Kolegyňa si požičiava peniaze, ale nevracia ich?
Ahojte.
Idem si po vase nazory a rady, co by ste robili na mojom mieste.
Ide o to, ze mam kolegynu, ktora ma velmi zvlastne spravanie, co sa tyka penazi. Uz dvakrat sa stalo, ze sme sli pocas pauzy do bufetu si nieco kupit a ona si vyberie a pred platenim zahlasi, ze ci jej to nevezmem, ze ona nema pri sebe peniaze🤦🏼♀️. Vraj ma kartu v penazenke v satni, hotovost nenosi a do mobilu si kartu nahravat nechce, lebo si mysli, ze je to nebezpecne. Ked sa to stalo prvykrat, peniaze vratila, druhykrat uz nie, aj ked som jej to pripominala. Robila sa, ze si nepamata. Nechala som to tak, neboli to ani 2€, slo mi skor o princip. Potom sa stala situacia, ze sme sli po praci akurat obe naraz do najblizsich potravin. Stretli sme sa nahodou pri pokladni, ona predo mnou, ma nablokovane, zrazu zisti, ze nema ani cent, tak sa pyta, ci by som jej to nevzala, ze ona mi to vrati. Tak som jej to vzala, bolo to cca 15€… potom som jej ale musela kazdy den pripominat, ze mi je dlzna a horko-tazko to po tyzdni vratila. Clovek by si myslel, ze ma hlboko do vrecka, ked je takato, ale prezentuje sa uplne inak ako ona o peniaze nema nudzu, ako si moze dovolit kupit drahe veci… Najlepsie je, ked to rozprava pred inymi kolegami, pricom vam dlzi a ma problem vratit..🤦🏼♀️😂Odvtedy uz s nou nechodim do bufetu, minule na mna skusala, ked sme sli vytahom, ze by si sla nieco kupit, ale nema pri sebe peniaze… a nebolo jej vobec blbe, ze naposledy som jej zaplatila a nevratila, v podstate aj teraz cakala, ze jej zaplatim, ja som ju len odbila, ze vsak to stiha si zbehnut do satne… a nezbehla😃… Stalo sa vam daco podobne?
Ja by som s ňou normálne do toho bufetu šla alebo kde a keď by zahlásila či by som jej to nezobrala že vráti. Tak by som jej s hrdosťou povedala že nie nech si ide po peniaze.
Nabudúce ju predbehni a pýtaj ty zaplatiť. Keď rozpráva čo všetko kupuje pekne to komentuj: na XY máš a 2 eurá mi vrátiť nevieš?
Povedala by som jej, že do zajtra mi vráti 2 aj 15 eur a pokiaľ nemá, opýtam sa šéfa, či mi to môžu poslať z jej mzdy, aby s tým nemala starosti. Možno to bude impulz, ktorý ju preberie, ak si bude myslieť, že by si to niekomu povedala, lebo to by bola hanba. A ak by pred kolegami mala reči o tom, čo všetko si kupuje, asi by som nemala problém pred nimi povedať, že ak si niečo kúpila, tak mi môže vrátiť tých 2 + 15 eur, ktoré mi dlží týždne. Pre zlodejom nemám pochopenie a ona je v podstate zlodej. A viac jej nepožičaj, aj keby ti pri pokladni plakala, že potrebuje rožky pre deti.
Nešla by som s ňou do bufetu, vyriešené
To je také využívanie, a vtedy viem mať aj štipľavý (nie urazajuci) slovník ...
Áno stalo. Ale mam pravidlo, raz a dosť. Ci je to mama, ujo, sused, kamarát. Nekompromisne. Neriešim ci je to 1cent alebo 100e. Ak povie, že vráti a ja sa musím domáhať, už druhýkrát môže aj na kolenách prosiť. 👍
Podla mna si ju dobre "precitala". Ja si myslim, ze je taky typ cloveka, skusa to asi na vsetkych, aby jej sem tam tie male sumicky zaplatili a "zabudli". Vie vycitit, kto je taky poddajnejsi a ustupi jej. Necakaj, ze by ti to vratila a bud pevna v tom, ze jej nepozicias. Pekne si nastavuj hranice ako doteraz. Ona to bude skusat a ty jej nesadni na lep.
A myslite, ze to nie je taky ten typ povahy, ze keby sa ozvem, ze nech mi vrati tie 2€, co som za nu platila, nepoohovara ma este, ze lipnem na 2€? Proste ze este zo mna urobi tu zlu? Lebo mne taka pride, minimalne si to pomysli. Pamatam si, aka bola sokovana, ze od nej naspat pytam tych 15€, a to som ich slusne vypytala, aj ked sa tyzden nemala k tomu, aby ich vratila.
Chapem. Ja tiez nie som taka povaha, ze si necham po hlave skakat, nebolo mi po voli v tom bufete platit, ale ona to urobila takym cudnym natlakom. Cely cas na ceste k bufetu sa ma nespytala, ci by som jej nemohla nieco vziat, pritom vedela, ze nema ani cent pri sebe a pri plateni, ked uz na nas aj pani predavacka pozera, tak toto zadeli… Tak som v takom soku zaplatila ani neviem ako🙈, ale uz viackrat s nou nejdem, to urcite nie.
