icon

Je používanie zdrobnenín sebaláska alebo nedostatok sebareflexie?

13. apr 2025

Aj vás to tak irituje? Keď sa ide dospela zena(často to počujem u tučnejších) napapať? Na obed mala mäsko s pečenými zemiačikmi a k tomu šalátik. Často to vidno aj v jedálnych lístkoch. Úplne ma striasa, keď to počujem u chlapov. Asi ma niektoré strašne skritizujete, ale podľa mňa to patrí tak k deťom do 5 rokov. Tiež keď ma niekto 20 kil nadváhu a povie, že ma väčšie bruško. To sa nazýva sebalaska alebo žiadna sebareflexia? Ja som dosť sebakritická, bola som vychovaná prísne, tak neviem, ako to vidia ostatní.

guiseppinka
13. apr 2025

Pisala som to aj do inej temy dnes. Ked som v restike a dojde casnik a ci chcem salatik, tak mi dvihne obocie. Jedine mi to nevadi pri kavicke. U deti to beriem celkom ok das si masko a ryzu.
Ale spravanie sa k detom ako s dementnym neznasam a na uplne sialene vyrazy rovno reagujem.

zuzana76
13. apr 2025

@januska12323 ano, na to som zabudla 🙂, mne vadi napr. aj to, ze niekto normalne opise cloveka, nejde o vysmievanie sa a uz sa to komentuje ako bodyshaming. Dnes su vsetci na seba velmi citliví.

monnci2226
13. apr 2025

@mandzula 😂😂 boze 😂😂 ty jej na to povedz ,,zdravim pi*ulka,, a mozno prestane 😂😂

zuzana76
13. apr 2025

A inak ano, u chlapa co ma 30 kg nadvahy a povie, idem sa napapať, tak je automaticky v kategorii antisexy. Ak to povie chlap chudý, tak si pomyslím, len choď, ty potrebujes to.

lucia13022023
13. apr 2025

Akože... Sú zdrobneniny ktoré mi nevadia, napr už spomínané tehotenské BRUSKO, alebo keď aj tu ženy opisujú aký problém majú ich deti, a použijú slovo ručička, nie je to podľa mňa nič hrozné. 200x horší je materinský plural za mňa..
Ale v dospelej konverzácii napr v reštaurácii alebo medzi mužom a ženou, je to nechutne🤣
Raz som si písala s kolegom, ktorý chcel niečo viac, a to bolo samé mojko, dobre ranecko, čo si papkala, ako si sa vyspinkala princeznicka atď.. Strop pre mňa bol, keď som sa raz na kúpalisku spálila a on mi doniesol kremík na spaleninky a návod ako sa mam umývať studenou vodičkou aby sa mi na mojom krásnom telicku neurobili šupinky a neostali mi z toho jazvicky. Extrém.

vroni
13. apr 2025

Zdrobneniny mi nevadia, pokiaľ sa používajú s mierou alebo pri detoch. Takže by som sa asi spýtala aj toho salatikoveho čašníka ale aj tej veledulezitej pani učiteľky v škôlke, ktorej trhala žily mačička, či sa s koňom zrazili.

lija22
13. apr 2025

grciam zo slova eurko. EURKO dpc 😀

laskonka_lasky
13. apr 2025

Keď som porodila,známe postaršie tetky hned prvá otázka, a mliečko máš? Hneď mi dvíhalo tlaky😀😀

haggard_222
13. apr 2025

Ja mám takého kolegu a niekedy ma z toho až vykrúca 😀
Chodíme spolu na obedík, občas navrhne aby sme šli jeho autíčkom, tiež papá, napríklad kuriatko, na maslíčku, na zeleninke. Keď toho zje príliš veľa tak sa hladká po bruchu a hovorí ako ho bolí bruško. Minule ho bolelo uško 🙈 Aj boľačku mal keď sa porezal. Potom si dá kávičku, vodičku alebo čajíček, k tomu koláčik. Keď je pekne, tak to okomentuje že svieti slniečko. Top je, keď po dlhom pracovnom dni povie, že už sa teší domov, ako si ľahne do postieľky. Samozrejme v postieľke nespí, ale spinká. Sedím vedľa neho už roky, a keď to počujem tak mám pocit, že mi z uší tečie cukor.
Je to 40 ročný chlap, slobodný, nikdy nebýval mimo svojho rodičovského domu ...

