Kam to spejeme?
mam syna autistu, 6rocneho, uz mu nabieha rec, teda uz takmer absolutne na nom nevidno (ani nepocut) ze je autista.
o to horsie. pretoze prvky spravania a prejavy autisticke ma, ibaze pre verejnost je to v 90% pripadov ze je “nevychovany”.
cestou zo skolky sme sa dnes prvy (a posledny) krat zastavili v river parku na ihrisku, ktore si syn vsimol z elektricky.
malinke oplotene ihrisko.
vsetko by bolo fajn, ja si syna ustrazit viem, nikomu neublizuje, nerobi zle, nekrici, nema ziadne tiky,.. sprava sa normalne, len to obcas posobi “nevychovane”( rodicia s autistami chapu) ked nepocuva na 1x a ked treba veci opakovat viackrat a byt mu proste za zadkom, aj v takomto veku, som tam nenarazila na chlapa so zenou a rozmaznanou dcerenkou, ktora hystericky jacala, len preto, ze syn je oproti inym detom viac “kontaktny” a chcel chvilu skakat vedla nej, a jednoducho z podstaty autizmu ma obcas problem spracovat co je spolocenska norma a co nie.
nic jej nerobil, nebil ju, ani sa jej nedotykal, len sa na trampoline chcel chvilu hrat a skakat vedla nej.
miesta bolo dost, neskakal by tam ani len 2 minuty (poznam si dieta, veci ho bavia chvilu, autizmus, adhd) ale to uz na mna otec zacal vrieskat jak zmyslov zbaveny, aby som si (citujem) “toho dementa odpratala, ze ved jej ublizuje….
nic, nic jej nerobil, len skakal asi 10 sekund vedla nej, ja som ho samozrejme usmernovala, aby siel vedla, ze miesto je, nebol medzi nimi velky rozdiel, ze by mohol nedajboze na nu skocit a ublizit jej, proste absolutne nic tragicke sa nedialo (co mi potom vravela aj pani ktora to tam mala na starosti, ze deti si medzi sebou normalne na tej trampoline behaju horedole, a oni tie ostatne deti tam potom aj presne takto skakali, aj dve vedla seba)
ale otec reagoval ako uplny tupec! nadavat mi do “dementov”? a svojej dcerke “vysvetlovat” ze chlapcek je “dement” a tak idu prec? krasny priklad a vychova, skutocne. a na moje slova, ze je autista, a zbytocne budu na neho kricat, ja to vyriesim, mi zacal vysvetlovat, sby som “s takym deckom neliezla na ihriska”.
so mnou taketo veci nerobia uz nic, ja som si za tie roky zvykla.
ale neustale zasnem nad tym, co za generaciu netolerantnych, sebesetrednych a rozmaznanych deti vyrasta s takymito rodicmi. (hned samozrejme teatralne odlisli, my sme ostali a syn sa normalne hral dalej a nikto dalsi nemal nijaky problem)
je mi zle, smutno a do placu, do akej spolocnosti vychovavam(e) dnes deti. a co za spravanie dnesne decka odpozeraju doma, vidim to na ihriskach denne, ten slovnik,.. a deti ani nie skolaci este
My mame trampolinu doma (3,66 m) a nikdy nenecham na nej viac ako 2 deti a uz vobec nie skakat vedla seba...je tam riziko, ze jedno z tych deti padne, lebo zle dopadne a to druhe nan skoci....velmi nebezpecna situacia..nebola som pri tom, ale pripadas mi velmi precitlivela...akosi mi nesedi, ze by z nicoho nic ten chlap zacal vrieskat...mozno sam videl to riziko a ty ako matka, je jedno akeho dietata, si tam svojho syna nemala pustit, ked tam boli uz 2 deti...
Nuz na Slovensku sa s takymito ludmi syn bude stretavat cely zivot. Ved pozri sko dopadli volby, kolko percent ludi na Slovensku je nenavistnych, agresivnych, zavistlivych - uz len podla toho, ake politicke hesla na nich platia..kvoli bezpecnosti je lepsie, aby na trampoline skakal syn sam.
