Je vzťah bez spoločného bývania naozaj zvláštny?
Ahojte, mám 45 rokov a nerozumiem, že sa všetci pozastavujú nad mojím vzťahom, tak sa pýtam, o je na tom zvláštne?
Som slobodná, bez detí. To, že nechcem deti som si uvedomila, keď som mala 18-20. To, že sa nechcem vydať trochu neskôr. Mala som aj dlhé vzťahy, aj som bola zasnúbená, aj som s nimi bývala. Ale tam to pre mňa skončilo, nejak som sa nevidela vydatá s mužom na "hromádce" na veky vekov. Teraz mám pekný vzťah 3 roky, s týmto mužom sa poznám 20 rokov.
Nebývame spolu. Cez deň sme spolu robíme aktivity, chodíme na výlety, do kina, cvičiť, na kávu, na obed, do obchodu, on je u mňa, ja som u neho, ale večer sme každý sám doma. Áno niekedy prespím ja u neho, niekedy prespí on u mňa, aj sme spolu na dovolenke nonstop 10 dní. Ale vždy sa potom každý z nás teší domov, do svojho prostredia.
Finančne sme obaja ok, každý máme svoje byty, svoje nehnuteľnosti, autá apd.
Nikto nikoho nevydržiava. Veľmi mi vyhovuje, že nezdieľam s niekým spoločnú kasu, to by som nezvládla.
Keď stretnem kamarátky, zväčša mladšie do 40r, tak vždy sa pýtajú, či spolu bývame, a keď poviem nie, sú veľmi prekvapené a krútia hlavami. Či mi taký vzťah vyhovuje a na čo som s ním?
Ja som na tom nevidela nič zlé. Brať sa neplánujeme - aktuálne, nevylučujem o 10-15 rokov čisto z praktického hľadiska, deti spolu mať nebudeme.
Som sama sebe pani, jem a varím si čo chcem, nemusím po nikom upratovať, prať, žehliť.
Keď niekde niečo položím, tam to aj nájdem. Prídem domov a robím si čo chcem. A to mi veľmi vyhovuje. Tá sloboda. Neviem, to sa vymyká štandardom fungovania ženy? Alebo čo je na tom zvláštne?
Podľa mňa to nie je až tak neobvyklé u ľudí, ktori už nechcú deti.Poznam takých viac, ale sú starší 55 + každý má nejaké bývanie, svoje deti, vnúčatá raz sú spolu, raz každý u svojej rodiny.Vztahy môžu mať veľa podôb.Aspon si nikto nevykrikuje či umyl dlážky, vybral riad každý si porobi svoje a voľný čas je bez hádok a len oddych spolu.
@anonym_autor toto co opisujes mi tiez vyhovovalo potom prišli deti a samozrejme aj spoločné bývanie ale keby deti nemám tiez sa s niekym len stretávam a som rada ze potom zaleziem do svojho
@matkahelka lenže treba si uvedomiť, že ani vzťah na diaľku či práca jedného z partnerov v zahraničí, nie je pre každého. Nie každý by to zvládal, byť pravidelne dlhodobo sám vo vzťahu.
To je ten rozdiel, že by mohli byť spolu, teda bývať spolu, ale nechcú. Keby môj partner nechcel so mnou raz bývať, pre mňa by to nemalo zmysel. Mala by som pocit, ze o mňa nestojí a nemyslí to so mnou vážne. Ale ako som už písala, každý to môze vnímať inak.
@huxy tam už musíš robiť kompromisy vieš si predstaviť, že sa ti začne chlap starať do dieťaťa, dieťa ho musí akceptovať, raz za čas si na víkend, prázdniny prinesie svoje deti so svojimi zvykmi toto tiež nedokáže každý.Je to iné, keď sú deti a, keď nie.Oni sa nikdy nemuseli prispôsobiť rodine a tak majú radi "ten svoj kľud" svoj účet, dynamika rodiny s deťmi je úplne iná.Ale dlhodobo roky si neviem predstaviť takto žiť.Ako ona píše o 10,15 r sa možno zoberieme, dedenie atď....
