Je normálna chladná reakcia na oznámenie tehotenstva?
Zdravím Vás tu a vopred ďakujem za radu.
Konečne po 2 rokoch som otehotnela na druhý pokus po IVF. (komplikovaný dlhý bolestivý proces). Išli sme to oznámiť manželovej svokre a švagrine s rodinou. Manžel povedal, že čakáme naše vytúžené dieťatko. Ich reakcia bola len "TICHO" (pár sekundové ticho) a potom usmev a horkoťažko povedali "gratulujeme" Svokra sa iba usmiala (možno nasilu), reakcia žiadná..., žiadná radosť.... proste nič… Všetci traja boli len ticho ako na pohrebe. Je to normálne???? Ako sa mám teraz k nim chovať????
Ako bonusom bola švagrininá reakcia (je matkou zlateho chlapčeka) hneď po oznámení sa iba pozrela dole očami na zem, sklonila hlavu a ticho... až neskoršie povedala gratulujem aj s ostatními.
Na švagrovi som videla, že bol veľmi dojatí ten jediný sa veľmi tešil. Potom podali ruku a povedali gratulujem, radosť tam nebola žiadna, nič boli veľmi chladný a asi nečakali takúto životnú udalosť, že ešte vôbec budeme mať dieťa.
Nečakala som takúto reakciu od nich, bolo mi to ľúto a veľmi do plaču... :( :( :(
Manžel videl na mne, že sa mi to nepáčilo a nič nepovedal. Keď sme odchádzali tak mi v aute povedal, že nečakal takúto reakciu, čakal, že bude lepšia... Tlačím naňho aby to povedal jeho mame a zastál sa mňa ale on to nikdy nepovie tak sa hádame kvôli tomu a chce sa odsťahovať z môjho bytu a vyťahuje rozvod ak nezmením svoj postoj k jeho rodine. Je to normálne?????? Oni mi ublížili, nie ja ím!
Večer som veľmi plakala a potom som sa aj zrutila po psychickej stránke v noci, tak zle mi bolo, divný pocit som mala aj v bruchu... :(
Urobila som chybu, že som tam išla a povedali sme to :(
Na druhý deň som začala krvácať a išli na pohotovosť tam si ma nechali 3 dni lebo to bol spontany potrat a nejak sa im to tam nepozdávalo, nepáčilo a neskoršie sa to skončilo kyretážou :(
Moje dievčatko zomrelo vo mne, čo im nikdy neodpustím.... :(
Svokra vždy uprednostňovala iných ľudí ako mňa ale ja som k tomu nekládla veľký dôraz až doteraz…Neskoršie som jej volala povedala a vykričala som všetko čo som mala na srdci… ani nevedela, že som 2x bola behom 2 mesiacov v nemocnici po mojej návšteve u nej. Zaujíma sa iba o ľudí o ktorých chce. Mohli aspoň predstierať, že sa tešia a nie byť ticho ako na pohrebe
Je takáto reakcia normálna????
Švagrina mala meniny i napriek tomu som zavolala a zablahoželala (zdvihla hovor tak nasrato a povedala mi "PROSIM" a teraz bude mať svokra narodeniny)
Išli by ste jej zagratulovať???????? Alebo ako sa mám k nich zachovať, poradte prosím...
Vopred ďakujem.
@akje Manžela to tiež zaskočilo v aute keď sme odchádzali od nich povedal, že nečakal takú reakciu, čakal lepšiu aj jeho to veľmi zamrzelo. Stačilo keby povedal, že vy sa netešíte?? Je to veľká životná udalosť a takto sa tvárite. Takto to nám dávate najavo??? alebo niečo v tomto zmysle.... Úplnu jednoduchú vetu mohol povedať priamo ím do očí a nie za ich chrbtom.
