Je partnerská opatera výhodou alebo prekážkou?
Poprosim nestranny nazor na chlapa (partnera alebo manzela), ktory by robil toto. Kludne k jednotlivym bodom sa vyjadrite, ci je to OK alebo nie, resp ci to robi aj ten vas.
1. doma upratuje, ale ma svoj "monk" standard a takmer vsetko, co urobim ja, sa mu nepaci. Ja vylozim z umyvacky pohare, on ich ponaprava v policke. Umyjem riad a dam na odkvapkavac, on pride a tie veci ulozi na odkvapkavac inak. Nakup vylozim do chladnicky, on pride a preorganizuje jogurty, inde da maslo, inde sunky. Ja posteliem postel tak, ze roprestriem prehoz, on vybere spod prehozu periny a da ich na prehoz. Pri kazdom tomto poznamky: ako si to dala do chladnicky, maslo byva hore. Mlieko davaj tu. Tie pohare idu spadnut. Postel vyzera krajsie takto.... atd. Citim sa ako neschopna pubertiacka, po ktorej treba vsetko opravovat.
2. stale sa pyta, co nase dieta jedlo kolko jedlo. Ako keby kontroloval, ci mu davam dost a co mu davam
3. neobjima, nastiska, neda pusu. Von nechyti za ruku. Ked som z toho smutna, je podrazdeny, ze co sa tak tvarim. Ked mu poviem, ze potrebujem viac neznosti, tak sa zasmeje. Sex je, ale bez bozkavania, hladenia, "obdivovania" toho druheho.
Mam ponorku, ze mi tieto veci uz naozaj vadia? Mam byt rada, ze upratuje, stara sa co dieta je a ze mam sex? Ci takymto stylom by to prekazalo aj vam? Sme 15 rokov spolu, ja som normalna schopna zena, mam svoju pracu a nezda sa mi, ze by som nevedela viest domacnost
On je tvoj rodič či partner? 😀 nemá ťa vychovávať, ale s tebou žiť, ja by som toto nezniesla.
To si na to všetko odišla až teraz po pätnástich rokoch? Neverim. To bude nejaká porucha,isto napíšu odborníci.
Co si si vybrala to maš.co my s tym? Zijes takto 15 rokov.Mne ak by niekto posuval hrnceky alebo chcel sex aky mas ty tak uz som daaavno na psychiatrii alebo sedim za ublizenie na zdravi..
Momentalne mam v kuchyni vybuchnutu bombu.necham to tak do rana.vedla mba sedi muž a obaja vegetime.Tvojho by uz piclo z toho neporiadku....chapeš rozdiel?
Nechapem.ze to ides riesit az teraz.ci ani nie?
Je medzi vami vekový rozdiel?
1. Toto robil aj môj partner, ale akonáhle to urobil napr. Hodila som do stredu izby ponožky 😅 že budem robit taký bordel že nebude stíhať a keď niečo spravím bude vďačný. A tak nám to tak funguje 😂 ale nie no to treba hneď na začiatku bez strachu zasiahnuť lebo potom sa ťažšie mení ak sa vôbec dá. (Mne bolo jedno keby odišiel alebo sa urazil, chápala by som to tak že mi za to nestojí)
2. Ako to robí zo záujmom o dieťa alebo sa snaží ponížiť. Opýtaj sa s kľudom bez rýpania.
3. Neakceptovaťeľné. To sa tiež opýtaj prečo sa tak správa či sa bojí baktérii alebo vás uvidí jeho frajrka...
Môže mať takú povahu aj ja mám Monka, ale záleží mu na mne pochopil, nerobí to. Alebo môže mať Obsedanciu aleno niečo podobné.
Monk
15 rokov ti to nevadilo tak snáď ďalších 15 vydržíš 🙃
Aha, takže predtým ťa stískal, držal za ruku a pusinkoval. Tak určite. K ostatnému sa vyjadria iné. A hej, klamať môžeš seba, nie nás.
Bod 1 - nehla by som doma prstom, nech si “monkuje” kolko chce. Ak chce, aby som sa podielala na upratovani, tak komentare nech si odpusti.
