icon

Keď vás rozhnevá poznámka o vašich pomeroch

4. feb 2024

Ahojte. Chcem sa len vyrozprávať, neviem, či sa dá niečo vôbec v tomto radiť.

Ide o to, že sa ma vnútorne trocha dotkla situácia, ktorá sa mi nedávno stala. Študujem na VŠ v inom meste, prišla som na víkend domov a keď som šla po našej ulici k našmu domu, zastavila ma staršia žena, ktorá býva o pár domov ďalej. Vždy sme sa len pozdravili, nikdy sa s nami a ani s našou rodinou nejako veľmi nerozprávala. Nechápem teda, čo toto malo znamenať… Spýtala sa, ako sa mi darí. Tak som jej povedala, že dobre… A ona mi na to povedala, že to je dobre, že študujem, aj keď som z takých horších pomerov. Toto sa ma strašne dotklo. Sme väčšia rodina, peňazí nikdy nebolo veľmi nazvyš, boli aj horšie a aj lepšie obdobia, ale nikdy sme nechodili špinaví, hladní - jednoducho nikdy to nedosiahlo nejaký extrém… Je pravda, že doma to mám ťažšie aj v tom, že ma nikdy nikto neviedol k ničomu, v podstate sme so súrodencami také samorasty.. a otec ma trocha problém s alkoholom… ale nikdy sme nikomu nerobili problémy. Problém je v tom, že ja som sa vždy snažila, aj snažím a aj tak mám pocit, že v očiach niektorých ľudí zostanem vždy len obyčajná chudera kvôli tomu z akej som rodiny… Asi to bude znieť ako nejaký útlocitný výlev, ale dotkla sa ma taká poznámka… Proste nechápem, načo sa vôbec stará a komentuje a ešte takto, keď sa väčšinou len pozdravíme.

Strana
z3
betulinka1
4. feb 2024

Ale Ved mala pravdu. Si zhorsich pomerov, ked opitý otec pravidelne vyvadzal a urcite to islo aj z rozpočtu rodiny, dokonca väčšej ako si naznačila. Boli ste samorasty ako si napisala. Pomery sa neberu iba finančná stranka ale celkovo ako sa o vas rodicia starali a venovali sa vam. Cize nie si zaškatuľkovana ale tak to proste bolo, to je realita a musis akceptovat pohlad druhych. Si sikovna v tom, ze si napriek zlym pomerom študentka vysokej skoly a budes mat lepsi zivot ako tvoj otec alkoholik a mama co zila pri alkoholikovi a rodila mu deti. Fakt z akej rodiny pochádzaš musis len prijat Ano tak to je. Ale ty si uz inde.

zmrzlinka2021
4. feb 2024

@deedol
Podstata toho, co povedala suseda nebolo to, z akej rodiny ona pochadza ale to, ze aj napriek narocnejsej situacii je autorka tejto temy sikovne mlade ziena, ktore sa nevzdava a maka na sebe a ide dopredu. To ze autorku tejto temy trapi co podotkla suseda, nie je o tom, co povedala, ale o tom, ze tu ich rodinnu realitu proste okolie vzdy vnimalo, vnima a autorka sa snazi vymanit z takeho prostredia, potlacit v sebe to, co prezivala a co ju trapilo.

Moja zasada: snazim sa hladat v ludoch to pozitivne. Je uplne OK, ze nemam nieco v sebe spracovane a ano, niektore veci aj bolia, ale je to hlavne o mne.

snehulienka99
4. feb 2024

Podľa mňa to bola od susedy veľmi nevhodná poznámka. Mohla sa ťa spýtať ako sa máš, ako sa ti darí a popriať ti šťastie..ale musela mať poznámku na tvoju rodinu,to si neodpustila. Vystudujes,odpojis sa od svojej rodiny,nájdeš si vlastné byvanie, prácu.. neznášam ľudí, ktorí strkajú nos do čoho nemajú. S takými sa ešte stretneš ver mi.. takže hore hlavu. Musíš sa nad to povzniesť a neriešiť to.