aurora33
13. apr 2025

@mandzula poznám gynekologičku, ktorá pozdravila svojho syna slovami: ,,ahojky, koko*ko”. 😳😳😳 doteraz to predychavam 😂😂😂

hankab
13. apr 2025

@lija22 stale lepsie ako EVRO. Ked pocujem: dve EVRA, tak mi ide odpalit dekel 😅

haggard_222
13. apr 2025

@hankab kolega hovorí EVRÍČKO 😃

alica110
13. apr 2025

Ty máš teda problémy 😅

doriiis
13. apr 2025

@zuzana76 ....o to nejde.Ale prečo by obézni ľudia nemohli mať sebalasku a sebakritiku?

zuzana76
13. apr 2025

@doriiis mozu, ale autorka nic zle nenapisala a ty si ju nazvala egoistickou a toxickou. Ja si napr myslim to iste, že ked nejaky tlsťoško povie "idem sa napapkať", tak neviem či sa smiať, alebo čo. Sebalaska v takomto pripade je, ze sa akceptujem aka som. Ked sa mi nepaci, zmenim sa a ak som so sebou spokojna, zostanem taka aka som. Nic to vsak nemeni na tom, ze taketo vyjadrovanie u dospelých posobi infantilne, antisexy a ak naozaj obezny clovek pomenuva svoje casti ako brusko, rucicky, nozicky, idem sa napapkat a vyspinkat, tak dakujem, nemal by sancu ani keby bol jediny na svete.

zobaka
13. apr 2025

mam kamosku velmi ju mam rada, ale zdrobneniny hovori vkuse, pri obede v práci si pýtala trošičku viac kačičky 😎 za mnou posiela ludi chodte sa kolegynkou, vsak dobre co mam robit mam ju rada, doplname sa 😂

rozculena
13. apr 2025

neznášam to😂
nevadí mi napr.že pekne svieti slniečko a tehotenské bruško

klementinka58
13. apr 2025

@doriiis moja znama neznasa obeznych ludi, doslova nimi opovrhuje a tak isto je skupina ludi prevazne stihlych, ktori to maju tiez tak nejaku podvedomu nenavist...Ked som sa jej pytala, ze co ju na mne tak irituje kedze ja tiez mam kila navyse, tak prave to, ze ona si musi odopierat jedlo aby bola stihla, neustale sa boji, ze nebude atraktivna. Ja tiez nezjem vsetko a neprezieram sa, drzim si urcitu vahu ale skrz operaciu stitnej uz to nejde tak lahko. A to mam jedalnicek od trenerky, snazim sa stravovat zdravo. Tiez ju na mne irituje ta moja pohoda, ale to skor je o povahe. A co sa tyka sebalasky tak som spokojna so sebou aj so svojimi nedostatkami, mam vsetko co som v zivote chcela, dokonca ani nudzu o napadnikov som nikdy nemala. Takze ja naozaj nevsimam si postavy naokolo. Tento prispevok sa mohol napisat aj neutralne ze neznasa autorka celkovo zdrobneniny.....Ale z nejakeho dovodu tam mala zapotrebu vypichnut aj vyzor cloveka. Co je uplne v poriadku nie vsetci su stihli.

doriiis
13. apr 2025

@klementinka58 ....áno presne toto som svojim prvým komentom chcela povedať.Ze okrem normálnej temy o zdrobneninach si autorka neodpustila svoj toxický výlev.
Aj ja mám kilá navyše a nehanbím sa za ne.Viem ich nosiť a milujem ich.Pre muža som atraktívna,iní muži ma netrápia.

