Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
Tiez.sa.mi to nezda uplne v poriadku tieto veci by mali deti zvladnut bez odmeny..je to tvoja vec ak ti to tak vyhovuje.. ale pre nu to mozno bude narusenie pravidiel a.boji sa ze jej dieta teraz zacne vyzadovat odmenu za bezne veci lebo teta xy dava miskovi odmenu ked je poslusny tak aj ja chcem.
Nechcela by som mať tvoju kamarátku za kamarátku
Mne to príde skôr, že dieťa nevieš naučiť slušnosti, tak si ho za to kupuješ.
Inak, celkom by ma zaujímal vek dieťaťa. Že či si už blízko hranice, kedy ťa s Dráčikom pošle do prdele a bude chcieť väčší darček a postupne to budú značkové handry, ajfóniky, herné konzolky a pod. 🤔😂
každá jedna ťa tu bombarduje že to preháňaš s odmenami, ale na to si sa nepýtala. nikto nemá právo zasahovať ti do výchovy kým o to sama nepožiadaš ...takže ak sa ti to zdalo, že jej reakcia bola neprimeraná a urazil ťa jej tón hlasu alebo spôsob, tak si to s ňou vydiskutuj...stretni sa s ňou, zavolaj jej a povedz jej čo ti prekáža, možno aj ona ti povie čo jej prekáža a normálne ako dve matky sa dohodnete, poviete si svoje hranice výchovy detí a bez hádok, buď to vaše kamarátstvo ustojí alebo nie
Kamaratka je z vas dvoch ta rozumnejsia. Ano mas velmi hlupu vychovu. Aspon niekto ti povedal pravdu do tvare
A teraz by bolo fajn vidieť aj pohľad kamarátky na túto situáciu, ako na teba vybehla a aká bola tvoja reakcia…
Tiež to nepokladám za správnu výchovu, ale je to tvoje rozhodnutie, tvoje dieťa, tvoja voľba a investícia do budúcnosti. S kamarátkou súhlasím. A keby si to urobila mojim deťom, tak by som ti tiež povedala, čo si o tom myslím… A že jedno dieťa má hračku a druhé nie? Napr. moje deti vedia ísť do hračkárstva, vybrať hračku pre kamarátov a odísť s tým, že ony si nič nevybrali…
Teraz to už asi nerieš, ale do budúcna, ak chceš niečo takéto urobiť, najskôr sa spýtaj kamarátky, či s tým súhlasí, príp. či bude jej dieťa ok s tým, že ono nič nedostane a tvoje áno…
Tak každopádne si si nemala kupovať poslušnosť jej dieťaťa. To že si kupuješ vlastné deti je tvoja vec,ale kamaratkine si do toho nemala ťahať.
Mňa zaujíma, že môže si vybrať čo chce.. ja keď som bola malá, odmena bolo to oblečenie/topánky atď a nie ďalšia odmena zato, že som bola ochotná skúšať veci pre seba. A dieťa keď ukáže že chce lego za 100€, alebo ja neviem interaktívneho psa za stovku, to tiež kúpiš ?
Píšeš že ste boli na ihrisku, čiže mali aj deti svoj program.
Nepoviem keby je nejaká výnimočná situácia, ktorú si ani neviem predstaviť, ale že dieťa musí tri hodiny potichu nečinne sedieť vedľa teba v banke alebo čo a bolo by mi ho ľúto tak mu kúpim zato nejakú drobnosť pre radosť.
Ani proti tomu, že keď ideme do kaviarne, zoberieme koláčik aj domov niesom, ale nie že to je ako odmena. Takýmto spôsobom dieťaťu nebude nič dobré. Vlastne mu podsuvas že všetko toto je negatívne, má to pretrpieť a dostane odmenu. Miesto toho aby si ho motivovala nejak. Príde mi to že chces uľahčiť len sebe veci. Nechce sa ti mať trpezlivosť naučiť to dieťa, motivovať ho, vysvetľovať, tak mu "zalepis" ústa odmenou.
Tak ty si si na seba ušila poriadnu budú. Takže prakticky má tvoje dieťa skoro každý deň nejakú odmenu, áno?
Byť kamarátkou, tiež sa naštvem. Skús jeden deň bez odmien a uvidíš ako ťa bude zrazu dieťa poslúchať. 🤦🏻♀️ Celé zle. 🤐
Prečo by si to mala vysvetľovať takto hlúpo?
Tiez nesuhlasim. Resp ja odmeny nedavam. To uz by bolo 😂 pre nich je odmenou to ze idu s nami. Lebo vedia ze na buduce mozu ostat doma.
Takze si rozmyslia ci budu pocuvat a “spolupracovat” alebo nie.
Ale zase aby som niekomu jeho sposob vychovy alebo isteho odmenovania nejako zhadzovala alebo co. Tak…. Kazdy nech sa zariadi ako uzna za vhodne.
