icon

Je sebectvo nepodieľať sa na výdavkoch na deti?

Včera o 16:26

Ahojte, potrebujem poznať nezaujaté názory.
S manželom máme dve deti. On zarába približne 3× viac ako ja. Ja pracujem skôr preto, aby som nebola úplne závislá a aby som mala vlastné peniaze. Posledné mesiace sa hádame, pretože odo mňa očakáva, že budem zo svojho platu platiť oblečenie, krúžky a výdavky na deti.. Ja si však myslím, že keďže zarába výrazne viac a rodinu dokáže bez problémov uživiť, môj plat by mal byť len môj.. Podľa mňa som už svoje obetovala tým, že som bola na materskej, prišla o kariéru a starám sa o domácnosť oveľa viac ako on.. Preto nevidím dôvod, prečo by som mala svoje peniaze dávať do spoločného rozpočtu.
Manžel tvrdí, že som sebecká a že rodina má fungovať ako team. Ja si zase myslím, žemy ženy si musime nechať vlastné peniaze bokom, lebo nikdy nevieme, čo budeme o pár rokov.... Úprimne, som naozaj sebecká,alebo je normálne, že si svoj plat nechávam pre seba?

Strana
z5
anonym_76789f
Včera o 16:28

Neverím tomu, že toto sa naozaj pytas a ze je to skutočne

autor
Včera o 16:29

Niekedy mám pocit, že veľa žien len robí to, čo sa od nich očakáva, a ani sa nezamyslia nad tým, či je to naozaj fér. Možno keby viac mužov zostalo niekoľko rokov doma s deťmi a prišlo o kariérne príležitosti, pozerali by sa na spoločné financie úplne inak.

lukbe

Ano, rodina na fungovať ako tím. Žiadne moje, tvoje, ale naše.

autor

Ale možno sa mýlim. Zaujímalo by ma, koľké z vás by boli ochotné odovzdať celý svoj plat do rodinného rozpočtu, ak by váš partner zarábal niekoľkonásobne viac a domácnosť aj tak fungovala hlavne vďaka vám.

anonym_8dca73
Včera o 16:30

No keby on si nechaval peniaze pre seba a otvorene zadne vratka, tak by si tu dnes nadavala na neho. To mas to iste, ako keby on nechal na tebe celu domacnost a deti, lebo ty si v tom 3krat lepsia.
Inak ak ste manzelia, vsetky peniaze su spolocne ... Ak tvoj manzel bude sam investovat do BSM, pri rozvode asi nepovies, ze nic z toho nechces.

autor
Včera o 16:31
@lukbe

Ano, rodina na fungovať ako tím. Žiadne moje, tvoje, ale naše.

@lukbe Podľa mňa je "rodina ako tím"pekná fráza dovtedy, kým sa nerozhoduje o tom, kto sa má niečoho vzdať. Vtedy je tím zrazu hlavne žena.

anonym_ae3061

@anonym_autor to akoze na vlastne deti Ti je luto prispievat? Ano, si sebecka.

anonym_76789f
@anonym_autor

Niekedy mám pocit, že veľa žien len robí to, čo sa od nich očakáva, a ani sa nezamyslia nad tým, či je to naozaj fér. Možno keby viac mužov zostalo niekoľko rokov doma s deťmi a prišlo o kariérne príležitosti, pozerali by sa na spoločné financie úplne inak.

@anonym_autor ak v tomto fake pribehu zobereme všetko do úvahy
Matka ma takú istú povinnosť ako otec

anonym_76789f
Včera o 16:33

A v tomto fake pribehu aby otec si nepovedal, že ani on nemusí dať ani korunu.a končím v tejto fake diskusii

ivik4

No ano ak muz zaraba podstatne viac tak nech plati vydavky co sa byvania a poplatkov celkovo tyka ale mila pani, deti su aj tvoje a sa Ti teda cudujem ze vlastnym detom nechces kupit ci zaplatit co im treba. Su to tvoje deti pre boha. Vsak si väcsinu penazi odloz ale aj detom ,,daj" nieco

anonym_368788

My mame spoločne peniaze. Ja som bola veľa rokov nezamestnaná a manžel mi dával peniaze, koľko a na čo som potrebovala. Nikdy nebol konflikt, nikdy sa nestaral, načo potrebujem.

