Je správne rozhodnutie mať dieťa, keď partner po ňom netúži?
Stále som chcela mať deti a predstavovala som si budúcnosť s nimi. Akurát môj muž sa na to necíti. Netúži po deťoch, chcel by mať pokojný život iba somnou. Vyhovuje mu to takto, mame slobodu, čas, ciele a jeden druhého. Ale vie že ja túžim po bábätku, tak sa vyjadril, že pôjde do toho keď to veľmi chcem. Že síce on po tom netúži ale pre mňa do toho pôjde. No a ja neviem či je to správne. Možno by sa mu rodičovstvo zapáčilo a bolo by nám dobre trom, ale čo ak nie. Nechcem aby do toho šiel kvôli mne a zároveň je mi ťažko zmieriť sa s predstavou nemať dieťa.
@anonym_autor to sa neda vysvetlit, je to neprenosna skusenost (uz len ako sa rozhadzu zene hormony tehotenstvom a porodom) Ale vidim ze si ides tvrdo svoje (bola som rovnaka🤣) To nema cenu tu o tom diskutovat, mozno tak ked bude mat TVOJE dieta 3 roky. Drzim palce🙂
@hederamonstera nebola si rovnaka kym si deti nemala? Ja teda ano 😂 najlepsie matky su tie teoteticke 💪🏼😁 mojej kamoske tiez neviem vysvetlit co to je mat dieta 24/7 lebo obcas varovala synovcov. Teraz je tehotna, potom sa mozeme porozpravat. Toto je fakt neprenosna skusenost 😃
@anonym_autor prečo nutis niekoho mať deti keď nechce? Posobis ako tie klamarky ktoré mužovi povedia že berú antiku a keď otehotnia tak ups zlyhali ... Nenut niekomu niečo čo nechce
Vyzeráš ako vypočítava potvora ...daj mu slobodu keď nechce deti a nie že však on si ich obľúbi keď sa narodia ...a keď neoblubi tak čo ? Budeš sa hnevať ?
@hederamonstera nebola si rovnaka kym si deti nemala? Ja teda ano 😂 najlepsie matky su tie teoteticke 💪🏼😁 mojej kamoske tiez neviem vysvetlit co to je mat dieta 24/7 lebo obcas varovala synovcov. Teraz je tehotna, potom sa mozeme porozpravat. Toto je fakt neprenosna skusenost 😃
@jablkovastrudla jasnee, 3x som to tu napisala. Ale tak v ociach autorky sme sa nepripravovali ako ona (aj to bol kedysi moj nazor)🤣😅
@jablkovastrudla jasnee, 3x som to tu napisala. Ale tak v ociach autorky sme sa nepripravovali ako ona (aj to bol kedysi moj nazor)🤣😅
@hederamonstera náhodou teóriu som mala zvládnutú 💪
@misana84 teoriu sme ovladali asi vsetky 😂😂😂
@hederamonstera 🤜🏼🤛🏼 😎
@veselo_neveselo poznám chlapa ktorý deti nechcel to že žena sa rozhodla aj za neho a vysadila hak bez jeho vedomia bral aj po xy r ako zradu zrútil sa s toho a dieťa od malička nevidel a neskôr sa ho vzdal..teraz žije s mamou a je na liekoch
@sova7 to je ale predsa uplne iny pripad, ako to, co uvadza autorka. Tvoj priklad je pre uplne inu diskusiu.
@jablkovastrudla milujem tieto komentáre typu: nevieš čo obnáša rodičovstvo, lebo … máš skúsenosti ale nemáš este svoje dieta tak si to nevieš predstaviť.
Ako keby tebe povie niekto že ty máš len 2 deti a iná ma 10 deti, tak kým nemáš aspoň 10 deti tak nemáš skúsenosť so skutočnou starostlivosťou a nemôžeš ani tušiť nič o deťoch , lebo 2 to je malo, to ako keby ani sa nepočíta za skúsenosť.
@jablkovastrudla milujem tieto komentáre typu: nevieš čo obnáša rodičovstvo, lebo … máš skúsenosti ale nemáš este svoje dieta tak si to nevieš predstaviť.
