icon

Kedy a ako riešiť financie vo vzťahu?

17. jún 2025

Kedy, po akom čase v novom vzťahy ste začali riešiť tému financií? Riešili ste ju alebo to išlo prirodzene? Ide o to že sa stretávam s mužom asi pol roka, zarába niekoľko násobne viac ako ja, ale výdavky si delíme 50/50, ale tak že raz zaplatí on, raz ja, väčšie veci ako výlety idú na polovicu. Už začína mať blbé poznámky a všimla som si že je na to ako zarába šetrný. Nepáči sa mi to, chcem sa o tom porozprávať, ale na druhej strane nechcem pôsobiť ako zlatokopka ktorá ide po peniazoch. Čím argumentovať? Argumentovať alebo to odsúdiť na zánik? Toto je jediný problém, ostatné veci sú v poriadku.

Strana
z5
vorkola
17. jún 2025

No tak, ked ste len vo vztahu, a nie manzelia, takto je unho asi normalka, cosa tyka financii, a zvlast ked nie su deti..V podstate ste len vztah,, a to nie je rodina

maxalla
17. jún 2025

blbe poznamky ma na co? ved idete na polovicu.... nechapem... alebo by bol rad, ak by si spolocne aktivity tahala sama? ci mu vadi len minanie ako take?

dzulli1980
17. jún 2025

No tak keď zarába x-násobne viac ako Ty a chce po Tebe polovicu na výdavky, je to hádam jasné, či? ... pár frajerov som mala, no väčšinu výdavkov hradili oni ... momentálne manžel hradí takmer všetko okolo hypotéky, bývania, energií atď., ja hradím stravu, oblečenie pre dcéru atď. ... keď potrebujem, peniaze mi bez problémov dá.

julialeffer
17. jún 2025

Ak nemate manzelstvo alebo dieta tak preco by mal davat viac ako 50:50? Ved tak je to predsa ferove nie? To ze zaraba aj 100x viac s tym nic nema. Investuje len tolko, kolko treba. Ak by si cakala jeho dieta a prestala pracovat, tak jasne ze by zalozil spolocny ucet na domacnost a viedli by ste uctovnictvo. Preco by mal chlap davat viac? Nerozumiem. Ved zijeme v obdobi rovnosti pohlavi. Rovnako by som neocakavala ze zena, ktora by zarabala viac ako muz, by ho dotovala.

any_soj
17. jún 2025
@julialeffer

Ak nemate manzelstvo alebo dieta tak preco by mal davat viac ako 50:50? Ved tak je to predsa ferove nie? To ze zaraba aj 100x viac s tym nic nema. Investuje len tolko, kolko treba. Ak by si cakala jeho dieta a prestala pracovat, tak jasne ze by zalozil spolocny ucet na domacnost a viedli by ste uctovnictvo. Preco by mal chlap davat viac? Nerozumiem. Ved zijeme v obdobi rovnosti pohlavi. Rovnako by som neocakavala ze zena, ktora by zarabala viac ako muz, by ho dotovala.

@julialeffer založil by spoločný účet na domácnosť a viedli by ste účtovníctvo... Koksoooo si to fakt neviem a nechcem predstaviť, v rodine, v domácnosti s mužom a našimi deťmi, viesť účtovníctvo ohľadom výdavkov - kto koľko dal a koľko má dať....

7miriam77
17. jún 2025

To bude dáky lakomec. Hnusia sa mi takí chlapi. Ak sa ti dá, radšej ujdi z krátsej cesty

julialeffer
17. jún 2025
@any_soj

@julialeffer založil by spoločný účet na domácnosť a viedli by ste účtovníctvo... Koksoooo si to fakt neviem a nechcem predstaviť, v rodine, v domácnosti s mužom a našimi deťmi, viesť účtovníctvo ohľadom výdavkov - kto koľko dal a koľko má dať....

