icon

Je v poriadku si pýtať od partnera za podnájom?

Včera o 20:22

Ahojte,

idem si brať hypotéku na nehnuteľnosť. Treba doladiť pár estetických detailov, čo vyriešim. Môj partner do hypotéky ísť nechce. Tým pádom ho nebudem zaťažovať rekonštrukciou ani finančnou podporou. Keď do toho idem len ja.
A moja otázka znie:,, Je blbé keď mi partner bude platiť podnájom? Že bude u mňa v podnájme a budeme bývať spolu?,, Alebo len mne to príde tak, že už to nie je vzťah ale len nejaký výhodný obchod?

Máte to tak niektorá?
Aký máte na to názor?

Vďaka.

vilma7
Dnes o 03:53

Akp dlho ste spolu? Ja by som s priatelom tiež nešla do hypotéky. Ale zas by som určite neočakávala byvanie zadarmo.
Tetaz byvate spolu v podnajme? Alebo každý sám? Ak každý sám tak nech si byva dalej kde chce a ty si kúp byt.

A podmienky ďalšieho spolunažívania si dohodnite vopred!!!!

kocuris
Dnes o 04:10

@anonym_autor ešte väčší kkt, ako sme dúfali... vychádzam z tvojich popisov... "Minule som dostala odpoveď v hneve, že keď chcem hypo, nech si to vybavujem a zariadim sama. Keď chcem, nech sa starám." že vybav si sama, bože to je fakt asi dement. Vadný kus od výroby 🫣 Pustiť ho nazad do obehu...

sense
Dnes o 04:30

Tak nech ti dáva to čo dáva svoj podiel spolubývajúcim. Buď chcete spolu plánujete budúcnosť a chcete spolu žiť, alebo nie. A takéto veci si treba vydiskutovať pred spoločným zitim. Kto koľko a akú má predstavu
Ako bývate teraz? Ako dlho ste spolu.
Ja by som do hypo s priateľom nešla. Ale ani by som nebývala zadarmo.

anonym_af87ee
Dnes o 04:32

Zalezi ake mate prijmy, ako ste spolu dlho, co je dovod, ze on hypo nechce, ale tiez by som nesla do hypo s niekym len tak. Skus sa s nim ludsky porozpravat a povedat, ze ty budes platit hypo lebo je tvoja, ale on by mohol platit energie a stravu, lebo ak by si bral komercny najom tiez by tolko platil a teba vsetky tie naklady zrujnuju.. bud to pochopi alebo je to debil

bomba36
Dnes o 04:33

Nemusí bývať u teba, môže bývať aj on vo svojom. Ak chce bývať u teba, tak sa bude musieť podieľať na prevádzkových nákladoch + strava.

sense
Dnes o 04:36
@kocuris

@anonym_autor ešte väčší kkt, ako sme dúfali... vychádzam z tvojich popisov... "Minule som dostala odpoveď v hneve, že keď chcem hypo, nech si to vybavujem a zariadim sama. Keď chcem, nech sa starám." že vybav si sama, bože to je fakt asi dement. Vadný kus od výroby 🫣 Pustiť ho nazad do obehu...

@kocuris a čo má on vybavovať jej hypotéku? Proste ak jeden hypo chce s druhý nie, tak to neznamená že muž je hneď kkt alebo žena pi.a . Proste sú len nekompatibilny a každý chce niečo iné od vzťahu , od života. Autorka nepíše nič o Tom ,ako dlho sú spolu, kto prišiel s návrhom spoločného bývania atď.

anonym_eb6ba6
Dnes o 04:39

@anonym_autor hypo si platis ty, ale naklady na byvanie je v poriadku, keď ti zaplati.. ci on si moze minut vodu, ektriku kolko chce a bude zadarmo? Jest nepotrebuje napriklad ? Aj za stravu si vypytaj.. ale normalny človek, to nepotrebuje počut, ide to samo od seba

martinka13
Dnes o 04:45

Tak snáď nebude u Teba bývať zadarmo.