Ako keby tebe povie niekto že ty máš len 2 deti a iná ma 10 deti, tak kým nemáš aspoň 10 deti tak nemáš skúsenosť so skutočnou starostlivosťou a nemôžeš ani tušiť nič o deťoch , lebo 2 to je malo, to ako keby ani sa nepočíta za skúsenosť.
@anonym_autor nie, ja skusenost mam lebo tie deti realne mam 😃 ty mas deti 0, je uplne jedno ci si pani ucitelka v skolke alebo obcas strazis deti, lebo prides domov a mas klud. Dieta je tu stale, myslis na neho skoro stale aj ked je v skolke, v skole a bojis sa o svoje dieta stale. Strach co mam o svoje deti sa neda opisat. Toto nemas sancu pochopit darmo sa rozculujes 🙂
@anonym_autor nie, ja skusenost mam lebo tie deti realne mam 😃 ty mas deti 0, je uplne jedno ci si pani ucitelka v skolke alebo obcas strazis deti, lebo prides domov a mas klud. Dieta je tu stale, myslis na neho skoro stale aj ked je v skolke, v skole a bojis sa o svoje dieta stale. Strach co mam o svoje deti sa neda opisat. Toto nemas sancu pochopit darmo sa rozculujes 🙂
@jablkovastrudla nerozčulujem sa, iba ma baví písať si s podobne zymslajucimi. Príde mi celom vtipne ako si nevidíte ďalej od nosa poniektore 😄
@jablkovastrudla nerozčulujem sa, iba ma baví písať si s podobne zymslajucimi. Príde mi celom vtipne ako si nevidíte ďalej od nosa poniektore 😄
@anonym_autor podľa mňa jediná ktorá si nevidí ďalej od nosa a myslí si že je majsterka sveta si ty. 🙂 Ty si tu prvá spomenula "vyhorene matky" neschopné, tak sa nečuduj, že dostávas na to spätnú reakciu. Veď urob si to dieťa a ešte ak ostaneš na neho bez partnera bez pomoci, potom sem príď napísať, aké je materstvo krásne a jednoduché. A to píšem ako niekto, kto ma fakt skvelé dieťa, nepoznám čo je to obdobie vzdoru a hádzanie sa o zem v obchode, aj keď prvé dva roky preplakal a odtrpeli sme si všetci každý jeden prerezany zub, fakt som za môjho syna vďačná, ale v živote by som si nedovolila ukazovať na iné matky, ktoré majú úplne ide deti ako ja a úplne inú životnú situáciu.
@anonym_autor vidis a mne pridu smiesne zeny ktore hodnotia a kritizuju zeny, matky a svoje vlastne dieta nemaju. Kazdopadne vela stastia ti prajem
@anonym_autor neurazaj tie ktore si dali namahu reagovat na tvoj prispevok, aj ked mozno pisu nieco ine co si chcela pocut. Tak si maj dieta s muzom ktory citujem "Netúži po deťoch, chcel by mať pokojný život iba so mnou, vyhovuje mu to takto"
Ja neutočim, písala som iba názor nič útočne. Ale asi som sa trafila do nejakého citlivého bodu viacero žien ako pozerám. Žeby to boli prave take vyhorete ? Hmmm
Ja neutočim, písala som iba názor nič útočne. Ale asi som sa trafila do nejakého citlivého bodu viacero žien ako pozerám. Žeby to boli prave take vyhorete ? Hmmm
@anonym_autor ano predstav si, ja som jedna z tych vyhoretych, idem kvoli tomu aj k lekarovi. A teraz ti je lepsie?
Snazila som sa ti pomoct, predat iny pohlad na zamyslenie…pokym si nezacala znevazovat vyhorete matky (sposobom akym si to napisala, aj aj teraz tvoja posledna odpoved), stale som slusne komunikovala..
@anonym_autor ano predstav si, ja som jedna z tych vyhoretych, idem kvoli tomu aj k lekarovi. A teraz ti je lepsie?
Snazila som sa ti pomoct, predat iny pohlad na zamyslenie…pokym si nezacala znevazovat vyhorete matky (sposobom akym si to napisala, aj aj teraz tvoja posledna odpoved), stale som slusne komunikovala..
