icon

Kam to spejeme?

13. okt 2023

mam syna autistu, 6rocneho, uz mu nabieha rec, teda uz takmer absolutne na nom nevidno (ani nepocut) ze je autista.
o to horsie. pretoze prvky spravania a prejavy autisticke ma, ibaze pre verejnost je to v 90% pripadov ze je “nevychovany”.
cestou zo skolky sme sa dnes prvy (a posledny) krat zastavili v river parku na ihrisku, ktore si syn vsimol z elektricky.
malinke oplotene ihrisko.
vsetko by bolo fajn, ja si syna ustrazit viem, nikomu neublizuje, nerobi zle, nekrici, nema ziadne tiky,.. sprava sa normalne, len to obcas posobi “nevychovane”( rodicia s autistami chapu) ked nepocuva na 1x a ked treba veci opakovat viackrat a byt mu proste za zadkom, aj v takomto veku, som tam nenarazila na chlapa so zenou a rozmaznanou dcerenkou, ktora hystericky jacala, len preto, ze syn je oproti inym detom viac “kontaktny” a chcel chvilu skakat vedla nej, a jednoducho z podstaty autizmu ma obcas problem spracovat co je spolocenska norma a co nie.
nic jej nerobil, nebil ju, ani sa jej nedotykal, len sa na trampoline chcel chvilu hrat a skakat vedla nej.
miesta bolo dost, neskakal by tam ani len 2 minuty (poznam si dieta, veci ho bavia chvilu, autizmus, adhd) ale to uz na mna otec zacal vrieskat jak zmyslov zbaveny, aby som si (citujem) “toho dementa odpratala, ze ved jej ublizuje….
nic, nic jej nerobil, len skakal asi 10 sekund vedla nej, ja som ho samozrejme usmernovala, aby siel vedla, ze miesto je, nebol medzi nimi velky rozdiel, ze by mohol nedajboze na nu skocit a ublizit jej, proste absolutne nic tragicke sa nedialo (co mi potom vravela aj pani ktora to tam mala na starosti, ze deti si medzi sebou normalne na tej trampoline behaju horedole, a oni tie ostatne deti tam potom aj presne takto skakali, aj dve vedla seba)
ale otec reagoval ako uplny tupec! nadavat mi do “dementov”? a svojej dcerke “vysvetlovat” ze chlapcek je “dement” a tak idu prec? krasny priklad a vychova, skutocne. a na moje slova, ze je autista, a zbytocne budu na neho kricat, ja to vyriesim, mi zacal vysvetlovat, sby som “s takym deckom neliezla na ihriska”.
so mnou taketo veci nerobia uz nic, ja som si za tie roky zvykla.
ale neustale zasnem nad tym, co za generaciu netolerantnych, sebesetrednych a rozmaznanych deti vyrasta s takymito rodicmi. (hned samozrejme teatralne odlisli, my sme ostali a syn sa normalne hral dalej a nikto dalsi nemal nijaky problem)
je mi zle, smutno a do placu, do akej spolocnosti vychovavam(e) dnes deti. a co za spravanie dnesne decka odpozeraju doma, vidim to na ihriskach denne, ten slovnik,.. a deti ani nie skolaci este

candii
16. okt 2023

Pozri vôbec sa nad tým netráp aj keď viem, že to zamrzí. Ale jediný dement a mentálny chudák je ten chlap. Ľutujem jeho ženu a dieťa lebo keď sa na verejnosti takto správa k cudzim ľuďom, neviem si predstaviť čo doma robí so svojou ženou a dieťaťom

janage
16. okt 2023

Tak najprv si to podala, akoby tam raz skočil, teraz už skákal chvíľu a nereagoval na tvoje pokyny ani pokyny otca dievčaťa. Teda tam musel byt dlhšie.A opakujem sa zas ako ty vieš, že on9 napr. nieje asperger hoci nediagnostikovaný.
Nepísala som, že tvoj syn dostal amok, ale že sa skus vžiť, že by to bolo opačne, jemu by také vadilo a rozreval sa, tak ako to dievča.
Plus ten otec by takto reagoval zrejme na ktorékoľvek iné dieťa, ktoré by tam jeho dcére skakalo, bez ohľadu či by malo alebo nemalo nejakú diagnózu.

