Je normálne platiť za jedlo na oslave?
Ahojte ..ospravedlnujem sa za chaoticky napis diskusie ale potrebujem vediet vase nazory na situaciu..ktora sa stala v rodine manzela..V piatok sa konala oslava 40 narodenin manzelovej sesternice na ktoru sme boli pozvaní aj my aj manzelova sestra s muzom ..pozvanky sme dostali mesiac predtym s tym ze sa to celé koná v restauracii v meste..tak sme pekne kupili dar, kyticu flasku obrovsku bonbonieru ..nahodili sa a isli sme v piatok do restauracie kde uz cakala cela rodina..zaciatok oslavy bol o piatej, sesternica a jej mama teda muzova teta nam hned oznamili ze mame len casnicke nadiktovat co budeme pit a objednat si veceru..muz so svagrom si objednali panenku so zemiakmi a omackou ja so svagrinou salaty -kedze obe dietujeme..a detom sme objednali palacinky a polievky cca po dvoch hodinach sme sa aj so svagrovcami zdvihli ze ideme uz teda pomaly domov lebo obe mame male deti a uz ich trebalo dat spat..a ani zabava tam nebola bohvieaka..tak sme sa zacali obliekat lucit s ostatnymi vtom k nam pribehla sesternicina mama ze ci uz mame vyplatene?..so svagrovcami sme sa na seba prekvapene pozreli..nechapali sme na zaciatku ze ako mysli vyplatene..a ukazalo sa ze oslavenkyna platila za hosti len pitie ( co muz mal dve nealko piva ja dva deci vina a malá vypila 3x dzusik)..ale ze jedlo si mame zaplatit pekne sami..no ostali sme ako obarení ..najskor ze to je len vtip ale potom mama oslavenkyne zavolala casnicku ze odchadzame nech nam donesie ucet..ešte pripomeniem ze neslo o ziadnu lacnu vyvarovnu ale celkom drahu restauraciu takze sme tam nechali dalsich 35 eur za jedlo..svagrovci detto..ked som to napriklad povedala svojej kolegyni,ze ako sme pochodili na oslave manzelovej sesternice tak ta na mna zhukla ze akoze co mi je na tom divne..ze ona svoje narodeniny tiez tak oslavovala..ze akoze nebude platit zase za vsetko..odtial potial..tak teraz mi prosim povedzte som ja divna ze mi to pride divne?..a neslusne voci hostom ktorych pozves na svoju oslavu a donesu ti drahe dary?..
Je to totálna hanba,nech si hovorí kto chce,čo chce a podľa mňa iba totálny sedlák urobí veľkú oslavu v reštaurácii,keď na to nemá a potom nechá platiť hostí,prepadla by som sa na ich mieste od hanby pod zem..Keď na to nemám,tak veľkú oslavu nerobím,ale zavolám ľudí maximálne k sebe na kávu a koláč a dovidenia..Ale robiť zo seba veľkú paničku s oslavou v reštaurácii a potom nechať hostí za seba platiť,tak to je chrapúnstvo..Veď ani oslava narodenín doma nevyjde málo,keď si vezmem len tortu,alkohol,nealko plus ďalšie občerstvenie,to mám od hostí vyberať vstupné,aby sa mi vrátili náklady? 🤦🏻♀️ je to choré..Buď na tú oslavu mám alebo nie a keď nemám,tak ju nerobím..
Pracujem v gastre už x rokov, a takéto platenie som veru ešte nezažila 😃 teda zažila, ale to boli firemné obedy alebo pracovné večere atď, na rodinných oslavách som takéto niečo nezažila 🙂
Keby to je baba že 20 rokov tak nepoviem.
Ešte nevie kde je sever, alebo čo..
Ale 40 ročná koza napozyva ľudí a nechá ich platiť?
Ešte by človek zniesol dáky nadštandard.
Že chce niekto niečo ine piť ako "základná ponúka" tak by si to uhradil.
Ale jedlo?
Smutné.
Robím niečo na čo nemám a hanba na 3 zimy.
O nicom
@zuzulka558 niekedy sa to takto robilo rodina nevesty davali zakusky svojim hostom alkohol a vidy rodina zenicha svojim hostom a kazda strana si platila svojich hosti.aj na mojej svadbe to tak bolo..
Nemala.vas teda volať na večeru ale na posedenie pri drinku.
Tam by už skôr bolo každému jasné že ak je ani hladný a objedná si jesť tak aj tak zaplatí zvlášť.
Veď keď na oslavu nemá, tak nech ju nerobí, to nieje povinnosť. Takto keď bude každý člen širokej rodiny oslavovať, tak to máte ako splátku pôžičky, normálny väčší pravidelný výdavok. A ešte aj dary...
Ona vám spätne nič nepovedala ? Alebo niekto z rodiny jej nepovedal ?
Začínam si zvykať, že žijeme vo svete, kde už nič nie je divné.... 😂 ja si neviem predstaviť, že by som pozvala niekam ľudí a potom im dala účty.
och zas tie komentare nestacim sa cudovat 😂 ked idem na oslavu jubilea, na ktoru ma pozvz (nebodaj aj pozvanku dostanem), tak automaticky ratam s tym, ze utratu za mna hradi oslavenec a ja teda sa revansujem darom/kvetmi...v zivote sa mi nestalo, ze by ma niekto pozval na oslavu a mala som si platit sama a ak, tak je vhodne na to upozornit, aby pripadne ten, co nema penazi na rozdavanie si svoju ucast rozmyslel
to akoby niekoho pozvem na svadbu a pri odchode ho skasnu no akoze za mna totalny trapas - ked nemam na to, aby som robila oslavu, tak ju nerobim alebo pozvem na kolac doma
@slavomira236 ja to beriem ale ak to tak ma byt majú to mat na starosť zodpovedný ľudia a nie čašníci 🤷♀️ a nie dávať sťažnosti,, ale ak sa stane chyba nikdy by som nečakala ze ta strana to schmatne všetko ze to nie je ich už by som to ja nechala tak a nie si robiť hanbu
Už by som teda nikde nechodila. Je to trápne a neúctivé, minimálne mala dopredu oznámiť, že zaplatí len pitie a obed si máte zaplatiť sami.
