icon

Je obchytkávanie v spoločnosti nevhodné?

21. feb 2026

Ako vnímate, keď sa dvojice v spoločnosti-napr na oslave, posedení v bare s kamošmi, návšteve, “doma” čiže na niekoľkodňovej návšteve u rodičov/ svokrovcov a pod…držia za zadok, stehná( za vnútornú stranu stehien)? Podľa mňa je to vysoko intímne, nevhodne a nechutne napr pri členkoch rodiny. Ja som síce slobodná, ale nezávidím. Napr švagriná prehodí bratovu ruku na seba, aby jej objal plecia a chytí ho za stehno, dobre že nie za rozkrok. On už si asi nejak na to zvykol a držia sa za stehná, pripadne nalepení na seba za hole brucho pri telke, keď tam sedíme aj zvyšok rodiny. Je to podľa vás normálne? Ešte pri kamošoch sa da pochopiť občas objatie alebo pusa u čerstvých párov, ale podľa mňa je to ozaj nezrelé a nevhodne.

anonym_3e07ba
Včera o 11:24

@anonym_autor tebou opisane dotyky su standardne a praktizujuce medzi partnermi. nikto nechyta za koleno alebo stehno kolegu alebo kamarata, u partnerov je to bezny jav. vidavam to casto aj v MHD, ak partneri sedia vedla seba. stotoznujem sa s komentarmi, ze tvoje pocity nie su na mieste a chcelo by to rady a pohlad odbornika. neviem, aky mate s bratom vztah, ale skus mu svoje pocity opisat. mozno ta pochopi a bude to respektovat, aj ked o tom dost pochybujem. neviem si predstavit, ze by mne moja sestra povedala, nech sa manzela pred nou nedotykam, lebo jej to nie je prijemne. si dospela, uvedom si, ze ludia okolo teba nebudu chodit po spickach a chovat sa mimo svojej prirodzenosti len preto, lebo tebe to je neprijemne. to je to iste, ako mne je neprijemne, ked som v spolocnosti, kde ma prsnata zena obrovsky vystrih. hadam len jej nebudem hovorit, aby vystrihy nenosila, lebo ja mam male prsia a v podvedomi jej zavidim. urcite vyhladaj odbornika, lahko sa to moze pretavit aj do tvojho vztahu a budes s tym mat velky problem. dotykat sa milovaneho cloveka je pudove a prirodzene.

darmasiswa
Včera o 11:25

zaujimave je, ze mnohe z vas rady cestuju do inych krajin s odlisnou kulturou, napriklad do dubaja, tam bez problemov respektujete pravidla spravania sa na verejnosti aj medzi manzelmi, tam viete respektovat hranice, ako je mozne, ze doma nazyvate odlisne hranice inych ako traumu, ziarlivost, problem poruchu? V cudzom prostredi stiahnete chvost a viete sa prosposobit, a doma si presdazujete svoje, tu citite, ze vam to prejde a mozete si to dovolit az do takej miery, ze ludi s inym postojom nalepkujete diagnozami

darmasiswa
Včera o 11:28
@minenkaa

@darmasiswa inak toto platí pri normálnych jedincoch a nie pri extreme ,čo popisuje autorka

@minenkaa plati to pre vsetkych, to, co je normalne pre teba, nemusi byt normalne pre inych

anonym_3e07ba
Včera o 11:29
@darmasiswa

zaujimave je, ze mnohe z vas rady cestuju do inych krajin s odlisnou kulturou, napriklad do dubaja, tam bez problemov respektujete pravidla spravania sa na verejnosti aj medzi manzelmi, tam viete respektovat hranice, ako je mozne, ze doma nazyvate odlisne hranice inych ako traumu, ziarlivost, problem poruchu? V cudzom prostredi stiahnete chvost a viete sa prosposobit, a doma si presdazujete svoje, tu citite, ze vam to prejde a mozete si to dovolit az do takej miery, ze ludi s inym postojom nalepkujete diagnozami

@darmasiswa dubaj je velmi zlym prikladom. je to moderne multikulti mesto, kde turistky chodia casto polonahe, pary sa na lavickach vasnivo bozkavaju. skus uviest ako priklad nejake ine mesto, kde vladnu tvrdi radikalisti a zeny nemozu bez chlapa vyliezt ani z domu. mam ti nasepkat?

minenkaa
Včera o 11:30
@darmasiswa

@minenkaa plati to pre vsetkych, to, co je normalne pre teba, nemusi byt normalne pre inych

@darmasiswa ano ja to chápem a autorka by to tiež mala chápať

darmasiswa
Včera o 11:32
@anonym_3e07ba

@darmasiswa dubaj je velmi zlym prikladom. je to moderne multikulti mesto, kde turistky chodia casto polonahe, pary sa na lavickach vasnivo bozkavaju. skus uviest ako priklad nejake ine mesto, kde vladnu tvrdi radikalisti a zeny nemozu bez chlapa vyliezt ani z domu. mam ti nasepkat?