Manželovi som to zakázala povedať ím (IVF) dovtedy kým nebudem tehotná. Súhlasím s tebou obe sú také povahy.. Veru neboli nadšené ako písali baby vyššie. Teraz by som to 100% riešila v tichosti ale bolo to naše dlhoročné vytúžené prvé dievčatko tak chceli sme sa podaliť s radostnou udalostou :(
@beata_k tak tomu ver, že doteraz som si nikdy nič ku svokre nedovolila!!!! to si na veľkom omyle!!!! Vždy som ju rešpektovala a pomáhala v jej domácnosti aj keď som tam išla len na návšetevu aj som ju volala ku mne keď mala v dlahe ruku aj svoj byt som jej ponukla a toto je jej vďaka???? Neobviňuj ma najprv si zisti viacero informáci láskavo! Namiesto toho si ju zobrala švagrina aby jej mal kto pomáhať s dieťatom dávať pozor. Tá je tiež pekne vypočítavá. Svokra mala oddychovať a nie skákať okolo švagrinej pri dieťati.
@babynadej je mi luto tvojej straty, sama som si tym tiez presla, ked som potratila v prvom tehotenstve.
na druhej strane - o dietatko si neprisla kvoli svokre. a nemozes cakat, ze vsetci sa budu do nebies radovat s tebou... povedali ste im, popriali, hotovo, co si cakala? amarouny a ohnostroje? skratka zjavne nemate pekny vztak (neriesime koho vinou) - tak reakcia bola neutralna. to, ze neskakali meter 20 nesposobilo tvoju stratu. ale skratka dieťatko bolo slabe, tvoje telo nebolo dost silne, nevyslo to ... a volat za to svokre a obvinovat ju? jedinou radou pre teba moze teraz byt len to, aby si vyhladala pomoc. psychologa, co sa mu vyrozpravas a otvori ti obzory. musis sa spamata a dat sa dokopy, lebo prides o muza. dost mozne, ze na to IVF tlacis a nic ine nevies riesit ani prezivat. daj si na seba pozor.
@babynadej no tak ak su take povahy a dalo sa to ocakavat, preco ta ich reakcia takto rozculila?
Ked si to takto vysvetlila.. v tom pripade si od neho nechcela, aby sa ta zastal... ale aby sa ich opytal, preco ostali zaskocene.
Lenze ani ty si sa to neopytala. Vycitas mu nieco, co si nebola schopna urobit ani ty 🤷🏼♀️
Skus to uz neriesit. Nerozoberat. Stala sa vam tragedia, prisla si o babatko. Nevies, co je za tym. Neukazuj prstom na nikoho. Snaz sa teraz zamerat na seba, aby si sa dala doporiadku 🍀rob, co mas rada a stretavaj sa s ludmi, s ktorymi ti je dobre.
A co sa tyka tvojej otazky.. Neriesila by som, ako zagratulovat svokre. Skor by porozmyslala nad tym, ako bude vyzerat prvy rozhovor po vasom neprijemnom telefonate, v ktorom si jej vycitala a vykricala, co sa dalo..
@babynadej Hádam je ti jasné, že tvoja svokra už dávno vedela o tvojom tehotenstve, ale nebola z toho nadšená...Tvoj muž jej všetko povedal, typický "mamičkin cecok". A k tvojmu tehotenstvu len toľko, že prestaň to prežívať, akoby to bol koniec sveta! Niekomu proste nie je súdené mať dieťa. A vzhľadom k tomu, aká si vzťahovačná, ani sa nedivím🙈
@babynadej A ešte k tvojej odpovedi vyššie.....Aká "životná udalosť" ???? Ty si fakt mimo reálneho sveta🙈
@babynadej nie, nezažila ale aj keby som to zažila tak si o nich max pomyslím svoje a idem ďalej. Nechápem čo má jasať celá rodina za to že ty čakáš dieťa? 🙄 stačí keď sa tešíš ty a tvoj muž nie? A keď ti tak strašne vadila ich reakcia, čo si sa neozvala hneď na mieste? To len tu si hrdinka? Ako sa poznám keby som tam bola ja, tak vybuchnem do toho ticha či nič na to nepovedia.
@beata_k to nie sú povery, že v prvom trimestri opatrne s oslavami, to je reálny lekármi potvrdený štatistický fakt, že vysoké percento tehotenstiev (okolo 20%) končí v prvom trimestri spontánnym potratom, tak to tak aj brali.