amelie2017
4. feb 2024

Mne sa stalo nieco podobne ako tebe. Tiez ma uz ako dospelu oslovil sused na prizemi, kym som cakala na vytah, aky je on stastny, ze sme take poriadne dievcata, ze sme si skoly spravili, ze pri takom ocovi sme mohli zle dopadnut. My sme boli chudobni, lebo oco vsetko prechlastal, mamina si casto musela poziciavat peniaze a zlepsilo sa to, az ked sme pracovali a mohli jej pomoct. My sme mali/mame aspon tu maminu, ze jej vzdy na nas zalezalo a starala sa o nas. Sice ma hneva, ze od neho nikdy neodisla, ale nevycitam jej to, prijala som to ako fakt a snazim sa jej teraz pomahat, nech ma krajsi aspon dochodok.
Ale k veci, mne ten jeho vylev skor zdvihol sebavedomie a povedala som si, ano, sme z rodiny akej sme, mozno budeme mat medzi ludmi, ktori nas poznali vzdy nejaku nalepku, ale som na seba hrda. Mam rodinu- manzela, 2 krasne deti, dobru pracu, zijem usporiadany zivot a nemam sa za co hanbit. Moj otec si vybral zivot aky si vybral. Ja iny.

miadi
4. feb 2024

Stari ludia nemaju filter. Myslela to ako pochvalu Aj ked si mohla odpustit ten zaver o tom z akej si rodiny . Ale ona tym nesudila teba ale rodicov .. ze otec alkac a mama mozno snim nemusela mat tolko deti ked na ne nemali financie, odsudzovala tvojich rodicov nie teba . Aj ked chapem ze to beries osobne a ze ta to zabolelo. Ale ludia toho natrepu . Vacsinou aj taky co ta vobec nepoznaju. Moja mama raz ukazala foto v praci mna s mojim vtedajsim priatelom. Bol pravnik.., a jej kolegyna povedala ze vidno na nom ze on je Niekto ( v tricku na turistike🤣) ze je nieco viac a ze Ja vyzeram uplne obycajna nezaujimava ze nevie co na Mne vidi .🤣a ina zas naopak zaklincovala maminu ze kde nabrala vysoku stihlu peknu dceru ked ona je nizka a plnoštihla.. aaach . Musis sa naucit z takych reci si nic nerobit Aj ked clovek si ich zapamata hlbsie ako pozitivne komenty. Rodinu si nikto nevybera bud na seba hrda . Nie si o nic horsia alebo menej ako keby si mala dokonalu rodinu.

mantilka
7. feb 2024

Nikdy nečakaj, že ti budú tlieskať, raduj sa z maličkostí a nie z obdivu iných. Užívaj si, že sa ti darí. Aj keby si bola z bohatej rodiny, vždy by sa našiel nejaký neprajnik so špinavým jazykom. Nech ťa tieto slová posunu vpred. Buď rada, aspoň vidno, že tatko a mamka nevybavuju. Držím ti palce, tes sa ♥️.

vladka521988
10. feb 2024

Niekotri ludia si nedavaju ruku pred usta.Chapem ta,ze ti to bolo neprijemne.Ale ber to tak,ze sa ti dari a uz je to minulostou.Teraz si spravis skolu a mozes zarabat vela penazi.Mozi ti len zavidiet vsetci 🙂,,klebetnici" .Drzim palce

sorayaardente
10. feb 2024

@annm81 súhlasím so všetkým,čo píšete,presne do bodky. Úžasná rada pre pani,každá jedna. 👏👏👏

kamatopo
10. feb 2024

Poniektorí sa narodili bez taktu a štipky empatie. Nič si z toho nerob. Už len to,že študuješ a sama sa nazývaš ,,samorost,, značí o tom ,že si šikovné dievča. Na to z akých pomerov si vyšla sa časom zabudne no to ,že si skromná a dobrá bude v tebe navždy😉. Držím palce nech sa ti darí a nech je viac tak šikovných mladých ľudí ako ty.

belaaaaaaaaa
10. feb 2024

Ahoj. Ospravedlňuje Ťa iba vek. Berieš to osobne. A to je chyba. Prečo? Je to cudzí nepodstatný človek pre Teba. Dám Ti radu, nikdy neber be i osobné. Kritika Ťa má posúvať a pochvala motivovať. Z tej staršej ženy by som vyhodnotila, že Ti dala kompliment. A áno rozumiem aj Tebe. No iba ty sama v živote určiš kto Ti ublíži slovné alebo akokoľvek inak. Si šikovná. Plávaj životom radšej ľahšie. Pretože, že ešte príde veľa ťažkých chvíľ, slov a tam budeš sústrediť energiu.. Veľa zdaru🙂))

madeline1
10. feb 2024

ale ty nie si zo zlej rodiny, to ta pani ma nejaky problem alebo sa zle vyjadrila... mozno to myslela tak, ze aj cesta do skoly, knihy, strava atd. nieco stoja a napriek tomu studujes, za co ta/vas pochvalila...zavisi aj od toho ake slova sa vo vete pouziju, ak by povedala tahsich pomerov, nie horsich bolo by to miernejsie slovo, no i napriek tomu nekorektne, pretoze ona nema co riesit teba a tvoju rodinu. Ak by ta niekto este takto prekvapil, ohrad sa, ze nie si z horsej rodiny a nech si hlupe poznamky necha pre seba, nie su hodne starsej damy...