@anonym_3e07ba skus ist do institucie v kratasoch 🙂

darmasiswa
Včera o 11:36
@minenkaa

@darmasiswa ano ja to chápem a autorka by to tiež mala chápať

@minenkaa respekt k ludom okolo je zaklad slusnosti , ohladuplnosti.....

beronsche
Včera o 11:37
@darmasiswa

@beronsche rozdielne hranice nie su trauma, nesuhlas nie je psycho problem, a zneuzivanie psychologie v diskusii nie je argument

@darmasiswa pozri si, na aký príspevok reagujem.
Autorka vyrastala v patologickej rodine. Z toho pramenia jej pocity a nastavenia.
Nie je mozne, aby si niekto vyrastajúci v takých pomeroch, neodniesol do života traumu, rozdiel je len v tom, ako sa s tým vyrovná v dospelosti.
Takže áno, hranice má nejako nastavené, ale to nastavenie je zrejme nastavené traumatizujúcim detstvom, čiže je vysoko pravdepodobné, že ju to silne negatívne ovplyvňuje v bežnom živote. O tom partnerskom ani nehovorím..

anonym_3e07ba
Včera o 11:38
@darmasiswa

@anonym_3e07ba skus ist do institucie v kratasoch 🙂

@darmasiswa fiiiha, to sa zmenila tema? povodna tema boli bezne nezne prejavy naklonosti a lasky medzi partnermi a zrazu sme uz v arabskych krajinach na uradoch? na slovensku je uzakonene, ze sa manzelia nesmu navzajom dotykat?

darmasiswa
Včera o 11:40
@beronsche

@darmasiswa pozri si, na aký príspevok reagujem.
Autorka vyrastala v patologickej rodine. Z toho pramenia jej pocity a nastavenia.
Nie je mozne, aby si niekto vyrastajúci v takých pomeroch, neodniesol do života traumu, rozdiel je len v tom, ako sa s tým vyrovná v dospelosti.
Takže áno, hranice má nejako nastavené, ale to nastavenie je zrejme nastavené traumatizujúcim detstvom, čiže je vysoko pravdepodobné, že ju to silne negatívne ovplyvňuje v bežnom živote. O tom partnerskom ani nehovorím..

@beronsche ja som vyrastala v super rodine, a napriek tomu zdielam postoj autorky, nemyslim, ze mam traumy, alebo diagnozy 🙂

minenkaa
Včera o 11:41
@darmasiswa

@minenkaa respekt k ludom okolo je zaklad slusnosti , ohladuplnosti.....

@darmasiswa ano ako píšeš a prečo to autoka tak neberie

beronsche
Autor odpoveď zmazal
darmasiswa
Včera o 11:43
@anonym_3e07ba

@darmasiswa fiiiha, to sa zmenila tema? povodna tema boli bezne nezne prejavy naklonosti a lasky medzi partnermi a zrazu sme uz v arabskych krajinach na uradoch? na slovensku je uzakonene, ze sa manzelia nesmu navzajom dotykat?

@anonym_3e07ba zda sa, ze kto sa tu straca, si ty, cely cas sa bavime o hraniciach a komforte ostatnych v spolocnom priestore, nie o naklonnosti ani o zakaze dotykov medzi partnermi

beronsche
Včera o 11:44
@minenkaa

@darmasiswa ano ako píšeš a prečo to autoka tak neberie

@minenkaa odpovedala som ti omylom, preto som to zmazala...

beronsche
Včera o 11:45
@darmasiswa

@beronsche ja som vyrastala v super rodine, a napriek tomu zdielam postoj autorky, nemyslim, ze mam traumy, alebo diagnozy 🙂

@darmasiswa a aký je dôvod, že si vzťahujes to, čo píšem autorke, na seba?

minenkaa
Včera o 11:45
@beronsche

@minenkaa odpovedala som ti omylom, preto som to zmazala...