@any_soj Ja v tom nevidim problem. Kazda rodina ma mesacne priblizne podobne vydavky, ak neratam neocakavane situacie. Tak dam rovnaku casti vyplaty bokom na spolocny ucet. Ake dohadovanie? Ak robim v domacnosti viac a menej pracujem, tak o to viac muz posle penazi na spolocny ucet, ale vzdy tam je nejaka kompenzacia a rovnocennost.

julialeffer
17. jún 2025
@7miriam77

To bude dáky lakomec. Hnusia sa mi takí chlapi. Ak sa ti dá, radšej ujdi z krátsej cesty

@7miriam77 Mne sa zase hnusia zeny, ktore su vo vztahu len preto, aby ich financne zabezpecoval muz. Akoby si sami nevedeli na seba zarobit. Kde je ta rovnocennost? Preco by mal chlap davat viac penazi do vztahu ako zena, ak nemaju dieta alebo nie su zobrati? Len spoju byvaju, maju sex, mozno sa maju radi. Ja na mieste chlapa by som tiez nedala viac penazi. To ze je chlap neznamena ze musi platit viac. Taky pohlad na zivot bude z teba robit vzdy menejcennu zenu, ktora bude financne zavisla.

colsami
17. jún 2025

No ak je to iba frajer a sa stretavate, randite, nebyvate spolu, nezijete spolu a nemate spolocne zavazky... Tak ano, vytahovat tuto temu podla mna nie je vhodne. Pocas randenia sa prikryvam takou perinou, na aku ja mam. Financie v nasom vztahu sa stali spolocne vtedy, ked sme sa stali manzelmi. A dovtedy sme sa cca striedali a vacsie vydavky sme si normalne platili cca na polovicu - rozumej, ziadne uctovnicke knihy sme si neviedli ale tak prirodzene sme to drzali v rovnovahe.

Keby so mnou frajer po pol roku riesi financie, tiez mi to pride nevhodne. Ved zatial ste dve samostatne jednotky. A asi ten vztah este nie je az tak vazny (po pol roku stretavania sa, necudo), ze poklada za spravne tahat vacsinu vydavkou sam, alebo vo vyssej miere. Bez ohladu na to, kto a kolko zarobi.

o__o
17. jún 2025

Ake blbe poznmaky ma, na čo konkrétne?

any_soj
17. jún 2025
@julialeffer

@any_soj Ja v tom nevidim problem. Kazda rodina ma mesacne priblizne podobne vydavky, ak neratam neocakavane situacie. Tak dam rovnaku casti vyplaty bokom na spolocny ucet. Ake dohadovanie? Ak robim v domacnosti viac a menej pracujem, tak o to viac muz posle penazi na spolocny ucet, ale vzdy tam je nejaka kompenzacia a rovnocennost.

@julialeffer ale hovorila si o situácii, kedy je už dieťa. Kamarát tak vyrastal... V chladničke bola mamina polička, otcova polička - čo si kto kúpil zo svojich penazi. On z toho mal dosť stres, nevedel, čo môže. Pre mňa je to desivé. Rodina je pre mňa o jednote. Nie o vyčleňovaní.

zobaka
17. jún 2025

skus popisat tie jeho poznamky

any_soj
17. jún 2025
@colsami

No ak je to iba frajer a sa stretavate, randite, nebyvate spolu, nezijete spolu a nemate spolocne zavazky... Tak ano, vytahovat tuto temu podla mna nie je vhodne. Pocas randenia sa prikryvam takou perinou, na aku ja mam. Financie v nasom vztahu sa stali spolocne vtedy, ked sme sa stali manzelmi. A dovtedy sme sa cca striedali a vacsie vydavky sme si normalne platili cca na polovicu - rozumej, ziadne uctovnicke knihy sme si neviedli ale tak prirodzene sme to drzali v rovnovahe.

Keby so mnou frajer po pol roku riesi financie, tiez mi to pride nevhodne. Ved zatial ste dve samostatne jednotky. A asi ten vztah este nie je az tak vazny (po pol roku stretavania sa, necudo), ze poklada za spravne tahat vacsinu vydavkou sam, alebo vo vyssej miere. Bez ohladu na to, kto a kolko zarobi.