Druhá Anna Sorokin 😁 Asi chce byť ako ona
Tak to su fakt nechutne povahy... este ty sa hanbis a mala by sa pritom ona. Ja som mala taku tzv kamosku, uz byvalu, pozicala som jej 4miestnu sumu, vratit sa jej nechcelo a pritom ona dovolenka pri mori, novy nabytok apod a ja stres ☹. Nebud blba ako ja..
Pýtala by som aj 2e. Alebo, choďte do bufetu, vezmi si kávu a povedz, že dnes platí ona a zvyšok nech si nechá z tých 2e 😄 síce, neviem koľko stojí káva. Ú nás 1,80e
je to na tebe. skratka za nu uz nezaplat. nikdy.
a ked zacne knukat pri pokladni, ze nema , zabudla bla bla. Tak je sucho odpovedz, naco kupujes, ked nemas peniaze. cesi maju prislovie.. bez penez do hospody nelez. Tak jej ho pripomen.
Jasne ze to robi v malych sumach, lebo vie, ze taku malu sumu ludia skor zatiahnu a je im blbe to aj pytat nazad. Tak ked jej nie je blbe klamat a kradnut - nazvime to pravym menom, lebo ona "nezabuda peniaze", tak aj ty sa obrn a nedaj sa zneuzivat.
Normálne by som jej povedala že za ňu platiť nebudem.
Ja nemám problém zaplatiť ale tiež ak mi raz dakto povie že vráti tak čakám že mi peniaze vráti (alebo pozve nabudúce on). Nie že zaplať, vrátim a potom sa hrá že o ničom nevie.
Ale si teda do bufetu začni nosiť drobné a keď najbližšie si nákupy a nebude mať za čo platiť tak jej povedz že ty si si zobrala drobné iba na svoj nákup.
Mala som presne taku istu kolegynu. Cca take 20€ “sluzbicky”. Peniaze som nikdy nevidela, na to sa hned zabudlo. Vtedy mi tie € chybali. Alebo sla som kratko nato na trening ktory viedla lebo ma tam straaasne lanarila, pod podmienkou, ze prva skusobna a hodina je zadarmo a na konci ma aj tak prisla zkasnut. Bez hanby. Akoze, blbo mi bolo za nu. Taka vyciciavacka.
Nabudúce si ty nezober peňaženku do bufetu a popros ju, či by nemohla za teba zaplatiť. Kúp si niečo za viac peňazí, ako ona dĺži tebe a ten zvyšok jej potom doplať. Vybavené 🙂
Aj ked citis, ze ta manipuluje do situacie, ze mas za nu uhradit, tak trvaj na nie:
Prepac, nemam naviac.
Vies, ze by som rada, aj minule som ti pozicala, ale dnes sa mi neda.
Ak mas vyssiu bankovku (ci viac minci v penazenke a ona to vidi): Aj by som, ale zobrala som si len presne. Idem poobede do obchodu.
Ked by tlacila, ze vsak si mozes vybrat dalsie peniaze potom:
Nehnevaj sa, nie si nejak drza?
Neprehanas to trochu?
Alebo drzo: No, to si mas skontrolovat peniaze predtym, ako ides do automatu.
Alebo: Prepac, ale mne sa uz nechce potom chodit za tebou a vypytovat si naspat svoje peniaze.
Alebo sarkasticky: Dobry pokus. Skus uz niekoho ineho tentoraz.
Btw. som si ista, ze v tom obchode peniaze mala. Ale ked ta uvidela, napadlo jej, ze pri troche stastia mozno usetri.
Proste ju odbijaj v style: nemozem - nemam - nedam.
Ona si zvykne, ze u teba uz nie a najde si novu obet. To je taka emocne plocha povaha. Nemusis sa bat, ze sa tebou bude extra zvlast zaoberat. Presunie sa dalej.
Ona vie co robi, vie, ze ked sa ta to spyta pred inymi ludmi (pred pokladnickou), nepovies jej nie, aby si sa ty necitila trapne, a zaplatis. Ale nabuduce by som just nezaplatila, sla by som s nou kludne do bufetu alebo obchodu a keby sa ma to znova spytala, s usmevom by som jej povedala nie 🙂
Baby, a ked mam kartu v mobile a ona o tom dobre vie, lebo ma videla uz x-krat platit kartou, co by sa hodilo vtedy povedat?🙈😅Dakujem van za vase rady, su fakt trefne…
no, ze nemas na ucte dost
Odpovedz, že veď teraz pozývaš ty nepamätáš? Ja som ti brala naposledy. Alebo, že si prekročila denný limit nedá sa ti.
@autorka, pýtaj tie peniaze späť, pred ostatnými, ako ti radili vyššie. Ona sa môže hanbiť, že ti je dlžná. Nič jej neplať. V tom obchode... isto mala pri sebe peniaze. Ako inak by bola nakupovala? Videla ťa- dobrá duša, zaplatí mi. Ja by som jej to nezaplatila. Nech váti tovar späť. Ak by si tam nebola, ako to zaplatí?
