Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
Hnusnym tonom ti to nemusela povedat. Mohla sa slusne porozpravat. Ale, ma pravdu. Ucis deti na hluposti. Ja syna od malicka ucim, teraz sa nakupuje, tak sa nakupuje. Mama sa musi osprchovat, navarit, upratat atd. Dlha cesta, nedlha cesta. Jednoducho musi pochopit co sa deje a pockat. Svet sa netoci iba okolo neho. Ked sa mu nepaci, zial ina moznost nie je. Odmeny sa davaju za uplne ine veci, a nie za to co sa bezne od neho ocakava.
Tiez davame odmeny a za znamky v skole dostavaju dokonca peniaze. Za 1 dostanu 2€. Šetria si a potom si kupia, co by chceli. Autorka za mna je to OK. Nabuduce pojdes do dracika iba so svojim dietatom a pockas kym odídu alebo vas počkajú. Netrap sa s tym. Kazdy ma iny system výchovy.
Mala si sa s kamoškou rozlúčiť a svojim deťom ísť kúpiť odmenu až potom. Možno sa cítila blbo aj preto, že ty si kúpila jej dieťaťu a ona pre tvoje nemala nič, postavila si ju vlastne proti jej vôli do pozície "dlžníka". (Viem, že ty to tak nevnímaš, píšem, ako to možno vníma ona.)
pozri tak jej povedz, to co si napisala sem, ze si nevedela ako sa zachovat, ze jednemu ano a druhemu nie, ze si sa mohla zrejme spytat a ze ta to mrzi a ze ta mrzi aj to, ze na teba za to neprijemne vyletela a do buducna budes respektovat, ze si to nezela, bodka
zas netreba robit dramu z toho 🤷♀️
Teraz budes dieťa brat každý deň brat do dracika , lebo každý deň zvladli ísť do skoly / skolky ? Nepríde mi to vôbec ok .
A potom nám vyrastajú ľudia čo stále niečo zadarmo očakávajú.Chore je takto vychovávať dieťa,vieš čo ho budete čakať na strednej škole,nedaj Boh pôjde na vysokú,tam ho žerú a v práci ani nevravím , ďalši problém pre spoločnosť
Ja som asi divná ale tiež u nás funguje systém odmeňovania. Teraz mám prváka napríklad a keď pekne spolupracuje pri učení dostane nálepku. Za celý deň dostávajú červené alebo čierne body a za 10 červených dostanú euro. Nevidím na tom nič zle a nevychovne 😂 . V práci tiež za svoju "poslušnosť" dostávam výplatu, v škole zase za snahu známku alebo poznámku. No hračka pre " cudzie" dieťa je veľa, to by pre mňa bolo až ponižujúce ak by kamoška kupovala hračky mojim deťom
Kamoska celkom nevie kontrolovat svoje spravanie. Takto ta ohuknut ako zasrane decko ok rozhodne nie je. Mala si sa ohradit okamzite na jej spravanie. Ty davas zly priklad odmenou za chovanie a ona dava zly priklad ako sa spravame k blizkim ludom - zjebeme ich pred vsetkymi obratom- hanba nehanba, kedy chcem a kde chcem?!... A dceru moze vychovavat v akvariu, ak je to jej volba, no s inou "vychovou" sa stretne dieta tak ci tak. Kazdy pristup iny ako jej, je hlupost? Preco sa s tebou kontaktuje ked v kritickej chvili sa dozvies ze tvoja vychova je hlupa. Zvaz toto "kamaratstvo". My mame doma tiez svoje pravidla,no aby som cirkusovala ked by kamoska kupila mojmu dietatu jednu malu hracku v draciku ze bolo dobre.. este by som jej podakovala ze som jej ho hodila na strazenie na krk. Preco si nevie zariadit nakupovanie so svojim dietatom?
@betulinka1 ano s tymto suhlasim co robis. Toto je motivacia na dobre zmanky, ucenie.
Ale odmena zato aby dieta posluchalo pocas nakupu, prechadzky a cesty. To je rozmaznanost.
@janully tak euro je symbolická milá suma za istý čas snaženia a nie dat za jeden nákup niekolkrat do mesiaca hračku za desiatky eur. 🤷♀️
Obidve robite z komara somara
Ze kamoska ma pravdu, ucis dieta ze za bezne veci dostane odmenu. Dufam, ze odmenujs dieta aj za to, ze zje obed🤦, a odmenou je nieco sladke. Ze toto este nie je vykorenene, lebo ma to ma zly dopad. Nic to vnutornu motivaciu
Mala by si s tym.prestat.Naozaj to nie je spravne aji pre tvoje dieta ak to potrebujes pocut priamo.Dost nafigu vychova.
A ked bude chodit do skoly a pekne obsedi kazdy den v lavici, dostane 300 hraciek kazdy rok? 🤔 Do 9 rocnika budete mat 2700 veci doma za odmenu. No budis, ale tiez by mi vadilo,keby si mojmu dietatu len tak kupila hracku. Mala si proste kupit len svojmu a povedat,aby sa pohrali spolu a tomu druhemu si mala povedat,ze sa najprv musis spytat maminy.
@13uzivatelka11 nepíše koľko tá hračka stála. Ale teda moje deti keď boli menšie tak dostávali hračky mimo sviatkov iba za správanie. No hovorím sú to moje deti, cudzím tak maximálne som kúpila pagáč a nečakala kým príde kamoška či môžem alebo nemôžem ho kúpiť. Dokonca doteraz keď zjedia celý obed dostanú sladkosť lebo inak nemôžu len tak.
Veď ty manipulujes s deťmi .dobre ti povedala
Ty mas inu vyvhovu a ona inu, mali by ste to respektovat obe a ked o tychto rozdieloch viete, tak sa dopredu dohodnut. Chapem, ze sa nahnevala, ked ona detom nekupuje odmeny, ale mohla to v klude povedat a nie nadavat a pred detmi.