Kopes si svoju vlastnu jamu týmto, len to nevidíš. Myslíš so ze ako si prestala to dieťa, že za dajakú hračku, koláčik alebo co urobí podľa teba a ty sa nemusíš babrat s výchovou a reálne by vychovavat, len niečo zaplatíš. Nuž kým je dieťa malé ti to funguje, ale vyckaj času a bude ta cez to zneužívať.,vydierat. Budeš to ľutovať, lebo teraz sú to malé veci, ale budú to spomínané iphony a iné drahé veci. A plus z neho výchovas akého človeka?
Jasne ze si jej dietatu nemala nic kupovat. Ved jej zasahujes do jej vychovy. Vedela si, ze ti kamoska necha dieta na chvilu na starost, tak si sa mala vopred spytat, ci jej bude vadit, ak jej dietatu kupis nejaku drobnost. Kamoska ma pravdu a ty mas zly pristup vo vychove.
Akú odmenu?Ty si kupuješ vlastné dieťa,to odmena nie je
Ale áno samozrejme je to tvoja vec. Povedala by som jej že ta mrzí že si chcela len spraviť radosť aj jej dieťaťu a neuvedomila si si, že oni to takto nerobia. A že ťa mrzí aj že bola zato nepríjemná. A viac by som to na ňou neriešila
ako pisu niektore dievcata,odmenovat za bezne situacie je dost cez...aj ja mam deti, male..ale vzdy vydrzia cakat..bez odmien...jedina odmena co dostali tak to bolo za ockovanie..boli trpezlivy, poplakali boli statocny, tak si za to mohli vybrat nejaku malickost...a stacilo im to.. ale odmenovat neustale aby som mala pokoj na nakupe, kave...no neviem...moc ich to nenauci
Kamoska ma pravdu, tiez by ma to nahnevalo. Uplatkami sa deti nevychovavaju, som zvedava co budes robit, ked tvojmu dietatu uz nebude stacit blbost z dracika 🤦♀️
Neviem či je dobre zakaždým keď je dobra dat odmenu. Bude to brat v živote ako samozrejmosť. A áno keď to niekdo nerobí a napriek tomu ani si sa nepýtala a kúpila jej dieťaťu hračku. Bola bi som nahnevaná ja.
Ze odmena🫣😂 to akoby som psa cvičila🤭😅
Môj názor na situáciu je, že kamoška mohla poďakovať a potom ti s chladnou hlavou vysvetliť, že si to nabudúce neželá.
Názor na tvoju výchovu mám taký ako 99% komentárov ktoré tu sú.
Kamarátka reagovala úplne nevhodne a prehnane. Jej dieťaťu si dala malý darček, nepustila si mu horor ani ho nijako neohrozila. Ak s týmto gestom ona nesúhlasila, mala si kusnut do jazyka a povedať ti, resp. ťa požiadať aby si to druhýkrát nerobila keďže ona toto neuznáva. Ja na kamarátky nikdy takto nevyletim, ak mám na niečo iný názor viem to povedať tak že tým nikomu neublížim.
Tvoje odmeňovanie za správanie, ktoré ja považujem za úplnú normu je tiež iný level, ty si zase mohla pre tento krát oželieť návštevu Dráčika, možno by to bola lekcia aj pre tvoje dieťa že slušné správanie je normálne a nekupujú sa za to odmeny - viď príklad že kamaratkine dieťa odmenu nedostalo.
ja som kedysi velmi podobne vybehla na kamaratku, islo o balon, ktory som ja vtedy dokonca aj zakazala kupovat...ona vsak kupovala svojej , tak aby moja dcera neostala bez balona... az na druhy den som si uvedomila, ze moja reakcia bola prehnana a vyrozpravali sme si to, kedze som neplanovala sa prestat rozpravat kvoli takej banalite...avsak naozaj sme sa dohodli, ze uz mimo oslav nejakych si nic nekupujeme a nemusi nazoaj riesit, ze moje dieta nedostane, ze to uz je na mne vysvetlit dcere preco...dodnes sa stretavame...takze rada pokecajte a dohodnite pravidla
Hej no, asi ozaj bude najlepšie sa porozprávať s ňou, aspoň budem vedieť na čom sme.
Ja v tomto suhlasim, mna by to napriklad nenastvalo. Nenapadlo by ma totiz, ze to nejako ovplyvnuje moju vychovu. Moje dieta by akurat videlo, co robi moja kamaratka. Ale doma by bolo dalej so mnou a vychovavala by som ho nadalej ja. Povedala by som mu, nech podakuje a to je vsetko.
Odmeny za taketo veci ale teda nedavam ani ja.
autorka ...presne tak, tu radu nedostaneš, musíš si to s ňou vyriešiť len ty sama
Opäť sa prihováram povzniesť sa nad to, nechať to plávať a neprísť o možno dobrú kamošku. Tu sme to strašne pozveličovali.
Autorka, neries kamosku, ta ti povedala len pravdu. Chyba bude na tvojej strane klavesnice, ale nie preto, ze si kupila hracku aj pre kamaratkine dieta.
Je to divna vychova, ale ja si myslim, ze kamaratka zasa tak nemusela reagovat.

Uz sa k tomu nevracaj, bav sa s nou, akoby sa nic nestalo. Ale prehanas to s tym odmenovanim. Tak, ako to napisala janully, by to bolo ok.