@huxy tam už musíš robiť kompromisy vieš si predstaviť, že sa ti začne chlap starať do dieťaťa, dieťa ho musí akceptovať, raz za čas si na víkend, prázdniny prinesie svoje deti so svojimi zvykmi toto tiež nedokáže každý.Je to iné, keď sú deti a, keď nie.Oni sa nikdy nemuseli prispôsobiť rodine a tak majú radi "ten svoj kľud" svoj účet, dynamika rodiny s deťmi je úplne iná.Ale dlhodobo roky si neviem predstaviť takto žiť.Ako ona píše o 10,15 r sa možno zoberieme, dedenie atď....
@luccija môj priateľ našťastie deti nemá a našťastie moja ho akceptuje. Staranie sa do výchovy-ak je to oprávnené, tak v tom nevidím problém. Však aj ja som sa ex snažila poradiť ohľadne určitých vecí s deťmi. Dvaja rozumní dospelí by sa mali byť schopní dohodnúť.
Každý to má inak a iné veci akceptuje. Pre mňa taký vzťah bez nejakej perspektívy by nemal zmysel. Vlastne to ani nie je riadny vzťah ale len kamarátstvo s výhodami 🤷🏼♀️
@anonym_autor skôr som narážala na to, že žiť spolu nie lebo potrebuješ slobodu ale príspevky od štátu tam už slobodu nepotrebuješ?
@matkahelka písala som konkrétne autorke, je iné ak rodiny takto MUSIA žiť.
@anonym_569f04 príspevky od štátu nepotrebujeme a dúfam, že ani nebudeme. Ale situácia môže byť iná o 15 rokov, o 20. Nikto z nás nemá čarovnú krištáľovú guľu, aby sme vedeli ako na tom budeme finančne, alebo zdravotne. Každopádne čo isto vieme, že keď budeme na tom zdravotne zle a bude potrebovať 24/7 prítomnosť toho druhého pri sebe, tak to tak urobím a budeme spolu. Zatiaľ to nie je potrebné.
@anonym_569f04 príspevky od štátu nepotrebujeme a dúfam, že ani nebudeme. Ale situácia môže byť iná o 15 rokov, o 20. Nikto z nás nemá čarovnú krištáľovú guľu, aby sme vedeli ako na tom budeme finančne, alebo zdravotne. Každopádne čo isto vieme, že keď budeme na tom zdravotne zle a bude potrebovať 24/7 prítomnosť toho druhého pri sebe, tak to tak urobím a budeme spolu. Zatiaľ to nie je potrebné.
@anonym_autor týmto komentárom ťa nechcem o ničom presviedčať. Ale kedykolvek sa môže niečo stať, kedy by si to už nestihla a status priateľky ti bude úplne zbytočný.
@anonym_autor mne je to jedno, len nerozumiem čo chceš od nás. Každej názor ti bude načo, keď aj tak si presvedčená že toto chceš..či nie si? Peknú nedeľu 🙂
@luccija môj priateľ našťastie deti nemá a našťastie moja ho akceptuje. Staranie sa do výchovy-ak je to oprávnené, tak v tom nevidím problém. Však aj ja som sa ex snažila poradiť ohľadne určitých vecí s deťmi. Dvaja rozumní dospelí by sa mali byť schopní dohodnúť.
Každý to má inak a iné veci akceptuje. Pre mňa taký vzťah bez nejakej perspektívy by nemal zmysel. Vlastne to ani nie je riadny vzťah ale len kamarátstvo s výhodami 🤷🏼♀️
@huxy a čo je podľa teba vzťah? Máme aj spoločne investované peniaze, čiže prepletení spolu sme už navždy. Máme spoločné ciele, plány. Vieme, čo chceme kúpiť, čo prenajímať, kam chceme ísť na ešte na dovolenku, čo treba mne kúpiť do bytu, čo zase jemu. Ja mám veci u neho, on má veci u mňa. Keď idem na nákup, vždy mu volám, čo potrebuje, prípadne čo budeme variť? Keď on je v Metre, v lekárni kdekoľvek, tiež sa ma pýta, čo ti zoberiem? Máme odfotené kartičky poistenca v mobile, aby sme si mohli vybrať lieky. Vieme vzájomne svoje heslá do mobilov, máme kľúče od svojich bytov, náhradné kľúče od našich áut a dokonca vieme svoje PIN ku kartám. On je nahlásený ako môj dedič II. piliera a ja zase u neho. Ale áno, v tomto prípade je naozaj najviac dôležité, či spolu žijeme. Mám kamošku. Majú s mužom veľký 3. podlažný dom. On má svoj suterén, kde má WC, kúpelňu a dve izby, aj mini kuchyňu a chladničku. Ona má svoje poschodie hore a prízemie. Keď prídem k ním, pýtam sa jej, je xy doma? A ona mi povie, vieš čo dnes som ho nevidela. Nie je niekde na záhrade? Ak nie, tak možno spí. Zavolám mu, chceš niečo od neho? Tak toto už je láska? Lebo spolu žijú pod jednou strechou?