autor

Koľko žien po rokoch pri deťoch, zničenej kariére a zdravotných problémoch zostalo po rozvode s minimom peňazí, zatiaľ čo muž si išiel ďalej svoj život?

anonym_13c80e
@anonym_autor

Ale možno sa mýlim. Zaujímalo by ma, koľké z vás by boli ochotné odovzdať celý svoj plat do rodinného rozpočtu, ak by váš partner zarábal niekoľkonásobne viac a domácnosť aj tak fungovala hlavne vďaka vám.

@anonym_autor chces spravodlivost? Dajte obidvaja 80% zo svojich zarobkov do spolocneho a z toho financujte vsetko po dohode. S tymi zvysnymi 20% si kazdy spravi co uzna za vhodne. V mazelstve su peniaze spolocne bez ohladu kolko kto zaraba. Rodic ma rovnaku vyzivovaciu povinnost voci detom, bez ohladu na to kolko zaraba.

anonym_c35ed8
Včera o 16:34

Ty mas cely svoj plat ako svoje vreckove a na 2 deti neminies ani cent 😄? Ani ma stravu, byvanie nedas ani cent?

autor
@ivik4

No ano ak muz zaraba podstatne viac tak nech plati vydavky co sa byvania a poplatkov celkovo tyka ale mila pani, deti su aj tvoje a sa Ti teda cudujem ze vlastnym detom nechces kupit ci zaplatit co im treba. Su to tvoje deti pre boha. Vsak si väcsinu penazi odloz ale aj detom ,,daj" nieco

@ivik4 Zaujímalo by ma, koľké z vás by dnes ešte hovorili o "tíme", keby vás po 15 rokoch, dvoch deťoch a obetovanej kariére partner vymenil za mladšiu a vy ste začínali od nuly.

vikusjk

@anonym_autor u nas je situacia ina, ja zarabam cca 2x tolko, co moj muz. V minulosti rozdiel nebol az dvojnasobny, ale zarabala som viac. My sme vsak na tom boli tak, ze ja som nemohla byt ani na materskej, musela som pracovat, aby sme utiahli rozpocet. Preto som robila z domu, kym sa pri malej dalo a potom hold sla v roku do jasli a ja spat do officu (doma som uz robila chyby, lebo som bola rusena). Ale podla teba teda by si moj muz mal nechavat plat pre seba, alebo jeho cast (polovicu?) lebo ja mam dost?

anonym_b30315
Včera o 16:35

A BSM ti nieco hovori?

vikusjk
Včera o 16:35
@anonym_autor

@ivik4 Zaujímalo by ma, koľké z vás by dnes ešte hovorili o "tíme", keby vás po 15 rokoch, dvoch deťoch a obetovanej kariére partner vymenil za mladšiu a vy ste začínali od nuly.

@anonym_autor a nerozumiem, preco stale hovoris o obetovanej kariere. Aj moja sefka ma dve deti a je uspesna manazerka, nic nemusela obetovat... zeby bola len sikovnejsia?

anonym_a47a55
Včera o 16:36
@anonym_autor

@anonym_autor platím v obchodoch co treba aktuálne z môjho RODICAKU, manžel pritom zarába tisícky eur mesačne. Nebudem mu hádam vyčítať, že zjedol ráno jogurt kupeny z MOJICH biednych peňazí 🙄. Neriesim. Keď miniem rodicak, prevediem si kľudne z rezervy. NAŠE peniaze z JEHO výplaty miname inde. Kazdy mame bežný účet s nejakým zostatkom, a nenapadlo by mi takéto delenie…

ivik4
Včera o 16:36
@anonym_autor

@anonym_autor ja o time nehovorim a ani 2 deti nemam 😄. Ja osobne pisem ze ano odloz si väcsinu penazi ked manzel tolko zaraba, ale na druhu stranu nerozumiem ze jedna mater svojim detom nedopraje zo svojho ocividne nic podla toho co pises a je mi z toho zle. Bodka

autor
Včera o 16:37

Žena má bez váhania obetovať svoje telo, prejsť tehotenstvom, pôrodom a všetkými následkami, ktoré na nej môžu zostať celý život. Lenže keď raz zostane sama, nikto jej tie strie, jazvy, zdravotné problémy ani roky, ktoré venovala rodine, nevráti. Preto mi príde zvláštne, keď sa od ženy očakáva, že bude myslieť len na ostatných a vôbec nie na vlastnú budúcnosť.

