icon

Kam to spejeme?

13. okt 2023

mam syna autistu, 6rocneho, uz mu nabieha rec, teda uz takmer absolutne na nom nevidno (ani nepocut) ze je autista.
o to horsie. pretoze prvky spravania a prejavy autisticke ma, ibaze pre verejnost je to v 90% pripadov ze je “nevychovany”.
cestou zo skolky sme sa dnes prvy (a posledny) krat zastavili v river parku na ihrisku, ktore si syn vsimol z elektricky.
malinke oplotene ihrisko.
vsetko by bolo fajn, ja si syna ustrazit viem, nikomu neublizuje, nerobi zle, nekrici, nema ziadne tiky,.. sprava sa normalne, len to obcas posobi “nevychovane”( rodicia s autistami chapu) ked nepocuva na 1x a ked treba veci opakovat viackrat a byt mu proste za zadkom, aj v takomto veku, som tam nenarazila na chlapa so zenou a rozmaznanou dcerenkou, ktora hystericky jacala, len preto, ze syn je oproti inym detom viac “kontaktny” a chcel chvilu skakat vedla nej, a jednoducho z podstaty autizmu ma obcas problem spracovat co je spolocenska norma a co nie.
nic jej nerobil, nebil ju, ani sa jej nedotykal, len sa na trampoline chcel chvilu hrat a skakat vedla nej.
miesta bolo dost, neskakal by tam ani len 2 minuty (poznam si dieta, veci ho bavia chvilu, autizmus, adhd) ale to uz na mna otec zacal vrieskat jak zmyslov zbaveny, aby som si (citujem) “toho dementa odpratala, ze ved jej ublizuje….
nic, nic jej nerobil, len skakal asi 10 sekund vedla nej, ja som ho samozrejme usmernovala, aby siel vedla, ze miesto je, nebol medzi nimi velky rozdiel, ze by mohol nedajboze na nu skocit a ublizit jej, proste absolutne nic tragicke sa nedialo (co mi potom vravela aj pani ktora to tam mala na starosti, ze deti si medzi sebou normalne na tej trampoline behaju horedole, a oni tie ostatne deti tam potom aj presne takto skakali, aj dve vedla seba)
ale otec reagoval ako uplny tupec! nadavat mi do “dementov”? a svojej dcerke “vysvetlovat” ze chlapcek je “dement” a tak idu prec? krasny priklad a vychova, skutocne. a na moje slova, ze je autista, a zbytocne budu na neho kricat, ja to vyriesim, mi zacal vysvetlovat, sby som “s takym deckom neliezla na ihriska”.
so mnou taketo veci nerobia uz nic, ja som si za tie roky zvykla.
ale neustale zasnem nad tym, co za generaciu netolerantnych, sebesetrednych a rozmaznanych deti vyrasta s takymito rodicmi. (hned samozrejme teatralne odlisli, my sme ostali a syn sa normalne hral dalej a nikto dalsi nemal nijaky problem)
je mi zle, smutno a do placu, do akej spolocnosti vychovavam(e) dnes deti. a co za spravanie dnesne decka odpozeraju doma, vidim to na ihriskach denne, ten slovnik,.. a deti ani nie skolaci este

autor
14. okt 2023
mikadooo
14. okt 2023

Okej. Stalo sa ti to prvý krát a nahnevalo ťa to. Na základe toho si usúdila, že tu vyrástla nejaká "generácia rodičov". Porozmýšľaj nad tým. Autisti sú iní a vždy budú budiť divné pohľady a budú odsudzovaní, pretože sú iní. (si predstav, že by ste boli Rómovia, slušní, úplne "obyčajní" - aj tak už máte nálepku u ľudí, ktorí idú okolo). Takže - za mňa- nie, žiadna generácia tu nevyrástla. Ľudia boli, sú aj budú chrapúnski, ale aj naopak milí, ako aj takí, ktorým je to úplne jedno... mrzí ma, čo sa ti stalo. V živote by som nahlas nepovedala, že je nejaké decko alebo dospelý dementný, aj keby to malo na čele napísané. Ale to som ja 🤷. Iný vykrikuje o dementných kade tade a úplne bežne. A zas - nerob si ilúzie, že to len teraz nejaká generácia prišla. Rovnako ti do dementov môže vynadať aj dedek s vnučkou, ako aj drzý pubertiak.