janage
16. okt 2023

Áno reakcia otca bola totálne neadekvátne, narazala som tým príkladom na to, či by sa ti páčilo, že niekto iný by tvoje dieťa nazval hystericky rozmaznancom, zatiaľ čo to druhé nevadí, že nerešpektuje lebo ono ma diagnózu.
A tiež som ti už 3x povedala, že pri viditeľnom vahovom rozdiele deti, to ľahšie naozaj môže prísť k úrazu. Teda to čo je v tvojich očiach nič, tak v jeho mohol byť koniec sveta.

autor
16. okt 2023

@candii to ani ja (aj ked trochu predsalen ano, podla jej reakcie, ze “teta zavola na tatka policajtov”)

janage
16. okt 2023

Vieš mnoho vecí by si videla inak ak by si mala deti 2. Jedno normo dieťa a jedno mimo normy. Takto vidíš len a len svoju stranu.
Správanie otca dievčatka bolo otrasné, ale on sa tak nespravil lebo tvoj syn je autista. On sa tak bohužiaľ zrejme správa bežne. Teda nie je to prioritne vôbec nebolo o tom, že tvoj syn má diagnózu.
Aj ta veta o policajtoch vôbec nemusí znamenať to čo ty z nej dedukuješ. Ale ty si si proste urobila záver.

autor
16. okt 2023

@erikavesela paneboze, ty mas tiez problem s ppchopenim citaneho??
ja nikde nepisem, ze ocakavam, ze budete predvidat, co moj syn urobi, ako sa zachova, - to teda absolutne vobec, naopak, ja som jedina matka na ihrisku, co nesedi a nekeca s kamoskami, ale lietam synovi za zadkom a riesim, predvidam…. ale tak je to aj dieta a snad sa moze aj hrat.
Alebo nas tiez budete izolovat na okraj spolocnosti a stavat zamknute a oplotene ihriska len pre autistov?
ma sa ucit, zvladat, lebo bude / funguje v tejto spolocnosti, ktora sa bije do prs, s toleranciou - a potom toto

erikavesela
16. okt 2023

Nie, nemam problem s pochopenim citaneho, to ty mas problem a teda, ze si myslis, ze musime akceptovat, toletovat, lebo tvoje dieta ma dg...nie, toto nemozes ziadat od nikoho...tvoje dieta ma dg... a co teraz?...je velmi kontaktny a co teraz?..musime to akceptovat?...nie, nemusime...pochop, ze aj ini maju svoj zivot, svoje problemy a nie vsetci budu brat ohlad na ludi s dg...jednoducho je to tak...nic s tym neurobis...ty si ta a neskor tvoje dieta, kt.sa bude musiet naucit zit v tejto spolocnosti, ale nie tym, ze od ostatnych budete ocakavat toleranciu, ale tym, ze sa prisposobite...ze sa tvoj syn nauci pravidlam, kt.sa v spolocnosti akceptuju a neakceptuju...
Keby niekto (a bolo by mi jedno, ci ma dg.alebo nie) narusil komfortnu zonu moju alebo mojho dietata, bez mojho "povolenia", tak vystartujem...nie som to ochotna akceptovat v ziadnom pripade, za ziadnych okolnosti
NIKTO tu nepise o izolovani, len ty...zamysli sa nad svojimi komentarmi voci inym nazorom a pohladom

janage
16. okt 2023

Tvoje podanie udalosti vyznieva v štýle: Keby to rozmaznané hysterické decko "netýkavka" nezačalo z nicoho nič revať a jej agresívny otec sa následne neobul do môjho dieťaťa, kvôli jeho postihnutiu, nič by sa nestalo.
Miesto agresívny otec zlaknuteho dieťaťa sa do mňa so synom navazal na ihrisku a nepekne nám nadával. Kam to spejeme?

number19
16. okt 2023

@ autorka Spolocnost je tolerantna, cize tvoj syn bol na ihrisku s ostatnymi detmi (nikto ho neizoluje), nikde som si doteraz nevsimla zakaz vstupu deti s podobnymi diagnozami.
Kedysi to tak bolo, dnes uz nie (dokonca sa vykonavali na takychto ludoch nepodarene experimentalne operativne/neoperativne zakroky.

Dnes je takymto detom poskytnuta terapia, specialne vzdelavacie zariadenia a existuju rozne integracne programy. Spolocnost pomaha nie ze len toleruje.