anonym_8dca73
Včera o 16:37

Zacni zarabat viac a problem vyrieseny. Ako sa da obetovat kariera, ze zostanes 4-6 rokov doma s 2 detmi, ked ludia pracuju 40 rokov. Hladas vyhovorky, ako sa nemusiet snazit a nemusiet ani prispievat.

anonym_d2f5db
Včera o 16:39

@anonym_autor no ked uz teraz rozmyslas, ze nevies, co bude o par rokov, tak uplne si si neni ista manzelom. Dost zle. A to, ze si porodila, to z teba zas nerobi superstar. Manzel ma pravdu, ze by si tiez mala prispievat. Samozrejme, ze ked on zaraba viac, tak by on mal viac prispiet. Ale ma pravdu, ze si sebecka

anonym_8dca73
Včera o 16:39
@anonym_autor

Žena má bez váhania obetovať svoje telo, prejsť tehotenstvom, pôrodom a všetkými následkami, ktoré na nej môžu zostať celý život. Lenže keď raz zostane sama, nikto jej tie strie, jazvy, zdravotné problémy ani roky, ktoré venovala rodine, nevráti. Preto mi príde zvláštne, keď sa od ženy očakáva, že bude myslieť len na ostatných a vôbec nie na vlastnú budúcnosť.

@anonym_autor Nikto ta nenutil mat deti. Plus si ich mohla adoptovat a tvoje telo raz zostarne aj bez porodov. Zufalo hladas argumenty pre svoje spravanie.

dskjhfdlkdjhl
Včera o 16:40
@anonym_autor

@anonym_autor Akej kariery si sa vzdala? Skus byt konkretna.

autor
Včera o 16:42
@anonym_8dca73

@anonym_autor Nikto ta nenutil mat deti. Plus si ich mohla adoptovat a tvoje telo raz zostarne aj bez porodov. Zufalo hladas argumenty pre svoje spravanie.

@anonym_8dca73 to je čo za radu???

anonym_b71b0c
Včera o 16:44
@anonym_autor

@anonym_autor napríklad ja, komplet celá výplata na spoločný účet. Ani cent bokom. Manžel zarába ako podnikateľ ovela viac, a teda vobec ma ani len nenapadlo, ze moja výplata je len moja 🙈 domácnosť komplet na mne aj deti 90%, ale financie sú spoločné

anonym_d2f5db
Včera o 16:45
@anonym_autor

Koľko žien po rokoch pri deťoch, zničenej kariére a zdravotných problémoch zostalo po rozvode s minimom peňazí, zatiaľ čo muž si išiel ďalej svoj život?

@anonym_autor do riti, jaka znicena kariera 🤣🤣 ty si dobre mimo. Za prve. Dobrovolne si si spravila deti, dobrovolne si odisla teda z prace. Za druhe- to akoze po navrate z materskej sa neda uz dobre zarabat, ci ako v akom vesmire ty zijes?

dadis
@anonym_autor

@anonym_8dca73 to je čo za radu???

@anonym_autor Ak by naozaj k rozvodu doslo, musela hy si i tak polovicu zo svojich uspor dat muzovi. Hovori ti nieco BSM? Preco nemate spolocny ucet? Tomuto hovoris rodina? Btw matka ma rovnaku vyzivovaciu povinnost ako otec. Ved este provokuj dalej a zistis, ake to je zit si rozvedenej zene..

anonym_13c80e
@anonym_autor

@anonym_autor nechapem na co si sa s takym nastavenim vydavala a mala deti. Ked je pre teba manzelstvo suboj a materstvo obeta, mala si ostat singel a bezdetna. Ked si sa vydala a mala deti tak neplac. Bolo to tvoje rozhodnutie, nikto ta nenutil.

Strana
z5