My kupujeme odmeny len po navsteve dr...nieco v potravinach. Lego si maly vybral len po hospitalizacii v nemocnici.
Zavisi od veku deti, viem, ze take dlhsie nakupovanie oblecka je pri detoch narocne...moj jeden sa tam schovaval 🤦♀️...teraz su vo veku, ze ich to absolutne nebavi 10, 12r len rychlo prec, no vacsie obchody mame v inom meste, kde nemozem ist hocikedy.
@mclissa no ono je to o tam ako to vezmeš. Motivácia je aj to spravanie aj to, ze dieta trpezlivo pocka na matku, co sa motá v nákupnom centre. Nebavíme sa o pol hodinovom nákupe v potravinách, kde aj tak kazda kupime nejaku sladkosť detom. Mozno to nepomenujes ako odmena ale realne je to odmena. Tak preco by nemala mat jej mala odmenu?
Tak by som skusila pre zmenu ziadnu domenu nekupit... mozno by bolo aj tvoje dieta v pohode keby videlo ze nie kazden dieta dostava odmeny za bezne veci...
@janully ale napísala ze si môže vybrať hocijakú hračku a nie drobnosť za pár eur, tak predpokladám že keď je to dieta pravidelne niekolkrat do týždňa v dračiku, tak si povybera hocičo. My tiež synovi občas chceme kúpiť dáku drobnosť len tak alebo keď je chorý a to ani nikdy nič nechce a našťastie sa vie správat v spoločnosti aj bez toho aby sme mu niečo sľubovali. Co budu robiť keď sa dostanú do takej situácie, keď si takéto odmeny nebudú môcť dovoliť? 🤷♀️ dieťa ich asi zožerie za živa, ale tak to je už ich vec
Poznam taku mamicku, co takto uplacala dieta… za kazdu blbost dostalo aspon kinderko… ked malo 11-12, zacalo ju vydierat… ked mi nekupis toto… urobim ti hanbu, scenu pred rodinou, v obchode atd… nuz velke problemy prisli… lebo uz neslo len o kinderko 🤷🏼♀️
@mclissa ucit sa ma dieta pre seba, nie pre odmenu
Tiez by si ma nasrala. Je jedno ci si kupila kravinu za 1€, alebo 10€. Co by urobilo tvoje dieta, keby si ho nepodplacala? Co by urobilo keby nic nedostalo za navstevu nakupneho centra a kaviarne?
fúúú tak to si neviem predstaviť kde by sme tie rárohy dávali🙈
a tiež teda by ma zaujímalo čo by si robila, keby na to nemáš
Odmenovat deti za to, ze ideme na nakupy a musia skusat oblecenie...? Odmenou je to, ze nechodia hole 🙂 a dracik je pre mna strop. S kamoskou suhlasim, ale nic by som ti nepovedala AZ DO CHVILE, kym by si aj moje dieta nevzala do dracika. Staci raz. Poznam to😉 nemala si si to dovolit, i ked ti to mohla mozno povedat miernejsie... Mala si kamoske povedat, ze si s dietatom este musis odskocit alebo si to vybavit, ked sa vrati. Hracku si mohli pozicat v aute, bola by tvojho dietata a je vybavene. Moj brat nedostaval az take dary a za take blbosti, ale ked pohol prstom, uz tam bolo 1-2€... a nakoniec nepohol prstom, ked mu niekto nezaplatil 😅😅😅 Da sa to aj inak. Mam dceru takmer 6 rocnu a v draciku si nebola vyberat hracku ani raz a ani jej to nechyba. Hracky dostava na sviatky alebo ako dary, v potravinach si moze vybrat jednu sladkost (ratam aj puding s lentilkami alebo lizatko). Jedno do kosika, druhe z kosika, to je pravidlo. A nesmie to byt draha sladkost, max 1-2€.
@stanislavicenka ano s tym suhlasim. Ale, tiez v praci byvaju penazne motivacie za urcity vykon. A kto nechce extra peniaze na konci mesiaca? Podas lepsi vykon nie? Tak isto je to s ucenim. Ked to dieta vie, ze bude nejake to euro za dobru znamku. Nauci sa to lepsie.
Mňa by to tiež nahnevalo, keby môjmu dieťaťu kúpiš odmenu za takúto blbosť, ktorá je bežnou súčasťou života. A povedala by som ti presne to isté - učíš dieťa na blbosti. Mala si si riešiť len svoje dieťa alebo sa s kamarátkou dohodnúť. Ja dieťaťu najlepšej kamarátky ani chrumku nepodám bez opýtania…
Nechcela by si nabudúce vziať naše deti? Všetky tri? Kľudne aj opakovane. Starší ti pomôžu nakúpiť, vedia poďakovať, poprosiť a tak... A potom šup, do Dráčika. Mne to vadiť nebude.
Koľkokrát za týždeň by si ich vedela brávať? Najstaršia už môže aj do Metra, kľudne aj do Viedne zbehnite, budú ti tlmočiť a môžete pozrieť hračkárstva aj tam.
@janully system odmenovania nalepkami a za urcity pocet nalepiek nieco male, je aj za mna ok.. tiez sme adhd syna riesili obdobne - dokonca psychologicka nam to navrhla. Ale to, co robi autorka, je prehnane. Ak by dostaval ten maly nalepky, ako robis ty a za urcity pocet nalepiek si moze nieco vybrat, to by bolo ok. Ale nie toto.

@lucia147852 ano, nasa uctovnicka byva v stvrti, kde kazde dieta dostane napr auto na 18, u syna rovnako za maturity auta, som zvedava, co bude za statnice...