autor
14. okt 2023

@deedol tak to bolo, a po nas tam skakali ine 4 deti a tiez si skakali kadetade. Len sprsku urazok a nadavok som bohuzial schytala ja a syn.

autor
14. okt 2023

@mikadooo stava sa mi to bezne. Hlupe poznamky, od deti az po dochodcov. A od rodicov v pritomnosti svojich deti. Uz som si vypocula, ze ked si neviem decko vychovat, mam sediet doma, dalsi zas neveria, ze je autista, lebo mu netecie slina po brade a nema vyvrateny pohlad dohora (stale tie iste skostnatele predstavy o autistoch), potom ze sa “vyhovaram na chorobu”, ked si len neviem decko upratat a podobne perly.
A podla niektorych tu mam ja tisko a pokorne stale dookola znasat tieto hlupe a nemiestne poznamky.
Aj ja som len clovek, extremne unaveny a vycerpany, z vlastneho dietata a z netolerantneho okolia.
Ale napriek tomu mam ja prva byt stale tolerantna (co aj som) a mam za to akurat dalsi preplesk.
Cloveka to raz unavi a prestane bavit. A potom ze sa radsej fakt izolujeme a nechodime nikam, na co sa mi dostane komentarov, ze ved nemozeme byt len doma, on sa musi naucit fungovat v spolocnosti…
🙄🙄 tak si vyber….

viestta
14. okt 2023

@reanda kym niekto nema dieta so zvlastnymi potrebami tak nevie ake su niektore veci zlozite. V kazdom pripade aj keby mal take dieta ten otec, nic ho neopravnilo pouzivat taky slovnik. Taky slovnik sa nepouziva ano voci dospelej osobe, nie to este dietatu. O nom to vypoveda viac ako sa on nazdava.

reanda
14. okt 2023

@viestta ty o voze a ja o koze

reanda
14. okt 2023

stava sa ti to, aj sa ti to stavat bude.. az kym nieco v sebe nezmenis.. ani izolacia ti nepomoze, ono si ta to najde

deedol
14. okt 2023

@nikaeli ved ano, aj ja by som tam vliezla, ale ono to chvilu trva a z autorkinych prispevkov mam pocit, ze ten otecko reagoval tak prudko hned. ale mozno sa mylim.
a ano, suhlasim, ze tak ako ziada toleranciu od druhych, nemala by oznacovat ona ine deti za hystericke alebo rozmaznane presne preto, ze nemozeme vediet, co preziva to dievcatko a na co je citlive. cize v tomto s tebou suhlasim.

melisa281
14. okt 2023

Takýmto ľudom ktorí hneď útočia netreba nič vysvetľovať to je úplne zbytočne. Jedine čo na nič platí je zaujať takí istý postoj ja by som mu z fleku povedala nech neziape a ak sa mu nepáči nech pali do pixi. Vybavené.

autor
14. okt 2023

@melisa281 povedala som, a isla som si po syna, na co on vystartoval po mne a ta jeho partnerka ho normalne musela pribrzdit, az mi je zle od zaludka, ked si spomeniem, ze to vyzeralo ze na mna normalne zautoci. Chory clovek. A dieta ma krasny priklad doma. (aj jej slovnik bol “uzasny”)

1tina597
14. okt 2023

@nikaeli
Ten chlap, čo vykričí dieťaťu, že je dement asi neni úplne človek na správnom mieste. A teda neviem ako si jej poradila. Skôr si ju zhodila. Že jej prístup je zlý.
Mne sa nepáčilo jedine to, ako autorka odsúdila 4 ročnú, že sa nespráva vhodne. A tiež, že hádže všetkých ľudí do jedného vreca.

