icon

Kam to spejeme?

13. okt 2023

mam syna autistu, 6rocneho, uz mu nabieha rec, teda uz takmer absolutne na nom nevidno (ani nepocut) ze je autista.
o to horsie. pretoze prvky spravania a prejavy autisticke ma, ibaze pre verejnost je to v 90% pripadov ze je “nevychovany”.
cestou zo skolky sme sa dnes prvy (a posledny) krat zastavili v river parku na ihrisku, ktore si syn vsimol z elektricky.
malinke oplotene ihrisko.
vsetko by bolo fajn, ja si syna ustrazit viem, nikomu neublizuje, nerobi zle, nekrici, nema ziadne tiky,.. sprava sa normalne, len to obcas posobi “nevychovane”( rodicia s autistami chapu) ked nepocuva na 1x a ked treba veci opakovat viackrat a byt mu proste za zadkom, aj v takomto veku, som tam nenarazila na chlapa so zenou a rozmaznanou dcerenkou, ktora hystericky jacala, len preto, ze syn je oproti inym detom viac “kontaktny” a chcel chvilu skakat vedla nej, a jednoducho z podstaty autizmu ma obcas problem spracovat co je spolocenska norma a co nie.
nic jej nerobil, nebil ju, ani sa jej nedotykal, len sa na trampoline chcel chvilu hrat a skakat vedla nej.
miesta bolo dost, neskakal by tam ani len 2 minuty (poznam si dieta, veci ho bavia chvilu, autizmus, adhd) ale to uz na mna otec zacal vrieskat jak zmyslov zbaveny, aby som si (citujem) “toho dementa odpratala, ze ved jej ublizuje….
nic, nic jej nerobil, len skakal asi 10 sekund vedla nej, ja som ho samozrejme usmernovala, aby siel vedla, ze miesto je, nebol medzi nimi velky rozdiel, ze by mohol nedajboze na nu skocit a ublizit jej, proste absolutne nic tragicke sa nedialo (co mi potom vravela aj pani ktora to tam mala na starosti, ze deti si medzi sebou normalne na tej trampoline behaju horedole, a oni tie ostatne deti tam potom aj presne takto skakali, aj dve vedla seba)
ale otec reagoval ako uplny tupec! nadavat mi do “dementov”? a svojej dcerke “vysvetlovat” ze chlapcek je “dement” a tak idu prec? krasny priklad a vychova, skutocne. a na moje slova, ze je autista, a zbytocne budu na neho kricat, ja to vyriesim, mi zacal vysvetlovat, sby som “s takym deckom neliezla na ihriska”.
so mnou taketo veci nerobia uz nic, ja som si za tie roky zvykla.
ale neustale zasnem nad tym, co za generaciu netolerantnych, sebesetrednych a rozmaznanych deti vyrasta s takymito rodicmi. (hned samozrejme teatralne odlisli, my sme ostali a syn sa normalne hral dalej a nikto dalsi nemal nijaky problem)
je mi zle, smutno a do placu, do akej spolocnosti vychovavam(e) dnes deti. a co za spravanie dnesne decka odpozeraju doma, vidim to na ihriskach denne, ten slovnik,.. a deti ani nie skolaci este

Strana
z6
reanda
17. okt 2023

samozrejme, ze na nich nemas byt mila a nechat, nech si vsetko vezmu - vsak pisem, ze nechapes, co je respekt.. ani sama k sebe zrejme
a presne ako pise janage - na jednej strane napises, ze nemas nikde problem, na druhej, ze sa ti to stava stale, ze ludia na syna utocia kvoli diagnoze a "kam to spejeme", tak kde je pravda teda? vsak sa sama zamysli nad tym, co pises
a nie som 'tvoja zlata' - taketo vyjadrovanie je tiez utocne, nemysli si, ze je rozdiel v tom, ked niekto niekoho nazve 'dement' alebo 'moja zlata', ked energia za tym je rovnaka

autor
17. okt 2023

@janage voci tomu, ze ked sa zacina k niecomu schylovat, ci uz z nasej strany alebo inych deti, zasiahnem, poviem co je vo veci (autizmus) a ludia sa vedia slusne zariadit, prip. vysvetlit vlastnym detom ze chlapcek je iny.
NIE dementny, nezjapu po mne a nebliakaju a nevrieskaju jak zmyslov zbaveny - preto sme doteraz takyto problem nemali

autor
17. okt 2023

@reanda dement a moja zlata davas na roven? nemam slov

janage
17. okt 2023

Ale ak ste doteraz žiaden problém nemali až na tento jeden prípad, tak z toho jediného usudzuješ, že všetko sa rúti zlým smerom?
Ja hovorím, že ten chlap by rovnako reagoval ak by tvoj syn bol zdravý a že ty ani omylom nemôžeš vedieť dôvod plaču dievčatka a zhodnotiť jej stav.

janage
17. okt 2023

A tiež celkom nechápem, ak doteraz tvoje zásahy vyvolali vždy pozitívnu reakciu, po tejto jednej negatívnej si sa teda rozhodla, že už zasahovať nebudeš a nech si syn aj ostatní robia čo chcú? No máš pravdu. Kam ten svet speje?

maminkadeticiek
17. okt 2023

Nikam nespejeme.Taky ludia ako tento inteligentny Bohom obdareny pan tu boli vzdy.Taketo deti sa zatvarali do ustavou.Ergo,v sucasnosti takehoto inteligenta stretnes uz len vynimocne,v minulosti byto bolo este ovela horsie.Nejaky autizmus ani len neexistoval.Iba nevychovane,nezvladnute ci retardovane deti.Na to nezabudaj.

janage
17. okt 2023

A ešte mi môžeš povedať kde teda tie sebestredne egoisticke rozmaznané deti stretávate, keď ako píšeš toto bol váš jediný negativny zážitok na ihrisku. Či ty čakáš, že všetci okamžite zistia, že syn má diagnózu a je nutné k nemu inak pristupovať? Oni odkiaľ majú vedieť prečo sa chová ako sa chová. A áno kým nepodrastie a nedokáže sa to istej miery ovládať budeš mu musieť behať za zadkom. Lebo on nedokáže situáciu sám vyhodnotiť a riešiť.
Ako som už písala ak by mal zdravého súrodenca na mnoho vecí čo sa týka interakcie normo a nenormo dieťa by so pozerala inak.

Strašne si zaujatá.

zuzanaa239
17. okt 2023

Hrozne to je, nerozumiem tej netolerancii jeden voči druhému, ešte nepochopil, že život mu môže naservíroval všetko aj jeho potomkom, už si asi ostrieľana, že si to tak riešila… klobuk dole.

janage
17. okt 2023

Si naštvaná na otca, ktorý robil cirkus, ale vinu za celú situáciu si vlastne pripísala malému 4 ročnému dievčatku, ktoré si videla prvýkrát v živote pár minút a už si vedela co je zač.

janage
18. okt 2023

@zuzanaa239 ty si myslíš, že keby ten chalan bol zdravý, tak by sa ten otec v tej situácii zachoval inak? Že by autorke a jej synovi nevynadal? Ja si myslím, že vynadal a možno by si zlizla ešte viac za výchovu.
Správanie otca je a malo by byť neakceptovateľné.

Strana
z6