Ak by náhodou bola v bufete, predbehnem ju, vypýtam si tovar a povedala jej, nech mi to zaplatí. Potom by som jej odpočítala to, čo mi je dlžná.
Aj ako písali vyššie, nech si ide po peniaze. Vedela že ide do bufetu a na sekeru tam nedávajú.
Ty máš kartu v mobile. Ona si ju tam môže dať tiež. Tebe kto platí?
Povedala by som jej: "Ak nemáš peniaze, tak nekupuj. Ja mám moje pre svoju potrebu. Nainštaluj si do mobilu kartu a máš vybavené." ......úsmev a dovideniaaaaa
Takých prefíkaných je plné jarky. Nedovoľ so sebou manipulovať. Ak by niečo škaredé na teba povedal, povedz jej.. Môžeš sa hanbiť. Máš len dlhy
Ak ju uvidíš v obchode, alebo v bufete, otoč sa choď preč
Ak platíš kartou, povedz jej, že "prepáč, nezaplatím, ešte stále si mi nevrátila za minulý nákup" alebo "ty sa bojíš si stiahnuť kartu do mobilu a ja sa nemám báť ti zaplatiť tvoj nákup?" 🤭 a tiež keď spolu pôjdete, ešte predtým, ako tam vojdete sa jej na drzovku opýtaj či má peniaze, lebo veľmi rada zabúda že za nákup treba aj zaplatiť. 😀
Veľmi dávno som bola s kamošom v Maďarsku. On chcel ísť, tak sa ma pýtal, či by som šla. Že sa tam nedohovorí. Pri autobuse sa ho pýtam.. "kam si schoval peniaze?" On že nikam. Nestihol som. Sánka mi padla.. Reku niekde si ich schovaj, hoc do ponožky v topánke,, On ich dal na sedadle pod dekoračkou🙈
Prehľadávali autobus. Pýtali sa koho sú peniaze. Musel ísť na osobnú prehliadku. Ja som kupila hrnček plechový pekný motív- on že,, načo ti to je??? Trochu drzé z jeho strany. Moje peniaze, ja si kúpim čo chcem. Trochu kozmetiky.
Potom sme pozerali tričká-polokošele. On ešte niekde mal pár forintov. Neviem kde. Kupil jedno, Boli v dobrej cene. Pýtal sa ma, či mu požičiam že by ešte 2 kupil a doma mi peniaze váti. Váhala som. No požičala.
Prešli 2 mesiace, pýtala som sa ho, kedy mi vráti tie peniaze za tričká?? Povedal ked bude mať výplatu, že musel niečo kupiť. Pred partiou som mu to pripomenula. Oni naňho tak spustili.... O 2 dni mi peniaze vrátil. ten jeho výraz... že mohla som si to odpustiť ho pred partiou ponížiť. Tak to už ja nevydržala:: Mal si na to 2 mesiace!!! Slúbil si že hneď vrátiš. Ja si mám svoje pýtať???
Odvtedy - koniec- nikomu
baby na to pozor, ona nema co operovat s tym ze NEMA peniaze, kartu, mobil atd....
proste NECHCEM ti platit, a basta, mam s tebou zlu skusenost, si nespolahliva, tak PRETO. a vybavene.
autorka...ty sa nemas co obhajovat , mozes mat kludne plnu penazenku, kartu, aj mobil s mobilnou kartou a nie si povinna niekomu za nieco platit.
viem ze je to ina tema, ale ja som alergicka aj na zobrakov s otazkou ci "nemas 2 eur?" a podobne. No a co ze mam , to je jedno. Je na mojom rozhodnut ako so svojimi peniazmi nalozim, komu a kolko dam alebo nedam alebo poziciam alebo nepoziciam.
ako v tom vulgarnom vtiope..
pride Jožo za Ferom, pozicaj mi 100 eur!
a Fero mu hovori... ked ti nepoziciam, ty budes smutny, ale ked ti poziciam - ja budem smutny, lebo mi nevratis. Vies co? urobime kompromis -- " Chod do r*ti!"
/v originale je to vulgarnejsia verzia/
Treba pýtať aj úroky z omeškania 😀 rýchlo ju požičiavanie prejde.
O co ide tymto typkom, co s vami zacnu "bankovat"? Pozicaju-vratia par €, az pozicaju velku sumu a nevratia? Alebo nejake vzrusenie, dobijanie, spoznavanie inej osoby? V. 90.tkach kamaratka rucila kamaratke pri mladomanzelskej pozicke a ta hnusoba nesplatila ani prvu splatku, ta nestastnica splacala jej 100 000sk - (50vyplat)
9.59.
Co mas ty v mobile, to ju nemusi zaujimat.
Kartu mas zablokovanu, precerpanu, o dinstalovanu.... Pre seba😂
Toto su kamosky na 1 pouzitie... ja nemam problem zatiahnut 2-3E za niekoho, ale tiez mi nerastu peniaze na strome. Na dalsi krat by som pravdepodobne nemala viac penazi a karta prazdna 🤷