anonym_f705b7
Dnes o 04:50
@anonym_autor

@anonym_a91de4 a to mu mám povedať že to očakávam? Alebo ho to napadne samého? 😄

@anonym_autor dohodnite sa vopred na tom, ci suhlasi s tym, ze bude prispievat na mesacne naklady (okrem hypo, kedze byt bude tvoj) - vodu bude minat, aj energie, keby nebol chrapun da aspon 10eur mecasne navyse. Ak ti povie ze odmieta, tak by som spozornela, ze ako si to predstavuje...

sissy27
Dnes o 05:00

@anonym_autor za mna je uplne v poriadku, ze nechce ist do spolocnej hypoteky, preco by mal? Ja by som tiez nechcela mat spolocnu nehnutelnost a spolocnu hypo s niekym ak nemusim - a ty tiez zjavne nemusis. Staci si precitat diskusie tu, ako “nemam kam ist, lebo samej mi hypo nedaju / ked predame spolocny dom a vyplati sa zostatok hypo, tak nam dokopy nic neostane”. Predpokladam teda, ze on ma kde byvat aj bez teba.
Ze ti bude platit nejaky “najom” je uplne v poriadku, kdekolvek inde by tiez nebyval zadarmo (dobre, mozno u rodicov) a ani len za cenu energii, takze tohto sa neboj.

anonym_2ebe47
Dnes o 05:01
@anonym_autor

@anonym_2ebe47 nie, nepísala.

@anonym_autor Jasne🙃😉

anonym_470071
Dnes o 05:03

podnajo nie- nebude mat najomnu zmluvu a ani nic predpokladam.. ale pytat si za energie,opotrebovanie spotrebicov a zariadenia plus mu predpokladam budes varit a upratovat - to by ho mohlo sameho napadnut... este skor ako pojdes do hypo si s nim sadnu a porozpravaj sa ako to bude s financovanim .. a ako to mate vlastne teraz..

anonym_2c2807
Dnes o 05:11

Neviem aky je to vztah, ci mate 50 a neplanujete uz deti ani nejaky vaznejsi spolocny zivot, alebo mate 20 a planujete byt spolu.. v tom pripade mi to pride divne, ze on nechce hypo a mat s tebou spolocny byt, ako by to bolo keby si bola doma s detmi, platila by si si ju sama, z materskej a rodicaku, on by sa od toho celeho distancoval? A potom co dalej, ty praca, starostlivosť o deti, plus splacat hypo, on by si len tak zil v tvojom byte? Ale ak mate 50 a neplanujete spolocne zavazky, tak ok..

anonym_49d969
Dnes o 05:19

@anonym_autor nechcela by som takého chlapa, nepodporí ťa, nepodrží ťa, nevyrieši situáciu, nepodieľa sa na vyriešení spoločného bývania. KRIČÍ, a ešte ty rozmýšľaš, či má bývať u teba zdarma. Nech ide bývať inde, kde nie sú problémy

tykat
Dnes o 05:43

@anonym_autor normalne to spocitaj, ked nechce hypo. Kukni v okoli byty kolko by ste dali za prenajom podobneho, vydel dvomi. Energie tiez na polovicu. Co je na tom tazke a nepochopitelne?
Ved logicky, kde by byval teraz a za kolko? Kde najde podnajom len za energie? Tak max u rodicov v detskej izbe.
Ci chces ryt nosom a splacat hypoteku lebo je len tvoja a panko si bude setrit peniazky co by inak dal za najomne?

kocuris
Dnes o 06:02
@sense

@kocuris a čo má on vybavovať jej hypotéku? Proste ak jeden hypo chce s druhý nie, tak to neznamená že muž je hneď kkt alebo žena pi.a . Proste sú len nekompatibilny a každý chce niečo iné od vzťahu , od života. Autorka nepíše nič o Tom ,ako dlho sú spolu, kto prišiel s návrhom spoločného bývania atď.