Stáva sa, aj keď som ešte nezažila.
To je podľa mňa vrchol. V podstate všetkých pozvala len kvôli darčekom. Ja by som pri najbližšej príležitosti veru povedala svoje. Veď človek aj darček prispôsobí tomu, aby v podstate oslávenec nebol stratový. Poväčšine sa dávajú aj peniaze, by som ich vytiahla z obálky a zaplatila tými.
Je to neslušné, mali na to vopred upozorniť.. ja by som možno zo sebou nebrala ani peňaženku, lebo na takéto oslavy zvyčajne beriem len mini kabelku a nie vždy mi tukne tam prehodiť aspoň platobnú kartu, najmä keď sa uz ponáhľame..
Ja neviem čo by bolo kebyže si tam nezoberieme peniaze..pošlu nám účet domov ?..alebo faktúru
veď jej pošli účet za tie dary. Aký požičaj, taký vráť. A k otázke, nie, nie si divná. Ešte som nepočula, aby si hostia za seba platili. Od toho sú hostia, že sú hostení.
Paneboze, mne az trapne ostalo ked som to docitala. Nie nieje to normalne! Je to mega mega trapas. Ked pozyvam na oslavu tak platim preboha.
Toto je taky rakusky styl, oni pozvu do restiky a potom si platis sama.
@zuzulka558 u nasala kazda strana poverena osobu ktora sa starala o dokladanie zakuskov vody alkoholu . Casnici nosili len jedlo a kavu
Ja na taketo akcie penazenku nenosim. A este ked je to u nas v meste
@slavomira236 u nás sa to potom už tak robilo,, raz si roznasali všetko lebo každý mal všetko iné, jedlo, pitie celú svadbu
Ja by som sa hanbila jek pes pytat peniaze od hosti..urcite by som nic neorganizovala ak by si to mali ludia platit.
Dnes sa aj výraz hanba pomaly vytráca z našich slovníkov.... toto je trapas na 66-tu.
Lol 😀😀ak uz, tak si hostia zvyknu platit nad ramec nejaky tvrdy alkohol, ale toto som este nezazila. A dobre faux pas, ked to neoznamili dopredu.
Ked na to nemam, speavim oslavu doma s chlebickami.
Asi by som sa na nich usmiala a povedala, ze ja tu prachy nemam, lebo nikto mi nic nepovedal. Nech navrhnu riesenie (asi by to zaplatili, a ty by si im to potom vratila - ale cisto len skrz to, aby si uvedomili, co stropili 😀)
Je to vrchol neslušnosti a je naozaj smutné, že niektorým to príde úplne normálne. To už ani zaužívané zvyklosti a základná úcta voči hosťom neplatia? Brala by som, ak by to bolo oznámené vopred. V tom prípade je ale otázne, či by vôbec niekto na takú oslavu prišiel.
Pošli jej fakturu za welles pobyt, alebo jej ho stornuj🤭😀😀😀, akoze hanba neskutocna, ked si to predstavim ja by som ani nevedela ako reagovat a fakt čakala že je to vtip od tej casnicky
Je to zvlastne a urcite mala tento plan oznamit vopred. Ja som uz sice bola na par oslavach u kamosov, ktore sa konali v nasich oblubenych podnikoch, a vsetci si platili sami s tym, ze oslavenec doniesol tortu a nejake suche obcerstvenie. Ale bolo to medzi mojou 20-30tku, ked sme nali vsetci hlboko do vrecka.
Na normalnych rodinnych oslavach sa predsa neplati, ked ma niekto pozve. To je, akoby pytali zaplatit za menu na svadbe😂
podla mna normalne ak dopredu oznami,ze za jedlo si kazdy plati sam ... kedze na to neupozornila tak si vyrobila trapas v rodine a pochybujem,ze ostatny boli nadseny a nehnevaju sa ...
Ja by som im po tomto "zážitku" normálne napísala, že sa môžu hanbiť a kľudne nech sa pod to podpíšu všetci, ktorí z toho boli rovnako rozčarovaní ako Ty. Nech vidia akí sú burani. Rozhodne by vzťahy po tomto ochladli, už by som ich vidieť nechcela.
Nie je to normálne. Mali vás informovať, že jedlo si musíte objednať.
Ak chcela robiť oslavu, a nemala na catering, oslavovať nemusela.
Kupili ste dary. Okrem pitia ste si všetko zaplatili... Viac by som ich na oslavu nevolala ani k nim viac nešla
ja by som jej napisala na msg alebo tak ze ahoj sorry zabudla som ti povedat ten wellnes si treba zaplatit ked tam pojdes , tak ako pohostenie na tvojej oslave
hi hi hi a smajliky (kvety a bomboska bola gratis )
Ja tomu ani velmi neverim, dnes minumalne druha tema, s tym istym obsahom.

Mne to nepríde divne, ale úplne vypočítavé zo strany sesternice. Som zvedavá, kto príde na jej oslavu 50tky🤭 ak na oslavu nemám, tak ju nerobím. Bol od nej podraz, že vám o platení vopred nepovedala.