Je v poriadku si pýtať od partnera za podnájom?
Ahojte,
idem si brať hypotéku na nehnuteľnosť. Treba doladiť pár estetických detailov, čo vyriešim. Môj partner do hypotéky ísť nechce. Tým pádom ho nebudem zaťažovať rekonštrukciou ani finančnou podporou. Keď do toho idem len ja.
A moja otázka znie:,, Je blbé keď mi partner bude platiť podnájom? Že bude u mňa v podnájme a budeme bývať spolu?,, Alebo len mne to príde tak, že už to nie je vzťah ale len nejaký výhodný obchod?
Máte to tak niektorá?
Aký máte na to názor?
Vďaka.
Ja som to viackrat pisala. Ale zila som s ex v mojom byte, platil mi ako za prenajom jednej izby v danom meste. Strava cca napoly. S dalsim ex som zila v jeho byte v inom state, tam platil vsetky poplatky za byvanie on a vsetko co sa tykalo stravy a domacnosti ja. On mal trosku vyssie prijmy a aj trosku vyssie vydavky ako ja za stravu. Nedavno som byvala opat vo svojom, posledny ex mi mal opat platit akoby za jednu izbu v danom meste (trosku menej).
Polka energii mi pride nefer voci Tebe. Znasas vsetky vydavky, nedoplatky, opotrebenie aj zariadovanie bytu... Ale zas platit uplne vsetko napoly je nefer voci nemu, lebo jemu na konci neostane nic, Tebe byt...
@anonym_3ab2e3 ja fakt už neviem ako to vysvetliť... však nech ide bývať za spotrebu energie niekam inam, akože kde sa býva IBA za spotrebu energii???? Predstav si situáciu, že TY sama si kúpiš byt (hotovosť, hypo) prípadne ho aj zariadiš zo svojho. A teraz príde človek s "igeliltkou" a dá ti peniaze za svoje energie. Však to urob zober nejakého kamoša a ubytuj ho za energie. Jáááj bože ženy, prečo sa necháte finančne zneužívať od mužov, ktorý s vami neplánujú budúcnosť? Lebo CHLAP, ktorý plánuje spoločný život sa takto nespráva... A to isté platí aj o ženách (ak nie sú momentálne na MD,RD)
@anonym_4ae339 mam svoj byt a nikdy by ma nenapadlo frajerovi robiť nájomnu zmluvu lebo chcem od neho viac ako je jeho spotreba
Tak isto ked som byvala u frajera ani by ma nehlo platit jeho hypo
Ked chce nech si dá zmluvu s nim, ak bude on mať záujem
@miriamzba celkovo nie je na hypotéky a pôžičky. On by v podstate aj mal kde, napríklad k exspolubývajúcim. Ale ja nie, preto chcem hypo a ,,vlastne,,. Minule som dostala odpoveď v hneve, že keď chcem hypo, nech si to vybavujem a zariadim sama. Keď chcem, nech sa starám.
@anonym_autor Nikde zadarmo bývať nebude. To mu je snáď jasné. Koľko platil nájom v tom zdieľanom byte s exspolubývajúcim? Presne o toľko by som ho požiadala + strava a bežné mesačné náklady na domácnosť (drogéria, pracie a čistiace prostriedky...) a samozrejme, nezabudni, rozdeliť si prácu v domácnosti 50:50. Najlepšie hneď na začiatku. Nie že ty budeš variť, prať, upratovať a on mať nohy vyložené pri telke.
Ak na to máš a si si istá, že to zvládneš, tú hypotéku si vezmi. Mám kamošku, ktorá je so svojim mužom okolo 25 rokov. Ona chcela tiež na začiatku hypotéku - sama. Mala našetrené dosť, nemusela brať nejakú veľkú sumu. On ju ale presvedčil, že ju nemá brať, lebo hypotéky pôjdu určite po čase dolu. No, nestalo sa to tak, stále to išlo len vyššie a vyššie. A vieš kde teraz bývajú? Stále v podnájme, aj s deťmi. On zarába nadštandardne a peniaze ukladá na bežný účet. Povedala, že za tú sumu by už mali aj dom s bazénom. Ale on stále nechce🙈
@anonym_4ae339 mam svoj byt a nikdy by ma nenapadlo frajerovi robiť nájomnu zmluvu lebo chcem od neho viac ako je jeho spotreba
Tak isto ked som byvala u frajera ani by ma nehlo platit jeho hypo
Ked chce nech si dá zmluvu s nim, ak bude on mať záujem
@anonym_3ab2e3 to záleží čo je to za "frajera".. normálny chlap nebude bývať iba za energie. Je finančne gramotný a rozumie tomu čo obnáša financovať si bývanie, domácnosť atď. a bude sa normálne podieľať na fungovaní spoločnej domácnosti. Tu sa bavíme o chlapoch, ktorí nevedia normálne fungovať.
