icon

Je náš vzťah zdravý a udržateľný?

27. sep 2024

Ahojte baby, s priatelom budeme spolu 4 roky. V poslednom case sa neviem zbavit pocitu ze nas vztah nie je zdravy. Mam 28 rokov on 35 , zacala som rozmyslat uz aj nad babatkom ale obcas ked sa pohadame pride na mna taka uzkost ze mam chut sa pobalit a odist ku rodicom. Vadi mi ked mame vymenu nazorov ,a on prestane so mnou komunikovat, tvrdi mi , ze sa nechce hadat preto je ticho.Ale ako si to mame vykomunikovat ked sa so mnou nechce rozpravat? Ja som povaha ktora si vzdy chce vsetkov klude ujasnit a potom to vypustit z hlavy..idem do vyvrtky ked na neho rozpravam a on nic.Neviem si predstavit ze ked budem mat s nim rodinu ,a budem chciet o niecom diskutovat on ma bude takto ignorovat. Ja som komunikativna a on je ticha povaha , rada by som sa s nim rozpravala a hoci com , viac sa s nim smiala ,ale akosi to s nim neviem.On nema ziadnu zalubu , co mi pride tiez cudne. Mam pocit ze jeho nic nebavi iba jeho praca.Inak mi v domacnosti pomaha ked je treba, chodime do kina,na vecere..niekedy mam zo seba vycitky svedomia ze mi vsetko na nom vadi. Ci nie som ja ta cudna. Zacala som chodit ku psychoterapeutke aby som na svojej povahe popracovala, navrhla som mu ci by sme niekedy neskusili parovu terapiu ,aby sme vedeli aj mensie nezhody vyriesit ale odmietol. Velmi ho lubim ale mam trocha strach si s nim zalozit rodinu ked som si nim niekedy neni ista. On by dieta chcel uz tiez.. citim sa ze som v zacarovanom kruhu. Neviem si predstavit odist zo vztahu ked ho lubim a zalezi mi na nom.ale nie som si ista ci aj jemu na mne zalezi rovnako..
Rozpravaju sa s vami partneri o hocicom? Pri konflikte byvaju tiez rovnako ticho ? Pripadne akoby ste to riesili ?
Dakujem vam

Strana
z2
jana121212
27. sep 2024

aké veci si s ním chcela riešiť a ako si začínala vašu diskusiu o tom? Kde ste vtedy boli a čo vtedy robil?

sim10
28. sep 2024

@autor napíš ak chces správu

biba_18
28. sep 2024

@janickacrazy to je povahou, nie že je chlap… keď je introvert a ona extrovert, tam bude vždy problém pri riešení problémov, vždy…

biba_18
28. sep 2024

nikdy sa nezhodnete čo sa týka komunikácie o probléme - ty si extrovert a tvoj chlap introvert - ty potrebuješ o probléme kecať a on potrebuje problém vnútorne vstrebať - nikdy, ale naozaj nikdy ho nedonútiš o tom komunikovať v čase keď ty budeš mať potrebu o tom rozprávať… môžeš mi veriť, som introvert ☺️ ako ti už baby radili, ak máš potrebu o probléme rozprávať, rozprávaj o tom s kamoškami ( alebo so psychoterapeutom) a s chlapom sa k problému vráťte až keď v tom budeš mať jasno a on svojím spôsobom tiež - pretože vtedy to už nebude problém ale vyriešená vec a vy už len nájdete prienik v riešeniach…

stanulienkat
28. sep 2024

Faza zamilovanosti pominula zhruba po roku, roku a pol a padli ruzove okuliare. Ste spolu IBA 4 roky, ty uz navstevujes psychologa a dlhsie uvazujes nad rozchodom. Vies, ze toto nie je hlboka laska. My sme s muzom boli zamilovani aj po 8, 10 rokoch (brali sme sa neskor), uzivali sme si jeden druheho. Tento vas vztah dieta neutuzi. Podla mna je velmi spravne, ze analyzujes vas vztah, kym nemate zavazky. Ked si si teraz neni ista, tak prichodom dietata, ked vsetko hude hore nohami, si ista uz vobec nebudes. Vies si ho predstavit ako otca? Bude sa starat? Pomoze ti v domacnosti? Vies sa na neho spolahnut? Alebo ma vsetko v pazi?

