Je šetrenie v rodine normou alebo obmedzením?
Ahojte baby, potrebujem nezávislý pohľad, lebo už neviem, či preháňam ja, alebo je toto naozaj cez čiaru. S manželom sme sa zobrali krátko po tom, čo som otehotnela. On mal už postavený dom, dobrú prácu a momentálne živí v podstate celú rodinu on. Ja som zatiaľ doma s dieťaťom. Lenže on tvrdí, že keďže všetko financuje, mali by sme čo najviac šetriť. A to znamená, že odo mňa očakáva veci, ktoré som v živote nerobila a totalne ich neznášam.
Musím pestovať zeleninu na záhrade, hoci som vyrastala v meste a záhradkárčenie ma vôbec nebaví. Tvrdí, že je škoda kupovať zeleninu v obchode. Do obchodu mi kúpil bicykel a vraj načo by som robila vodičák, keď obchod je 10 minút na bicykli. On pritom auto má, a nie práve lacné. Ja som chcela spraviť vodičák a časom kúpiť aj druhé auto, ale podľa neho sú to zbytočne vyhodené peniaze. Okrem toho mu mám strihať vlasy, kosiť trávu, lebo vraj načo platiť kaderníka, alebo kupovať robotickú kosačku, keď to zvládneme sami. A aj dovolenky vyberá vždy on. Teraz sme boli v turecku, minulý rok grécko, predtým ciprus. Ja by som chcela raz skúsiť niečo exotickejšie, napríklad egypt, alebo omán, ale tam vraj nepôjdeme, lebo on rozhodol inak. V podstate je vždy po jeho.. Ja chápem, že keď zarába hlavne on, tak chce hospodáriť "rozumne"Ale začínam mať pocit, že už nerozhodujeme ako partneri, ale že ja sa mám len prispôsobiť. Ako by ste to vnímali vy? Je to normálne šetrenie v rodine, alebo už skôr využívanie a sila mňa mať pod kontrolou? Zaujímajú ma úprimné názory, možno mi otvoríte oči.
@anonym_635587 kde písala, že muž ju berie ako slúžku? Zato, že jej nechce kúpiť auto a posiela ju do obchodu na bicykli ešte nie je slúžka. O domácich prácach autorka diskusie nenapísala ani slovo. Iba to, že jej nechce zaplatiť vodičák, kúpiť auto, dopriať luxusnú dovolenku a chcel by, aby ušetrila tým, že v záhrade vypestuje vlastnú zeleninu. Vy ste niektoré úplne mimo.
@anonym_e15b32 Aha, takže ten chlap s drahým autom, ktorý má full servis, opraté, navarené, postarané o dieťa, zadarmo ostrihanú hlavu a pokosený pozemok, je vlastne chudáčik? 😂 No utrime mu slzičku. Chudáčik je tu tá žena, z ktorej urobil domáceho robota a otroka, uprel jej nárok na vodičák, ešte z nej robí kráľovnú drámy, keď chce raz za rok vidieť aj niečo iné ako ním nadiktované destinácie. Prestaň z neho robiť mučeníka len preto, že plní základnú povinnosť otca a živí rodinu, kým je matka na rodičovskej. To nie je hrdinstvo, to je normálna vec.
@anonym_autor velsetky veci čo vymyslel tvoj muž sú logické a pragmatické a áno je to šetrenie a aj ekologické mi šetríme oveľa viac lebo chceme obaja a dáva nám to zmysel ale rovno ti poviem že ak cítim z toho takú jednostrannosť ako to píšeš ty (niekedy sa stane asi to majú chlapci v krvi alebo čo) tak som hned proti a hneď so mnou manzelmnepohne a on to vie...jednoducho ste partneri máte sa dohodnúť spolu a nie že on rozhoduje a ty si môžeš pískať v manželstve vždy jeden zarába trochu viac... Ale toto vám nastrbí vzťahy totálne a nie je to normálne a je to absolútne nerešpektujúce ako by si bola malé decko
@anonym_e15b32 Aha, takže ten chlap s drahým autom, ktorý má full servis, opraté, navarené, postarané o dieťa, zadarmo ostrihanú hlavu a pokosený pozemok, je vlastne chudáčik? 😂 No utrime mu slzičku. Chudáčik je tu tá žena, z ktorej urobil domáceho robota a otroka, uprel jej nárok na vodičák, ešte z nej robí kráľovnú drámy, keď chce raz za rok vidieť aj niečo iné ako ním nadiktované destinácie. Prestaň z neho robiť mučeníka len preto, že plní základnú povinnosť otca a živí rodinu, kým je matka na rodičovskej. To nie je hrdinstvo, to je normálna vec.
