icon

Je správne, keď starší tyká bez súhlasu?

21. jan 2025

Ahojte. Píšem anonymne lebo viem, že ma tu zožerú za živa...Chcem sa opýtať, čo hovorí etiketa na to keď 60 ročná začne tykať 40 ročnej a popritom ju nazývať zlatko, miláčik atď?
Podľa etikety starší mladšieho požiada o tykanie tak viem ja. Miláčik, anjelik, zlatko považujem za intímne oslovenie... Som len ja taká precitlivená, či by to ešte niekomu vadilo? Ďakujem. Pracujem v potravinách s ľuďmi...

Strana
z2
sisska96
21. jan 2025

Mne vôbec nevadí. Mne vadí vykanie.

tiezjedna
21. jan 2025

no, ak by to bolo od nejakej melancholickej, príjemnej echt dôchodkyne, tak by mi to asi nevadilo... ale inak je to samozrejme úplne mimo etiketu

larinka552
21. jan 2025

Ak by to bola zakaznicka, neriesila by som. Ak kolegyna, tak by som si postavila hranice. Je to neprofesionalne, buranske, na Slovensku zial caste, nielen v potravinach.

sissy27
21. jan 2025

Zalezi… od niekoho to moze byt vyslovene mile, od niekoho neprijemne. Neriesila by som bonton, ale svoje vlastne pocity.

zuzinka888
21. jan 2025

No nie je to vhodne ale nic ine ako- prosim Vas, neoslovujte ma tak- s tym neurobis. Ako inak si to chces vymoct ako tak, ze sa voci tomu razne ohradis. Starsia generacia tak niekedy nevhodne dava najavo ze ma zaujem o kamaratsky vztah a nie nejaku nadradenost veku.

terezkaarthuramax
21. jan 2025

Neznasam vykanie. Ja som veriaca a Bohu tykám.Ja nie som viac ako Boh, tak preco by mi mali druhí vykať?

Ale kazdy to ma inak

autor
21. jan 2025

@terezkaarthuramax Bohu tykaj koľko chceš ale cudziemu človeku povedať daj mi 10 dekov toho miláčik je cez čiaru-)

autor
21. jan 2025

@larinka552 zákazníčka. A nezdá sa mi to príjemné aj keď je oveľa staršia aby mi tykala a ešte sa otočila ku mne a "vydaj mi ved máš drobné určite".

larinka552
21. jan 2025

Skus to brat, ze je to jednoduchsia zena. Ale ak ti to je vyslovene neprijemne, povedz ze ste si nepotykali a nie si milacik. Alebo jej zacni tykat tiez a oslov ju pokladicek 🤭

zelenina1
21. jan 2025

Etiketa je jedna vec, konkretna situacia je vec druha. 🙂 Ja ako chlap bezne pridem za kolegom "laska, nieco od teba potrebujem"

Ako spomina prispevok nado mnou, pravdepodobne sa jedna o jednoduchsiu bytost, ktora si nevhodnost svojho spravania neuvedomuje.

grof_monte_christo
21. jan 2025

Ja robím pre Nemcov a oni napr. úplne zrušili vykanie. Tyka sa slovom aj písmom. od úplne prvého kontaktu, aj šéfovi firmy. Ide o jednu obrovskú automobilku, ziadnu malú firmu.

lanstouran
21. jan 2025

Neje to vhodné a ani pekne skôr také čudné

terezkaarthuramax
21. jan 2025

Kazdy sme iny. Mne by to vobec nevadilo

autor
21. jan 2025

@grof_monte_christo no to je obojstranné tykanie. Neviem si predstaviť ako by zareagovala keby som jej začala tykať ja.

autor
21. jan 2025

@larinka552 no áno, ale keďže je to zákazníčka tak nemôžem. Keby to bol hocikto na ulici tak poviem svoj názor hneď.

janickacrazy
21. jan 2025

A prečo ti to tak strašne vadí? Veď to je len zákazníčka, príde, odíde. Nie si s ňou v kontakte 8 hodín denne.