Ale ta situácia na ihrisku bola naozaj extrémna. To s otcom, akožeeeee ako mala autorka reagovať? Si predstav, že ty by si bola na ihrisku s dieťaťom a nejaký **** vyletí po tebe a začne zjapať na teba a tvoje dieťa. Nepoprosil ju, aby zobrala chlapca preč, že jeho dcéra sa bojí. Ani nič podobné, ako sa asi mohol báť autorkyn syn aj autorka a ostatné deti na ihrisku? Zasa sa netvárme, že je úplne v pohode, keď sa niekto správa ako deviant a okoliu ostáva iba sa s tým zmieriť. A sú ľudia, ktorí naozaj nepotrebujú nijako špeciálne vyprovokovať, sú prehnane agresívni z vlastnej podstaty. Ak v tejto situácii bol niekto, kto potreboval korigovať správanie, tak jednoznačne ten vulgárny muž. Nechápem aký zmyslel malo poučovať autorku ( matku dieťaťa s PAS) ako si má držať dieťa na uzde, aby náhodou nejakého devianta na ulici nevyprovokovali už len svojou existenciou. 🤦🏼‍♀️

Nehnevaj sa na mňa, ale ja by som si veľmi rada pozrela teba (učiteľku s 20 ročnou praxou), ako by si v situácii, keď na ihrisku na teba zjape nejaký blb, že si odprac svojho dementa z trampolíny, pokojne a pokorne vysvetľovala, že nie je dement, iba má PAS. Ako by si mu robila “osvetu”. A ten chlap nemal čo ani len upozorňovať jej syna, nech sa prace preč z trampolíny, ak mu vadia deti na ihrisku, nech si ho celé rezervuje, ak tam chce byť sám.

Ten príklad so 17 ročným, čo máte v škole je niečo neporovnateľné s prípadom trampolíny. Predpokladám, že toho mama tiež nepúšťa hrabať sa ženám vo výstrihu, to že vy to máte v škole, no ste špeciálne pedagogičky, na také prípady ste školené, aby ste s tým vedeli pracovať. Dúfam že vy mu tam za to nevylepíte.🙈

Podľa teba okolie nie je povinné akceptovať správanie syna autorky, no okolie hlavne nie je povinné akceptovať agresiu a nadávky na detskom ihrisku snáď, nemyslíš?
A ešte vydávaš tento svoj zvrátený názor ako “pohľad špeciálneho pedagóga pracujúceho s deťmi s PAS už takmer 20 rokov, a dovoľuješ si radiť matke, ako sa ma správne zachovať v takej situácii. Tak krása naozaj, ak skutočne pracuješ s takýmito deťmi, tak možno dochádza u teba k vyhoreniu, lebo normálna osoba by niečo také určite nenapísala, nie to ešte odborník. 🫣

autor
14. okt 2023

@deedol ano, nestihla som nijak reagovat, to boli stotiny, nevliezla by si, bola som dole, syn hore za branickou. Ja som normalne a vecne komunikovala, s nim, aj so synom, fakt sa nic nedialo, nikto nikomu neublizoval, syn si isiel svoje, ani sa jej nedotkol,.. a zrazu na mna vyletel jak zmyslov zbaveny, potom sa odpratali (aj s revajucim dietatom) prec.
Mala revala preto, ze chcela skakat, otec ju vytiahol von. Akokeby sme sirili lepru aleboco

autor
14. okt 2023

@1tina597 dakujem

autor
14. okt 2023

@1tina597 ano, uznavam, aj ked som toto pisala, este to vo mne doznievalo, tak som sa nechala uniest emociami, vcera som takmer ani nezaspala.
v prvom rade dieta nemoze za to, akych ma rodicov a z jej slovnika a ako sa osopila na syna, som onemela prvykrat a z absurdnej a doslova sprostej a hlupej reakcie otca druhykrat.
Ja som sa za tie roky uz stretla so vselijakymi poznamkami, narazkami, komentarmi,… dobrymi aj zlymi, ale vcerajsok prekonal vsetko

deedol
14. okt 2023

ja to chapem, lebo viem, ako to na tom ihrisku vyzera a ze sa neda vzdy "hned" zasiahnut. mrzi ma to, ale ako vravim, nie si jedina s negativnou skusenostou odtial. fajn trampoliny aj s ihriskom su pri auparku, tam sme nikdy nemali problem.