@matkahelka lenže treba si uvedomiť, že ani vzťah na diaľku či práca jedného z partnerov v zahraničí, nie je pre každého. Nie každý by to zvládal, byť pravidelne dlhodobo sám vo vzťahu.
To je ten rozdiel, že by mohli byť spolu, teda bývať spolu, ale nechcú. Keby môj partner nechcel so mnou raz bývať, pre mňa by to nemalo zmysel. Mala by som pocit, ze o mňa nestojí a nemyslí to so mnou vážne. Ale ako som už písala, každý to môze vnímať inak.
@huxy samozrejme, ze ani vztahy na dialku nie su pre kazdeho. rovnako, ako zit s niekym oddelene. ale pisat tu o tom, ze to nie je pravy vztah, ci vo vztahu nie je laska, ci je to len kamaratstvo s vyhodami, je prepac, uplne nezmyselne. ty sama si tu neraz pisala o tom, ze tvoj muz dlhe roky pil a klamal ti a az jeho nevera ta prinutila od neho odist. nezila si v zdravom a stastnom vztahu, ale zili ste spolu pod jednou strechou, tak to bol podla teba normalny vztah? no nie, nebol. tu sa nebavime o 30 rocnych ludoch, kt.si idu zakladat rodinu. tam je samozrejme spravne a ziaduce, aby rodicia spolu zili. ale dvaja zreli slobodni ludia, kt. mozu byt spolu vzdy ked chcu, nemozu mat krasny a laskyplny vztah len preto, ze kazdy z nich byva v inom byte? pricom oni fyzicky mozu byt (a zrejme aj su) spolu denne niekolko hodin, travit spolu velmi kvalitny cas, co vacsina parov im moze len zavidiet. ja zijem 17 rokov v harmonickom a stastnom manzelstve, samozrejme, ze spolu zijeme, ale su dni, kedy so svojim muzom nie som vobec. pre mna je dolezity prave ten spolocne straveny cas a nie status spolocneho byvania.
@huxy samozrejme, ze ani vztahy na dialku nie su pre kazdeho. rovnako, ako zit s niekym oddelene. ale pisat tu o tom, ze to nie je pravy vztah, ci vo vztahu nie je laska, ci je to len kamaratstvo s vyhodami, je prepac, uplne nezmyselne. ty sama si tu neraz pisala o tom, ze tvoj muz dlhe roky pil a klamal ti a az jeho nevera ta prinutila od neho odist. nezila si v zdravom a stastnom vztahu, ale zili ste spolu pod jednou strechou, tak to bol podla teba normalny vztah? no nie, nebol. tu sa nebavime o 30 rocnych ludoch, kt.si idu zakladat rodinu. tam je samozrejme spravne a ziaduce, aby rodicia spolu zili. ale dvaja zreli slobodni ludia, kt. mozu byt spolu vzdy ked chcu, nemozu mat krasny a laskyplny vztah len preto, ze kazdy z nich byva v inom byte? pricom oni fyzicky mozu byt (a zrejme aj su) spolu denne niekolko hodin, travit spolu velmi kvalitny cas, co vacsina parov im moze len zavidiet. ja zijem 17 rokov v harmonickom a stastnom manzelstve, samozrejme, ze spolu zijeme, ale su dni, kedy so svojim muzom nie som vobec. pre mna je dolezity prave ten spolocne straveny cas a nie status spolocneho byvania.
