Je normálne, že svokra volá vnúča trdlo?
Je podla vas normalne, ze svokra vola svoje 10 rocne vnuca trdlo? Co by ste jej povedali, ked ani otec dietata (svagor) na to nereaguje? Nezastali by ste sa dietata? Minule sme boli u svokry na navsteve, a mala tam svoje 10 rocne vnuca. A asi 2 krat za dve hodiny, mu povedala, ty trdlo. Nikto na to nereagoval, nic jej nepovedal. Ale ved trdlo znamena, hlupak. Ten chlapcek sa normalne hral, nikomu nic zle nerobil. My s manzelom mame 3 rocne dieta, a tak rozmyslam, ked raz tak nazve nase dieta, asi sa neovladnem a vynadam jej, ze ona je trdlo.
Ja moju občas volám "tupelón" a "trúba", ale je to láskavým tónom. V tomto prípade to teda závisí od kontextu a tónu.
Mame v rodine taku tetu a ona vola deti opice. Ale nie v zlom, proste povie, ty si taka mala opica moja. A druha teta sa ma snazila presvedcit, ze jej to mam zakazat, ona je totiz na smrt urazena,ze tak nazvala jej vnucence. A co jej mam zakazat,ked tak svojim detom hovorim aj ja? 🤣 tiez nic urazlive na tom nevidim... podla mna to zbytocne prezivas. Ale ak tak bude volat tvoje dieta,mozes sa slusne ohradit,ze za ti to nepaci. Ale urcite nie vyletiet na nu...
Desatrocnemu povies nono? Ten musi prevracat ocami a mysliet si o tebe svoje. Ty moje trdlo, poviem obcas aj mojmu, nepovazujem to ze nic dehonestujuce ani za nadavku. Ked nieco domota, tak to trdlo tam pasuje a vobec to nie je urazka.
Len tak mimochodm, svokra je Slovenka a tvoje dieta nie je Slovak? Ked chces vymyslat problem, tak si najrov usporiadaj fakty aby ti to preslo logicky. Spisovatel detektivok by z teba nebol. (este by sedela cestina, ale aj v cestine sa trdlo pouziva a nie je to nadavka)
Sa berieš nejak príliš vážne. Trdlo nie je za mňa hanlivé pomenovanie. Nie je to to iste ako keď niekto povie ze ty sprosták. Pozri, keď bude tak hovoriť tvojmu dieťaťu, ozvi sa keď chceš. Mňa moja teta od mala nazýva opica alebo tekvica. Tak som s tým začala aj ja a keď ma nahnevá je tekvica týždeň po Halloweene😅 mame sa teraz ma seba urážať?
@zuzinka888 nie. Iba vyraz hlava derava-ak nieco zabudnem. Napr vybrat susicku. Vypnut svetlo a podobne. 🙈
Áno, jasné. Určite tým oslovením myslela presne, že je hlupák len mu to nechcela povedať na rovinu,tak hľadala na googli miernejšiu verziu😂 och žena
Ja svojim detom tiez obcas poviem “ty si take trdielko” v kontexte ze nieco domotkaju, mam to oslovenie radsej ako by som mu mala povedat ty si taky motak 🥹
Mna z tych Vasich problemov raz vystrie 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Nič zlé dieťaťu nepovedala, jeho rodičom to nevadí, dieťaťu to nevadí...nechápem čo to tak prežívaš 😅 .
Určite tým nechce povedať že je hlupák, deb*l a podobné veci. Skôr by som to chápala ako popletko, motovidlo. Alebo bežne ľudia používajú ty moje malé trdlo ako "láskavé oslovenie".
Trdlo mi nevadi. Mne vadi Teusko, Leuska, a podobne. To mi je ze na grc.
Uplne normalne oslovenie, aj frajerovi som obcas povedala ty moje trdlo a bolo to s laskou a zo srandy 😃
Nechapem co sa tak zavzdusnujes, okrem toho nie je to tvoje dieta tak sa nestaraj, nemusis sa ku vsetkemu vyjadrovat a zbytocne si rozhadat svokru
Čitala som len úvod diskusie, ale teda mne trdlo nepríde ako žiadna strašná nadávka. Samozrejme, zavisí od celého kontextu, či to malo smerom k dieťaťu vyjadriť niečo ponižujúce, alebo nie.
Ja osobne bežne používam aj na svoje deti slová "ty moje trdielko". V mojom okolí to rozhodne nemá a nikdy nemalo hanlivý význam - trebárs si spomínam, že to u nás bežne používali aj učiteľky na ZŠ. Na priblíženie presného významu by som povedala, že synonymom môže byť slovo "polepetko".
trdlo mi pride uplne normalne 🙂 moj svokor vola syna od narodenia zasran.. krasne, ze? 😀 povedala som mu, ze to mi pride velmi skarede, nech ho tak nevola, ale v jeho hlave je to nieco mile 😅 stara skola.. inak je to velmi zlaty a dobry dedo, len tento vyraz ma akosi zauzivany ako laskave pomenovanie pre dieta 🙈
Ja by som povedala babke, ze oslovenie trdlo urcite pouziva laskyplne, ale tebe to pripomina hlupaka, tak ci by predsa len nenasla nejake krajsie oslovenie. Tot vse, nezapojit sa do dohadovania, ako to myslela. Urcite bude vysvetlovat, ze to neznamena nic hanlive. Pokyvaj hlavou, ze vies. Nekomentuj. Uz nechaj tak ako si povedala.