Tak zial podla toho komentaru o tom ze volas policajtov sa zda ze ten magor skutocne vychovava z dcery magora. Skoda.
Klobuk dolu nad tym ako si to zvladla. Muselo to byt hrozne a ten pocit znechutenia co v tebe musel ostat... no velmi je to luto. Podla mna si robila vsetko spravne. Tu kde zijem by som zacala volat na ochranku (je mi jasne ze ochranku tam nemaju, ale aspon ta pani co to ma tam na starosti mala zakrocit a tiez aby som ziskala pozornost inych rodicov a aby co najviac ludi videlo aky je to debil) a ziadala by som aby toho chlapa vyviedli von a zakazali mu vstup. Taketo spravanie je potrebne osdudit verejne a hromadne.
Do buducna nedovol synovy aby isiel na trampolinu ak tam je ine dieta. Ci bude skakat alebo nie.
Pises "...uz takmer absolutne na nom nevidno (ani nepocut) ze je autista.
o to horsie. pretoze prvky spravania a prejavy autisticke ma, ibaze pre verejnost je to v 90% pripadov ze je “nevychovany”.
a tiez pises
"...som tam nenarazila na chlapa so zenou a rozmaznanou dcerenkou, ktora hystericky jacala,..."
Nesud, nevies ci je rozmaznana, takisto ako tvoj syn, ziadne dieta nema na cele napisanu diagnozu. Mozno jej tiez nieco je, akurat ze schytala otca grobiana.
Chapem, ze si rozrusena z toho, ako nevhodne sa zachoval otec dievcatka na ihrisku. Ale potom co tu pises, ako su ludia netolerantni k autistom a lutuju chore deticky v televzii, ohovaras prezidentku ako zapalovala sviecky za teplaren - no vies moja, to je tazke vidiet, ze tvoj syn je autista a nie jedno z tych nevychovanych a sebestrednych spratkov o ktorych tu vlastne vedies diskusiu. Tvoj syn nema autizmus napisane na cele a ked chces sucit ludi tak mu daj tricko s napisom diagnozy, ze sa k nemu budu chovat inak. Otazka je, ci by si vobec nieco take chcela. A teraz si predstav, ze ludia tych chorych deti u ktorych postihnutie je vidiet, do toho maju aj mentalne a socialne problemy. Ano, mame k nim sucit a je aj vacsi nez k tebe a synovi, pretoze su na tom podstatne horsie ako ty. Na rozdiel od teba na to ihrisko a trampolinu ani nemozu. To, ze prezidentka niekde zapaluje sviecky a ludia sa verejne vyjadria proti vrazde nevinnych ludi neznamena, ze je to falos a pretvarka - pretoze na teba si niekto dovolil kricat na ihrisku.
Vela slovakov je dobrych a toleranych a maju v sebe vela empatie. To, ze nejaky tatko sa nevedel vpratat do koze, to na veci nic nemeni.
Trosku mi pride, ze chces aby sa okolo teba svet tocil, lebo ty mas doma autistu.
Och to jw hrozne spravanie rodica ale aj toho dievciska.Skoda ze ju tam neprevalcoval,aspon by mali naozajstny dovod .Inak nechaoem ked este vysvetlis ze syn je autista anjdu sa takito ludia co si hladia len na tie ich drahokamy,bozechran skrivit vlasok na hlave.
Už aj mne sa stalo, že ma otecko poprosil, že nech moje dieťa nejde k jeho synovi na trampolínu, lebo je to nebezpečné. Niekedy som vzala zasa dieťa ja, lebo prišlo skákať nebezpečné dieťa bez rodiča. Na trampolíne je to bežné.
Nepáči sa Ti, že vás ľudia odsudzujú, ale odsúdila si toho človeka. Tiež sa správal neštandardne a možno má tiež nejakú diagnózu. Tiež by mu mohol niekto povedať, že nech nelezie na detské ihrisko a nevychovava svoju dcéru. Robíš len to, čo sa Ti nepáči na iných a odsudzuješ inakosť. Nebolo to pekné správanie, ale vieš určite všetko čo za tým jeho správaním bolo?