Nie vobec ma to nijak netesi, je mi to úprimne jedno.
@hederamonstera iba som chcela poukázať na to, ze každá mame nejaké svoje skúsenosti a presvedčenia z čoho vychádzame, a neni potrebné zhadzovať skúsenosť a názor iného. Viem že sa stáva že niekto nedáva rodicovstvo aj že realita je iná ako jeho predstava, ale myslim že aj prípadov kedy ľudia deti zvládajú a maju od rodičovstva realistické očakávania je vela. Čiže ked tebe sa nepodarilo odhadnúť čo čakať a necítiš sa fajn nemusíš podsúvať inej že nevie o čom je reč. Ale kazdopadne držim palce aby bolo dobre. Nebuď na seba prísna, viem že aj ty si len človek a nie vždy sa dá všetkému predchádzať, takže drž sa a veľa šťastia pri liečení.
@hederamonstera iba som chcela poukázať na to, ze každá mame nejaké svoje skúsenosti a presvedčenia z čoho vychádzame, a neni potrebné zhadzovať skúsenosť a názor iného. Viem že sa stáva že niekto nedáva rodicovstvo aj že realita je iná ako jeho predstava, ale myslim že aj prípadov kedy ľudia deti zvládajú a maju od rodičovstva realistické očakávania je vela. Čiže ked tebe sa nepodarilo odhadnúť čo čakať a necítiš sa fajn nemusíš podsúvať inej že nevie o čom je reč. Ale kazdopadne držim palce aby bolo dobre. Nebuď na seba prísna, viem že aj ty si len človek a nie vždy sa dá všetkému predchádzať, takže drž sa a veľa šťastia pri liečení.
@anonym_autor pisem znova, len s upravou
dakujem. Ja som ti len chcela povedat, ze zivot nie vzdy ide tak ako si planujeme, to sa netyka len rodicovstva. Moja prva facka od zivota prave prisla v tom obdobi, ked som si aj ja myslela, ze vsetko viem a ze to zvladnem uplne v pohode a ako to ze matky neziaria od radosti od rana do vecera pri tych chutnych detoch. A bum, v 14tt som potratila, to ti len pretoci vsetko naruby
Ale drzim ti tiez palce
@hederamonstera Ahoj, nič v zlom, ale teba vnímam v každej diskusii ako matku, ktorú materstvo prevalcovalo. Neviem, či náročnými deťmi, či neaktívnym manželom, či sa ti nejak zrútili predstavy. Často tu opisuješ materstvo ako koniec sveta. Áno, materstvo je neprenosná skúsenosť, ale každý sme iný. Ja mám deti tri, nehovorím, že v niektorých momentoch to nebolo náročné, ale nikdy som nemala pocit, že mi skončil život a podobne. A myslím, že takých mám a rodičov je dosť. Tiež si myslím, že autorka pochopí o čom rodičovstvo je až keď to zažije, ale možno to pre ňu bude tiež pár ťažkých momentov a inak môže byť v pohode. Čo sa týka jej muža, to je tiež lotéria, koľkí muži deti chcú a nevenujú sa im a naopak. Ja poznám z každej skupiny jednoho: chcel-nedal to, chcel-je spokojný, nechcel - nedal to, nechcel-našiel sa v tom. Toto mi už nevyriešime.
@hederamonstera Ahoj, nič v zlom, ale teba vnímam v každej diskusii ako matku, ktorú materstvo prevalcovalo. Neviem, či náročnými deťmi, či neaktívnym manželom, či sa ti nejak zrútili predstavy. Často tu opisuješ materstvo ako koniec sveta. Áno, materstvo je neprenosná skúsenosť, ale každý sme iný. Ja mám deti tri, nehovorím, že v niektorých momentoch to nebolo náročné, ale nikdy som nemala pocit, že mi skončil život a podobne. A myslím, že takých mám a rodičov je dosť. Tiež si myslím, že autorka pochopí o čom rodičovstvo je až keď to zažije, ale možno to pre ňu bude tiež pár ťažkých momentov a inak môže byť v pohode. Čo sa týka jej muža, to je tiež lotéria, koľkí muži deti chcú a nevenujú sa im a naopak. Ja poznám z každej skupiny jednoho: chcel-nedal to, chcel-je spokojný, nechcel - nedal to, nechcel-našiel sa v tom. Toto mi už nevyriešime.
