icon

Je účasť na pohrebe sesternice dobrým rozhodnutím?

27. máj 2025

Ahojte,
zomrela mi sesternica, s ktorou sme sa obcas stretavali, naposledy sme sa videli pred cca 7 rokmi, boli sme rovesnicky. S jej najblizsou rodinou mame uz roky velmi napate vztahy – doslo medzi nami k hadke a odvtedy sa nestretavame ani nekomunikujeme, preto sme neboli v kontakte, aj napriek tomu mam nejako potrebu ist sa s nou rozlucit. Neviem vsak, ci by moja ucast na pohrebe bola vhodna, alebo by to len vyvolalo napatie.
Co by ste urobili vy? Mali ste niekedy podobnu situaciu? Dakujem za kazdy nazor.

Strana
z2
mamamasama
27. máj 2025

Choď. Na kar ísť nemusíš.

markaterka
27. máj 2025

Išla by som. Však s rodinou nemusíš vôbec byť.

martul
27. máj 2025

Aké vhodná, aké napätie
Choď na pohreb a hotovo
Veď nemusíš stáť vpredu pri truhle a nemusíš ísť komdolovat

barka1
27. máj 2025

Samozrejme, že choď. Rodina teraz truchli, nejake staré spory teraz vobec nie su podstatné.

zdenka11081983
27. máj 2025

Mňa by skôr zaujímalo, ze keď ste.mali zle vzťahy a nekomunikovali ste spolu, načo chceš ísť na.pohreb? Ked si toho človeka za života nemala potrebu vidieť 7 rokov prečo teraz? Zápal doma sviečku a máš.

moonlight1210
27. máj 2025

Niekto spory postavi nad vsetko. Su taki ludia.

Kludne chod, ak by bol problem, ze ta vyhadzuju, odides a pockas bokom. Potom sa rozlucis pri hrobe sama, ked odidu.

Ide o sesternicu, nie o druhych.

jaskolka
27. máj 2025

Pohreb je verejná udalosť,môže tam ísť úplne každý,kto sa chce naposledy rozlúčiť so zosnulou osobou. Takže ak to tak cítiš,tak choď. A myslím,že na pohrebe nikto nebude robiť problémy,veď to je pietne miesto a úcta voči zosnulému

moonlight1210
27. máj 2025
@jaskolka

Pohreb je verejná udalosť,môže tam ísť úplne každý,kto sa chce naposledy rozlúčiť so zosnulou osobou. Takže ak to tak cítiš,tak choď. A myslím,že na pohrebe nikto nebude robiť problémy,veď to je pietne miesto a úcta voči zosnulému

@jaskolka nie, nie je. Rodina moze trvat na tom, ze kto smie a nesmie prist.

simca06022011
27. máj 2025

tvoja ucast na pohrebe je uplne normalna vec, chod a neries. Vsak sa bavit s nikym nemusis. Co si kto bude mysliet, ti tiez moze byt jedno

autor
27. máj 2025

Nedali mi ani info o tom ze zomrela. Dozvedela som sa to od cudzich ludi. Keby chceli aby som prisla tak mi daju vediet. Nie?

simca06022011
27. máj 2025

ja by som na tvojom mieste isla a ani sa nad tym nezamyslala. Koho tam chcu nechcu je ich problem, predpokladam, ze z obradu ludi vyhadzovat nebudu = ak ano, tak to len o ich nieco vypoveda... na kar nemusis ist.

muchotrafka298
27. máj 2025

Ked je pohreb verejny, moze tam prist ktokolvek. Mozes sediet/stat vzadu, nemusis ani prist do styku s rodinou. Kondolovat tiez nemusis. Ked to citis tak, ze sa s nou chce rozlucit, tak tam chod.
Na kar sa vacsinou ludia pozyvaju vopred a len vybrani, ak teda ho este robia. Vacsina ludi uz ziadne opulentne kary v restauraciach nerobi.

alenka58
27. máj 2025

sama si si odpovedala

marsmykkok
27. máj 2025

Chod, nemusíš stáť pri rodine a na kar nepôjdeš kedže ťa asi ani nepozvú a keby ťa s rodiny predsa len niekto pozval odmietni... Rozlúčiť sa máš ísť právo ak robia verejný pohreb a však parte býva vyvesené verejne na dedine/meste a sama rodina tam dá dobrovoľne čas a dátum, teda má právo tam prísť kto chce. Keby chceli len v úzkom kruhu rodiny nedali by na parte dátum, čas a miesto rozlúčky a napísali že rozlúčka bude len v úzkom kruhu rodiny.

simca06022011
27. máj 2025

Hlavne, moze sa ta vasa nestastna situacia aj otocit, mozno ta nevolali, lebo aj z vasej strany vidia nezaujem, atd... proste niekedy treba prelomit lady.

melanta
27. máj 2025
@zdenka11081983

Mňa by skôr zaujímalo, ze keď ste.mali zle vzťahy a nekomunikovali ste spolu, načo chceš ísť na.pohreb? Ked si toho človeka za života nemala potrebu vidieť 7 rokov prečo teraz? Zápal doma sviečku a máš.

