludní vozím domov, s dvomi sa učím, pritom syn má dysgrafiu, tak je to niekedy ozaj na dlho, tretie je malé, s tým sa hrám, deti chodia každé na dva krúžky, niečo aj mimo mesta - všade ich vozím iba ja, muž sa nezapája. Doma robím všetky domáce práce, pracujem a ešte mám aj malý e-shop. Deti zapájam vo veku primeranom rozsahu a forme. Aj keď niekedy to znamená, že obalia rezne za 10 minút a ja po nich 30 minút upratujem múku z linky a podlahy. A nie, nemám z nich nervy, pochválim ich za pomoc a ocením snahu. Tu nebude chyba v deťoch, tu bude chyba na strane maminky. Keby som ja mala takú mieru pomoci ako ona, tak som oddýchnutá, mám nalakované nechty, nakulmované vlasy, prečítanú polku knižnice a natrénované minimálne na triatlon. Absolútne sa nenechaj odradiť. Budeš skvelá mama a budeš mať z detičiek radosť, či už bude 1 alebo 5. My ženy sme silnejšie ako si myslíme a kvôli deťom zvládneme aj nemožné. Držím palce k bábätku, hlavne neprestávaj veriť. Nám lekár tiež povedal, že prirodzene nemám šancu otehotnieť, boli sme už v príprave na IVF, čakalo sa už iba na jednu menštruáciu a v ďalšom cykle sme mali ísť na to...akurát tú som už nedostala.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
bielasovicka
31. dec 2024

Ja len toľko..... Tvoja kamarátka je sprostá.

tatisna
31. dec 2024

Ako to je vlastne, odhovára Ta doslovne že napr. Nemaj deti alebo sa chce len vyžalovať...? Lebo ja to úplne chápem mam 2 malé deti a teda ten život je iný ako bez, ale som najšťastnejšie mama na svete...no veľmi mi chýbajú nejaké kamošky na vyrozprávanie, s detmi príde sociálna izolacia a tie kamošky co tiež majú deti nemajú čas na socializovanie a vykecavanie. Tie čo nemajú deti zasa nepochopia aj keď im to rozprávaš. Ešteže mam mamu, ta ma vypočuje a podporí. Vidím to tak ze sa chce vyrozprávať,tak ju vypočuj,polutuj,rozvesel a povedz jej o svojich problémoch, možno si uvedomí aké má šťastie ze ma deti a rodinu.

lilinka76
31. dec 2024

Autorka, po Tvojej hromadnej odpovedi o tom, ako fungujú v rodine u nich Ti vravím, choďte smelo do IVF. Tvoja kamoška je nezrelá na materstvo, so zlými výchovnými metódami. Po práci na polovičný úväzok a po tom, čo manžel robí taxikára a učiteľa svojim deťom je ona chúďa unavená na smrť 😲😲😲. Odkazujem jej, že by mala muža nosiť na rukách...