@darovanie ano prevalcovalo. Aj take zeny su, nemoze sa o tom stale hovorit len v dobrom. A ja nepisem, ze to autorku prevalcuje, pane boze. Ja len ze zivot nejde vzdy podla planu a treba byt trosku aj pri zemi a mozno jemne uznat, ze ano, mozno to nebude take ako si predstavujem. A nie obvinit zeny, ktore neskacu 200m od radosti kazdy den, ze si za to mozu samy a nepripravovali sa. Ale uz tu koncim.
@sova7 to je ale predsa uplne iny pripad, ako to, co uvadza autorka. Tvoj priklad je pre uplne inu diskusiu.
@veselo_neveselo to je len jeden príklad toho keď sa niekto rozhodne na úkor toho druhého mať dieťa lebo žena chce a nech jej teda vyhoviem ok a aký potom s tým dieťaťom bude mať vzťah? Dokáže to keď po dieťati netuzi? Ja by som neriskovala
@anonym_autor a vieš prečo ju to prevalcovalo? Lebo bola presne ako ty a mala predstavy, ktoré sa nenapĺňajú aj keď sa snaží.
@anonym_autor a vieš prečo ju to prevalcovalo? Lebo bola presne ako ty a mala predstavy, ktoré sa nenapĺňajú aj keď sa snaží.
@misana84 asi ťažko môžeš mat akúkoľvek predstavu o mojich očakávaniach. Ale kľudne sa tvár že nejakú máš
@misana84 tak niekto vyhorí, niekto nie. Ja nechápem tie zdeptane z toho že majú jedno zdravé rozkošné dieťa. Alebo aj viac. A že ich nebavi ich mať. Ja rozmýšľam dopredu a zvažujem poriadne všetko čo môžem. Nechápem že niekto nevedel keď do toho šiel že to aj čas zaberie aj si vyžaduje pozornosť a aj únava môže prísť. A ešte keď to mamičkám pripadá ako nuda a rutina. Veď každý deň sa učí niečo nové to dieťa, každý deň je iný niečim. Ale jasne že to môžeš vnímať inak. Ja to ale vidím takto a opak mi príde nepochopiteľný.
@anonym_autor tak drahá autorka ja ti napisem preco som vyhorena. Samozrejme akceptujem tvoj názor no myslím ze sa môže ľahko zmeniť ked si prejdes materstvom. Takze mam dvojročné dievčatko úžasne šikovne múdre. Tehotenstvo boli nevoľnosti celých 9mesiacov a pulz 150. Porod masaker zaseknuta litre oxytocinu a bolesti, po op prsníkov a plakala som od bolesti pri dojceni vyše roka a pol aj počas druhého tehotenstva. Ak si nezažila vazospazmus pri dojceni ktorý nezmizne nevies co je bolesť😂 bolo to babatko nepolozitelne mala koliky spala iba na rukach a v satke tam kocik ani postieľka nehrozili revala akoby ju z koze drali. Zuby boli extrém, ockovanie tiez, vychytali sme všetky regresie a separacna úzkosť u nej zacala po porode a este neskončila. Nemala rada nikoho okrem mna a muža rev len sa niekto priblížil ale to chapem lebo sme nemali s mužom nikoho na pomoc. Ked mala rok otehotnela som, nečakali sme ze sa podari tak rychlo keďže dcéra trvala dlho a nešlo to. Druhé tehotenstvo bolo zdravotne este horšie ako prvé plus som sa nedokázala starať o dcéru lebo kazdy mesiac chorá, antb, dyspepticka porucha, pulz znova 150, nevoľnosti vracanie. Boli sme sami s mužom ktorý musel proste do práce a ja som tolko dni prelezala na zemi v obyvacke aby som sa nejak venovala dcére ze to ani neviem spočítať. Počas oboch tehotenstiev som mala zápal sedacieho nervu a bolesti chrbta ale pri druhom uz som cvičila cely cas. Druhý porod rovnaký, zaseknuté babatko litre oxy tlačenie na brucho zelena voda padajúce ozvy skoro akútny cisársky ale nastastie synček zdravý. Len som tam musela byt bez muža lebo nemal kto byt s dcérou. Po