icon

Je správne rozhodnutie mať dieťa, keď partner po ňom netúži?

7. sep 2025

Stále som chcela mať deti a predstavovala som si budúcnosť s nimi. Akurát môj muž sa na to necíti. Netúži po deťoch, chcel by mať pokojný život iba somnou. Vyhovuje mu to takto, mame slobodu, čas, ciele a jeden druhého. Ale vie že ja túžim po bábätku, tak sa vyjadril, že pôjde do toho keď to veľmi chcem. Že síce on po tom netúži ale pre mňa do toho pôjde. No a ja neviem či je to správne. Možno by sa mu rodičovstvo zapáčilo a bolo by nám dobre trom, ale čo ak nie. Nechcem aby do toho šiel kvôli mne a zároveň je mi ťažko zmieriť sa s predstavou nemať dieťa.

Strana
z5
lala123
8. sep 2025

@anonym_autor je to veľmi tazka situácia ....koľko mate partnerom tokov ? Ako dlho ste spolu? Vieš zivot nie je o tom čo chceme...Ty najlepšie musíš poznať svijho partnera...či je starostlivý, obetavý ako funguje v domácnosti.Ak sa rozhodnete pre dieťa a bude to viac menej tvoje rozhodnutie a on sa len prispôsobí tak ides do riadneho rizika. Ak bude vserko ideálne ( tehotenstvo, pôrod a aj dieťa) tak to možno date aj led si myslím , že pri prvej kríze po dlhšom vzťahu ti to vyhodí na oci.Horšia situácia nastane ak to nebude idelane ...rizikové tehotenstvo ( mylsim take čo ležíš a nemôžeš normálne fungovat nijake kino, prechadzky , reštaurácie a výlety) je to 9 mesiacov tak v podstate už tam sa prejaví jeho realne nastavenie na dieťa ale to už bude neskoro. Musíš rátať aj s možnosťou, že môže byt problém s babatko napr . zdravotný , ktorý úplne zmení chod celej rodiny. Myslíš, že by to ustal? Bez výčitiek ? Ak si presvedecana, že áno tak si chod za svojim snom( nikde nie je napisane, že to vyjde a to nemyslím v zlom ale v dnešnej dobe majú problém otehotnieť aj ženy , ktoré sú úplne zdravé) ak si pri mojich otázkach len trocha zaváhala nad jeho možnou reakciou tak to nechaj tak...neviem koľko mas rokov lebo je to dosť podstatná otázka . Ak si mlada tak to nechaj plynúť ako to je uzivajte si zivot , nikdy nevies ako to bude s vasim vzťahom . Ale ak mas po 30 a ty chceš mat deri tak si daj aspoň zmraziť vajíčka...Nikdy nevies čo ti zivot prinesie , možno to jie je tvoj posledny partner a neskôr si budeš bit hlavu o múr , že chceš a už sa nedá....inak to zmrazovanie vajíčok je vo svete úplne bežne. Mam kamaratky jednu lekárku a jednu právnicku , ktoré mali problém so vzťahmi a takto to v 35 rokoch riesili....jedna už aj má dievcatko . Tak Ti prajem správne rozhodnutir

ivik4
9. sep 2025

Tak toto je dobre 😀😀😀

zuzi0911
9. sep 2025

Chlap býva v tomto taky zabrzdeny . Im vyhovuje ta "bezstarostnost ". Dieťa je pre nich zodpovednosť
Ale sú muži,ktorí aj keby sa postaviš na hlavu tak o dieťati by počuť nechceli . Tvoj ho istým spôsobom chce ,takže si myslím,že by to bolo super a dietatko by si zamiloval .

Teraz som kukla vyššie..
Takže ja namiesto behania po disco som sa starala o deti . Komukoľvek a aj o sesternicu . Bravala som si ju na cele dní . Keď u nás spala ,bola som pri nej v noci atď...
Tiež som nechápala jej mamu ako môže byť z nej nervózna 🤣...
Facku som dostala s príchodom svojho dieťaťa...
Iné je byt s dietatom často a iné 24/7 ,keď je to dieťa závislé oba na tebe,keď ké v noci hore 8 hodín a toto trvá niekoľko mesiacov . Keď ma 2.5 roka a ty stále Krmis kazde 3 hodiny v noci ,alebo 2 hodiny kolises...keď ochorie ,nevyspia sa ani susedia ..lebo ti nepovie co mu je a len plače....život sa Vám otoci .m,ale to vzdy treba s tým počítať 🙂
Starat sa o cudzie dieťa,ani len nejde okolo starostlivosti o vlastné a to viem o com hovorím....

Každopádne je to to najkrajšie čo v živote zazijes .
Ono to maminkovanie je narocne ,ale krásne.

