icon

Je pomoc synovej frajerky v domácnosti prežitok?

23. feb 2025

Očakávate že keď máte syna a príde na návštevu jeho frajerka ma vám umývať riad? So všetkým sa núkať pomáhať alebo je to prežitok minulej doby?

Strana
z4
vroni
26. feb 2025

To závisí od spôsobov v danej rodine. Keď všetci spoločne pripravujú a odpratávajú, tak by som čakala, že naozaj všetci. V rodine, kde žena obsluhuje a poletuje a chlapi dôležito sedia ako hovno na torte by ma ani nehlo nejako pomáhať. A teda upratovať frajerovi izbu a prezliekať periny by mi nenapadlo ani keby býval sám, nieto ešte u jeho rodičov (iné by bolo, ak by sme spolu prišli a viac dní na návštevu spolu)

cukroska
26. feb 2025

@marca12 Podobne.

aandrea9
26. feb 2025

Hm. Úprimne....ocakavat by som neocakavala nic ale asi by ma potešilo ak by ponúkla pomoc 🤔 ale skôr za predpokladu, že by napr. obedovala s nami a tak. Isto by som odmietla pomoc v prípade, ak nič u nás nejedla. To by mi bolo úplne blbé.

margitaf
27. feb 2025

@sovica moja svokra umývačku má a veľakrát ju nepoužije,obed pre 12ludi a umýva v rukách ,nuž asi to umyje lepšie 😃

milanemila
27. feb 2025

Nie od navstev neocakavam, ze budu po sebe umyvat riad 🤦🏼‍♀️ ked uz tak by som to ocakavala od syna kedze je vlastne doma a nie od jeho frajerky. Ine je ak by napriklad prisli na viac dni, tak by som vnimala pozitivne, ze sa opyta a chce s niecim pomoct, ale pri beznej jednodnovej navsteve na to nevidim dovod.

anna777115
27. feb 2025

Tak, ale po pravde, nie každej žene je to príjemné, keď sa jej niekto nanominuje do kuchyne. Mne osobne to narúša môj osobný priestor. Návšteva má sedieť v obývačke na gauči a nie behať po kuchyni a umývať riad.

sidicek
27. feb 2025

@aandrea9 a od syna tu pomoc neocakavas? Ved keby sa on zdvihol, tak aj frajerka mozno pôjde za nim,ale aby on sedel na gauči a ona behala po kuchyni ?

aandrea9
27. feb 2025

@sidicek otázka sa týkala synovej frajerky.

sovica
27. feb 2025

@margitaf Toto ja nepochopím, ľudí, ktorí majú umývačku a aj tak umývajú ručne. Prečo? Minú oveľa viac vody a ešte zbytočná robota. Nemá svokra tie riady také, ktoré nie sú vhodné do umývačky? Lebo moja svokra jedny vianočné také má a tie tiež musíme umývať ručne🙄

margitaf
27. feb 2025

@sovica nie normalne,žiadne pozlátené nič,a to si vezmi že hlboký tanier,plytký tanier plus aj dezertne tanieriky veľká mala lyžica vidlička nôž x12 😃

columbovazena
27. feb 2025

Čo je na tom prežitok? Slušné správanie? Nevravím, že očakávať zakaždým, že návšteva začne u mňa upratovať, ale osobne si neviem predstaviť prísť ku priatelovej rodine po x -ty krát, a najesť sa, utrieť hubu a hotovo. Podľa mňa je to neúcta. Keď "svokra" je ochotná pripraviť jedlo a pohostiť, návšteva by sa mala aspoň opýtať, či netreba napr. umyť riady. Ja som sa ani nepýtala, rovno som umyla i celej rodine ( bolo to pred érou umývačky v každej rodine), ruky mi z toho neodpadli. Slušnosť nebude prežitok nikdy

mamina7070
27. feb 2025

mna by urazilo keby mi navsteva ide umyvat riad

vroni
27. feb 2025

@columbovazena, slušnosť je, aby návšteva umývala riady? Slušnosť by bola, aby zdvihol zadok lenivy syn a umyl riady. A nie navsteva. Návšteva by mala zo slušnosti doniesť kvet alebo dezert alebo drobnú pozornosť a nie umývať riady, prezliekať periny alebo vysávať. Ja by som sa asi dosť urazila, keby mi návšteva "za odmenu" išla utierať prach alebo upratovať skrine (mám umývačku, riad umývať netreba)