tenerifka
28. sep 2024

Autorka, po hadke on nekomunikuje o tej pricine hadky, alebo nekomunikuje vobec a ignoruje ta? Ak ten druhy pripad, je to pasivna agresia, forma psychickeho tyrania, tresta ta tichom. Tako "postihnutych" je vela chlapov a treba to riesit teraz, hned.

barborachors
28. sep 2024

najdi si komunikativneho, očarujúceho a extrovertneho a o rok tu budeš pisat. ze mam muza manipulátora. Dievča, doma mas poklad. Tichý, nekonfliktny je základ do manželstva a rodiny. Nespekuluj, lebo prespekulujes. Taha ti na 30, to uz nebude také ľahké sa zoznamit. Alebo ho pusti do obehu, baba po vztahu s komunikatívnym a šarmantným, ale psychopatom, sa velmi poteší.

hugger
28. sep 2024

Konflikt ho zranuje a snaží sa mu vyhybat. Mozno to ma pôvod v detstve. Tiez to tak mam. Nie je to super sexi, zenam by sa mozno skor páčilo keby sa s nimi partner taliansky pohádal ale aj ked sa nezmení vie s tym prežiť relatívne v pohode zivot. Otazka je ci to dokážeš aj ty.

dkethe
28. sep 2024

Ja mam takeho doma. Nie je to dobre.

blacki12
28. sep 2024

Autorka, boli tu napísané príspevky o tom, že problém, ktorý popisuješ, pramení z toho, že tvoj priateľ je introvert, ty extrovert a že akoby z rozdielnosti pováh máte komunikačný problém. Dokonca bolo vyzdvihnuté, že si máš vážiť, že takého chlapa máš, čo ja si myslím, že je úplný nonsense.
Ja sama som introvert, ale ak nastane nejaký problém, alebo konflikt, neignorujem ho a neutekám pred jeho riešením, pretože mi záleží na tom, ako sa cìtia moji blízky, ale takúto, možno ak nepríjemnú situáciu chcem mať vyriešenú aj s pre mňa nie tak blízkymi ľuďmi.
To čo popisuješ, že zažívaš vo ,,vzťahu,, je pasívno agresívne správanie a ty tiež vnímaš, že to nie je v poriadku. Ver mi, že plne chápem tvoju úzkosť a silnú frustráciu, zažívala som ju pred rokmi v identickek situácii tiež.
Tvoj snúbenec nie je ochotný s tebou komunikovať, nezaujímajú ho tvoje pocity, nie je ochotný nič riešiť, aj keď je zjavné, že pre teba je to dôležité a si človek, ktorý na vzťahu chce pracovať. Pre teba je to extrémna situácia a on tebou emocionálne manipuluje tak, že na konci pochybuješ o realite. On s tebou odmieta komunikovať na pre teba dôležitých témach a nechá ťa veriť, že ty si na vine, ty si tá problémová. Nie je ochotný to riešiť, on nebude nikdy príčina problémov, vżdy to budeš ty. On nebude nič riešiť so psychológom a tým, že ty to takýmto spôsobom riešiš, akoby potvrdzuješ, že problém je automaticky na tvojej strane. V tomto bode vzťahu už je jasne zadané, že ty si tá, ktorá sa musì zmeniť, ty si tá, ktorá musí na sebe pracovať. .
Ťaháš za kratší koniec a vždy aj budeš, ak s nìm ostaneš, pretože on nie je schopný prevziať zodpovednosť za svoje konanie a nikdy nebude schopný sebareflexie.
Verím, že na konci takejto situácie neostávaš kľudná. V podstate sa to ani nedá, pretože je to veľmi zraňujúca a vypätá situácia.
To, že chodíš na sedenia k psychoterapeutovi a si ochotná situáciu riešiť vypovedá o tebe veľa a bolo by to super v nejakej kríze po rokoch vzťahu s normálnym človekom. V tomto prípade je to výsledok gaslightingu a strata času.
Ak tvoj psychoterapeut ešte nezistil, že tvoj priateľ je skrytý narcis je to dosť nahovno psychoterapeut a zmeň ho.
Stonewalling je jedna z menej známych, ale veľmi toxických spôsobov narcistického zneužìvania. Tvoj snúbenec je skrytý narcis. Je ťažšie identifikovať skrytého narcisa. Oni často pôsobia ako bezúhonní introverti, čo aj tu niekto celkom nesprávne pochopil a vysvetľoval ti akù výhru v lotérii doma máš.
Nenechaj sa dotlačiť nekakými biologickými hodinami do manželstva s týmto človekom. Daj svojim budúcim deťom lepšieho otca, aj keď neskôr. Času máš na to stále dosť.
Nenaznač mu, že sa chceš s nìm rozísť, kým nebudeš rozhodnutá. Bude si ťa chcieť poistiť dieťaťom.