@anonym_635587 a prečo mu to ona robi? Nie je problém aj v nej?
@anonym_635587 ty si kompletná ,ja nepíšem o tom ,že sa ma starať i záhradu a dom
Píšem že sa ma starať o dieta a seba ,prečo si vymýšľaš a to fakt nie je veľa prace
@minenkaa No pozerám, že nastupujú osobné útoky a urážky typu ty si kompletná. 👏 Nič nevymýšľam, na rozdiel od teba čítam príspevok autorky. Ona tam jasne píše, čo všetko MUSÍ robiť kosiť, strihať chlapa, záhradkárčiť, lebo jej to muž prikázal v rámci šetrenia. Ty tu obhajuješ muža a tvrdíš, že to nie je veľa práce. Takže buď nevieš čítať s porozumením, alebo vedome ignoruješ fakty, len aby si si mohla kopnúť do ženy na materskej. Autorka jasne opísala, ako ju muž zaťažuje prácami okolo domu a záhrady, aby ušetril. Ty vlastne popieraš samotný problém, o ktorom táto diskusia je. Skús nabudúce diskutovať k veci a bez urážania ľudí.
@anonym_635587 kde písala, že muž ju berie ako slúžku? Zato, že jej nechce kúpiť auto a posiela ju do obchodu na bicykli ešte nie je slúžka. O domácich prácach autorka diskusie nenapísala ani slovo. Iba to, že jej nechce zaplatiť vodičák, kúpiť auto, dopriať luxusnú dovolenku a chcel by, aby ušetrila tým, že v záhrade vypestuje vlastnú zeleninu. Vy ste niektoré úplne mimo.
@anonym_e15b32 dobre tak to otočme prečo drahé auto nestačilo by lacné... A chodí do umývačky či si ho umýva sám ? A prečo on nenakupi po ceste z práce alebo nepoškodí trávnik sám keď sa to tak zvláda... No a záhradu to radšej pomlcim to je uplne odveci plánovať život druhým. Na druhej strane dovolenka ako tam chápem že sa dostáva do vyjednávacej pozície a byť autorkou tak prejavom trochu pochopenia že možno on má stres z budúcnosti a základ je asi žiadna dovolenka a ak nejaká tak vyberať spolu a rozumne...ale nevyberal by som destinácie ale finančný strop spoločne a potom už nejaké dohody a komunikácia mi to máme s mužom tak že raz on raz ja vyberáme..
Vodičák si už mala mať, možno aj auto. Nič zle nevidím na záhrade so zeleninou, ani na bicykli, taktiež s kosenim by nemal byt problém. Dovolenky si vyberaj iba také, na aké máš našetrené ty, pozývaš ty jeho na dovolenku, vyberáš ju ty. Ak bude on pozyvat, nech vyberie on. Ostrihať sa chod tiež ta svoje, ak on chce, ostrihať ho ty🤷♀️ stále nechápem, kde je ten problém.
@anonym_autor ešte napíš, že ze zijes v dome, na ktorý je v jeho osobnosť vlastníctve..
Žena, pruserom to smrdí a riadnym.
Tvoj chlap ťa nemá za rovnocennú partnerku.
Ani neviem, čo ti poradiť.. rozhovor si zrejme skúšala, tak potom sa len čo najskôr postaviť na vlastné nohy, aby si nebola od neho úplne závislá.
Ale poviem ti, nechcela by som takto žiť.. ako v minulom storočí...
@minenkaa No pozerám, že nastupujú osobné útoky a urážky typu ty si kompletná. 👏 Nič nevymýšľam, na rozdiel od teba čítam príspevok autorky. Ona tam jasne píše, čo všetko MUSÍ robiť kosiť, strihať chlapa, záhradkárčiť, lebo jej to muž prikázal v rámci šetrenia. Ty tu obhajuješ muža a tvrdíš, že to nie je veľa práce. Takže buď nevieš čítať s porozumením, alebo vedome ignoruješ fakty, len aby si si mohla kopnúť do ženy na materskej. Autorka jasne opísala, ako ju muž zaťažuje prácami okolo domu a záhrady, aby ušetril. Ty vlastne popieraš samotný problém, o ktorom táto diskusia je. Skús nabudúce diskutovať k veci a bez urážania ľudí.
