icon

Je to dôvod na rozchod?

14. mar 2022

Ahojte. Mám priatela s ktorým som 3roky. Ja túžim po svadbe, dome, deťoch.. on nechce svadbu, ani dom a deti chce, no nepotrebuje na to ani svadbu ani spolocny majetok. Vraj “ak sa rozídeme, bude to bez problemov”. Z toho mi vychádza, že dieta je preňho oveľa menší záväzok ako svadba alebo hypotéka. Tým že nemame spolocne ciele do buducna, je pre mna zbytočne strácať čas. Aj keď ho milujem. Je to dôvod na rozchod alebo čakať, že sa to zmeni?

liljana
14. mar 2022

@noami12 V prvom rade by sa kazdy mal snazit o svoje zabezpecenie sam co najviac. A nie bezprizorne sa motat zivotom, sediet, cakat a dufat, kym pride niekto s peniazmi a da mi ich na tacke.

dadis
14. mar 2022

@liljana a na MD chodievaju aj muzi 😉 Nie je to o nic menej prinosny docasny status v rodine..

dadis
14. mar 2022

@liljana Ved ano, su take zeny...aj takyto egoistikcki muzi...jedina odpoved na to je NIE, nechcem. Nechcem tvorit rodinu s niekym, ktory zneuziva moje postavenie (ci uz to, ze som majetny, alebo ze nemam dost penazi)

liljana
14. mar 2022

@dadis Chciet byt/dom a nedat nan ani eur, chciet deti a nedat na ne ani eur, je rovnaky egoizmus. Bud obaja ustupia, alebo pojdu kazdy tvrdohlavo hladat svoj ideal dalej. S tym, ze ho mozno nenajdu a zostanu sami cely zivot.

kate211
14. mar 2022

@liljana Krasne a pravdivo napisane!

ankare
14. mar 2022

Podľa mňa len strácas čas s ním. Zabiješ s ním najlepšie roky svojho života a potom môže byť už neskoro. Skúste si dať miním. pauzu. Držím palce!

liljana
14. mar 2022

@ankare Je podivuhodne, kolko vie niekto vlozit energie do tuzby po svadbe a este prve, ci druhe dieta po sebe nema ani rok a uz rychlo planuje rozvod. 🙂 Problem moze nastat ten, ze ked si bude autorka davat pauzy a cakat na niekoho ochotneho sa s nou ozenit, prejde prilis vela casu. A potom po dlhom cakani z nedostatku casu zoberie prveho, co pride a bude ochotny si ju zobrat. Lebo uz nebude z coho vyberat. A po par rokoch zisti, ze dopadla ovela horsie, ako keby bola s tym prvym, ci druhym bez svadby. Je vela vztahov bez svadby, co sa pre nu rozhodnu po rokoch skusenosti, ze sa mozu na seba spolahnut, ze aj ked do toho nechceli ist, ze do toho pojdu.

zuzanazu85
14. mar 2022

Svadba zasa nie je taká podstatná ako to,že chce urobiť bábo a bývajme niekde pod mostom,zatiaľ čo on sa bude ,,šuchorit" u nejakej v teple na byte ,napr. 😆

dadis
14. mar 2022

@liljana Nie je na tom nic zle, dat si podmienku, ze najprv svadba, potom byvanie a az potom dieta. Je to naopak velmi rozumne. Autorka nepisala, ze by nijako k spolocnenu majetku neprispela.

janickacrazy
14. mar 2022

Konečne žena, ktorá uvažuje triezvo. Áno, u mňa by to bol dôvod na rozchod. Mám v okolí niekoľko mladých párov, ktoré išli nato presne týmto spôsobom, že načo svadba, veď oni papier nepotrebujú. Stačí dieťa. Polovica z nich sú už rozideni, žena sa o dieťa stará sama. Muž občas pride dieťa pozrieť. Druhá polovica sú síce spolu, ale bývajú u rodičov a tým pádom zase problémy.

autor
14. mar 2022

@liljana ty vieš aké mám úspory a aké nič chcem dat do spoločného majetku? To že nemam kúpenú nehnuteľnosť neznamená že nemam peniaze.🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

liljana
14. mar 2022

Ked mas svoje peniaze, preco si nekupis vlastny 2izbak, nedoplnis pripadne hypotekou, neprenajmes,... a mozes nadalej byvat u priatela? A problem vyrieseny. Casom bude aj ta svadba.

lilitela
14. mar 2022

@liljana Pretoze sice mas majetok, ale nebyvas vo vlastnom, si stale akoby na navsteve, nie?

liljana
14. mar 2022

@lilitela Ked ako dieta zijes do 26 u rodicov, tiez ti to nepatri a nikto ta nevyhadzuje. Ludia sa silou mocou snazia vlastnit nieco spolocne a zabudaju, ake problemy nastavaju potom pri deleni. Najma ak sa sustredia na jednu nehnutelnost, druhu im predsa "netreba" a pri rozchode zistia, ako brutalne narastli ceny nehnutelnosti a ze ani jeden nemaju po predaji a rozdeleni kam ist.
Najlepsie je, ze si radsej dupnu, radsej sa rozidu a vystavuju neistote, ze nikoho si uz nenajdu a pritom stacilo kupit druhe, vlastne a prenajat.