Bod 2 - keby bol sarkazmus vedny odbor, tak ho mozem prednasat 😅 takze po troch dnoch by si tie otazky pre vlastne dobro odpustil
Bod 3 - taky bol vzdy, alebo je to nejaka novinka za poslednych par mesiacov ci rok, dva? Lebo ak bol taky vzdy, tak by sme nikdy nemuseli riesit tie prve dva, pretoze mne by takyto partner nevyhovoval a nebola by som s nim a v tom pripade sa cudujem, ze ti to zacalo vadit az teraz. Ak doslo v tomto smere k zkene az v poslednom obdobi, tak by som ako zena spozornela…
Chce to v prvom rade rozhovor, povedat, ze ti to vadi, ublizuje a nemalo by mu byt jedno, ako sa citis. A nerada niekoho diagnostikujem, nie som lekar, ale tu by som mala vazne podozrenia na aspergera alebo nieco podobne.
1. Mam velke pochopenie pre toto ocd :D NENAVIDIM ked chlap uklada riad do umyvacky halabala ja mam na to presne poradie jednotlivych druhov riadu 😂 ale ja si to plne uvedomujem ako svoju kvazi poruchu a snazim sa tymito svojimi obsesiami neobtazovat druhych a nenutim ich to robit podla mna… no ale prehoz na postel sa dava aby sa neprasilo na periny, aky ma zmysel ich vybrat a polozit na? Tu by som mu povedala nech si predstavi v akom prachu potom zaspava, hned s tym prestane. Zvysok neviem, bud to akceptujes ze je taky a nebudes si to pripustat ako svoje zlyhanie lebo to neni tvoje zlyhanie, alebo to s nim skonci lebo to sa asi bez zasahu odbornej pomoci unho nikdy nezmeni
2. nechaj krmenie nanho a pytaj sa ty jeho
3. Tazko pochopit ze ste spolu 15 rokov ked mas take vyhrady k uplnemu zakladu jeho osobnosti, ktora nie je typicka, priam atypicka minimalne s ocd a mozno este dalsimi psycho diagnozami
Tak toto by som nedala , je síce pravda , že ako ja viem naložiť mycku to u nás nedokáže nikto ale aby po mne všetko muž robil na novo by som mu už dávno nechala robiť všetko mala by som aspoň voľno a kontrolovať čo jedli deti a koľko s kedy by ma asi porazilo najmä keby som mala menovať a počítať pri piatich deťoch a posledný bod to nie je muž žena potrebuje aj lásku nehu takého chlapa by som už dávno poslala kade ľahšie
Aku ma matku? Nie je jeho matka pedantna sekera, ktora doma velila a nebola citovo dostupná? Lebo toto mi pripada ako slušna obsedantno kompulzivna porucha spolu s neschopnosťou sa na niekoho naviazat (citovo), mať všetko pod kontrolou. Aj prejavovanie emocii je uňho asi slabosť, neporiadok, chaos, ktoremu nemôže nechce a nesmie podľahnuť.
Bod 1 a 2 mi príde ako opis väčšiny žien 😆😁😁 a bod 3 - tam je dobrá otázka: bol taký vždy, alebo je to zmena v poslednom období?
Zeny ti tu davaju dobre doplnujuce otazky. Skus ich zodpovedat, nech sa pohneme dalej s analyzou. 🙂 Moj ma jedine extra vztah k umyvacke - konkretne k ulozeniu priborov - tie musia byt zarovnane a roztriedene podla jeho systemu - ale to si sam popreklada, co som tam ja predtym nalozila ako sa mi chcelo a bez komentarov. Tiez sa cudujem, ze si s nim vydrzala 15 rokov.
Tak matbtakeho.muza, nerobím nič a jeden z nás si ušetrí kopec času a využije inde.
Dohoda: nech kľudne robí všetko on, pán dokonalý a ty si vychutnavaj starostlivosť o dieťa;)
Prehnany.