@anonym_autor myslim ze je to v poriadku ale predpokladam ze partner nebude s tym ok. Cudziemu platit by mu nevadilo...snad sa mylim
@anonym_4ae339 za svoju spotrebu,
čo viac by mal platit?za mňa?lebo je frajer?ved to iste sa môže opýtať aj on, že prečo za neho neplatim ako frajerka
@anonym_autor a chce vari bývať zadarmo alebo ako? Jasne ze je normálne platit. Výška je na vás 2 už.
Toto je ake "zlate" 😅, ze on nie je na pozicky, hypo a takeeee...a kto je? Ani ja nie som, ani moj muz, radsej nasetrime a tak si veci kupime, ale byvanie je nieco ine, lebo tolke peniaze, kym clovek nasetri, tak aj bude dochodca (ak vobec nasetri, ze, pri tych cenach) a byvat bude cely zivot kde? No Tvoj sikovnik bude sa flakat po podnajmoch a platit cudzim ludom hypoteky, teda ich vlastne byvanie a majetok a on nebude mat vlastne nikdy nic. To je uz len krasna buducnost. A rodinu si zaklasat chce? Predpokladam, ze ani na svadbu sa neciti, ale deti by spravil aj 3, lebo to nie je zavazok? A este aky! Lenze to tito ludia nevidia.
Tebe vykrikuje, ze si mas sama zariadit, no tak dobre, sama si zariadim a ty kde a za co budes byvat? Preco by si ho mala zivit? Jasne, ze nech prispieva. On sa chce len zadarminko zviezt? 🫣. Ze mu ako chlapovi nie je zo seba zle...
@anonym_autor Nikde zadarmo bývať nebude. To mu je snáď jasné. Koľko platil nájom v tom zdieľanom byte s exspolubývajúcim? Presne o toľko by som ho požiadala + strava a bežné mesačné náklady na domácnosť (drogéria, pracie a čistiace prostriedky...) a samozrejme, nezabudni, rozdeliť si prácu v domácnosti 50:50. Najlepšie hneď na začiatku. Nie že ty budeš variť, prať, upratovať a on mať nohy vyložené pri telke.
Ak na to máš a si si istá, že to zvládneš, tú hypotéku si vezmi. Mám kamošku, ktorá je so svojim mužom okolo 25 rokov. Ona chcela tiež na začiatku hypotéku - sama. Mala našetrené dosť, nemusela brať nejakú veľkú sumu. On ju ale presvedčil, že ju nemá brať, lebo hypotéky pôjdu určite po čase dolu. No, nestalo sa to tak, stále to išlo len vyššie a vyššie. A vieš kde teraz bývajú? Stále v podnájme, aj s deťmi. On zarába nadštandardne a peniaze ukladá na bežný účet. Povedala, že za tú sumu by už mali aj dom s bazénom. Ale on stále nechce🙈
@sovica boze moj, to je logika toto 🫣
@anonym_a61b47 no ako vzťah mi to nepríde, keď takto premýšľa. Veď o tom píšem.
@anonym_autor Jednoznačne by som takého partnera nepotrebovala. Nech si sám prenajme byt a len sa navštevujte. Sama uvidíš ako dlho vám vzťah vydrží...
@anonym_4b6db7 takže do toho mám ísť sama a rozísť sa s ním?
@anonym_autor a keď zostaneš tehotná, pôjdeš na materskú, klesneš z príjmu napr. 1200 na príjem 650 rodičák, tak tú hypo bude platiť kto?
My sme brali hypo ale keďže mňa banka nedala tak hypo má môj muž tak sme si to podelili on platy hypo a ja zvyšok a je to ok.
Ja by som chcela 50% za energie, smeti a 15% za splátky hypotéky. Byť bude tvoj takže je fér aby si väčšinu hypotéky platila sama. Na druhú stranu nech bude bývať kdekoľvek bude ho to stáť peniaze, takto to bude mať ceno omnoho výhodnejšie.
My bývame v podnájme, platíme všetky náklady na polovicu. Zarábame obaja a príde mi to takto fér. On plánuje v budúcnosti dom, ja plánujem byt... bývať budeme na striedačku a každý si bude financovať svoje.
Ak to kupujes sama, do pozicky ist nemusi. Ale ked u teba byva plnohodnotne tak polovicu nakladov by mal znasat (energie, strava, internet/TV a pod). To by mala byt hadam automatika
My sme brali hypo ale keďže mňa banka nedala tak hypo má môj muž tak sme si to podelili on platy hypo a ja zvyšok a je to ok.
@anonym_0339e4 aj na LV je iba muž?
@anonym_fc9608 Tiez mi to udrelo do oci.
Z akeho dôvodu nechce s Tebou brať hypotéku? Nepáči sa mu byt, alebo podmienky hypotéky, alebo je tam iný dôvod? Bývať asi tiež nemá kde, keďže plánuje byvat (zadarmo) v Tvojom.