@anonym_635587 si ty kompletná je urážka?ok akými berieš ako urážku beriem to späť
Kde obhajujem muza,prosim ta ?
Stojí jej s pištoľou pri hlave?
Píšem čo jej brani robiť kariéru a starať sa len o seba a decko ,nikde tam nespomínam dom,záhradu a chlapa,veď to nie je jej povinnosť
Ja nechapem koho urážam a ako a ešte nerozumiem ,ak to robi prečo to robi ,lebo asi je dospela svojpravna a
@sissy27 Tvoj útočný tón len dokazuje, že ti došli argumenty. Nikto tu nehovorí o tom, že žena má žiť na úkor muža. Hovorím o tom, že ak už v tom manželstve SÚ a peniaze v rodine SÚ (keďže muž má drahé auto a platí dovolenky), tak odopierať matke vlastného dieťaťa vodičák za pár stoviek a nútiť ju drieť na záhrade je čistý komplex menejcennosti. Ty si naozaj myslíš, že poslaním manželstva je nechať partnera dusiť sa vo vlastnej šťave a pripomínať mu, čo si nespravil pred 5 rokmi? To nie je nezávislosť, to je totálne nepochopenie zmyslu rodiny. Predstava, že každá matka, ktorá na rodičáku nemá na účte tisíce eur, je vypočítavá príživníčka, je neskutočne obmedzená. Skús zostúpiť z toho svojho vysokého piedestálu, celkom tam fúka.😂
Rodina má byť bezpečný prístav a tím, nie korporát, kde si manželia prepočítavajú, kto koľko investoval pred svadbou. Prajem ti, aby si v živote nikdy nepotrebovala pomoc druhého človeka, keďže svet vidíš takto chladne, ty pani dokonalá, pani nezávislá.
@anonym_635587 zena nema zit na ukor muza. Tato sa zrejme nechala naschval oplodnit a cakala, ze ju bude niekto zivit, hyčkat, dovolenkovat a sponzorovat. Ak ma aj ona prispiet svojou troskou-fakt minimalnou, uz sa jej to nepaci. Moze ist on na matersku a ona moze sponzorovat zivot aky si vysnivala a pre ktory nic nerobi. A moze zivit ona muza. Niekto ma vaginu ako investicny nastroj.
@anonym_635587 ano je chudacik,lebo si nasiel lenovi zenu.
@anonym_635587 akeho otroka? Poznas jeho verziu? Zatial sa autorka nejavi ako stelesnenie domacej panicky. Len caka, conjej muz kupi a zabezpeci. On by najlepsie urobil, keby sa jej zbavil. S nou ho caka len pruser. Este uvidi ako bude manipulovat dieta proti otcovi pri rozvode. Chlapik si musi trieskat hlavu, ze nepouzil kondom.
Dámy porúčam sa, mám niečo lepšie na práci 🙂 Čo som chcela napísať, som napísala. Nechcem sa už opakovať. Kto pozorne číta, vie kam som mierila. Autorka, drž sa a nedaj sa manipulovať.
@anonym_635587 akeho otroka? Poznas jeho verziu? Zatial sa autorka nejavi ako stelesnenie domacej panicky. Len caka, conjej muz kupi a zabezpeci. On by najlepsie urobil, keby sa jej zbavil. S nou ho caka len pruser. Este uvidi ako bude manipulovat dieta proti otcovi pri rozvode. Chlapik si musi trieskat hlavu, ze nepouzil kondom.
@anonym_6740a8 čo to trepeš?
Tebe by sa páčilo, kedy si nebola rovnocenna partnerka a muž by ti presne prikázal, čo musíš robiť? Bez debaty, bez konsenzu, lebo on tak chce a bodka.
Podľa mňa normálny vzťah vyzerá inak....