Ale nikto neprevezme za rodica jeho zodpovednosti za vlastne deti.
4 rocne dievcatko sa zlaklo tvojho 6 rocneho chlapca na trampoline (v tomto pripade bola ona ta slabsia, mensia, niektore 4 rocne dievcata su doslova este take male tintitka).
Mala si zakrocit. Kedze si nezakrocila, zakrocil otec toho dievcatka (formu ktoru zvolil sa nevztahuje na tazkosti tvojho syna, bol to asi buran).

Ty ako matka chlapceka s diagnozou si to zrejme nezvladla, mala si predpokladat, ze ked vedla bolo male dievcatko a ty poznas spravanie svojho syna tak to asi nebude dobre. Skratka prisposobit situaciu tvojmu synovi si mala ty.

A ak sa ohanas toleranciou, prebehni si tvoje komentare na prispievatelky, ktore ta nepotlapkali po pleci. Vela tolerencie z tvojej strany voci inemu nazoru tam nevidim...prakticky ziadnu.

hanaxxx
16. okt 2023

Na jednej strane ta uplne chapem, ten muz bol idiot, jeho reakcia bola hrozna. Na druhej strane chapem jeho, ze sa bal, aby sa jeho dcere nieco nestalo, ked pri nej skakal vacsi chlapec, tiez by som sa bala (ja vsak v takom pripade, najprv slusne upozornim druhe dieta...v tomto pripade by som vsak bez akychkolvek slov k druhemu dietatu ci rodicovi, hned isla zobrat moje dieta prec, nakolko na trampoline sa moze stat nestastie velmi rychlo). Takymto ludom, ktorych stretnes nahodne raz za zivot, by som nevysvetlovala, ze je autista, prave pretoze vacsina ludi nevie, co tato diagnoza vlastne znamena a tak ako tento chlap, hodia ho do skatulky dement, alebo trochu slusnejsie postihnuty/nenormalny. A tiez nemas celkom pravdu v tom, ze na ihrisku si jedina, ktora beha dietatu za zadkom. My byvame tiez v bratislave a neverim, ze su take rozdiely medzi jednotlivymi castami bratislavy, chodime na viacere ihriska a vacsina rodicov svoje deti sleduje, resp je pri nich, pravdaze vacsim detom, ako je to tvoje uz nebehaju za zadkom, lebo to vo vacsine pripadov nie je potrebne.

nikaeli
16. okt 2023

@erikavesela ďakujem
@number19 súhlasím s tebou
autorka a rovnako tak @1tina597 očakávajú toleranciu od ostatných, samé však nevedia tolerovať ani len názor anonymov na verejnom fóre. Hneď v úvode môjho príspevku som napísala, že sa možno môj pohľad nebude páčiť a že som veľmi zvažovala, či sa vôbec vyjadrím, pretože som predpokladala presne takú reakciu, akú mi autorka dala. Ok, beriem. Ale navážať sa do mojej profesionality a dokonca sa o mne vyjadrovať ako o vyhorenej učiteľke dúfajúc, že tie deti za ich správanie nebijem, to si @1tina597 vážne prehnala. Ja som svojim príspevkom nikoho neurazila, na rozdiel od teba - o čo si ty iná ako ten otec? snáď iba v použitom slovníku.. s deťmi s PAS som si zažila množstvo naozaj ťažkých situácií, ktoré si možno ani nevieš predstaviť (vrátane letiacej stoličky ponad deti, či opakovaný úder hlavou do hlavy, kedy som zletela na zem) a ver, že reagovať na tieto situácie ma nikto nikdy neučil. Ja som učiteľka, mám deti učiť vedomosti a nie to, aby sa mi nešmatráli vo výstrihu. To ich má naučiť rodič. Ja im v tom veľmi rada pomôžem, budem hľadať aj nemožné cesty, aby sme to zvládli, ale ak má rodič postoj ako autorka, vtedy sa vzdávam. Ja by som na tú trampolínu vyliezla hneď ako by som videla, že nereaguje na slovné pokyny a stiahla ho preč. Môžem ti to milá autorka kedykoľvek ukázať, aj piatok poobede. Ty ale o rady nestojíš. A v takom prípade končím a do výchovy rodiča viac nevstupujem. Písala som ti to v dobrom, popriala som vám veľa sťastia a ty si do mňa na oplátku skočila, že môj traktát čítať nebudeš. Vidíš, ja som ten tvoj úvodný čítala niekoľkokrát a hľadala vhodné slová. Opakujem sa, je to tvoja cesta životom, pre niečo sa to stalo. Je na tebe, aký uhol pohľadu zvolíš.