mk1111111111
21. jan 2025

Ved odisla, naco sa tym zaoberas, pusti z hlavy

stanulienkat
21. jan 2025

Ale autorka sa nepýta, že či vám to vadí, alebo nevadí. Etiketa vraví, že nemá vám čo stará žena tykať bez toho, aby sa vás opýtala. Dupľom nie, ak je to zákazníčka. Zákazníčku rýchlo uprac a normálne jej povedz, aby ti vykala, že nie si jej kamarátka. Alebo je začni tykať aj ty. Je to samozrejme drzosť.
Ja by som začudovanie pozerala aj na moju kolegyňu, keby mi začala z nicoho nič tykat len z toho titulu, že ona je staršia. Hneď by som vedela, že vychovaná veru nie je a tak by som sa k nej aj správala. Inak nemam problem potykat si po vzajomnej dohode s kymkolvek.

grof_monte_christo
21. jan 2025

@autor Aj mne tykajú o 30 rokov mladší kolegovia, Werkstudenti 😁. A nevadí mi to. Ale chápem, že chceš od nej odstup a ty jej tykat nechceš.

Tykanie by mi nevadilo, ale ak by sa mi chcela zdrobneninami dostat nejako pod kožu, uporoznila by som ju na to.

autor
21. jan 2025

@stanulienkat ďakujem. Toto som chcela "počuť". Aj ja si myslím, že keď je aj staršia bez súhlasu by nemala začať tykať. Už sa mi zdalo, že mi jedna hneď povedala vy ste aká mladučká môžem vám tykat, ze? Vtedy som povedala áno. Toto bolo úplne na drzovku.

autor
21. jan 2025
autor
21. jan 2025

@janickacrazy to je pravda, ale chcela som vedieť len ako to je správne podľa etikety aby som pripadne nabudúce vedela inak zareagovať. Lebo keď jej niečo poviem a potom zistím, že to je prípustné zosmiešnim sa.

lenka.25
21. jan 2025

Mne by oveľa viac ako tykanie , vadilo to oslovovanie . To je pre mna úplne neprípustné a určite by som to dotyčnej osobe povedala , že si to neželám .

cacianka
21. jan 2025

Asi to chce vliezť pod kožu, tvári sa familiárne aby si u teba získala výhody, benefity. Etiketa jasné hovorí že tykanie navrhuje starší mladšiemu a v tvojom prípade je to nevhodné aby ti staršia cudzia žena začala tykat.
Je pravda že ju nemáš ako kolegyňu celé hodiny, ale je to často nepríjemné keď sa niekto takto vtiera.
Keď už niekoho poznam dlhšie, až vtedy zvážim či si potykam. Nie každý mi za to stojí. Ale občas sa nájdu ľudia ktorí sú veľmi normálne milí, a cítim že mi tykanie nevadí. Výnimočne.

sisska96
21. jan 2025

@grof_monte_christo Na západe je už bežne tykanie aj smerom na juh. U nas z toho robia vedu

autor
22. jan 2025

@sisska96 asi zato, ze žijeme na Slovensku. Tak sa riadim našimi pravidlami. Zato som sa pýtala ako to je u nás. Čo je všetko v zahraničí bežné a u nás nie.....

cacianka
22. jan 2025

@sisska96 áno vedu, lebo ešte si poniektorí ctia aspoň základ našej etikety a tradícií. vo všetkých sférach ide okolo nás všetko dolu vodou, ale aspoň v niečom si môžeme zachovať slušnosť. stále tu čítam rady typu "urči si hranice, zachovaj si hrdosť, buď hrdá, maj sebavedomie, nedaj sa deptať, a potom odrazu mi nejaká tetka môže tykať len tak z plezíru ?

autor
22. jan 2025

@cacianka super názor.

sisska96
22. jan 2025

V tykaní nevidím nič zle. Tykanie môže symbolizovať že sme rovnakí ľudia a nikto nie je väčší človek

karolinakr
22. jan 2025

tak ked ti v 40ke niekto povie, že si úplne mladučká, tak to je skôr kompliment

Strana
z2