príchode domov pre mna sestonedelie neexistovalo. Rodina sa silou mocou tlačila na navstevu a ja po velmi náročnom porode som musela behať okolo deti aj domacnosti aj ked muž vela pomáhal potrebovali sme mat navarené opraté a ako tak upratané. Bolo to hlavne vela na psychiku. Syn bol od narodenia úplný opak dcéry. On vobec neplakal a usmieval sa od samého začiatku. Nespal síce tiez v kociku ale aspon nevrestal😂 teraz ma syn tri mesiace nemame žiadne problémy s dojčením ale tiez uz prvá regresia a v noci kazdu hodinu hore. Cez den dojcim jedného potom druhého potom varit prať obliekať prebalovat chystať von zobrať casovat spanky uspavat no nie je to jednoduché a snazim sa občas zastať a uvedomiť si ze tie deti velmi rychlo vyrastú a nerobiť si vrásky ked nemam vsetko spravené. Ale tie dni su velmi ťažké, nemam chvilu pre seba, nonstop som unavena a podráždená. Boli ma chrbat, nemozem sa napiť ani najesť ked mi treba lebo aktuálne vzdy ma niekto potrebuje. Ked sa nahodou stane ze deti spia naraz stihnem sa vycikat osprchovať a vyložiť umývačku. Ale viem ze o chvilu to prejde a dam sa dokopy bude cas aj na masáž kadernícky a cvičenie. Nevravim ze to tak budes mat, ale empatia je velmi podstatná pri výchove deti. A napisat ze nechápeš vyhoreté matky a jemne naznačiť ze si za to môžu same lebo si to nepremysleli dopredu je trošku noo odveci 😅 ale rozumiem ze si mladá a neskúsená (cudzie sa nerátajú)
@anonym_autor takáto arogantná a bezohľadná voči druhým si aj v bežnom živote či iba na mk?
@anonym_autor koľko máte rokov?Je to správne málokedy sa ľudia v partnerstve dohodnú úplne na všetkom.Ale určite si nerobte dve deti hneď po sebe.Ak by si aj zostala sama jedno zvládneš aj sama.90% mužov čo nechce deti si ich neskôr spravia s niekým iným a žena zostane bez detí a zatrpknuta, keď ich voľakedy chcela.Som registrovaná na zoznamke na FB hemží sa to ženami pred 50 tkou bez detí.Kazda žena, ak zdravie dovolí by mala mať aspoň jedno dieťa.
Nikdy nevieš ako sa partner zachová, ale to, že bude po pôrode odmietať dieťa je mizivá šanca.
Ak máte 25 r beriem spat
@misana84 tak niekto vyhorí, niekto nie. Ja nechápem tie zdeptane z toho že majú jedno zdravé rozkošné dieťa. Alebo aj viac. A že ich nebavi ich mať. Ja rozmýšľam dopredu a zvažujem poriadne všetko čo môžem. Nechápem že niekto nevedel keď do toho šiel že to aj čas zaberie aj si vyžaduje pozornosť a aj únava môže prísť. A ešte keď to mamičkám pripadá ako nuda a rutina. Veď každý deň sa učí niečo nové to dieťa, každý deň je iný niečim. Ale jasne že to môžeš vnímať inak. Ja to ale vidím takto a opak mi príde nepochopiteľný.
@anonym_autor máš pravdu,
Joj normalne sa usmievam nad tými tvojimi odpoveďami. Myslíš si, že my sme si nikdy nič o materstve neštudovali? Že sme sa žiadna nepripravili najlepšie ako sme vedeli? Iba ty si tu pripravená a ty všetko dokonale zvládneš. Prajem ti pohodové tehotenstvo a kludné dieťaťko ale niektoré veci neovplyvníš. Nevolnosti som mala také, až ma musel muž často nosiť na wc a po dome lebo som nevládala. Toto sústavne niekolko mesiacov tehotenstva, chcené dieťatko, ako som sa mala v takomto stave necítiť vyhorená? Ako som mala mať veci pod kontrolou pri pôrodnej depresii. Nuž daj tip aby sa mi to teraz pri druhom nestalo keď máš všetko zvládnuté.