1tina597
16. okt 2023

@nikaeli Ja som ťa urazila ? Čím ? Dovolila som si napísať, aký mám názor na tvoj “odborný” komentár ? Súdiš situáciu v ktorej si nebola. Osočuješ tu matku, ktorej niekto úplne nevhodne a neoprávnene vynadal na ihrisku, že ona si mala udržať nadhľad. No rozum sa mi zastavuje ako tu čítam niektoré komentáre. Dúfam si ich autorka moc neberie k srdcu. Nemôžem uveriť, aké sa popísali nenávistné kométe ešte aj k takejto téme.

Osočuješ autorku, že nedala “osvetu” oteckovi deviantovi🤦🏼‍♀️, ty odborník. Myslíš, že keď mal otecko amok, vypočul by si jej prednášku o autizme? Ja by som sa aj hanbila priznať, že som učiteľka, pri takomto názore (ak teda naozaj si).

nikaeli
16. okt 2023

@1tina597 nepochopila si.. nevadí..
to je ten spomínaný uhol pohľadu 😉

Za to, že som učiteľka a dlhé roky pomáham rodinám s deťmi s PAS sa naozaj nehanbím 💗 tvoj názor na mňa je našťastie absolútne nepodstatný.

1tina597
16. okt 2023

@nikaeli Ty si taká úžasná, všetko zvládaš a súdiť a poučovať je pre teba veľmi ľahké. Autorka má predvídať, že môže natrafiť na blba na ihrisku.
Ty ako učiteľka si prečo nepredvídala, keď (lietala stolička ponad deti, a neviem čo ešte ….) ???
Na to si tam. Autorka je rodič, laik. Ty si odborník a neustrážila si napriek tomu situáciu. Keby sa niečo niekomu stalo, ty by si bola ako pedagóg zodpovedná. Napriek tomu verím, že ti neprišli rodičia nadávať. Tak kus s úctou a pochopením by si mohla aj ty pristupovať k tejto matke, ktorá mimochodom nikoho neohrozovala na zdraví. Len si dovolila pustiť 6 ročného synčeka poskákať si na trampolínu. Snáď ju za to neukameňujeme.

nikaeli
16. okt 2023

@1tina597 Z tvojich reakcií je jasné, že ani len netušíš, o čom je autizmus. Viac ma prosím neoznačuj. Nie som na tvoje bezdôvodné výčitky zvedavá. Ďakujem.

1tina597
16. okt 2023

@nikaeli Teba uráža, že som si dovolila slušne napísať môj názor na tvoj komentár, ale autorke píšeš, že sa nemá urážať, keď nieto kričí na jej syna, že je dement a vrúcne má vysvetľovať, že nie je dement, iba má PAS. No pekne. Aspoň vidím, že som ti stúpila na otlak s tou odbornosťou.

1tina597
16. okt 2023

@nikaeli Ale veď neurážaj sa, ukáž ako funguje tvoja rada (čo si dala autorke) v praxi. Trpezlivo vysvetľuj, keď máš pocit, že si nepochopená. 😉

Ak ti je ťažké vysvetľovať a obhajovať svoj názor mne (osobe ktorá s tebou pekne a vecne komunikuje) veľmi by som bola zvedavá, či by si dokázala vysvetľovať agresívnemu človeku, čo po tebe kričí, na tom ihrisku, že tvoj syn má iba PAS. (hlavne že autorke ideš o tom písať prednášku)

number19
16. okt 2023

@1tina597 "Súdiš situáciu v ktorej si nebola. Osočuješ tu matku, ktorej niekto úplne nevhodne a neoprávnene vynadal na ihrisku, že ona si mala udržať nadhľad. "

Tak na ilustraciu.
Ked mala moja dcera 4 roky a isli sme na trampolinu a uz tam bolo plno 6-7 rocnych chlapcov (a to sa nestalo 1x), tak som mojej dcere vysvetlila, ze su tam uz velki chlapci a ti su velmi divi a mohlo by sa nieco stat (udriet ju a tak), tak prideme inokedy ked tam budu mensi chlapci a dievcatka. Stavalo sa to aj na ihriskach.
Neuzurpovala som si ohlad chlapcov a ich rodicov na moje dieta, zhodnotila som situaciu (ci to moje dieta zvladne) a sla som prec. Proste som sa prisposobila potrebam mojho dietata vzhladom k vonkajsim podmienkam.
Nic mimoriadne.