@sense keď partnerka chce hypo a on nie, da sa to aj inak povedať. Áno, sú nekompatinilní. Budúcnosť pravdepodobne bude nula bodov tiež. Na hovno by mi bol taký partner.... s takým postojom. Nevieme nikto nič bližšie o veku, vzťahu atď. Takže ťažko súdiť. Ťažko radiť. Za mňa tak, ako som napísal.

monro
Dnes o 06:19

kupila by som si byt a byvala by som v nom sama...on nech sa zariadi.

anonym_3ab2e3
Dnes o 06:19

Prečo on by mal riešiť tvoju hypo?ked chcete aby byval u teba,nech plati náklady -energie,inak hypo nie..
A nie každý chce hypo a nie každý chce hypo s frajerkou,na tom nič zlé nevidím

anonym_1af2a5
Dnes o 06:21

Dala si malo informacii ohladne veku, situacie a financnych pomerov, dlzky vztahu a ocakavani. Kazdopadne by som bola za polku nakladov, elektrina, platba spravcovi, internet, smeti atd. Potom potraviny, teoreticky mozete na polovicu, s tym, ce ak si niekto kupuje nieco specialne, to si plati sam. Plus aky velky byt si kupujes a kolko by ho vysiel komercny najom. Priklad 2izbak, vo vasom meste, tresnem 600 eur+energie, cize by platil 300 majitelovi. Tak aspon 100 eur navyse by som chcela, lebo vsak usetri 200, proste nejakoa primerana ciastka. Tych 200 si predsa on moze usporit na svoje byvanie. Plus sa dohodnut na podmienkach spolubyvania, nie, ze ty budes upratovat, varit, vynasat smeti, prat a zehlit... A pan pride na hotove, vsak on je host, vsak plati najom. Plus este by som zvazila financie, ci mam na to utiahnut vsetko sama A aku perspektivu ma tento vztah. Ani moj muz nema rad pozicky, ale hypo sme si vzali, lebo vsak kde by sme pred 15 rokmi nabrali 100tisic, ze ano. Ale auto ani nic ine nemame na uver. Preto je dolezity vas vek a co ocakavate od buducnosti.

anonym_7c2130
Dnes o 06:33

@anonym_autor
S priateľom nebrať hypo a nekupovať nehnutelnost. S manželom brat hypo a kupovat nehnutelnost. Jednoduché a logicke.
Čiže áno, prispievať na náklady mimo hypotéky má, lebo ich používa a míňa aj on.

anonym_4ae339
Dnes o 06:36
@anonym_autor

@miriamzba celkovo nie je na hypotéky a pôžičky. On by v podstate aj mal kde, napríklad k exspolubývajúcim. Ale ja nie, preto chcem hypo a ,,vlastne,,. Minule som dostala odpoveď v hneve, že keď chcem hypo, nech si to vybavujem a zariadim sama. Keď chcem, nech sa starám.

@anonym_autor týmto ťa dal sám do pozície "prenajímateľa". Takže ak to vníma takto, tak by mal platiť "nájom", ako keď žije v zdieľanej izbe napr. Tento vzťah nemá budúcnosť...

anonym_4ae339
Dnes o 06:39
@anonym_autor

@anonym_4ae339 asi mu to tak isto nebude blbé, neviem, myslím.

@anonym_autor "nemysli si". Normálne mu navrhni cenu, ktorú bude prispievať za svoje bývanie. Aj inde by musel platiť za svoje bývanie. Nenechaj sa vyviesť z miery rečami, že nemá platiť tvoju hypo a podobné kecy. Toto nie je žiaden partner, ale "podnájomník"

anonym_4ae339
Dnes o 06:41
@anonym_3ab2e3

Prečo on by mal riešiť tvoju hypo?ked chcete aby byval u teba,nech plati náklady -energie,inak hypo nie..
A nie každý chce hypo a nie každý chce hypo s frajerkou,na tom nič zlé nevidím

@anonym_3ab2e3 za náklady na energie nech si hľadá iné bývanie. To aj pre nájmoch a zdieľaných bytoch sa platia iba energie? Nemám taký dojem. Však ak chce bývať "zadarmo" nech hľadá útulky, alebo ešte je možnosť ulica, teplovodné šachty atď.