autor
28. sep 2024

Nemam zo seba pocit ze som uplny extrovert . Nemusim okolo seba vela ludi , nevyhladavam miesta kde to zije. Ked si mam vybrat kaviaren idem radsej tam kde je menej ludi. Akurat ze nemam problem s komunikaciou, hlavne vo vztahu ,alebo s rodinou. Zalezi mi na nich a nechcem aby sa trapili. Neviem ci som tak velmi precitlivena a preto to tak tazko beriem . Terapeutka mi povedala , ze lepsie je veci neriesit za horuca ale nechat to vychladnut. A porozpravat sa o tom neskor.. Ale to ja horko tazko zvladam…preto som si neni ista,na jednej strane nema problem mi pomoct v domacnosti, ked ideme na dovolenku tak vzdy riesi vsetko on, vybavuje vsetko s cestoukou , odvoz,dovoz.. ked potrebujem ist na skolenie do zahranicia tak ide vzdy so mnou ,(vybavi ubytovanie) riesi cestu,aj ked tam nema program…(aby ste nechapali zle, dovolenky a vsetko si vzdy davame fifty fifty.) ked som v praci posielami mi vtipne videa ktore pripominaju nas vztah ( preto si nemyslim ze som mu ukradnuta) to su veci ktore si na nom vazim a bojim sa ze ak by som vztah ukoncila tak by som to neskor mohla lutovat.. ale na druhej strane viem ,ze on si je isty toho ze len tak neodidem. Par krat som si zbalila kufor , ale vtedy vzdy prisiel ze co zas vystrajam a rozpravali sme sa.. Ale teraz uz robi to ze prestane komunikovat a ked som aj odisla ku rodicom tam prisiel o 2-3 dni a ospravedlnil sa. Ale mna nebavi robit pri nezhode takyto rozruch a uz vobec nie aby doslo ku tomu ze musim balit kufre,ked sa nejedna o vacsi problem. Ci je lepsie naozaj sa naucit byt trpezliva a riesit problem s chladnou hlavou ..alebo skusit na nejaky cas odist a cas ukaze ..ked sme sa na posledy nerozpravali, tak mi napisal ze on zo mna citi ze ja si nim neni ista..

gribka1
28. sep 2024

Znasilnujes jeho povahu. Dáva ti najavo, že ťa ľúbi, všetko je v poriadku, len vraj komunikácia. Neviem, či si tu napísala nejaký fakt, že konkrétny príklad, lebo takto ťažko povedať, či je chyba v ňom alebo to ty chceš ináč. To fakt vyzerá, že tam je problém s povahou.

tenerifka
28. sep 2024

Manipuluje ta, ty to nevidis?
Pasivna agresia, najdi si na youtube xyz videi od psychologov

tenerifka
28. sep 2024

A skus ist raz na to skolenie sama, mozno sa s tebou nebude bavit mesiac, aspoñ sa sam vyfarbi. On vybavuje, rezervuje.... Aby ta mal pod kontrolou. Uz len to, ze si si parkrat zbalila kufre svedci o tom, ze v tlmto vztahu nie si ok

personality
28. sep 2024

Nemyslím si, že toto je partner s ktorým budeš šťastná, keď už teraz Ti vadia veci. Deti si radšej zatiaľ nerob a daj si ešte čas s ním, ale myslím si, že potrebujes iný typ chlapa, toto čo Ti vadí sa nezmení a bude Ti to vadiť stále viac.

Strana
z2