My berieme oslovenie trdlo presne takto. Keď niekto niečo vyvedie, ale je to zlaté. Bežne keď niečo nepochopim, urazim sa, mi muž povie "ty moje trdlo, milujem ťa". Proste u nás je to zlatá prezývka.
Keď ty berieš trdlo ako nadávku (aj keď som sa s tým ešte teda nestretla), tak pri oslovení tvojho dieťaťa "trdlo", jemne svokre vysvetli, že u vás sa to berie ako nadávka, nepáči sa ti to oslovenie a popros ju, aby ho na vaše dieťa nepoužívala. Ako vidíš, nie každý to berie ako hlupaka.
Ja krstňaťu hovorím že je opica 😁😁😁
S ludmi ako autorka sa musi v zivote osobne ,,uzasne,, vychadzat. Neznasam ludi ktory sa idu posrat z kazdej kraviny a beru vsetko osobne.🙄. Zober chudatko dieta k psychologovi ci mu to daku traumu nesposobilo a rovno tam zober aj svoje dieta aby sa v zivote nezosypalo ak ho niekto nazve trdlo alebo pod. a maminka tam nebude aby zasiahla…
@aaadkaaa tak volám aj ja neter 🤣 sestra malú volá tekvica lebo keď bola maličká tak mala hlavu ako tekvičku peknú "okrúhlu" 😁
Daj si do googlu vztahovacnost a precitlivelost…myslim ze na konci bude tvoje meno.
Ako fakt to prehanas, ked toto tak riesis nechcem vediet ako vyzeraju tvoje bezne dni a bezne problemy
Pochybujem, že niektoré dieťa stratilo sebahodnotu kvôli tomu, že babka mu v detstve povedala trdlo.
Skôr je na škodu, ak svoje dieťa ofukuješ, sťažuješ sa za každé pomenovanie, hoc s akým milým úmyslom bolo vyslovené, pretože si domyslíš, že je to urážka jeho intelektu. Dieťa sa dostane do kolektívu a bude vyšokované, že ostatní mu nehovoria miláčik, anjelik a zlatíčko a rozmaznane si to bude vyžadovať.
Netreba zveličovať jednu vec a pridávať k tomu milión významov, nikto mu predsa nepovedal, že je hlúpy, idiot, debil, ani ho nikto neoslovuje iným pomenovaním ako menom.
Treba riešiť podstatné veci a nebyť helicopter mom.
U nas sa tiez povie trdlo makove, skor v takom laskavom zmysle, ze mozn nieco uplne nepochopila ta osoba, ale nie je to pejorativne spojenie.
Ja beriem trdlo skôr ako nešika, milý nezbedník
Nevedela som, že to je nádavka
Stále ste nepochopili, že nie je jedno ako to povie, nepočuli sme to, takže vyjadrovať sa k tomu je na dve veci
@radkaradix zasran😂no dobry dedo, ja poznam babu, ktora zacal o vnucke hovorit ako o jalovici... Uz ma vek na decko a ziadne nema, ani ziadnu znamost a to moze byt rada, ze o nej nehovori ako starej panne a to je jej najmilejsia vnucka zo 7.,baba je rocnik 1944,takze nie je o com. Zasa v dalsej ich rodine sa starsim zenam hovori milo "kofy" a jeden ing a hlane primitiv oslovuje zeny v rokoch "barysne"... Teraz mu jedina vnucka od syna definitivne v 40.tke vyhlasila, ze dieta neplanuje, tak jej moze vynadat do barysni, blbec stary. 👽
@zuzinka888 hlava derava je “sebazhadzujuci” vyraz? 😀 a kvoli tomu si niekoho muz nema vazit? 😀😀 boze zeny, strasne to prezivate..
Cize ked nieco pokazis, zabudnes, povies si “som ja ale skvela zena! Len tak dalej!” len aby si sa nezhodila sama pred sebou? 😀 ci ako?
Strasna sranda tato diskusia 😀

A to 10 ročne dieta nejak na to reagovalo? Vyjadrilo ze by sa cítilo dotknuté alebo urazené? Ak nie, naco to riešiš? Však hádam 10 ročne dieta uz vie vyjadriť ze mu niečo prekáža. A nechápem prečo by mala nazývať tvoje dieta trdlo veď sa to nestalo… ach mat tvoje problémy a prezidentov plat tak som najšťastnejší človek