@beronsche v pohode ani som to nestihla precitat

anonym_3e07ba
Včera o 11:50
@darmasiswa

@anonym_3e07ba zda sa, ze kto sa tu straca, si ty, cely cas sa bavime o hraniciach a komforte ostatnych v spolocnom priestore, nie o naklonnosti ani o zakaze dotykov medzi partnermi

@darmasiswa hranica komfortu ostatnych v spolocnom priestore? preboha! to teraz kazdy pred vstupom do spolocnosti navzajom prezisti, kto ma z coho traumy a komplexy? tebe a autorke je blbe pozerat sa na dotykajuce sa pary, mne na prsnate zeny, niekomu vadia zeny v tesnych leginach. kazdy zaziva diskomfort pri pohlade na nieco ine, vies si v praxi nejako predstavit, ako by kazdy vyhovel kazdemu? psychicky zdravy clovek je odolny a dokaze sa s lahkou povziest na to, co vidi, aj ked mu to nie je prijemne.

mimka1402
Včera o 12:01

Ja si začínam myslieť, že tie ktorým príde normálne to čo píše autorka sú ženy, ktoré neznesu sex, dotyky a príde im to nepríjemné, nechutne a iba tolerujú to kvôli mužom. Inak nerozumiem ako niekto v obyčajnom dotyku vidí všade sex.
Mám kamošku čo má podobne názory a s chlapom nespala 3 roky, lebo veď už majú dieťa, tak načo. Chlap sa jej hnusi a presne to, že vidí ako si dajú obyčajnú pusu na líce, či pery a už prekruca očami.. Žiaľ ženy, toto treba riešiť. Nikto nenúti vás byť kontaktní, je to normálne, že sme iní. Ale sexualizovať to, či brať to ako predohru je už naozaj výsledok nezdravého postoju k sexu, láske.

darmasiswa
Včera o 12:13
@anonym_3e07ba

@darmasiswa hranica komfortu ostatnych v spolocnom priestore? preboha! to teraz kazdy pred vstupom do spolocnosti navzajom prezisti, kto ma z coho traumy a komplexy? tebe a autorke je blbe pozerat sa na dotykajuce sa pary, mne na prsnate zeny, niekomu vadia zeny v tesnych leginach. kazdy zaziva diskomfort pri pohlade na nieco ine, vies si v praxi nejako predstavit, ako by kazdy vyhovel kazdemu? psychicky zdravy clovek je odolny a dokaze sa s lahkou povziest na to, co vidi, aj ked mu to nie je prijemne.

@anonym_3e07ba chapem tvoj pohlad, no ty si nepochopila, ze stale ide o kontext situacie, nie je to o tom vyhoviet kazdemu, ale ide o slusnost a ohladuplnost voci inym, dotyk partnera moze mat rozne charakteristiky

darmasiswa
Včera o 12:16
@mimka1402

Ja si začínam myslieť, že tie ktorým príde normálne to čo píše autorka sú ženy, ktoré neznesu sex, dotyky a príde im to nepríjemné, nechutne a iba tolerujú to kvôli mužom. Inak nerozumiem ako niekto v obyčajnom dotyku vidí všade sex.
Mám kamošku čo má podobne názory a s chlapom nespala 3 roky, lebo veď už majú dieťa, tak načo. Chlap sa jej hnusi a presne to, že vidí ako si dajú obyčajnú pusu na líce, či pery a už prekruca očami.. Žiaľ ženy, toto treba riešiť. Nikto nenúti vás byť kontaktní, je to normálne, že sme iní. Ale sexualizovať to, či brať to ako predohru je už naozaj výsledok nezdravého postoju k sexu, láske.