jankasokolova
10. feb 2024

@mabenn úplne súhlasím. Veľmi múdro a výstižne napísané. No nie každý to takto chápe a hlavne ten kto nič podobné v živote nezažil...

chvostik1
10. feb 2024

Ak žiješ na dedine, tak tam o sebe každý všetko vie. Je naivné myslieť si, že vám za celé tie roky do "dvora" nik nevidel.

Sama píšeš, že si so súrodencami nemala ľahké detstvo, že ste zo slabšej vrstvy, vychovávali ste sa v podstate sami a ešte si k tomu otec rád vypil. Ľudia si všímajú a vidia veľmi veľa, len sa nechcú starať.

Moja stará mama mi tiež rozprávala príbehy o rodinách z ulice kde žila. Kto to tam mal ako náročné lebo tamto a hento. Ako potajomky nosievali jesť tomu a hentomu synovi toho a onoho suseda lebo kým neporobil čo otec nakázal, chlapec nedostal jesť a podobne.

Pani suseda ti len zložila poklonu 🙂 Lebo pravdepodobne vie aké komplikované to vo vašej rodine vždy bolo, aj akého máte tata a aj napriek tomu robíš všetko preto aby si nepokračovala v šľapajach svojej rodiny, ale išla svojou vlastnou, lepšou cestou 🙂

denithestrange1993
10. feb 2024

Veru nebolo to taktne,aj ked mozno pravdive. Dotycna to nemyslela zrejme zle,ale predsa nepoviem mladej slecnej z problemovej rodiny,ze je z problemovej rodiny. Niektori ludia nemaju ten "filter" co nam hovori,co je slusne a co nie. Na takuto poznamku by som ani nereagovala a rovno odisla.

elizita
10. feb 2024

@autorka možno jej prišlo ľúto,že ona je z lepších pomerov ako ty a ani ona ani jej deti nestudovali a teba chcela pochváliť. . povedala to,čo si možno povie aj okolie.. len je veľmi prostoreka.. nemáš sa na čo urážať,podľa toho čo píšeš jednoducho máš menej štandardné zazemie

mira0611
10. feb 2024

Ahoj autorka, je jedno odkial pochadzas, to je dolezite kam smerujes!!!!
Nie si ziadna chudera, si usilovna a sikovna. Bud rada, ze si sa narodila do takych pomerov, preto je z teba dnes takyto sikovny, samostatny a sikovny clovek! Dalej to dotiahnes nez ti posrani z penazi rodicov!
Ronaldo raz povedal nieco v style ... moj otec nie je pricinou toho, ze som sa narodil chudobny, moj otec je pricinou preco som dnes bohaty.

ema22270
11. feb 2024

Nic si z takej poznamky nerob, ona to mozno ani tak nemyslela, ako to vyznelo. Ja som sa stretavala s podobnymi poznamkami v detstve - a vzdy v nejakom nevhodnom case, potom ma to tiez tak vzdy rozrusilo. Ty nemozes za to, z akej si rodiny a akeho mas otca. Nevies to ani zmenit, jedine mozes zmenit ten pohlad na to, ze fakt kaslat na druhych, co kto povie a ako to je. Nasa rodina je cela sisi, tak urcite ma tam ludia, co ma poznaju tak nejako vzdy priradia, ale uz to neriesim a zijem od nich daleko.

aandrea9
11. feb 2024

Pre teba nech navždy zostane podstatne iba jedno: ako vidíš samu seba vo vlastných očiach. Okolie nerieš. Vždy si bude myslieť, čo chce.

larinka552
11. feb 2024

Chapem, ze sa ta to dotklo. Bola to odveci poznamka.
Podla mna ona to nemusela mysliet zle, ale naopak, mozno sa snazila povedat nieco mile a povzbudzujuce a vobec si neuvedomila ako zle to vyznelo. Skus sa nad tym povzniest a odpustit jej to. Kazdy obcas trepne nejaku somrinu...
Ak by mala nabuduce podobnu poznamku, tak jej povedz nieco v style... Ano? Ja som si doteraz ani nevsimla, ze som z horsich pomerov! 🤭😃 Potom ti da pokoj 👍😃

Strana
z3