A spoločnosť ide dolu vodou. Rodičia si výchovou prenášajú na deti svoje traumy a ,,diagnózy" z detstva a tie majú tiež od svojich rodičov a ich traum a ,,diagnóz". Nekonečný kruh, ktorý ovplyvňuje celú spoločnosť a je len na konkrétnom jedincovi ako si svoje traumy a ,,diagnózy" spracuje vo svojom živote a neposunie ich výchovou ďalej v nejakej forme. Ale každý rodič vie, že výchova nie je brnkačka a rovnako ani práca na sebe a svojich traumách a ,,diagnózach".
Mňa by zaujimala verzia tej rodiny. Ty sama píšeš chaoticky, syn vraj pôsobí nevychovane, nepočúva ťa, ani poriadne nehovorí, ale pritom tvrdíš, že na ňom autizmus nevidno. Som presvedčená, že vidno a veľmi. A na základe jedného zážitku tu súdiš celú spoločnosť.
Ja Ti napíšem pohľad si strany matky zdravých detí - už v škôlke a v škole musia byť detí a učitelia v pozore kvôli takým ako Tvoj syn. Čokoľvek sa udeje, rodičia postihnutých detí idú ako hyeny a oháňajú sa diskrimináciou a právami svojho dieťaťa, obviňujú, súdia - presne ako Ty.
Často urážajú, osočujú druhých a ich deti si robia čo ich napadne bez ohľadu na iných ľud. Navyše, takéto deti sú potom nedotknuteľné a nepotrestateľné, všetko sa im musí ospravedlňiť a tolerovať, pretože majú diagnózu a papier. Stačí Ti to zažiť párkrát a berieš decko z dosahu takýchto iných detí.
Nenapadlo Ťa, že tomu dievčatku mohla vadiť samotná prílišná blízkosť Tvojho syna, že narušil jej osobný priestor? Ona nemala právo hnevať sa a brániť krikom? Len preto, že je zdravá? Zato je hneď označená ako hysterická a rozmaznaná dcérenka. Pokiaľ má podľa Teba siahať tolerancia - všetkých zdravých máme utláčať, všetko máme mlčky s úsmevom pretrpieť, len aby boli postihnutí spokojní?
Vieš, aké máš dieťa, tak ho tiež usmerňuj a vychovávaj. A ber sú úvahy, že nielen Ty a Tvoje dieťa majú rôzne potreby a zážitky. A tak ako aj Ty, aj ten druhý rodič si bude brániť svoje dieťa, ak cíti ohrozenie.
Nečítam reakcie,len toľko: mám syna na vozíku. O nepríjemných pohľadoch dennodenne ani nehovorím, ale raz sa nám stalo, že šiel na svojom špeciálnom bicykli, oproti šli dve decká asi s ich babkou a chlapec ukazuje prstom na môjho syna a na plné kolo kričí:"pozri,čo robí ten debil!" Samozrejme babka nič, žiadna reakcia. A keby som porozmýšľala, spomeniem si určite na viac zážitkov.
Alebo sa mi stalo,že som chcela vojsť so synom do second handu a pani mi hneď od dverí kričí, že s vozíkom nesmiem ísť dovnútra. Pýtam sa jej z akého dôvodu a ona že "no,lebo". Tak sa jej pytam, že ak si tam bude chcieť nakúpiť vozičkár, či ho nepustí dovnútra a ona mi povedala niečo v zmysle, že takí tam nechodia
Zvládla si to. Pan ma pravdepodobne svoje vlastné strachy a možno aj neriešene dg, pidla toho čo si napísala ďalej. Nezaoberaj sa tým, ved sa vás zastali a dokonca partnerka ho krotila, čiže prekročenú hranicu videli všetci, len on nie a dcéra reagovala na neho.
Tiež ma napadlo, že mali už nejaký úraz na trampolíne, že tak prudko reagoval.
Napriek tomu je stále aj dosť tolerantných a milých ľudí. Na toho chlapa si zrejme urobili názor. Netreba ho vôbec komentovať. Nakoniec sa odpratal on.
Boa... mna s mojou povahou by uz asi policia tahala niekam lebo by som sa neudrzala.