@mimka1402 diskusia nie je o sexualizacii, ale o respektovani inych, o ohladuplnosti, o slusnosti, ty si sa rozhodla udelit nalepky, a toto o tebe vela vypoveda

anonym_8ffa57
Včera o 12:19

nečítam komenty … za mna ak to niekto robí na verejnosti, pomyslím si “svoje”. Tiež si myslím, že tieto dotyky patria skôr do súkromia. Ja sa nepotrebujem dotýkať nikoho keď sedím niekde na návšteve. Nemám to absolútne za potreby, nechápem prečo by som toto robila ako prejav “lásky” pred niekym ďalším. A mat v jednom kuse priateľovu ruku na stehne alebo okolo pása/ramien … no za mňa určite nie …

mimka1402
Včera o 12:20
@darmasiswa

@mimka1402 diskusia nie je o sexualizacii, ale o respektovani inych, o ohladuplnosti, o slusnosti, ty si sa rozhodla udelit nalepky, a toto o tebe vela vypoveda

@darmasiswa Rešpektovanie je, že nebudem pchat jazyk do krku, že nebudem robiť pohyby ako pri predohre. Ale byť v objatí či mat cez seba ruku, je tu opisovane na škále p. videa.😀 Čo je absurdné.

darmasiswa
Včera o 12:29
@mimka1402

@darmasiswa Rešpektovanie je, že nebudem pchat jazyk do krku, že nebudem robiť pohyby ako pri predohre. Ale byť v objatí či mat cez seba ruku, je tu opisovane na škále p. videa.😀 Čo je absurdné.

@mimka1402 ano, o to tu ide cely cas, nie kazde objatie je rovnake, a nie kazde sedenie na nohach partnera je bezvyznamne, rozdiel je v kontexte a v tom, ako to vnimaju ostatni, ppreto je dolezita schopnost vediet rozlisit, kedy je dotyk v poriadku, a kedy uz vyvolava neprijemne pocity ostatnych

anonym_3e07ba
Včera o 12:30
@darmasiswa

@anonym_3e07ba chapem tvoj pohlad, no ty si nepochopila, ze stale ide o kontext situacie, nie je to o tom vyhoviet kazdemu, ale ide o slusnost a ohladuplnost voci inym, dotyk partnera moze mat rozne charakteristiky

@darmasiswa nie, vobec nic nechapes, alebo skor nechces pochopit. pre kazdeho z nas je miera slusnosti a ohladuplnosti v niecom inom. pre teba a autorku v tom, aby sa pary navzajom na verejnosti nedotykali, pre mna v tom, ze prsnate zeny nebudu nosit vystrihy. moja mama neznesie, ked vidi muza, ktory ma tak obtiahnute nohavice, ze mu je vidiet s prepacenim obrysy gul. vysvetli mi prosim, ako je mozne v spolocnosti dosiahnut tuto mieru slusnosti a ohladuplnosti, ked pre kazdeho je to nieco ine? skus pochopit, ze je vyrazne jednoduchsie pracovat sam na sebe, sam so sebou, byt psychicky v pohode a dokazat sa povzniest nad vsetko, co prekracuje moju mieru tolerancie, ako ocakavat, alebo nebodaj vyzadovat od kazdeho okolo mna, aby splnali moje poziadavky na slusnost a ohladuplnost.

beata_k
Včera o 12:33

@anonym_autor Autorka, ja ti rozumiem. Tiez mi to obcas pride nevhodne. Ozaj nepotrebujem aby si niekto dokazoval svoju lasku 24/7. To, ze svojho muza lubim, neznamena, ze to vsetkym naokolo musim ukazovat. Ostatnych to ozaj nezaujima. Z mojej skusenosti to robia ludia, ktori si sami neveria a maju potrebu si nieco pred ludmi dokazovat. Alebo ozaj jednoduchsi ludia.

darmasiswa
Včera o 12:37
@anonym_3e07ba

@darmasiswa nie, vobec nic nechapes, alebo skor nechces pochopit. pre kazdeho z nas je miera slusnosti a ohladuplnosti v niecom inom. pre teba a autorku v tom, aby sa pary navzajom na verejnosti nedotykali, pre mna v tom, ze prsnate zeny nebudu nosit vystrihy. moja mama neznesie, ked vidi muza, ktory ma tak obtiahnute nohavice, ze mu je vidiet s prepacenim obrysy gul. vysvetli mi prosim, ako je mozne v spolocnosti dosiahnut tuto mieru slusnosti a ohladuplnosti, ked pre kazdeho je to nieco ine? skus pochopit, ze je vyrazne jednoduchsie pracovat sam na sebe, sam so sebou, byt psychicky v pohode a dokazat sa povzniest nad vsetko, co prekracuje moju mieru tolerancie, ako ocakavat, alebo nebodaj vyzadovat od kazdeho okolo mna, aby splnali moje poziadavky na slusnost a ohladuplnost.