A je pekné že dokážeš fungovať na málo hodinách spánku ale ono je úplne iné spať 4 hodiny vkuse alebo ist podla svojho zobudenia na wc a sotva zaspať a dieťa ťa opäť zobudí. 10x za noc toto neustále každá noc. Naozaj si uvedomuješ aké to vie byť vyčerpanie? Ako sa vtedy budeš autorka necítiť vyhoretá? Ako to budeš zvládať ak tvoje dieťa bude chcieť byť iba na rukách, odmietať kočík odmietať nosič?
Daj nám naozaj všetkým matkám rady keď to máš perfektne zvládnuté v teórii.
Necháp ma zle, ja ti neprajem toto všetko, materstvo ne najkrajšia vec čo sa mi kedy stala, ale je to vyčerpávajúce ako hovado a nebudeš stále natešená že sa môžeš 24/7 venovať dieťaťku.
@hederamonstera všetko robíme spolu, aj voľný čas si plánujeme spolu, spolu robíme aj domáce prace. A s deťmi mám skúseností veľa, nikdy som úplne nechápala vyhorene matky čo plakali že ich nebavi byť s deťmi. Mňa stále bavilo sa venovať deťom a ani nie som dobrý spáči, čiže myslím že ani malo spánku by nebol pre mňa problém. Čiže až na nejaké špeciálne obdobia chorob by ani ponocovat s nami nemusel. Akurát čo ma zneisťuje, či by si vedeli vybudovať vzťah. Ja mam rada deti a bavia ma. On k ním až tak vzťah nemá, nevie sa s nimi zahrať ani popestovat si nechce deti priateľov a rodiny. Ale tvrdí že vraj keby bolo naše že by to bolo iné. Že by sa snažil ale s cudzími nemá záujem o kontakt.
@anonym_autor Vies co moj muz nemal ziadne skusenosti s detmi, absolutne ich nevyhladaval, nebavili ho reci o detoch, proste uplne nulove skusenosti a zaujem. Ja som sa vzdy k detom tahala, vedela som to s nimi, bavilo ma to, poznala som kopec deti z rodiny aj od kamosiek. A nakoniec pri vlastnom dietati mam pocit, ze viac bojujem ja ako muz. Obidvaja sme z neho paf, ale manzel tak nejako lepsie znasa rozne nepredvidatelnosti rodicovstva, nahle zmeny planu, nocne vstavanie, adrenalinove situacie aj zodpovednost.
@anonym_autor
"a aj únava môže prísť "
To ma pobavilo úplne najviac 😅🤣
Prepáč mi až takýto výsmech, ale zaslúžiš si ho vzhľadom na tvoje bohorovné nadradené vystupovanie voči ženám, ktoré ti pekne vysvetľovali, že reálna skúsenosť s materstvom sa vôbec nezhoduje s tým, čo bezdetná žena očakáva.
Nakoľko si spomínala to spanie, vyjadrím sa len k tomu, lebo k ostatnému ti tu už popísali dosť a je to 1000 vecí, ktoré sa ti v živote naraz zmenia, stratia, zhoršia, zlepšia, všetko veľmi intenzívne zmeny za kratučké obdobie tehotenstva a raného materstva. Ja ale vypichnem len to spanie.
Bola som zvyknutá spať velmi málo už od detstva. Moje deti to podedili. Do 3r v noci 10-17x hore, do toho moja neschopnosť spať, ochorela som z toho, nikdy som nebola tak na hranici svojich psychických a fyzických síl, ako s prvým dieťaťom a to som makač, čo nezvykne fňukať, v kariére vysoko, ale nič v živote nebolo tak ťažké ako rodičovstvo so všetkým, čo prináša.
Také ako ty materstvo prefacká úplne najviac.

@anonym_autor akceptujem ho, vsak stale ti pisem, ze ta chapem
@hederamonstera už som na 100% presvedčená, žeby mala do toho ísť. Bola by škoda kebyže nie. 👌