Mne by to pripadalo ako preplesk z jeho strany. Za takýchto okolností by som považovala za fér, aby Ti platil nejaký nájom, veď snáď by aj jemu bolo blbé nechať Teba všetko vybavit, platiť, znasat riziko, a pritom si pekne bezplatne byvat.
Ale príde mi to dosť nestandardne.
@miriamzba Nechce sa viazať, má malý príjem alebo dokonca dlhy. Toto by mi riadne blikali všetky kontrolky. A ani dobrý sex by to nezachránil 😀
Mal byvti platit aspon vysku prenajmu 1 izby v danom meste. To by bolo podla mna spravodlive. Lebo jednak mas vyssie naklady - osobo mesiace, a taktiez energie. Nehoviac i tom, ze teda aby si neskor nebola len lacny najom.. ak to bude sspon vyska tej 1 izby, alebo o nieco nizsie ako platil predtym svoj najom, tak to bude ok. Ostatne naklady by ste mohli potom tahat spolocne. Strava atd.
@miriamzba celkovo nie je na hypotéky a pôžičky. On by v podstate aj mal kde, napríklad k exspolubývajúcim. Ale ja nie, preto chcem hypo a ,,vlastne,,. Minule som dostala odpoveď v hneve, že keď chcem hypo, nech si to vybavujem a zariadim sama. Keď chcem, nech sa starám.
@anonym_autor u mňa by skončil s týmto prístupom.
@anonym_fc9608 Tiez mi to udrelo do oci.
@anonym_2ebe47 no ja som zvedava, lebo uprimne nerozumiem modelu fungovania manzelov kedy platia obaja ale majiteľ je iba jeden. Manžel vychcany a žena s detmi a igelitkou pod mostom
@anonym_fc9608 nemusí byť. My sme to mali tiež tak, hypo iba na vtedy ešte priateľa, dom písaný na oboch. Samozrejme sme všetko financovali spoločne, ale v tom čase nám to lepšie vychádzalo takto.
@anonym_2ebe47 no ja som zvedava, lebo uprimne nerozumiem modelu fungovania manzelov kedy platia obaja ale majiteľ je iba jeden. Manžel vychcany a žena s detmi a igelitkou pod mostom
@anonym_fc9608 "To by on nikdy neurobil"
@anonym_fc9608 nemusí byť. My sme to mali tiež tak, hypo iba na vtedy ešte priateľa, dom písaný na oboch. Samozrejme sme všetko financovali spoločne, ale v tom čase nám to lepšie vychádzalo takto.
@tiezjedna ked je dom písaný na oboch, su obaja aj na liste vlastníctva 50/50, nie?
@anonym_fc9608 samozrejme. Každý vlastníme polovicu. Aj po svadbe, nevkladali sme ho do bsm.
@tiezjedna no tak preto som sa pytala tej ženy, ze ked bral hypo iba jej muz ale platia obaja ci su aj obaja vlastníci
My to tak mame s partnerom, ktorý si byt kúpil ešte než sme sa spoznali ale kým ho postavali už sme boli pár. Išli sme tam bývať zo spoločného podnájmu, ktorý sme platili 50/50 a teraz mu platím to iste v jeho byte. Príde mi to úplne normálne. Snáď tam nebudem bývať len za pekný úsmev a energie. Keby mám iba svoj byt, tak to riešim rovnako.
Z lasky by som mu dala platit komercnu cenu, ktora sa plati za prenajom jednej izby v danom meste. Ani cent viac ani cent menej. Lebo pocula som o prilis vela vychcalkoch, ktory boli so zenou len kvoli byvaniu zadarmu a servisu (takze ona upratala, navarila, byval zadarmo a platil len polku na stravu). Ked je muz s Tebou, nech si si ista, ze je s Tebou z lasky a nie kvoli ,,vyhodam". Takto budes vediet, ze keby chcel, tak moze ist byvat kdekolvek inde, Ty ho nezdieras, lebo davas uplne tu istu cenu, co by tak ci tak platil a on s Tebou neostava len preto, ze je to pre neho vyhodne alebo pohodlne.

@anonym_4ae339 ved nie zadarmo ale za spotrebu
Alebo teda nech s nim spise normalnu nájomnú zmluvu oficiálne, keď ho chce mať ako nájomníka
@anonym_3ab2e3 ja fakt už neviem ako to vysvetliť... však nech ide bývať za spotrebu energie niekam inam, akože kde sa býva IBA za spotrebu energii???? Predstav si situáciu, že TY sama si kúpiš byt (hotovosť, hypo) prípadne ho aj zariadiš zo svojho. A teraz príde človek s "igeliltkou" a dá ti peniaze za svoje energie. Však to urob zober nejakého kamoša a ubytuj ho za energie. Jáááj bože ženy, prečo sa necháte finančne zneužívať od mužov, ktorý s vami neplánujú budúcnosť? Lebo CHLAP, ktorý plánuje spoločný život sa takto nespráva... A to isté platí aj o ženách (ak nie sú momentálne na MD,RD)