Ak ti dal zelenú..tak smelo do toho q presne ako hovorí..vlastne dieťaje iné ako cudzie a ten vzťah tam bude

batom
9. sep 2025

@anonym_autor jednoznacne mat dieta. A potom uvidite, ako sa k tomu bude stavat v buducnosti. Mozno zisti, ze to bol jeho chybajuci dielik skladacky a mozno sa rozidete... nikto nema istotu v buducnosti. Ale neodkladajte, lebo ked budete chciet, moze byt neskoro a mozno potom to bude dovod na rozchod. Clovek nikdy nevie

mima1988m
10. sep 2025

Citala som celu diskusiu a pozabudas na partnera. Musis ratat aj s tym, ze sa vacsinu tvojej pozornosti, casu odkloni k dietatu. To je proste fakt, s ktorym sa neda pohnut.
Niektorym muzom to vadi, citia sa ty druhy. Aj preto to casto zatrasie partnerstvom. Hlavne ak dieta on nechce.
Ked mas, vsetko zmaknute (autorka), co ak... co ak bude dietatko chorlave, silny alergik, alebo bude mat nejake postihnutie. Vsetky sme presvedcene, ze sa to nemoze stat. A moze.

Suhlasim, ale s ostatnymi aby si do toho sla. Svet potrebuje tvoj vzor spravnej a pripravenej matky 🙂

vikiki29
10. sep 2025

@anonym_autor no tedaaaa. Zavítala som na MK po dlhej dobe, vidím, že sa tu vôbec nič nezmenilo. Anonym založí diskusiu a ak nedostane odpovede aké chce a očakáva, tak kope okolo seba, uráža, osočuje. Ja sa, milá autorka, tvojmu mužovi vôbec nečudujem. Ak s tebou nechce mať deti, tak asi vie prečo. Ak aj doma takto dupeš nožičkami ak nie je po tvojom…. Ale nevadí, majte dieťa, aj ked ho nechce, minimálne finančne sa bude musieť postarať. Ostatné veci pri svojej dokonalosti zvládneš aj sama, ľavou zadnou…

evkatk
11. sep 2025

Vykonzultuj to sním. Rozhodni sa, či chceš celý život dožiť s tým mužom a ťažko znášať pohľad na dieťa, tobôž bábätko v kočíku a to po celý život a ľutovať, že svoje nemáš. Alebo si dáte zbohom a nájdeš si takého, čo sa dieťaťu poteší. Spoliehať sa na to, že si na dieťa zvykne, neradím. Poznám aj takého, čo sa s dieťaťom nezmieril a je k nemu neprívetivý, občas mu pripomenie, že keby ho nebolo, čo všetko by... A dieťa čím je staršie, tým viac trpí.

anonym_06d7b6
15. okt 2025
@anonym_autor

Cumim koľko mamičiek to nedáva. Ale ako som písala , názor mám furt rovnaký , úplne súhlasím že nie všetko sa dá ovplyvniť, ale mnoho veci sa proste ovplyvniť aj predpokladať dá a teda ako ste si zriadili, tak máte. Pekný deň.

@anonym_autor nedava? Tieto zeny tu ti popisuju realitu so vsetkym, co sa ti moze v rodicovstve udiat a z toho, co som si tak zbehla a precitala, to je asi tak len obdobie prvych par rokov, od tehotenstva, cez sestonedelie a mozno tak do obdobia cca troch rokov alebo nastupu do skolky. Vies, ja som bola tiez jedna z tych, ako si naucis, tak mas. OMYL.
Su veci, ktore ti do zivot vstupia a nie je v tvojich silach ich ovplyvnit. Su to externe faktory a do nich spada aj temperament dietata, ochota otca dietata sa podielat na rodicovstve a v tom lepsom pripade, pomoc od rodinnych prislusnikov, lebo ak ju mas, je to o cosi prijemnejsie, kedze mas me time a nejaku psychohygienu.
Rodicovstvo je sakra narocne a clovek, ktory nema deti si moze rodicovstvo predstavovat maximalne v teoretickej rovine, ale az ked to dieta bude mat, moze povedat, ci sa jeho predstavy stretli s realitou a alebo nie. Najlepsie je bilancovat povedzme v case, ked ma tvoje dieta 30 rokov, lebo to tazke obdobie neskonci ani babatkovskym obdobim, ani nastupom dietata do skolky, ci skoly ani prekonanim puberty.
Najma by som ti odporucala nehanit ine matky, najma kym nie si sama matka a ked matka budes, tak uz vobec nie, ale verim, ze to potom pochopis aj sama. Situacia je taka, ze matka nie si a to je fakt, nevies o tom nic a tymto ti tvoj nazor neberiem, ale stale to je len nazor a nie prezita skusenost. Nazory sa vacsinou menia, na zaklade prezitych skusenosti. Zelam ti, aby ti tvoj elan vydrzal aj pocas matkovania.