liljana
14. mar 2022

Proste sa niekto upne na myslienku, chcem svadbu, chcem dom, chcem byt s detmi doma a chcem, aby mi manzel zarobil na dom. Sice by som si mohla kupit vlastny byt, prenajat, najomnici by ho pomaly splacali. Ulahcit tak manzelovi starost o financie a rodinu, ale naco by som sa namahala a robila si zbytocne starosti.

petkavka
14. mar 2022

@liljana - ty si krasne vystihla rozdiel medzi docadnym partnerstvom (CHCEM svadbu, CHCEM dom, CHCEM byt s detmi doma a CHCEM, aby mi manzel zarobil na dom) a snahou o dlhodobe manzelstvo (CHCEME svadbu, CHCEME dom v ktorom spolocne zostarneme, spolocne SA dohodneme do kedy CHCEME/DOVOLIME si, aby som bola s detmi doma a CHCEME aby sme zarobili na dom, ale bolo aj postarane o deti a domacnost.)

dadis
14. mar 2022

@liljana Preco by si uz autorka nemala nikoho najst? Uz si to tu 2x pisala, ze olutuje a nakoniec ostane sama 🙃 alebo potom bude "brat" bez narokov. Ty mas podobnu skusenost?

liljana
14. mar 2022

@dadis V poslednom case sa to tu mnozi, mam 35, nikoho nemam, nestiham mat deti, ... Ak niekto bude 10-15 rokov cakat na niekoho, kto bude presne robit, co ocakava a nenajde takeho. Najst niekoho kompatibilneho, s kym vie clovek vydrzat 5-10 rokov bez "uhony" nie je az taka trivialna zalezitost, ako sa zda. Vacsine ludi sa to podari 1-3 krat za zivot. Niekomu vobec.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dadis
14. mar 2022

@zoro9836 Tak to si uz radsej ani tie deti nerobit 🙄. Lebo byt aj dom sa da predat a peniaze rozdelit, ale rozbitu rodinu dietatu nic nenahradi.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
noami12
14. mar 2022

@liljana vôbec som to nemyslela tak ako si to ty pochopila, ale tak ze on ako chlap by sa mal k tomu postaviť, a nie hovoriť ako keby s autorku nerátal do budúcnosti. Dieťa by chcel, ale nechce ani svadbu ani dom a ma reči typu že keď sa rozidu bude to všetko ľahšie? To je podľa teba v pohode ?
Je v pohode ze chlap chce dieta ale nemá záujem budovať spoločnú budúcnosť? Žiadne sny, plány, nič?

noami12
14. mar 2022

@liljana nikto nepísal o tom aby čakala na peniaze na tacke a podobne, je bežné ze par ľudia si berú spolu hypotéku a podobne záväzky 🙂

dankanka
15. mar 2022

Ahoj. Tak v dnesnej dobe nemozes ratat s nicim. Ja tiez tak fungujem. Ludia, okolnosti, vsetko sa meni. A mysliet si v dobe ked kazde druhe manzelstvo konci rozvodom, ze to moje sa urcite tak koncit nebude, je naivne. Ide vsak o to, ako to vnimas ty. Je pre Teba svadba a spolocny dom nevyhnutny pre fungovanie v zivote? Ak ano a on toto uplne odmieta, rozid sa, bude ta to skriet cely zivot.

arianna25
15. mar 2022

@dominika7990 môže byť, prečo nie?, Ale predpokladám, že s tebou sa bavil a baví tvoj muž ako s rovnoprávnou a nie ako s nesvojpravnou ako v prípade autorky.

dadis
15. mar 2022

@zoro9836 No tak 80% urcite nie. Rozvodovost je cca 30% posledne roky. Ano, urcite v pripade rozvodu je lepsie mat druhu nehnutelnost, ak sa ti podari. Ale ak by mal kazdy manzelsky par byt na prenajom, tak by to bolo celkom zvlastne 🙂. Za mna osobne by som isla "do dietata" jedine s muzom, s ktorym mam najviac istotu, ze v manzelstve vydrzime, aspon pokial deti dospeju. Ak by mal taketo egocentricke maniere, blikali by mi kontrolky, ze tento muz nie je spravny do manzelstva. Budovanie spolocneho majetku je tiez jednou z funkcii manzelstva.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dadis
15. mar 2022

@zoro9836 Neviem odkial mas tieto statistiky, ale mne sa zdaju tie cisla prilis vysoke. To je vlastne aj jedno. Nic by to vsak nemalo zmenit na snahe priviest dieta do fungujucej rodihy, aby mohlo vyrastat so svojimi rodicmi.

lilitela
15. mar 2022

@liljana Prave preto sa dospele deti stahuju od rodicov, uz citia ze to nie je ich byvanie, ze platia pravidla rodicov a uz sa tam tazsie dohaduje kompromis.

barborkabar
15. mar 2022

@lilitela nooo presne, ono v istom veku, už má každý takú nejakú predstavu o živote a takto s rodičmi je to veľmi ťažko skĺbiť. veď každá sme si tým prešla si myslím