autor
15. okt 2023

@deedol my sme vlastne isli okolo "omylom", byvame uplne na opacnom konci mesta a domov chodime busom, ale vtedy ze elektricka. Nikdy predtym sme takto nesli (a uz ani nepojdeme). Aspon ze nie som jedina, ale toto je skor velmi smutny fakt. Skusime ked tak aupark nabuduce, dakujem

janage
15. okt 2023

Normálne rozmýšľam, ako by sa situácia vyvíjala, keby si povedala, prepáčte, nebolo to naschvál, beriem ho k sebe.
A nesúhlasím s tým, že keď máš iné dieťa hneď vieš aj ostatné deti odhadnut či sú iba rozmaznané, či iný problém.Ja teda aspergera nerozoznam u cudzích.

autor
15. okt 2023

@janage tak, ze po podobnych slovach odomna, ze je autista, ze nikomu neublizuje, som dostala odpoved, aby som sa s tym dementom odpratala prec

janage
15. okt 2023

Ale autizmus si načo spomínala, ak ako píšeš sa nič nestalo a dievčatko sa rozplakalo zrejme lebo sa zľaklo?
Tak bud sa niečo čo jej bolo nepríjemné stalo a stalo by sa aj pri zdravom dieťati alebo nestalo. Chcem tým povedať, že synovi diagnóza s tým nemala nič.
Ten otec si bránil svoje dieťa aj keď totálne nevhodným spôsobom. A ty zas ako prvé si použila synovi diagnózu na ospravedlnenie toho čo sa stalo.
Ak by to bolo naopak a tvoj syn by nebol kontaktný ale naopak hystericky by spustil, keď by sa niekto priblížil na 10cm?
Tvoj syn má len 6 rokov a ty si si istá, že rozoznáš na prvý sup či iné dieťa má diagnózu alebo je rozmaznané. Véd PAS má obrovské rozhranie.

janage
15. okt 2023

A uvedom si ak medzi deťmi bol 2rocny rozdiel a on skočil na jej plochu mohlo ju to úplne vyhodiť z rytmu a revat začala lebo sa zľakla, že spadne.
Alebo inak, ak by mala bola asperger potom by to bolo v poriadku?
Véd práve PAS sa ostatným často javia, že majú neprimerane reakcie na to, keď nám sa zdá ze nič sa nestalo. Nik im neublížil a oni chytia amok. Ty si dieťa cudzie onalepkovala, že rozmaznana hysterka spustila za nič lebo ty to rozoznas.

erikavesela
15. okt 2023

@nikaeli len na uvod ...nemam dieta s dg...deti s PAS som uz zazila a viem, ze ich reakcie, spravanie su ine a napr.u deti (kludne aj spominane 4r.dievcatko) moze vyvolavat strach...kamoskin syn je autista a pravdu povediac su momenty, kedy mi je jeho spravanie vrcholne neprijemne, az hraniciace so strachom...ked chyti svoj amok 4 chlapi maju problem ho udrzat, aby mu pichli injekciu
Velmi sa mi pacil tvoj prispevok...ked som citala autorkinu agresivnu reakciu na tvoj komentar, tak pomaly zacinam pochybovat, ze sa to stalo, tak ako to v uvode opisala...