@matkahelka neviem prečo tu spomínaš moje bývalé manželstvo, keď je to o inom. Veľmi dobre viem, ze ten vzťah nebol dobrý, ale čo to ma spoločné s touto témou?
@matkahelka neviem prečo tu spomínaš moje bývalé manželstvo, keď je to o inom. Veľmi dobre viem, ze ten vzťah nebol dobrý, ale čo to ma spoločné s touto témou?
@huxy co to ma spolocne s touto temou? ze je dolezite, aky ten vztah je, nie, ci s niekym zdielas spolocne byvanie.
@huxy co to ma spolocne s touto temou? ze je dolezite, aky ten vztah je, nie, ci s niekym zdielas spolocne byvanie.
@matkahelka je to tvoj názor. Ale spoločné to aj tak nič nemá
@huxy a čo je podľa teba vzťah? Máme aj spoločne investované peniaze, čiže prepletení spolu sme už navždy. Máme spoločné ciele, plány. Vieme, čo chceme kúpiť, čo prenajímať, kam chceme ísť na ešte na dovolenku, čo treba mne kúpiť do bytu, čo zase jemu. Ja mám veci u neho, on má veci u mňa. Keď idem na nákup, vždy mu volám, čo potrebuje, prípadne čo budeme variť? Keď on je v Metre, v lekárni kdekoľvek, tiež sa ma pýta, čo ti zoberiem? Máme odfotené kartičky poistenca v mobile, aby sme si mohli vybrať lieky. Vieme vzájomne svoje heslá do mobilov, máme kľúče od svojich bytov, náhradné kľúče od našich áut a dokonca vieme svoje PIN ku kartám. On je nahlásený ako môj dedič II. piliera a ja zase u neho. Ale áno, v tomto prípade je naozaj najviac dôležité, či spolu žijeme. Mám kamošku. Majú s mužom veľký 3. podlažný dom. On má svoj suterén, kde má WC, kúpelňu a dve izby, aj mini kuchyňu a chladničku. Ona má svoje poschodie hore a prízemie. Keď prídem k ním, pýtam sa jej, je xy doma? A ona mi povie, vieš čo dnes som ho nevidela. Nie je niekde na záhrade? Ak nie, tak možno spí. Zavolám mu, chceš niečo od neho? Tak toto už je láska? Lebo spolu žijú pod jednou strechou?
@anonym_autor ak sa teda vzájomne takto o seba "starate", tak ten dôvod prečo spolu nebyvate je vlastne aký? Ja ti to poviem. Lebo inak by ste si liezli na nervy a nevydržali to spolu. Nie nadarmo sa mladým vravi, aby si spolu najskôr pred vzťahom vyskúšali bývať. Ze iné je sa s niekym iba stretávať a ine potom byt s niekym 24/7. Moja teta to ma presne takto isto ako ty. A preco? Lebo jej to stačí. Byt s nim stále, to by nevydržala.
@anonym_autor mňa nemusíš o ničom presviedčať. Mám svoj názor. Pre mňa to proste plnohodnotný vzťah nie je. Možno tebe to stačí.
Akosi si nepochopila čo som myslela tým posledným komentom.
Môze sa stať úraz, nehoda a potom si "nič", ani príbuzná, na nič nárok, právo
@anonym_autor ak sa teda vzájomne takto o seba "starate", tak ten dôvod prečo spolu nebyvate je vlastne aký? Ja ti to poviem. Lebo inak by ste si liezli na nervy a nevydržali to spolu. Nie nadarmo sa mladým vravi, aby si spolu najskôr pred vzťahom vyskúšali bývať. Ze iné je sa s niekym iba stretávať a ine potom byt s niekym 24/7. Moja teta to ma presne takto isto ako ty. A preco? Lebo jej to stačí. Byt s nim stále, to by nevydržala.
@anonym_f4a554 a prečo to meniť? Ja rada spím sama. A aj on. Mám rada svoj rituál večerný. Chodím spávať skôr, on chodí neskôr. To je taká malá blbosť, ale aj s tým treba rátať. Potrebujem počas noci ticho, keď nikto sa neprehadzuje vedľa mňa. Veľmi podobne to má on. Ja sa plnohodnotne vyspím sama, u seba doma. Aj u neho sa vyspím, ale nie je to také, ako keď som sama. Inak poznám kopec párov, čo majú oddelené spálne. Ale to je už iné, oni sa ľúbia, lebo tie spálne sú v jednom byte :D
@anonym_autor mňa nemusíš o ničom presviedčať. Mám svoj názor. Pre mňa to proste plnohodnotný vzťah nie je. Možno tebe to stačí.