tetapetra
13. apr 2025

Neznášam to. O to viac,keď sa takto bavia s deťmi

autor
13. apr 2025

@hankab este stále to môžu byt dva eura(na východe 🙂 )

sisaka
13. apr 2025

Neznášam to, ale nemyslím si, že to hovoria len obézni, stretla som sa s tým na Slovensku v rôznych vahovych a vekových kategóriách. Nech si ľudia medzi sebou šušlú jak dementi, ale bola by som rada, ak by sa so mnou v obchode, či reštaurácií rozprávali ako s dospelou osobou s priemernou inteligenciou. Je odpudzujúce keď sa 30 ročná ženská pýta 50 ročnej ženskej (mňa), čo budem papkať alebo či mi masko chutí. A ešte to tak napíšu aj do menu! Opekané zemiačky?! WTF
Pre vlásky, brušká, ušká a neviem čo u dospelých nemám tiež žiadne pochopenie, ak sa tým neprihovaraju dieťaťu do 5-6 rokov, tam je to ešte povedzme veku primerané.
Raz mi bývalý kolega (75 ročný ), ktorého som stretla v meste zadrel, či dáme kávičku. V momente ma prešla chuť. A taký normálny príjemný človek to býval, tiež mu chudakovi preskočilo a pochytil to niekde.

sisaka
13. apr 2025

Autor - alebo aj dva evri 😬

autor
13. apr 2025

@doriiis toxické je ak nepovažujem za normálne zanedbanie svojej telesnej schránky a ešte spokojnosť s tým?

autor
13. apr 2025

Samozrejme nie každý ma figúru ako fitnessmodelka, ale nadváhu/obezitu považujem za neúctu k vlastnému telu rovnako ako ničenie zdravia cigaretami, alkoholom, extrémne nezdravou stravou a pod…takisto ako zhyzdenie zdravej krásnej kože tetovaniami takmer celého tela…takisto keď ma človek extrémne sedavy a pohodlný štýl života, nevyužíva dar, že sa môže bez problémov hýbať, prechádzať, športovať….

angeli121212
13. apr 2025

@haggard_222 to bude tým, že je slobodný a nikdy nebýval mimo rodičovského domu 😂😂 ale smejem sa hrozné to musí byť

rejka7
13. apr 2025

Autorka, ten posledný komentár naozaj svedčí o tom, že si bola prísne a striktne vychovaná. S takýmto pohľadom na ľudí a opovrhovaním povedzme asi tak polovicou populácie( tuční, s nadváhou, tetovaní, alkoholici, fajčiari, nešportovci...) sa ti musí žiť nie veľmi dobre, a hlavne tým ľuďom popri tebe. 🥺Ži a nechaj žiť, nevieš s čím všetkym napríklad taký tučný bojuje...

autor
13. apr 2025

@rejka7 to nie je opovrhovanie

1sally12
13. apr 2025

@rejka7 čo má autorkin názor spoločné s výchovou? 🤔 nerýpem, fakt ma to zaujíma. Prísna výchova? Akože ju vychovávali v tom že obézni ľudia sú fuj a má nimi "opovrhovať"? To je prísnosť? Skôr by som povedala že to už je také toxické... Ale aj tak si myslim, že to je skôr povahou človeka a nie výchovou...🤔

nikola81
14. apr 2025

Moja 56 rocna kolegyna denne telefonaty s partnerom cca 64 rokov v zmysle "uz si papkal" Ja teraz papam, alebo pridem domkov, dame si kavicku, zlatko sem zlatko tam. Pride mi to nevhodne, infantilne, afektovane a najradsej by som utiekla z kancelarie. Pride mi to ako rozhovor vhodny na doma, nie v kancelarii medzi kolegami.