@colsami ja len že kedysi, kým vzťah ešte nebol taký vážny, teda keď dvaja spolu chodili, si muži pokladali za česť svoje dievča pozývať.

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
julialeffer
17. jún 2025
@any_soj

@julialeffer ale hovorila si o situácii, kedy je už dieťa. Kamarát tak vyrastal... V chladničke bola mamina polička, otcova polička - čo si kto kúpil zo svojich penazi. On z toho mal dosť stres, nevedel, čo môže. Pre mňa je to desivé. Rodina je pre mňa o jednote. Nie o vyčleňovaní.

@any_soj Ja som len hovorila o spolocnom ucte pre domacnost, na ktory posielaju peniaze obaja rodicia, bud 50:50 ak sa obaja rovnako staraju o domacnost a deti alebo vo vacsine pripadov muz viac, zena je na materskej a prebera starostlivost o deti, ale nie je to tak vzdy, aj muzi uz chodia na matersku. Z toho baliku penazi na kazdy mesiac, z toho jedneho uctu, sa kupuje jedlo, oblecenie, vsetko. Ziadne delenie v chladnicke, to uz su bojove podmienky, v ktorych by som nikdy nechcela zit. Rodina je ako firma, ma podobne pravidla.

colsami
17. jún 2025
@any_soj

@colsami ja len že kedysi, kým vzťah ešte nebol taký vážny, teda keď dvaja spolu chodili, si muži pokladali za česť svoje dievča pozývať.

@any_soj ano, ale asi kedysi nechodili spolu na dovolenky, vylety a vikendove pobyty ako dnes. Ci?
Lebo je naozaj rozdiel ak chlap pozve na drink, do kina ci na obed. Ale co je to vylet, to je otazka. Samozrejme, ak chce polovicu na PHM a obcerstvenie na nom, je to trapne. Ak ide o wellness pobyt v hoteli, tak si fakt nemyslim ze je vhodne aby sa dozadovala toho, ze chce byt pozyvana. Mne by to bolo blbe.

vlastnynazor
17. jún 2025

Idete 50 na 50, on zaraba viac, a pritom ma viac reci. Nie som zlatokopka, ale po skusenosti s lakomcom, kde sme tiez fungovali 50 na 50 a po posunuti hranic z jeho strany to zvycajne dopadlo, ze zahadne ked som platila ja, tak bol vacsi ucet, ako ked platil on. S lakomcom uz nikdy viac. Jaj a este sa pritom smial, ze mne vychadza platit vzdy viac. A po dokladnejsej "obhliadke" jeho dlhodobejsieho spravania, on gentlmenstvo hral len uplne na zaciatku, ale inak mu to slovo bolo ze uplne cudzie a to nemyslim len vo fin.otazke medzi nami, on bol lakomy aj voci vlastnej rodine (rodicia, jeho sestra a sestrina rodina...).
Moja rada, over si, ci je lakomy i vo vlastnej rodine, aby si nebola dalsim pribehom: som na materskej a muz mi nechce dat peniaze na jedlo a oblecenie pre nase deti.

julialeffer
17. jún 2025
@vlastnynazor

Idete 50 na 50, on zaraba viac, a pritom ma viac reci. Nie som zlatokopka, ale po skusenosti s lakomcom, kde sme tiez fungovali 50 na 50 a po posunuti hranic z jeho strany to zvycajne dopadlo, ze zahadne ked som platila ja, tak bol vacsi ucet, ako ked platil on. S lakomcom uz nikdy viac. Jaj a este sa pritom smial, ze mne vychadza platit vzdy viac. A po dokladnejsej "obhliadke" jeho dlhodobejsieho spravania, on gentlmenstvo hral len uplne na zaciatku, ale inak mu to slovo bolo ze uplne cudzie a to nemyslim len vo fin.otazke medzi nami, on bol lakomy aj voci vlastnej rodine (rodicia, jeho sestra a sestrina rodina...).
Moja rada, over si, ci je lakomy i vo vlastnej rodine, aby si nebola dalsim pribehom: som na materskej a muz mi nechce dat peniaze na jedlo a oblecenie pre nase deti.