Nerozumiem autorke, na čo išli takto citlivú vec tak skoro oznamovať, tobôž ak sa snažili roky a prešli si IVF.
Autorka, veľmi ma mrzí, že si potratila. Chápala by som, ak by si to ťažko prežívala. Ale vystrájať kvôli vlažnej reakcii svokry a švagrinej na oznámenie?
To je reakcia ako od totálne labilnej osoby (ako ti tu už viaceré napísali). Prečo ti vôbec tak veľmi záleží na tom, aby sa svokra a švagriná tešili?
Prečo si im to vôbec tak skoro vešala na nos?
@babynadej mrzi ma tvoja strata. Napriek tomu si myslim, ze sa prisli zameriavas na nepodstatne veci. A obvinit za potrat svokru so svagrinou🤦, vsetko mas v hlave
Namiesto svokry by som zašla k psychologovi
Autorka, mrzí ma tvoja strata, verím, že to pre teba bola ťažká a bolestná skúsenosť.
Avšak sama rozumom vieš, že svokra ani švagriná za potrat nemôžu, proste stalo sa, príroda. Skôr si porieš muža, jeho správanie nie je normálne, a porieš aj seba, príliš ti záleží na tom, čo iní, ako iní. Mne by bolo u prdele, či sa svokra teší z môjho tehotenstva, hlavne, že my s mužom sa tešíme, čo ma po kom. SKús psychológa, veľmi ti pomôže. SKutočne a v dobrom.
Neviem co si mam mysliet o tejto teme. Vsetko uz bolo napisane, nejdem pisat to iste. Ale treba si uvedomit aj do buducna, ze to, co je pre jedneho udalost, kedy sa mu zastavi cely vesmir, je pre druheho bezna zalezitost. Mali ste sa tesit vy dvaja s muzom a mali ste sa tesit spolu, ostatnych sa to tyka okrajovo, aj ked je to rodina. A do buducna nemaj ocakavania tykajuce sa spravania sa inych ludi, bude sa ti na svete lepsie fungovat.
V ktorom týždni si bola, keď už si vedela, že to bude dievčatko? 🤔
Ja keď som oznámila mame, že som tehotná (po telefóne, keďže som bola v zahraničí), tak tiež žiadna reakcia. Povedala len DOBRE 🤣 nečakala som žiadne gratulácie a ani neviem čo. A bolo mi to jedno. A nie, nemám zlý vzťah s mamou, práve naopak, mám úžasný vzťah s mamou. A vieš čo? Mama bola tá, ktorá mesiac pred pôrodom bola pri mne v zahraničí, mama bola tá, ktorá bola so mnou v nemocnici, mama bola tá, ktorá každý deň za mnou a dcérou do nemocnice chodila a mama bola tá, ktorá mesiac a ak nie viac po pôrode bola u mňa. A neskákala od radosti z vnučky (sme veľká rodina, vnúčat má habadej 😀) a ani som to od nej neočakávala. Pre mňa bolo dôležitejšie, že je pri mne, že mi je oporou. A teraz dcéra bude mať onedlho 6 rokov a moja mama si nevie predstaviť, že by sme jedného dňa odišli niekam a ona by vnučku nevidela každý deň 🙂 Takže nabudúce, je to na tebe, ako sa zachováš, ale načo sa psychicky rúcať z takej somariny? a obviňovať iných? za potrat nikto iný nemôže. Nabudúce oznam, nečakaj nič od iných a možno po narodení dieťaťa by si bola prekvapená z ich reakcie.
Ja som napr. človek, ktorý nevie reagovať. Aj keď niekto umrie, alebo má svadbu, narodí sa dieťa, poviem len zo slušnosti niečo ale žiadna emócia nič. Tak isto ak dostanem nejaký dar od niekoho, tak len poviem suché ĎAKUJEM. Proste nedokážem skákať od radosti ako malé dieťa. Každý sme iný. Najlepšie je nič od nikoho neočakávať a hlavne nemať prehnané predstavy o niečom, aby si sa vyhla sklamaniu.