Akosi si nepochopila čo som myslela tým posledným komentom.
Môze sa stať úraz, nehoda a potom si "nič", ani príbuzná, na nič nárok, právo
@huxy ona si myslí, že v mobile ukáže kartičku poistenca a je to ok.
V každom prípade, keby s tým bola tak ok, ako tvrdí, nema za potrebu to tu vypisovat a presviedčať nás o svojej pravde.
@anonym_autor nerieš názory ľudí, ktorí, aj keď sú inak inteligentní, majú vymyté mozgy tradíciou a pravidlami spoločností a systémov.
žiješ si tak ako ti to vyhovuje, to je úspech. Pravá dospelosť. Nehrozí, že prídeš o bývanie kvôli rozchodu alebo rozvodu.
Super. sú ľudia, ktorí žijú podobne ako ty.
@anonym_f4a554 a prečo to meniť? Ja rada spím sama. A aj on. Mám rada svoj rituál večerný. Chodím spávať skôr, on chodí neskôr. To je taká malá blbosť, ale aj s tým treba rátať. Potrebujem počas noci ticho, keď nikto sa neprehadzuje vedľa mňa. Veľmi podobne to má on. Ja sa plnohodnotne vyspím sama, u seba doma. Aj u neho sa vyspím, ale nie je to také, ako keď som sama. Inak poznám kopec párov, čo majú oddelené spálne. Ale to je už iné, oni sa ľúbia, lebo tie spálne sú v jednom byte :D
@anonym_autor z mojho pohladu je to uplne v poriadku. ba priam ziaduce u ludi povedzme 45+. kazdy ma uz nieco zauzivane, kazdy ma svoj klud, ritualy, zvyky (myslim tym vo vlastnej domacnosti). jeden rad sleduje 4 hodiny vecer telku, druhy mozno radsej pocuva nejaku hudbu, v jednom byte, domacnosti by si liezli na nervy. ktosi tu pisal, vztah je o kompromisoch. no ano, je. ja osobne vidim uzasny kompromis v modeli "byvat oddelene". obaja urobili kompromis a dovolili tomu druhemu travit cas aj osamote.
citam, ako o vsetkom navzajom viete, pin-y, hesla, atd. podla mna mas uzasny vztah a nejake spolocne byvanie by ho mohlo len pokazit, urcite nie zlepsit. za mna mas 100 bodov za takuto formu vztahu. keby ste mali obaja 20, tuzili po rodine, atd., klopem si po cele. ale v pripade, ked su dvaja vo vyssom veku, obaja nezavisli a obaja chcu a este si aj maximalne doveruju, tak takato forma byvania je naozaj na nezaplatenie. udrzuje vo vztahu dynamiku.
niekedy je menej viac (menej straveneho casu - nie 24h/den sa moze = kvalitnejšiemu vztahu).
@huxy ona si myslí, že v mobile ukáže kartičku poistenca a je to ok.
V každom prípade, keby s tým bola tak ok, ako tvrdí, nema za potrebu to tu vypisovat a presviedčať nás o svojej pravde.
@lienka.7 neviem, ci som spravne pochopila, ale ak to mam vziat doslova, tak ano. ak v mobile ukazes karticku poistenca, mozes vybrat lieky na daneho cloveka 😀
@anonym_autor ano, ako píšeš, tie spálne sú v jednom byte, a to je ta podstata. Lebo keby mi frajer povedal, že nemôže so mnou bývať, lebo potrebuje v byte ticho a spať sám v posteli, tak sa na neho pozriem, či je kompletný. Inak susedia ta náhodou nerušia, keď maju iný rytmus ako ty?