@vlastnynazor Ak si na materskej a nemozes pracovat, tak sa asi staras o domacnost a o deti, takze tvoj muz by mal zase prebrat financie. To by bol zdravy financny model. Ale autorka pisala, ze len spolu byvaju, ziadne deti, ani manzelstvo. Si v uplne inej situacii a je mi to luto, drzim palce. Ak ta nebude podporovat, tak nemozes to tahat sama, taky vztah nema zmysel.

deedol
17. jún 2025

blikala by mi kontrolka. u nas to islo tak nejako prirodzene, kym sme spolu chodili, tak sme platili na striedacku, kym sme byvali v podnajme, tak najprv muz platil vacsie najomne, lebo ja som este studovala (a popri tom pracovala), a potom to tak nejako samo vyustilo do toho, ze muz plati pravidelne platby, lebo ma pravidelny prijem, a ja skor vacsie veci alebo setrim, lebo mam nepravidelny prijem. nikdy sme si nic nerozratavali. robili to tak moji stari rodicia, ze si nosili blocky z obchodu a furt sa vyrovnavali. moja babka dodnes na to v zlom spomina.

colsami
17. jún 2025
@julialeffer

@vlastnynazor Ak si na materskej a nemozes pracovat, tak sa asi staras o domacnost a o deti, takze tvoj muz by mal zase prebrat financie. To by bol zdravy financny model. Ale autorka pisala, ze len spolu byvaju, ziadne deti, ani manzelstvo. Si v uplne inej situacii a je mi to luto, drzim palce. Ak ta nebude podporovat, tak nemozes to tahat sama, taky vztah nema zmysel.

@julialeffer kde pisala autorka ze spolu byvaju? Podla vsetkeho ani to nie. Pise, ze sa spolu iba stretavaju, aj to len pol roka. Takze randia. Ziadna spolocna domacnost ani iny zavazok.

abbey1
17. jún 2025

Nie som zlatokopka, viem zabezpečiť seba i deti, ale v takýchto prípadoch by mi blikali všetky kontrolky. Ja už keď vidím na koni 50:50, mám husiu kožu. Takéto vypočítavabie a ešte k tomu hlúpe poznámky, by pre mňa boli veľký výkričník do budúceho vzťahu. Bežne sa počas rokov manželstva stáva, že raz zarába viac jeden, raz druhý. A Š takýmto partnerom by som mala veľké obavy, že pri jeho vyššom zárobku bude určovať pravidlá a naopak, ak by zarábala partnerka viac, o by to chudák nedokázal predýchať a zasa by bol len problém .

vler
17. jún 2025

Pokial nedas konkretne priklady moze to byt tak ze nie on je setrny ale Ty si marniva.
A mozno si setri na nehnutelnost alebo investuje alebo splaca nieco o com ani nevies kedze ste spolu relativne kratko

doriiis
18. jún 2025

S takýmto mužom by som nebola

subartic
18. jún 2025
@julialeffer

@7miriam77 Mne sa zase hnusia zeny, ktore su vo vztahu len preto, aby ich financne zabezpecoval muz. Akoby si sami nevedeli na seba zarobit. Kde je ta rovnocennost? Preco by mal chlap davat viac penazi do vztahu ako zena, ak nemaju dieta alebo nie su zobrati? Len spoju byvaju, maju sex, mozno sa maju radi. Ja na mieste chlapa by som tiez nedala viac penazi. To ze je chlap neznamena ze musi platit viac. Taky pohlad na zivot bude z teba robit vzdy menejcennu zenu, ktora bude financne zavisla.