Nešla by som. Ak sa človek s niekým nevidí 7 rokov, tak ten človek nie je pre neho vôbec dôležitý. Tak prečo sa po jeho smrti hrať na to, že bol.
@zdenka11081983 súhlas

1sally12
27. máj 2025

Nešla by som.

terezka1947
27. máj 2025

Účasť na pohrebe s dobrým úmyslom je vždy vhodná.
Kar riešiť nemusís. A nakoniec,stáva sa,že sa veľa veci na pohrebe aj v dobrom vyrieši.
Na pohreb sa nevolá,to nie je svadba. A z vlastnej skúsenosti poviem,že mnohokrát človek v tom strese,smútku zabudne podať priame info všetkým,čiže ľudia si to medzi sebou už podajú.

evcagabi
27. máj 2025

Keby som tam chcela ist, vobec by som neriesila napate vztahy, to, ze mi nedali vediet ani to, ze sme sa 7r nevideli. Ak tam chces ist preto, lebo len proste chces, tak chod. Ak chces byt za chrumkavu, ser na to.

lucia13022023
27. máj 2025

Rob ako cítiš. Môjmu otcovi zomrela sestra, s ktorou sa nebavili x rokov. Celkovo mame veľmi zle vzťahy v rodine, čo sa týka jeho strany. Ale na pohreb išiel, aj s mojou mamou, ktorej urobili zo života peklo. Mamina vravela, že jej bolo veľmi zle, bola vo veľkých nervoch, ale išla kvôli otcovi. Nakoniec tam boli vyše štyroch hodín, veľa veci si vysvetlili, poplakali, porozprávali sa.. Netvrdím, že tie vzťahy sú dobré, no sú lepšie. Ja by som na tvojom mieste išla.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
27. máj 2025
@moonlight1210

@jaskolka nie, nie je. Rodina moze trvat na tom, ze kto smie a nesmie prist.

@moonlight1210 to by som chápala ,ak by šlo o nejakú obeť trestného činu a neželajú si prítomnosť novinárov,či niečo podobné a je to nejako oznámené vopred
Ale keď napríklad daju pozostalí verejné smútočné oznámenie,tak kto si prečíta ,a chce prísť,tak príde. Čo potom ho vyhodia? Urobia škandál? A tu ide len o rodinné spory,to mi príde ako divný dôvod,aby rodina nejako protestovala počas samotneho pohrebu.

anjelicek26
27. máj 2025

Isla by som, proste je to tvoja rodina, zvysok rodiny neries, sadni si dozadu, rozluc sa, poloz kvety a chod domov.

kvietok1233
27. máj 2025

Jasne že by som išla. Ak oni budú robiť nejaké problémy, je to ich vizitka.

kandelabra
27. máj 2025

Na pohreb by som nesla, ale neskor/ v iny den by som sla na hrob, zapalit sviecku, rozlucit sa...

hanka_se
27. máj 2025

ja by som isla, proste ak citim, ze sa s dotycnym zosnulym chcem naposledy dostojne rozlucit, tak idem. Vyjadrim sustrast, "odprevadim" a idem prec. Nemusis sa tam s nikym objimat, rozpravat, proste nic. A co si oni myslia, alebo spravia, je to len ich vizitka. A je jedno, ci je to sesternica, kamaratka, spoluziacka, kolegyna... Proste ak citis, ze sa potrebujes rozlucit, tak chod a kasli na ostatnych

tykat
27. máj 2025

Daj si otazku... isla by si za nou alebo kontaktovala by si ju v najblizsom case keby bola nazive? Ak nie tak naco ta tam?
Kopec ludi chce ist na pohreb ludom s ktorymi nemali dobre vztahy, neviem ci sa chcu sami nejako pred sebou ocistit, dokazat si ze su dobri ludia, ci sa boja ze nepojdu do neba, ci co?

13uzivatelka11
27. máj 2025

Aké ste tu niektoré bezcitne a bezchybne 😏 čo ak prežila polovicu detstva s tým človekom, ale keď človek dospieva tak ide možno inou cestou, má iné nazory, je tvrdohlavý tak sa s niekým pochyti, má svoje iné starosti tak zabudne na toho človeka.. áno, 7 rokov je dosť, ale keď sa pozriete na svoje 7-rocne deti, zdá sa vám to krátke obdobie? Keď má človek deti tak ten čas ide rýchlo.. a teraz sa s ňou nemôže prísť podľa niektorých rozlúčiť že to bude len daka poza? Ale čo tie roky predtým keď sa pravidelne stretávali? Ja mám tiež bratrancov a sesternice s ktorymi sa už nestretávam, bývame uz každý pomaly na opačnej strane Slovenska, máme svoje rodiny, nemáme ani nejaké spoločné záujmy, ale keď som bola dieťa tak som bola kazde leto u nich, chodila som s ich rodinou na výlety, máme veľa spoločných zážitkov.. tak teraz by som jej nemohla ísť na pohreb len preto že som ju pár rokov nevidela? Keď sa niečo takéto stane, človek spomína hlavne na to pekne..

samuelka175
Odpoveď bola odstránená
nyusika
27. máj 2025

nerozumiem tomuto "mam potrebu sa ist s nou rozlucit"
kks, tak preco si nemala potrebu si urovnat vztahy, kym to bolo mozne ?

toto je ciste pozerstvo, pokrytectvo, egocentrizmus...
urcite by som tam nesla kvoli pribuznym

rozluc sa s nou sukromne, na hrob mozes ist kedykolvek po pohrebe

Strana
z2