sova7
15. okt 2025
@anonym_06d7b6

@anonym_autor nedava? Tieto zeny tu ti popisuju realitu so vsetkym, co sa ti moze v rodicovstve udiat a z toho, co som si tak zbehla a precitala, to je asi tak len obdobie prvych par rokov, od tehotenstva, cez sestonedelie a mozno tak do obdobia cca troch rokov alebo nastupu do skolky. Vies, ja som bola tiez jedna z tych, ako si naucis, tak mas. OMYL.
Su veci, ktore ti do zivot vstupia a nie je v tvojich silach ich ovplyvnit. Su to externe faktory a do nich spada aj temperament dietata, ochota otca dietata sa podielat na rodicovstve a v tom lepsom pripade, pomoc od rodinnych prislusnikov, lebo ak ju mas, je to o cosi prijemnejsie, kedze mas me time a nejaku psychohygienu.
Rodicovstvo je sakra narocne a clovek, ktory nema deti si moze rodicovstvo predstavovat maximalne v teoretickej rovine, ale az ked to dieta bude mat, moze povedat, ci sa jeho predstavy stretli s realitou a alebo nie. Najlepsie je bilancovat povedzme v case, ked ma tvoje dieta 30 rokov, lebo to tazke obdobie neskonci ani babatkovskym obdobim, ani nastupom dietata do skolky, ci skoly ani prekonanim puberty.
Najma by som ti odporucala nehanit ine matky, najma kym nie si sama matka a ked matka budes, tak uz vobec nie, ale verim, ze to potom pochopis aj sama. Situacia je taka, ze matka nie si a to je fakt, nevies o tom nic a tymto ti tvoj nazor neberiem, ale stale to je len nazor a nie prezita skusenost. Nazory sa vacsinou menia, na zaklade prezitych skusenosti. Zelam ti, aby ti tvoj elan vydrzal aj pocas matkovania.

@anonym_06d7b6 výborne napísané. Presne tak. A len dodám že ak sa ružové predstavy nestretnú s realitou dieťa nie je mačiatko co vráti do útulku. A čo to urobí so vzťahom, mužom ktorý dieťa ani nechcel nikto vopred netusi. A sú deti s ktorými problémy a ťažkosti nekončia ani v dospelom veku a je to skutočne už navždy a to si nie každý uvedomuje

simca06022011
15. okt 2025

@anonym_autor isla by som do toho a jeho veci neriesila, vela chlapov sa k detom dostalo nahodou :D a su super rodicia.. urcite by som sa nerucala a nekoncila super vztah a hlavne ak povedal, ze pojde do toho ak po tom tuzim. Kolko chlapov natesene si robilo deti a nakoniec z nich boli na figu otcovia?? :D V rodicovstve buducom, ci matky ci otca je vzdy nejake co ak... no co ak co ak.. nic by sme cely zivot nerobili len riesili co ak, niekto iny nieco... co najhorsie sa stane? no nic, ty dieta chces, vies sa postarat? vies...

autor
16. okt 2025
@anonym_06d7b6

@anonym_06d7b6 veď ja píšem v celom príspevku, že je to môj názor, rovnako aj toto je tvoj len nazor, ziadna objektiva pravda ani nic podobne, iba nazor. S ktorým nesúhlasím. Neviem či si ty rodič, ani nepoznám tvoje prežite skúsenosti, ale moja prežitá skúsenosť je taká, že mnoho rodičov nevie takmer nič o deťoch, no a tak to ich rodičovstvo potom aj vyzerá a majú potrebu sa obhajovať že nikto nemôže vedieť čo to obnáša a aké ťažké to majú a bla bla bla 😂

anonym_6a9831
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_06d7b6 veď ja píšem v celom príspevku, že je to môj názor, rovnako aj toto je tvoj len nazor, ziadna objektiva pravda ani nic podobne, iba nazor. S ktorým nesúhlasím. Neviem či si ty rodič, ani nepoznám tvoje prežite skúsenosti, ale moja prežitá skúsenosť je taká, že mnoho rodičov nevie takmer nič o deťoch, no a tak to ich rodičovstvo potom aj vyzerá a majú potrebu sa obhajovať že nikto nemôže vedieť čo to obnáša a aké ťažké to majú a bla bla bla 😂

@anonym_autor mozes dat príklad ako mnoho rodicov nevie takmer nic o deťoch?

anonym_06d7b6
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale to, co pises ako fakt je to, ze matky si nenastudovali a preto su teraz frustrovane. Tak ja sa rada necham poucit. Co by si buduca matka mala nastudovat? Pokojne vypis zoznam veci, o ktorych si myslis, ze matky robia nedostatocne a nedostatocne si nastudovali alebo si nenastudovali vobec a preto ich rodicovstvo vyzera ako vyzera.

Strana
z5