@julialeffer rovnocennosť vo vzťahu nastane vtedy ak sa dokážu striedať v rodení detí . Ak to chlap nedokáže , nech živí rodinu a žena nech prispieva. V živote by som nebola s chlapom ktorý by si delil so mnou výdavky 50:50 , viedol so mnou účtovníctvo kto dal a kto ešte má dať .
Takýto muži sa mi vždy hnusili a sú a boli mimo objekt môjho záujmu, potom ti je taký muž k ničomu ak nie je pre teba finančnou istotou . Kecy ako si na seba zarobíš a nepotrebuješ aby ťa živil a ty všetko sama a ostatné sú zlatokopky neberiem ja vôbec vážne.

taktotedanie
18. jún 2025

Ked to nieje manzel nevidim problem 50/50
Ak nechce platit svoje, ty si zaplat jedlo pre seba a pan nech slinta a pozera na teba
Na vylet by som isla sama a on nech si vala sunky doma lakomec

barka1
18. jún 2025

Z tvojho popisu vobec nie je jasné, prečo "začína mať blbé poznámky". Pretoze ja tam žiadny problém nevidím. Možno sa mu nepáči frekvencia vašho minania? Má na to právo, aj ked zarobi viac než ty.
Ja mám teraz vztah nieco cez rok. On vdovec, 3 deti, ja striedavka s dvoma detmi. Nebyvame spolu. On má penazi viac (aj "vdaka" tomu, že je vdovec, aj viac zarobi, ale presne číslo neviem). Snažíme sa ist do vsetkeho 50:50. Peniaze riesime až teraz, keď on by minal viac (výlety, restiky), ale ja si to už nemozem dovolit a nechcem aby na mna minal peniaze, ktoré z mojho pohladu berie detom. A on proti mojmu názoru nejde. Aj ked ja v kutiku aj chcem, ale nikdy mu to nepoviem.
Pre porovnání, do pol roka od zaciatku vztahu sme boli na 2 vikendoch v priemernych hoteloch / penzionoch v ČR, v restikach sme jedli v priemere 1x tyzdenne.

rejka7
18. jún 2025

Keď chce všetko na polovicu tak NEVER, že deťmi a svatbou sa to zmení. CHARAKTER SA TOTIŽ NEMENÍ. Budeš menej zarábať aj keď budeš mať deti dokonca budeš mať len materskú, ale polku bude chcieť. Ak by aj dal niečo naviac, tak si vypučujes reči ako ťa živí a si neschopná si na seba zarobiť. Nájdi si muža, čo vie žiť s partnerom a ho aj podržať, pomôcť a nie všetko na pol prerátavať. Je vhodný akurát tak na pracovnom právny vzťah takýto lakomec a nie na manželstvo.

hellionka
18. jún 2025

… keď Ťa v polročnom vzťahu necháva platiť bežné útraty v reštaurácii, kino a podobne … utekaj. A reči typu “zlatokopka” a rovnoprávnosť a ste len frajeri ma stále tu na “MK” dokážu fascinovať … nuž, zlatokopkam nejde ani o kávu, kino alebo kuracie stehno s ryžou, či platenie spoločných výdavkov. A rovnoprávnosť bude vtedy keď muž bude mať <>.
@taktotedanie … toto znie ako ideálny polročný vzťah ..

sissy27
18. jún 2025

V prvom rade potrebujem byt s partnerom “na jednej vlne” - ci uz sa to tyka zmyslu pre humor alebo financii vo vztahu. Univerzalny spravny vzorec neexistuje - lebo ako vidis, niektore zeny su v pohode s tym, ze kym sa len randi, tak je 50:50 v poriadku. Pre mna nie - kym jeden chlap odomna ocakava 50:50, tak za nim cakaju dalsi 4, ktori ma do toho kina ci na pizzu radi pozvu a aj zaplatia 🤷‍♀️ a to nie je vobec o tom, ze som zlatokopka alebo na to nemam, ale tak ak ma problem zaplatit taketo veci, tak nech ide do kina ci na veceru s kamosom alebo sam a verim, ze bude rovnako spokojny 😃
Proste takyto chlap mi svojim spravanim dava najavo, ze nie som viac ako hocikto iny, ze nie som nijako dolezita, tak naco s nim stracat cas?

vilma7
18. jún 2025

Neviem, ale nepáčilo by sa mi to.
To ťa ani raz nepoznal si niekam sadnúť, na večeru, že by to zaplatil len on???

Strana
z5