@anonym_autor vieš vôbec koľko platí manžel hypotéku na nový dom, alebo splátku na luxusné auto... ? Či si myslíš, že dom v ktorom bývaš sa sám postavil ? Nie je ľahké z jedného platu ťahať všetko sám živiť manželku, dieťa, mohla by si priložiť ruku k dielu a pomôcť vypestovať aspoň pár rajčín, papriku, cuketu... nie je to žiadna drina pestujem zeleninu každý rok a nie kvôli úspore, ale čerstvosti a bez postrekov 🙂
Vieš vôbec koľko stojí vodičský, nové auto, poistka na auto, opravy a údržba, benzín, STK... predstavuješ si život ako Hurvínek válku, nikdy si auto nevlastnila a nevieš aké sú okolo toho finančné výdavky.
Tvoja predstava po otehotnení bola, že sa z teba stane princezná a automaticky dostaneš auto, drahé dovolenky, darčeky, ležať na záhrade a opaľovať sa pri bazéne... odlož z nosa ružové okuliare a začni žiť reálny život...
@anonym_e15b32 on je nechce zaplatiť? On jej nechce kúpiť?
Ty si mimo..
V manželstve sú peniaze spoločné.
A normálni partneri o nich rozhodujú spoločne. Ale áno, chrapun všetko zhrabne pre seba a ženu pošle bicyklom...
@anonym_6740a8 čo to trepeš?
Tebe by sa páčilo, kedy si nebola rovnocenna partnerka a muž by ti presne prikázal, čo musíš robiť? Bez debaty, bez konsenzu, lebo on tak chce a bodka.
Podľa mňa normálny vzťah vyzerá inak....
@beronsche ja som rovnocenna. Svojou zasluhou. Nie som prizivnik, co cicia druheho. Viem si sama zabezpecit. Ona chce byt rovnocenna za jeho peniaze. Sikulka. A ty poznas aj jeho verziu?
@minenkaa Týmto komentárom si presne ukázala svoju obrovskú naivitu. Žiješ v ružovej ilúzii, že keď žena s malým dieťaťom nastúpi do práce, stane sa zázrak...domáce povinnosti sa magicky rozdelia na polovicu a muž zrazu začne prať, variť a kosiť záhradu. V realite s takýmto typom muža čaká ženu len druhá smena...po 8 hodinách v práci príde domov a bude robiť presne to isté, čo doteraz, len bude dvojnásobne unavená. Navyše bez vodičáku bude logistika dieťaťa škôlka, lekári, krúžky... v kombinácii s prácou čistá katastrofa.
Hovoriť žene s malým dieťaťom na rodičovskej dovolenke čo ti bráni budovať kariéru, kým ju muž doma systematicky odrezáva od sveta a nezávislosti, je čistý cynizmus a odtrhnutie od reality bežného života. Táto žena nemá problém s prácou, ona má problém s mužom, ktorý ju berie ako neplatenú slúžku a nie ako partnerku. Ak niekto nevidí ten obrovský rozdiel medzi zdravou deľbou práce a manipuláciou, tak mu úprimne prajem, aby sa do takejto situácie nikdy v živote nedostal.
@anonym_635587 joj chudinka má zo všetkým obrovský problém, len nejak cestovať do exotiky na All inclusive pobyt problém nemá ?
Jediný spôsob ako zmierniť šetrenie, je hneď nastúpiť do práce. Veď existujú jasle, potom škôlka a dieťa bude samostatnejšie a šikovnejšie. Zostať doma, znamená nechať sa vydržiavať vlastným mužom. Tak aspoň prácami, ktoré požaduje prispeješ k lepšiemu rozpočtu rodiny. Ja mnohé ženy nechápem. Mňa manžel najviac urazil, keď som po 3. dieťati mala nastúpiť po 26 týždňovej MD. Navrhol, aby som zostala doma do 3 rokov, čo už vtedy bolo možné. Urážka hodná aj rozvodu. Hneď som mu vysvetlila, že ja dokážem na seba zarobiť a nikdy by som sa neznížila na úroveň prostitútky vydržiavanej vlastným mužom. Aspoň že to pochopil.