reddflowerlife
15. okt 2023

Ahoj , ak by si mala muza vedla seba , ten cudzi muz by sa do teba nepustil. Takto si muzi dovoluju ak je zena sama. Nabuduce uz na taketo ihriska chod aj s muzom…

autor
16. okt 2023

@janage to nebolo prve. Najskor som ho upozornila aby sa drzal na svojej strane. Nedrzal, ako vsetky deti. Zaroven ma nepocuval, a ani samozrejme nereagoval na neho. Nerobil nic strasne, co by po nas nerobili ine deti (skakali nie len na svojej trampoline). A ze si ho mam spratat a vychovat a podobne reci, tak som sa branila, ze to zvladnem, ze ale ma autizmus, tak jeho nevnima. A to uz isiel, aby som sa teda s takym dementom odpratala. Syn nemal ziadny amok. Moj syn proste ako sprosta nahoda natrafil na decko, co sa hystericky rozrevalo, lebo skakal chvilu!! vedla nej.
Keby sme prisli o 2 min neskor a boli by tam tie deti po nas, nebol by problem

autor
16. okt 2023

@erikavesela nerobil nic co by vyvolavalo strach, to uz co tu spriadate za vlastne vymysly?? normalne skakal na trampoline, akurat ze nie len na svojej. Chvilu. Nemam nikde agresivnu reakciu, to je tvoje odsudenie mna na zaklade napisaneho = takze robis to iste, co odsuzujete odomna (4r vraj rozmaznane dieta).
Takze ty mozes odsudit mna, a ja sa nemozem vyjadrit o dietati, ktoreho spravanie som prirodzene podrobne sledovala vo vztahu k mojmu dietatu.

autor
16. okt 2023

@janage Ak by to bolo naopak a tvoj syn by nebol kontaktný ale naopak hystericky by spustil, keď by sa niekto priblížil na 10cm? - tak by som na matku toho dietata nevyskakovala, sby sa s dementnym deckom odpratala z ihriska prec

autor
16. okt 2023

@reddflowerlife sama uz nepojdem a tomuto konkretnemu ihrisku sa budem vyhybat na 10km

valeria_h
16. okt 2023

Nedávno sme boli s manželom v nákupnom centre, sadli sme si na lavičku a pred nami bola taká ohrádka pre deti a situácia tá istá, dieťa autista...no úplne akoby si to písala Ty. Môj manžel okamžite po chlapovi vyštartoval a ten odišiel celý červený aj s deckom. Ja toto takisto nechápem, ale keď vidím takéto niečo, okamžite konám a zastanem sa slabšieho.

simca06022011
16. okt 2023

Problém nebudem v tom ci z dievčatka vyrastie, problém vidím v tom kto a ako vychoval dnešných dospelých ľudí.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
erikavesela
16. okt 2023

@erikavesela ja ta nikde neodsudzujem...ja len pisem, ze tvoja reakcia bola agresivna...precitaj si ju este raz...bola agresivna a poukazuju na to aj vykricniky, kt.si pouzila a teda vykricnik (v tvojom pripade to nebolo zvolanie) je prejav agresie v pisanom texte
Ako prepac, som matka a teda ako ty vravis, budem si dieta branit...branis si ho ty, budem aj ja...cudne spravanie deti/ludi pre ludi bez skusenosti s touto alebo inou dg.u inych moze vyvolat strach, neprijemne pocity a ked uz niekto tento stav ma, tak sa brani...je jedno ako...to, ako sa zachoval chlap v tvojom pripade, je naozaj cez ciaru, ale aby si ty ocakavala, ze budeme predvidat, co tvoj syn urobi, ako sa zachova, ci nechyti amok alebo nieco podobne tiez nie je uplne v poriadku, prip.aby sme ovladali prejavy danej dg...jednoducho sa mam na pozore a radsej svoje dieta stiahnem ako by som mala potom riesit dosledky...casto vobec nejde o netolerantnost, ale o snahu predchadzat problemom, kt.by teoreticky mohli vzniknut...ja verim, ze ty to tak nevnimas, ty si povies, ze tvoj syn nic neurobi, ale to ten oproti tebe nemoze vediet a nemusi ti uverit a to uz len z toho dovodu, ze je ostrazity a brani si svoje dieta/seba...ty si ides svoje, ale nevidis tych na druhej strane...dostala si popisane pohlady z druhej strany, ale ich absolutne neberies...stylom...ja mam dieta s dg...tolerujte...sorry, ale takto to nefunguje