Kkt roka
@deedol dakujem, presne takto som to aj riesila
Je mi ľúto, že si mala takýto zážitok a musíš sa zmieriť s tým, že sa s takými ľuďmi budete stretávať. Ale odmietam tvrdenie, ktoré aj tu pár krát zaznelo, že Slováci sú sto rokov za opicami, plní nenávisti a podobné blbosti. Mňa to veľmi uráža. Pracujem s postihnutými deťmi a viem, o čom hovorím. Sprostí ľudia su všade, nie len tu na vami nenavidenom Slovensku. A takisto sú všade aj dobrí ľudia, ktorí bez váhania podajú pomocnú ruku. A takisto odmietam tvrdenie, že na Slovensku ľudia neprijímajú postihnutých ľudí. Veď naše deti sa od mala stretávajú s postihnutými deťmi už prakticky od škôlky. Takmer v každej triede je integrovaný žiak. Intaktne deti to berú ako fakt, vôbec to neriešia a sú veľmi napomocne. Napriek tomu, alebo práve preto, že mám takúto prácu, neuznávam inklúziu za každú cenu, nasilu. Väčšina rodičov s deťmi s postihnutím sú vďační a pokorní. Ale veru mali sme aj mamičku, čo všetkým robila zo života peklo, lebo jej dieťa bolo na vozíčku. Toľko šikany, nenávisti a zloby, ktoré sme prežívali od tejto mamičky, som naozaj dovtedy nezažila. Integrácia je dobrá myšlienka, je to vlastne začlenenie postihnutého do spoločnosti. Ale inkluzia, kde sa vsetci a všetko musí prispôsobiť postihnutému je tlačenie nasilu a vytváranie polobohov.
@reanda rozreve... to je to, ze rozrevala sa, presne preto
@deedol uz tam ani nepojdeme
Cim viac pises tym viac sa mi zda ze si neobjektivna.
Ako vies ze sa rozplakala len preto? Ty ju poznas? Bezne dieta sa len tak nerozplace. Mozno malicke ano. Tvoj syn ma 6, to druhe dieta malo cca kolko rokov?
su deti ktore nemaju radi ak im niekto vstupi do ich osobneho priestoru. su preto zle ? si zober ze ty by si bola v situacii toho dievcata a takto pri tebe skace dospely chlapec ktory to nerespektuje
je ti to prijemne ? a na tranpoline treba davat pozor aj pri intaktnych detoch su tam caste urazy a tiez nedovolim skakat tak pri sebe diagnoza ci nie
samozrejme ten otec tak nemal komentovat to je bez debaty
Hrozné niečo. Keď sa mu už niečo nepáčilo, dalo sa to povedať šlušne alebo dieťa zobrať von z trampolíny. Jeho dcéra bude mať skôr traumu zo správania jej otca ak je to jeho bežný štýl komunikácie ako z toho, čo bolo na ihrisku.
Nekaz si náladu a víkend. Skús to vytesniť a povedať si, že aj pre neho slnko svieti 😘
To, ze bol pri nej blizko a jej sa to nepacilo, sa da povedat aj slusne a vyriesit v priebehu par minut … ty posunies syna dalej a koniec. ja by som si asi neodpustila komentar na podareneho otecka, vobec by som nevysvetlovala, ci je syn s Dg alebo nie. Ale kazda generacia ma svoje percento jednoduchych primitivov, kt nevedia normalne komunikovat a vychovava dalsich. Pre jedneho debila slnko nesvieti, nenechaj si pokazit naladu.
Minule som bola v lidli na nákupe bez detí. Spoza regálu sa ozývali hrozné zvuky. Myslela som si, že dve deti sa nevedia vpratat do kože, lebo zvuky boli tak rozdielne, akoby sa štuchali a pišťali dve deti, jedno staršie a jedno mladšie. Ešte hovorím mužovi, že človek príde sam na nakup bez deti a ani tak nema pokoj .. potom som prešla za ten regal, kde by mali byť tie deti. Ale videla som že to je jedno dievčatko, ocko ju držal za ruku, samozrejme hneď som pochopila, že autistka, ani tomu ockovi to nebolo 2x príjemné, ponáhľal sa čo najrýchlejšie preč.. no hneď som to pochopila, pracovala som s autistami pred materskou. A teda poznám aj nevychovane deti, ktoré robia to isté, ale náročky pištia, aby ziskali pozornosť. Obdivujem vás, ale taký obyčajný človek bez vedomosti o autizme nemá vôbec šajnu, čo to obnáša, a to nechcem obhajovať toho pána, v žiadnom prípade to nebolo vhodné ..