janage
16. okt 2023

@1tina597 autorka je laik, presne ako píšeš. Na základe čoho potom usúdila ona, ze dievčatko o 2 roky mladšie je rozmaznana hysterka? Kukla na ňu a za tých pár sekúnd vyhodnotila? Či ona môže? Však robí to isté čo sama vytýka. Odsudzuje dieťa za jeho konanie na základe svojich pocitov.
Ja úplne jedno či je dieťa zdravé alebo nie. Ak viem, že nereaguje na moje pokyny nevystavujem jeho ani okolie nebezpečným situáciám. A tou situáciou či sa jej páči či nie skákanie 2 rôzne ťažkých deti na trampolíne je. Zvlášť ak na to dieťa nemám dosah, aby som ho vzala.
Mam 2 deti. Tiež jednému bolo nutné byť vždy v pätách a druhému vôbec. Ja som minutu pri prvom na ihrisku nesedela nikdy v pieskovisku napr. Je to únavné, veľmi.
Ale nie je pravda, že som bola jediná a všetci ostatní zlí nedobrí. Všade sa našli takí aj takí.
A často bola chyba aj v mojom dieťati, že nevedelo reagovať. Ono ale bolo opačne nekontaktné.

janage
16. okt 2023

@number19 už to vysvetľovali. To ihrisko má viac trampolín. Každé dieťa by malo skákať na svojej. Nevieme ci dievčatko bolo skôr, či neskôr, či súčasne. Zrejme ono zo svojej trampolíny nevyšlo. Aspoň to autorka nepísala.Ani to, že by do trampolíny dievčatka skočil niekto iný ako jej syn.
Keď sa srdcervuco rozplakalo, autorka sa syna snažila usmerniť, otec dieťaťa zrejme tiež. Písala, že keďže syn hneď nereagoval snažila sa to otcovi dievčatka vysvetliť, že on nereaguje lebo je PAS. Otec vypenil neadekvátnym spôsobom. Inde ale napísala, že v tom čase už sa syn schadzal z ttrampolíny.ona nemala syna vo fyzickom dosahu lebo to ihrisko to neumoznovalo.
Reakcia otca bola úplne mimo. Ale označenie dievčatka autorkou teda nič mmoc.Jej obhajoba skákali takto aj iné deti. Ale nenapísala či medzi sebou, či niekto z nich skočil aj ku dievčatku. Otec by zrejme rovnako hlúpo a nevhodne reagoval aj pri zdravom dieťati, ktoré by naň nereagovalo a jeho dcéra by sa pri ňom rozplakala.

vreckovka2
16. okt 2023

Moje dieta tiez nema rado, ak je vedla neho niekto na preliezke. Boji sa a krici. Ano, ma len 2,5 a nie 4 ako dievcatko, ale neznamena to, ze je rozmaznany. Aj to dievcatko mohlo mat strach. V kazdom pripade, ja ho beriem z preliezky prec, lebo chce ist prec, neziadam od nikoho, aby vzal svoje dieta. V takejto situacii ako vasa by som ho tiez vzala prec a vysvetlila mu preco.
Ak by aj nechcel ist prec, mne ako rodicovi by to vadilo, pretoze nemaju na trampoline skakat dve deti naraz. Lahko moze dojst k urazu. Ak by neisiel prec tvoj syn, vysvetlila by som svojmu a vzala ho. Potom pustila svojho, ked by tvoj syn doskakal. Vybavene. Ziaden problem.
Otcovo spravanie odsudzujem. Je to vrchol chrapunstva. Rozumiem, ze tebou lomcuju emocie, urcite si sa aj ty bala. Ja by som sa. Ale naozaj sa s takymi ludmi budes stretavat. Nikomu by som diagnozu syna na nos nevesela. Na co. Bud je okolie tolerantne, alebo nie je. Ziadna diagnoza ho neobmakci.

autor
17. okt 2023

@erikavesela nenarusil ziadnu osobnu zonu, chvilu skakal vedla, tak, ako si vzajomne po tych trampolinach skacu aj ine deti.