@anonym_3e07ba Presne, kazdy ma inu mieru tolerancie a nemoze od ostatnych ocakavat, ze budu presne splnat nase predstavy o slusnosti, ale mozeme sami byt ohladuplni, citat kontext a respektovat komfort ludi okolo nas

minenkaa
Včera o 12:42
@darmasiswa

@mimka1402 ano, o to tu ide cely cas, nie kazde objatie je rovnake, a nie kazde sedenie na nohach partnera je bezvyznamne, rozdiel je v kontexte a v tom, ako to vnimaju ostatni, ppreto je dolezita schopnost vediet rozlisit, kedy je dotyk v poriadku, a kedy uz vyvolava neprijemne pocity ostatnych

@darmasiswa a teraz si to opisala uplne presne,každý vidí ten kontext inde a autorka len v tom ,že to znamená sex ,ja v tom ,že je to dotyk a ak u niekoho vyvoláva to ,že mám ruku na muzovom stehne okolo krku nepríjemne pocity,hold je to toho človeka problém ,pretože jeho sloboda konci tam,kde začína moja
Ja tiež nemám rada fajčiarov ,tak sa s nimi nestretávam a ani tam kde sa fajčí nechodím
Nemám rada ani opitých,olizujicich sa ľudí ,tak nechodím po baroch
Stále sa tu píše o normálnych dotykoch a objatiach ,nie o hladkani celého tela alebo príliš dlhých objatiach

darmasiswa
Včera o 12:52
@minenkaa

@darmasiswa a teraz si to opisala uplne presne,každý vidí ten kontext inde a autorka len v tom ,že to znamená sex ,ja v tom ,že je to dotyk a ak u niekoho vyvoláva to ,že mám ruku na muzovom stehne okolo krku nepríjemne pocity,hold je to toho človeka problém ,pretože jeho sloboda konci tam,kde začína moja
Ja tiež nemám rada fajčiarov ,tak sa s nimi nestretávam a ani tam kde sa fajčí nechodím
Nemám rada ani opitých,olizujicich sa ľudí ,tak nechodím po baroch
Stále sa tu píše o normálnych dotykoch a objatiach ,nie o hladkani celého tela alebo príliš dlhých objatiach

@minenkaa Presne tak, kazdy vnimame kontext inac a to, co pre jedneho vyzera ako bezny dotyk, moze u niekoho vyvolat neprijemne pocity, ten dotyk mohol mat inu dynamiku, nikto z nas nebol v danej situacii a pozname ju len z popisu, avsak v kazdom pripade autorke vyvolalo zle pocity, co znamena, ze nieco na tom bolo nevhodne, preto je dolezite vediet rozlisit kedy je dotyk prijemny a vhodny a kedy uz zasahuje do komfortu ostatnych, a preto sa to netyka sexualizacie ale slusnosti a ohladuplnosti

minenkaa
Včera o 12:55
@darmasiswa

@minenkaa Presne tak, kazdy vnimame kontext inac a to, co pre jedneho vyzera ako bezny dotyk, moze u niekoho vyvolat neprijemne pocity, ten dotyk mohol mat inu dynamiku, nikto z nas nebol v danej situacii a pozname ju len z popisu, avsak v kazdom pripade autorke vyvolalo zle pocity, co znamena, ze nieco na tom bolo nevhodne, preto je dolezite vediet rozlisit kedy je dotyk prijemny a vhodny a kedy uz zasahuje do komfortu ostatnych, a preto sa to netyka sexualizacie ale slusnosti a ohladuplnosti

@darmasiswa presne ,autorka vidí v každom dotyku sex a to treba riesit a nie si myslieť ,že je to ok
Nemala vzťah ,takže ani netuší ,čo je to dotyk vo vzťahu a to veľa hovori o jej pohľade na svet

minenkaa
Včera o 12:59
@darmasiswa

@darmasiswa inak keď o tom píšeš vedieť rozlíšiť ,čo je nevhodne pre iných ,podľa tohto by som ja mohla do človeka ako je autorka ,ak by mala vzťah ,vŕtať,prečo je taký háklivý na dotyk a studený čumák,keď sa svojho partnera nedotkne
Mne sú napríklad takýto ľudia neskutočne nepríjemní ,to by sa mala teda prekonať a zacat si prejavovať náklonnosť ako si ja predstavujem? Stále píšeš o akceptovaní tých druhých ,ale aj ty druhí musia akceptovat