čo vlastne robíš celé dni,okrem toho, že sa staráš o dieťa?
prišla do hotového, ešte aj bez vodičškeho a manžel nech sa zodrie a celý život plati
čo je už len na pokosení trávnika? trávnik kosia aj plne vyťažené pracujäce mnohodetné matky, niekto z nutnosti, ine ako relax
vysadit 2 cukety, 2 tekvice, 5 paradajok, uhoriek a paprík? kupiš priesady, zasadíš, polievaš .. nehovoriac o tom, že je to neskutočna zábava pre dieťa!
všudeprítomné "feministky " 😀 lebo "oni porodili" ba bla bla.. jediné na svete, nik pred nimi ešte nerodil ani po nich rodiť nebude, preto má muž zarábať a šúchať nohami (ako ten ich doma :D )
potrestaj ho, že zaplatí každý rok dovoenku!
tri dovolenky - batoľa už asi nemáš, kludne možeš aj ty do práce
doma ste nešetrili, nebolo z čoho ani ten vodičský v 18-tich zaplatit, a ty si si vysnívala povolanie manželka ..
extremnym šetrením je niečo úplne iné, to by ti ani internet neplatil, aby si tu diskusiu zakladala ani na FB, Instagrame atd nesledovala "manželky" prezentujúce svoj životný štýl
@anonym_bb3a60 kúpiš , zasadíš , polievaš. Asi ani ty o tom pestovaní veľa nevieš.
čo si napísala je strašne málo, keď ti burina zabije tvoje sadeničky. Pleť zelinu - burinu je makačka. Ja osobne pole nenávidím, nie je to pre mňa.
@anonym_autor otázka je, či pôjdeš niekedy do práce, a ak áno, ako si to predstavuje/te ďalej. Či stále bude on o všetkom rozhodovať, alebo vtedy už bude vytrhavat burinu aj on?
Za mňa je to idiot aj teraz. U nás nosím domov peniaze výlučne ja, a muža si neobmedzujem, je to môj partner, nie dieťa, aby som mu riadila život.
@sissy27 Tvoj útočný tón len dokazuje, že ti došli argumenty. Nikto tu nehovorí o tom, že žena má žiť na úkor muža. Hovorím o tom, že ak už v tom manželstve SÚ a peniaze v rodine SÚ (keďže muž má drahé auto a platí dovolenky), tak odopierať matke vlastného dieťaťa vodičák za pár stoviek a nútiť ju drieť na záhrade je čistý komplex menejcennosti. Ty si naozaj myslíš, že poslaním manželstva je nechať partnera dusiť sa vo vlastnej šťave a pripomínať mu, čo si nespravil pred 5 rokmi? To nie je nezávislosť, to je totálne nepochopenie zmyslu rodiny. Predstava, že každá matka, ktorá na rodičáku nemá na účte tisíce eur, je vypočítavá príživníčka, je neskutočne obmedzená. Skús zostúpiť z toho svojho vysokého piedestálu, celkom tam fúka.😂
Rodina má byť bezpečný prístav a tím, nie korporát, kde si manželia prepočítavajú, kto koľko investoval pred svadbou. Prajem ti, aby si v živote nikdy nepotrebovala pomoc druhého človeka, keďže svet vidíš takto chladne, ty pani dokonalá, pani nezávislá.
@anonym_635587 aky utocny ton? Som ti stupila na otlak, nasla si sa v tom?
Skusas tu, ze z bohvieakych je podmienok, ake tazke to mala pred manzelstvom - tak sa znova spytam, to sa vydavala len preto, aby jej manzel vynahradil to, co jej nevedeli zabezpecit rodicia ci ona sama?? Nikto nehovori o tom, ze ma dozivotny zakaz si spravit vodicak ci kupit auto. Jasne som napisala, ze ak to nebola nutnost doteraz, tak to este nejaky ten piatok pocka, kym budu obaja pracovat a mat dva prijmy. Mimochodom, zobud sa z roku 1995, kedy vodicak stal “par stoviek”, dnes je to od 1000€ vyssie, plus k tomu dalsich par tisic na auto.
Tak ako si on zabezpecil dom a auto kym bol bez zavazkov, tak mohla aj ona aspon nieco spravit pre seba, nie len cakat na svadbu.
A ano, ako vidis, maju na luxusnu dovolenku kazdy rok, a princezne je aj tak malo, chcela by este “exotickejsiu”, ved sa vydala za chodiaci bankomat, ze?