dadis
17. okt 2023

@autorka - evidentne narusil, ked sa to dievcatku nepacilo. Preco mas taky velky problem akceptovat pocity inych?

autor
17. okt 2023

@number19 na nasej trampoline nebolo 6-7 chlapcov, bolo tam jedno dieta. S mojim teda dokopy 2. A nic by sa nestalo, lebo si neskakali po hlavach, syn normalne ako vsetky deti skakal proste na jednej, druhej, tretej aj 4 trampoline. Ako aj ostatne deti!
ale nam sa za to dostala sprska nadavok a urazok.
A ja to tu podla “odbornicok” na vychovu mam poslusne akceptovat, ked aj ja chcem akceptaciu inakosti.
Riadne ste vsetky mimo, co toto pisete.
Otec bol arogantny chudak a okolo toho ihriska nepojdem uz ani omylom

autor
17. okt 2023

@dadis aha tak pardon, mam sa kazdeho decka pytat, ci sa syn s dovolenim smie hrat 10cm od nej, aby sme jej nenarusali osobnu zonu🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
precitaj si to po sebe prosim ta znova a zamysli sa.
a ano, stojim si tympadom za rozmaznanostou.
preboha ved deti sa normalne spolu hraju, nahanaju, beru si hracky, predbiehaju na ihrisku, nevidela som ze by okolo seba nosili “obruce” aby si vzajomne nenarusali osobne zony🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

reanda
17. okt 2023

ano, presne tak.. mas sa kazdeho 'decka' pytat, ci nieco smies a ked odmietne, tak to mas respektovat.. ale ty o respekte skoro nic nevies.. zatial si sa mozno naucila trochu pracovat s inakostou svojho syna, ale tam to konci.. este budes musiet dostat asi vela lekcii, aby si pochopila, o com respekt je..
vyhybat sa jednemu ihrisku ti, nastastie, nepomoze 🙂

dadis
17. okt 2023

@autorka respektovat treba kazde "decko", cim samozrejme nechcem povedat, ze suhlasim so spravanim otca toho dievcatka. Moje deti na tie trampoliny chodievali a vzdy kazdy skakal sam na svojej, "sluzba" tam viac deti nepustala.

autor
17. okt 2023

@reanda super, dobre vediet, az si od nas budu “poziciavat” synove hracky, loptu, kolobezku,.. alebo sa len predbiehat na hojdacke, pricom on sa nebude vediet slovne obranit, mam byt na tych ludi este mila, ano jasne vezmite ci co chcete?
na ziadnom ihrisku sme za tie roky problem nemali, ani v inych mestach, ja lekcie moja zlata nepotrebujem, ale ani uz nebudem donekonecna ustupovat a tolerovat spravanie, ktore ho ponizuje a ze mu ludia nadavaju

dadis
17. okt 2023

@autorka je spravne take spravanie netolerovat, tak ho, prosim, netoleruj ani u seba

janage
17. okt 2023

Ja celkom nechápem. Jedným dychom tvrdíš 2 veci. Že na žiadnom ihrisku ste problém nikdy nemali a zároveň, že už máš plné zuby donekonečna ustupovať. Voči čomu, keď doteraz problém nebol.
Skákalo dievčatko len na svojej trampolíne? Áno či nie?
Boli na tých 4 trampolinach v tom čase aj iné od nej staršie deti?
Prečo ignoruješ fakt, že už jeden dva skoky staršieho a ťažšieho dieťaťa môžu lahsiemu ublížiť či ho vystrašiť?
Predstav si ja mam dieťa, čo v živote nikomu nič na ihrisku nevzalo, tiež sa nechalo odstrkovat a predbiehať akurát na rozdiel od tvojho bolo totálne nekontaktne a akékoľvek také správanie mu vadilo. Akurát hystericky nerevalo iba v tichosti mu išli slzy ako hrachy. A nie nebolo rozmaznané. Len tiež mimo tabuľky.
Vidíš len a len to svoje. Už ti tu xkrat napísali, že reakcia otca bola totálne mimo.
Ale tvoje vyjadrovanie o druhom dieťati po tom, čo si ho chvíľu videla je teda tiež poriadne zaujaté.
On sa nevhodne správal na verejnosti, ty si onalepkovala jeho dieťa na anonymnom fóre.