@babynadej
"Namiesto toho si ju zobrala švagrina aby jej mal kto pomáhať s dieťatom dávať pozor. Tá je tiež pekne vypočítavá."
Keby svokra ostala tebe, tak by si povedala, že ti ostala len na starosť, že?
Nechápem, že ťa toto štve. To je ako keby si sa snažila hľadať problémy a vyrábať ich. Možno preto na teba tak v rodine reagujú ako reagujú. Mala by si sa nad sebou zamyslieť.
@babynadej naozaj neviem ako sa ta mal muz zastat co stale tocis dokola. Co si si predstavila? Pre teba po prvom neuspesnom a druhom uspesnom ivf to bola mozno udalost zivota, pre nich nie.
Ja led som mojej mame oznamila, ze cakame druhe sa na mna urazila, povadila a dlho sa nebavila. Lebo ona si predstavovala, ze budem mat len jedno😂.
Ja som chcela 3.
Vobec ma to nerozhadzalo tak ako teba, dieta bolo planovane, vsetci sme sa tesili a absolutne ma nezaujimal jej nazor. Maleho naozaj nemala rada, nebola kocikovat, strazit nikdy. Az teraz je ked uz skoro dospely ho zacala viac brat. Srat na nu, teraz ma aj on k nej taky vztah, moze si za to sama. Teraz ma tu moralistky ukamenuju, ale kto to nezazil, nepochopi.
Este raz opakujem, zi si svoj zivot, tes sa z neho. Nemusis byt s nimi kamaratka, ak nechces prist o muza, pracuj na sebe, navstiv psychologa a maj na pamati, ze zivot sa netoci len okolo teba. Urcite mas svoju mamu, rodinu, kamaratky, ktore zdielaju tvoju radost a su ti oporou aj podporou.
@earlgrey Veľký súhlas....
@babynadej myslim,ze za svoje problemy,ktore nevies zvladat obvinujes inych...
rozumiem,ze je pre teba velmi tazke,co sa ti stalo,ale nemozu za to svokrovci...
obvinovat ich z toho,ze si prisla o babatko nie je spravne...
ani vynucovanie si pozornosti...
dolezita si ty s manzelom a zrejme aj tam to skripe
1. je mi ľúto tvojej straty
2. podľa reakcie si myslím si že ťa svokra so švagrinou nemusia, preto sa netešili. Poslala by som tam manžela nech mu otvorene povedia čo si o tebe myslia a prečo sa netešili.
3. mažel by mal vždy stáť pri tebe a nie pri svokre. Ty si jeho rodina a priorita a mal by si ťa brániť. Popremýšlaj či je správne ako sa správa a či to chceš trpieť aj do budúcna
4. možno to že nemožete prirodzene počať je tým že sa k sebe geneticky nehodíte. A stresy s rodinou k tomu tiež neprospievajú. Premýšľala si nad tým že to takto asi malo byť a je to znamenie niečo zmeniť?
@lenkakravcova Tak toto by som nikdy nepovedala, nehovor niečo čo nieje pravda a nemáš o tom ani šajnu. Ja som to myslela s dobrým srdcom, chcela som pomôct ale keď niekto je vypočítavý tak hold nepomôžeš.
@lenicka999 Ďakujem, ja si myslím to isté ale už je mi to jedno čo si tie dve myslia...Manžel sa im nikdy nepostaví a nezoprie, nie to ešte by zistil prečo mali takú reakciu :( nato je slaboh. Geneticky sa k sebe hodíme robili nám aj embriám rôzne testy. Skutočný dôvod prečo sme sa dali na IVF bol v spermiách. Neboli dobre vyvinuté, nemali hlavičku, bičík, pohyblivosť skoro nulová :(

@babynadej aj keď to bude drsné, ale ak bol dôvod toho, že si prišla o dieťa stres a hnev, tak si za to môžeš sama.
Mala si to zobrať jedným uchom dnu, druhým von a nie robiť scény a viniť každého iného človeka za svoje nešťastie.