@anonym_autor on platí, on rozhoduje. Co iné chceš? Inak je ti jasne, ze raz ostaneš s 2 igelitkami bez bývania?
@anonym_autor suhlasim, ze pestovat ci rozumna dovolenka, nesuhlasim s tym ze by si nemala mat vodicak a auto...
@anonym_e15b32 Počkať na vhodnejší čas? Vodičák nie je kabelka od Gucciho, ktorú si má žena kúpiť za odmenu, keď začne zarábať. Ako presne si má ten vodičák spraviť a jazdiť, keď bude chodiť do práce? Kedy do tej autoškoly bude chodiť? Po nociach? Teraz je ten správny čas, kým je na materskej dovolenke. Chlap sa vozí na drahom aute, rodina má tisíce eur na Turecko, ale vodičák za pár stovák eur pre matku jeho dieťaťa počká, kým si naň zarobí sama? To je choré zmýšľanie. Rodina tie peniaze má teraz, len chlap ich blokuje, aby ju mal pod kontrolou.
@anonym_635587 Ja som si robila vodičák v produktívnom veku a nebola som jediná. Či myslíš , že autoškoly robia len ženy počas MD a RD? Vidíš, sama píšeš, že majú tisíce na Turecko, ale paničke sa to nepáči. Veď si ho mohla urobiť, kým bola slobodná. Jej manžel je ešte veľkorysý, býva v JEHO dome a zaplatil dovolenku celej rodine, takže ju v ničom nevydeľuje. Len ona sa nevie "prikrývať perinou na akú má".
@anonym_635587 Ak sa jej nepáči práca okolo domu a záhrady, do ktorého prišla s holým zadkom, tak može ísť tam, kde jej bude lepšie. Tak chlap zabezpečil bývanie, vybudoval všetko pre rodinu a ešte je u Vás za debila??
Podstatné v diskusii je toto: "On mal už postavený dom, dobrú prácu a momentálne živí v podstate celú rodinu on. Ja som zatiaľ doma s dieťaťom. Lenže on tvrdí, že keďže všetko financuje, mali by sme čo najviac šetriť. A to znamená, že odo mňa očakáva veci, ktoré som v živote nerobila a totalne ich neznášam." - TOTÁLNE ICH NEZNÁŠAM- mladá je lenivá mrochta, ale dovolenku by vyberať chcela.
A pre ostatné diskutujúce, ktoré ju tu obhajujete, autorka nikde nepíše, ako denne varí, žehlí, perie, pečie... Možno aj tieto činnosti "neznáša".
@anonym_bb3a60 kúpiš , zasadíš , polievaš. Asi ani ty o tom pestovaní veľa nevieš.
čo si napísala je strašne málo, keď ti burina zabije tvoje sadeničky. Pleť zelinu - burinu je makačka. Ja osobne pole nenávidím, nie je to pre mňa.
@anonym_64c8c6 dakujem za vysvetlenie, ja viem ako vyzera 1000m2 zeleninovej zahrady... kazdy co mal dom a zahradu sadil, nakladal, zavaral, na zimu boli plne komory a pivnice, to len teraz travniky, bazeny, okrasna zahrada a sup do obchodu nakupovat bio zeleninu, ovocie
Na tych par kusov priesad nepotrebuje zahumienok ani pole neorane, nik jej nekaze sadit zemiaky, kapustu, kukuricu, cibulu, iba par rastlin, aby mali cerstve na stole teraz v sezone , ved bio/eko/raw je predsa IN a standard ako i dovolenky v exotike
Niektoré ste riadne vymlete, kôli takým názorom, nekritickej adoracie chlapov za to že robia základné minimum, vecného zdrbavania a šialených nárokov na ženy máme v tejto krajine toľko nešťastných a týraných žien.
Autorka už asi nenapíše koľko zloby sa jej dostalo. Dúfam len ze za par rokov neskončí s 3 deťmi v centre pre týrané ženy keď sa pán dokonalý šetrný rozhodne ze zrobena kolchoznicka mu už nestačí.

@tenerifka Kdeže vymyslené. Bežná realita na SK. Najmä Kysuce, Orava a okolie. Možno "ďaleký" východ SK.
aj takto sa žije tu u nás a aj takýto vedia byť chlapi.
@anonym_64c8c6 Aj Šala a okolie :D