@tykat lebo som to videla na vlastne oci. To dievca mohlo mat 4. Absolutne afektovana a prehnana reakcia jeho, aj jej.
@mamina7070 urcite by som sa hystericky nerozrevala stylom, akoby mi tym ublizoval na zdravi. O to ide. Ona spustila taky cirkus, ze som sa nestacila divit. A to syn len fakt asi 30 sekund skakal vedla a potom siel prec. Sam.
@mamickalisticka ano, nema. Viem ako to na verejnost posobi. Ale ked to aj poviem, ze co je vo veci, tak aby na to niekto reagoval stylom, ze “tak teda s takym dementom nemam chodit na ihriska” je teda riadne mimo
Mne prislo divne, ze si volala manzelovi a dievcatko, ked videlo telefon, tak sa rozplakalo, ze volas policajtov na jej otca.
Nebyva to uplne bezna prva myslienka maleho dietata.
Mozno to uz zazila, ze niekto na neho policiu zavolal. Zrejme jeho kratka zapalna snura a agresivne prejavy nikdy nemaju daleko od fyzickeho napadnutia. Mozno sa ho uz aj dopustil.
Čo vyrastá z dnešnej generácie? Mňa skôr šokuje čo vyrástlo z predošlej generácie (viď tatka dievčaťa). Naozaj nemám pocit, že dnešná generacia terajších detí bude tá najhoršia čo kedy vyrastie. 😉
@moonlight1210 ano aj mne. To som na sekundu doslova onemela. A tym sa vlastne na zaver celeho toho asi 3minutoveho vystupu vsetko vysvetlilo…..
@moonlight1210 Mozno rodicia pouzivaju vychovnu metodu, ked im rupnu nervy a nevedia si s nou rady, ze na nu zavolaju policajtov. Mozeme vytvarat len teorie. Realitu nepozname. Ale teda nestandardna reakcia dievcatka to bola.
@heleninamama praveze JA som ta, co syna berie prec a vyhybame sa takymto miestam, aby sme neobtazovali.
Vystupim aj z iducej mhd na dalsej zastavke, ked je zle. Ale preco mam ja donekonecna ustupovat? Kvoli diagnoze teda mame podla teba len sediet doma a prevazat sa mimo ludi len autom a nikam radsej nechodit? To si rovnaka ako ten chlap. My nemame pravo na detske ihrisko? Ako mam potom syna ucit socializacii, ked nas kazdy odhana?? Opakujem - ja si nesadnem na lavicku a nenecham syna tyranizovat okolie. Stojim mu neustale za zadkom (aj ked by som si rada po celom dni aspon na ihrisku sadla kym sa on hra, tak ako si mozu dovolit si sadnut ostatne matky) ale aby na mna/nas niekto vystartoval takymto stylom, pricom sa nic nestalo, tak to je prilis.
Ja ho usmernujem a vychovavam. Usmernujem ho viac, nez ty svoje zdrave dieta. Ale toto je aj od teba presne taky styl, ako od toho otca.

a este k tym, co pisu, ze by nenechali dve deti vedla seba na trampoline. samozrejme ani ja, je to nebezpecne, ale ked sa stane, ze dieta preskoci/prebehne k mojmu, tak aspon par sekund pockam, ci si ho rodic pride poriesit, kym zacnem slusne a pokojne riesit ja. keby som teda videla tuto autorku, ze hned zasahuje, tak by som pockala, ako si to poriesi, a az keby sa mi zdalo, ze nijako alebo ze to dlho trva a hrozi nebezpecenstvo, tak by som slusne zavolala svojho syna, ze teda nech chvilu neskace, lebo dvaja tam byt nemozu.