1. Vela ludi ma nieco co potrebuju robit podla seba. Ked toho nie je vela a ked je to bez tych komentarov, tak je to akceptovatelne. Co mas ty nie je.
2. Zda za se toto robis dobre, lebo nepises ze by mal pripmienky k tomu ako a kolko krmis dieta.
2. Myslim ze vela chlapov ma takyto postoj k neznostiam ale asi sa premozu koli zene.
Co sa stalo ze si zacinas klast tieto otazky teraz az teraz. Teda predpokladam ze on bol vzdy takyto. Poznala si niekoho ineho?
@vanilkovazmrzka Like k bodu 3.
@andreatytler No nie, veľa chlapov takýto postoj k nežnostiam nemá. Spolu s ostatnými bodmi je to porucha. Nerobte z chlapov stroje. Aj oni majú city. Už by sa mohli prestať donekonečna ospravedlňovať takéto veci, "lebo on je chlap a majú to tak skoro všetci".
@enmery Ja si myslim ze chlapi sa rodia s citmi tak ako dievcata. Mozno este s vacsimi, kedze sa vravi ze chlapci su vacsi mojkaci ako dievacata. Ale rodicia a spolocnost tu neznost a prejavovanie citov z nich "vytlcie" vychovou. Ked vyrastaju s tym ze city nesmu ukazat, stane sa to pre nich norma a nieco co je spravne.
@andreatytler No predstav si, že som takého nezažila. A ako opisuje autorka, aj pri sexe žiadne bozky, pohladenie. Asi len zásun. S ostatnými bodmi to ok a ani zdravé nie je. Ja som reagovala len na to, že si písala, že veľa chlapov to tak má. No tí chorí hej.
Bod 1 robi aj moj, ale nastastie to nekomuntuje. Uvedomije si, ze je o iba jeho obsesia a neobtazuje ma nevyziadanymi komentarmi o tom, ze som to spravila zle predtym nez to opravil. Mal uz parkrat vysvetlene, co si o tom myslim. Ano, vytaca ma do vyvrtky ked zavriem zaluzie, v tom pride o 3 minuty do izby a MUSI si ich pretocit podla seba, lebo…
Zvyknem mu na to hovorit, ze musi mat hrozne tazky zivot, ze ho trapia take nepodstatne pikoviny 😂
@enmery Ja som zazila takych chlapov. Mozno preto ze som starsia generazi. Ked som ja bola dieta, bolo vsade pocut "chlapci neplacu". Teraz sa to uz zlepsuje vo vychove.
@andreatytler Chlapi neplačú a nebozkavať niekoho ani nehladit pri sexe je mimo. Ako píšem, s ostatnými bodmi ma doma diagnózu. Aj môj je 50+ a teda ruku aj objatia aj pusy mám od neho na rozdávanie. Aj môj dedo a oco sa takto správali k žene a to sú už iné staré školy.
Nevola sa nahodou Peter? Ked som bola studentka, vyse 15 rokov dozadu, byvala som na private v zmiesanom byte a byval s nami chalan, ktory po nas neustale upratoval. Nezabila som ho len kvoli tomu, ze som si hovorila, ze je to len docasne... ale teda uz vtedy som lutovala jeho buducu zenu.
A to tak sa zacal spravat az teraz alebo celych 15 rokov sa takto chova a zacalo ti to prekazat az teraz?
Prvé dva body keď vie všetko lepšie tak nech to robí sám....
A v podstate všetky body keď ti to nevadilo toľké roky prečo zrazu
Mozno je to nediagnostikovany asperger.
Toto robila moja mama. Ja som poskladala uteráky a ona to išla po mne opraviť. Potom sa hnevala že som doma neupratovala. Ale to bolo preto, lebo som všetko spravila zle. Umyla som okno, ona ho umyla po mne. Zavesila záclonu, ona ju dala dole a zavesila lepšie.
Na toto si dávam pozor pri mojej dcére. Keď niečo uprace tak nikdy to po nej neopravím. Lebo viem aký je to debilný pocit.

prve dva body by som este prekusla ale ten treti...je to zatial muz alebo manzel?