zuzubb007
Dnes o 06:41

Aký obchod pre boha? A čo ho chces živiť ty? To je tiež na hlavu, ale jemu by sa to možno pacilo, byť zlatokop a zadarenko zneužívať tvoje bývanie, to čo je za chlapa, že nechce s tebou úver, s takým by som ani nebola, zrejme ťa má na háku a neráta s tebou do žiadnej budúcnosti, zvážila by som či ti stojí taký chlap vôbec za dačo

anonym_c780e1
Dnes o 06:45

V prvom rade - hypoteku si v dnesnej dobe moze zobrat naozaj len uplny debil. Asi najhorsie obdobie na hypoteky za dlhe roky. Zadlzujete sa na zvysok svojho zivota za nejaku dieru ktorej realna hodnota je mozno 20% ceny. A este od neho cakate, ze si zoberie hypoteku s frajerkou, nie s manzelkou, ale frajerkou 😀 Zase dalsia tema kde krasne vidno ako muzi uvazuju racionalne a zeny emocionalne

anonym_3ab2e3
Dnes o 06:47
@anonym_4ae339

@anonym_3ab2e3 za náklady na energie nech si hľadá iné bývanie. To aj pre nájmoch a zdieľaných bytoch sa platia iba energie? Nemám taký dojem. Však ak chce bývať "zadarmo" nech hľadá útulky, alebo ešte je možnosť ulica, teplovodné šachty atď.

@anonym_4ae339 ved nie zadarmo ale za spotrebu
Alebo teda nech s nim spise normalnu nájomnú zmluvu oficiálne, keď ho chce mať ako nájomníka

anonym_49d969
Dnes o 06:48
@anonym_c780e1

V prvom rade - hypoteku si v dnesnej dobe moze zobrat naozaj len uplny debil. Asi najhorsie obdobie na hypoteky za dlhe roky. Zadlzujete sa na zvysok svojho zivota za nejaku dieru ktorej realna hodnota je mozno 20% ceny. A este od neho cakate, ze si zoberie hypoteku s frajerkou, nie s manzelkou, ale frajerkou 😀 Zase dalsia tema kde krasne vidno ako muzi uvazuju racionalne a zeny emocionalne

@anonym_c780e1 emocionálne? Tak uvažuje, že bude bývať vo svojom. Racionálne je podľa frajera bývať v cudzom a neprispievať na bývanie. To nie je ani racionálne, ale skôr vychcané.

anonym_4ae339
Dnes o 06:51
@anonym_c780e1

@anonym_c780e1 áno je náročná doba, ale bývať potrebuje, že? Tak veľmi "racionálny" muž využije "emocionálnu" ženu. Nemala som hypo na bývanie (ani som ho nedosala zadarmo) , ale v dnešnej dobe fakt nezávidím mladým ľuďom, majú to náročné.

anonym_c780e1
@anonym_49d969

@anonym_c780e1 emocionálne? Tak uvažuje, že bude bývať vo svojom. Racionálne je podľa frajera bývať v cudzom a neprispievať na bývanie. To nie je ani racionálne, ale skôr vychcané.

@anonym_49d969 Nebude byvat vo svojom, bude byvat v majetku banky ktory pri dnesnych urokov nesplatia ani ich deti 😀 Je autorka schopna platit hypoteku 6 mesiacov keby prisla o pracu? Co bude robit ked si nahodou nebude schopna najst minimalne rovnako platenu pracu? Co by robila keby sa s priatelom za rok rozisli?

betulinka1

@anonym_autor za mna je uplne super, ze nechce ist do hypo s tebou. Lebo sa potom nebudes trapit s vyplatením, keby ste sa nahodou rozisli. Ja by som sa s nim dohodla aj na nákladoch pol na pol. Ked sa nieco do bytu bude kupovat ako nabytok alebo tak, tak by som sa s nim dohodla, ze nech kupi on sedacku, postele. To si v pripade rozchodu vie zobrat. Vsetko by som si spisala, co kto nakupil aby to bolo jasne aj za roky. Namiesto podnájmu by som povedala, ze nakup stravy riesi on. Proste aby sa mi v budúcnosti nestalo, aby potom chcel odo mna nejake peniaze spat, ze on mne nieco platil na hypo a maval by výpisom z uctu, kde mi posielal peniaze. My sme to tak mali s muzom, vtedy este s priatelom, ze vsetko okolo domu som si platila ja, on platil iba polovicu spotreby. On sa nasťahoval ku mne do domu. Ja som nechcela aby som sa v pripade rozchodu musela natahovat a niekoho vyplácať. Teraz uz mame spolocnu nehnutelnost a sme manzelia.