saxana000
27. feb 2025

My sme travili tyzden u nas a vikend u muza.normalne som spravila poriadok v izbe prezliekla periny hodila oprat.po nedelnom obede ked svokra umyvala riad ja som vzala utierku utrela a spratala.rovnako metlu som chytila do ruky pozametala umyla dlazky kym prisla svokra z roboty v sobotu z doobednej mala spravene.ale to az po niekolkych rokoch chodenia jasne ze nie v prvych mesiacoch asi ked som sa tam prestala citit ako navsteva to tak prirodzene prislo akurat do zahrady som nikdy nepachla.to ma bytostne nebavi.rovnako muz dostal handru do ruky u nas doma ked som umyvala riady ja.ale to asi zalezi od natury aj na chatach ked sme chodili este za slobodna ja a 9 chalanov tak som neznasala bordel vsetko vsade vykotene potraviny chlast krizom krazom.. drez umyvadlo riady..poriadok musel byt.zavelila som a upratovali jak zeravi.bars aj nad#bani.. aj kotlik sa ligotal ked sme odchadzali.

columbovazena
28. feb 2025

@vroni Áno, v ideálnom prípade by mal tie riady umyť syn, ale keďže sa to nestalo, sem tam som to urobila ja. Čuduj sa svet, nikto sa kôli tomu neurazal , ale "svokra" bola milo prekvapená. Samozrejme, nebolo to hneď, ale po nejakom čase, čo sme sa už poznali, a bola som u nich často. A nie, neupratovala som im v skriniach, ani nevysavala. Ale napr.ak som u nich spala, a priateľova mama mi išla prezliecť periny, prezliekla som si ich sama. Ozaj neviem čo je na tom na urazenie. Človek chce urobiť ústretove gesto, dať najavo, že si váži pohostinnosť a starostlivosť a niekto sa na toto má uraziť? Prepáč, ale toto mi hlava neberie

columbovazena
28. feb 2025

@saxana000 Tak si normálna žena, ktorá vie, čo sa patrí. Niektoré ženské tu berú ochotu pomôcť hostitelovi ako urážku.. Nerozumiem

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mandarinka555
28. feb 2025

Ak niekto nereaguje na 400 odpovedí MK, tak téma je fake. Asi po piatich by som bola pi**

vroni
28. feb 2025

@columbovazena, otázka bola na návšteve. Keď niekde prespím, tak je to čosi iné, tuto jedna písala o prezliekaní perín v rámci upratovania izby (teda bez prespania). A to zase hlava neberie mne. Žiadna návšteva mi nikdy neumyvala riady, prečo by to mala robiť synova frajerka? Svokry v čase frajeriek obvykle nebývajú vetche starenky a ani ich synacikovia nebežia po obede orat na pole, fakt nevidím dovod, aby návšteva dávala do poriadku cudziu domacnost. A že som skôr v svokrovskom veku nez vo veku frajerky, mňa by rozhodne nenadchlo, keby mi návšteva išla takto pomáhať.

simma42
1. mar 2025

Mňa by len zaujímalo, či všetky mamičky synáčikov, ktoré chcú aby sa ich nádejne nevesty hneď od prvej návštevy obšmietali v kuchyni a umývali riady, či si svojich synov naučili tak, že po prvom obede u svokrovcov tiež budú hneď spratávať zo stola a umývať riady. 🤔 V živote by ma nenapadlo začať umývať riady bez dovolenia hostiteľa. Vždy po sebe odnesiem, spýtam sa s čím môžem pomôcť, aj niekoľkokrát. Ale bez dovolenia a súhlasu domácich sa do ničoho sama od seba nepustím. Rovnako, ako to nenávidím u seba doma. A je jedno, či mám a návšteve známych alebo blízku rodinu. Je pekné ponúknuť pomoc, to za mňa bohato stačí. Hostiteľ sám usúdi s čím pomoc chce, a či vlastne. Sám od seba sa do niečoho púšťať a narúšať osobný priestor domácich, najmä aj sa jedná o prvé návštevy, je za mňa cez čiaru. Hlavne budúce svokry, ak pomoc chcete, tak ju pri ponúknutí otvorene prijmite. Nie, že pri otázke či s niečím pomôcť, zo slušnosti odmietnete, a potom sa hneváte, že samy od seba nevesty nezačnú umývať riady.

Strana
z4