@lienka.7 neviem, ci som spravne pochopila, ale ak to mam vziat doslova, tak ano. ak v mobile ukazes karticku poistenca, mozes vybrat lieky na daneho cloveka 😀
@mimacaci keď už sa ideme chytať za slovíčka, stačí ti iba rodné číslo. No v lekárni este ano, v takej nemocnici napr. uz asi tazko. Tam si cudzia osoba 😉
@mimacaci na vybratie liekov nemám ani foto kartičky a rodičom viem vybrať 🤷🏼♀️
Neviem na čo je podľa autorky dobré mať tú fotku, lebo na nič reálne ju pouziť nevie
@anonym_autor ano, ako píšeš, tie spálne sú v jednom byte, a to je ta podstata. Lebo keby mi frajer povedal, že nemôže so mnou bývať, lebo potrebuje v byte ticho a spať sám v posteli, tak sa na neho pozriem, či je kompletný. Inak susedia ta náhodou nerušia, keď maju iný rytmus ako ty?
@anonym_f4a554 ešte ma napadla celkom dôležitá vec s ktorou bojujeme teraz v lete. Ja spím pri zatvorenom okne, on pri otvorenom. Mne je pri otvorenom okne zima, on sa pri zavretom ide zadusiť. To len tak na margo. A kartičku má odfotenú v telefóne preto, lebo tam mám aj rodné číslo. A on si ho nevie zapamätať. Ja jeho číslo viem naspamäť. Tak si odfotil kartičku, pre istotu 🙂.
@anonym_f4a554 ešte ma napadla celkom dôležitá vec s ktorou bojujeme teraz v lete. Ja spím pri zatvorenom okne, on pri otvorenom. Mne je pri otvorenom okne zima, on sa pri zavretom ide zadusiť. To len tak na margo. A kartičku má odfotenú v telefóne preto, lebo tam mám aj rodné číslo. A on si ho nevie zapamätať. Ja jeho číslo viem naspamäť. Tak si odfotil kartičku, pre istotu 🙂.
@anonym_autor
Ak nechceš s ním tu hĺbku vzťahu, ze v dobrom aj zlom, je to tvoje rozhodnutie.
Vyznie to kruto, ale 45 rokov, zatiaľ ani jeden vzťah nevyšiel, s týmto chodíš tri roky.... Proste sa to volá opotrebenie. Prirodzene po toľkých skrodkotanych vzťahoch sa chces chrániť a nepúšťať do svojho života už nikoho. Keď ti to vyhovuje, si s frajerom, keď nie, nie ste spolu.
@anonym_autor Absolútne nerieš co si kto mysli .Je to tvoj život a ked to tebe a priateľovi vyhovuje niej co riešiť. Každý nech si žije podľa svojich predstáv. Držím palce aby ste boli spolu dlho stasny tak ako Vam to vyhovuje 😉
@anonym_autor a este co ti na ňom vsetko vadi? Žeby si vyložil nohy na sedačku? Jednoducho mate taky vztah-nevztah, nezhodnete sa na základných veciach ale hlavne ze mate svoje piny, kartičky 2.pilier a iné, uplne nepodstatne veci. Ale ok. Vsak je to tvoj "vztah".
@anonym_autor a keď sa náhodou rozidete, tak mu vezmeš PIN, z mobilu vymažes heslo a kartičku a zrusis 2.pilier, vezmes kľúče od bytu a auta, ano? Toto bude u teba akoze koniec vzťahu, hej? Nepripadá ti to ze vás vztah je založený najmä na materiálnych základoch?

@anonym_fe9d35 presne tak. kolko chlapov z okolia BA dochadza do AT do prace a domov chodia na vikendy? kolko chlapov z oravy pracuje v CR a domov chodia na vikendy? kolko chlapov pracuje na turnusy v DE, NL a domov chodia raz za 2 mesiace na tyzden. kolko rodin funguje tak, ze obaja pracuju na zmeny a v reale sa vidia 2-3 dni v tyzdni. toto uz je zjavne ok, lebo oficialne spolu ziju, ale prakticky su spolu v sucte 2 mesiace za rok. ale dospeli zreli ludia sa zhodnu, ze na pekny vztah nepotrebuju spolu zit a zrazu to uz ok nie je. aj ked prakticky spolu stravia urcite ovela viac casu ako par, kde chlap pracuje v zahranici, ci ak pracuju obaja na zmeny.