icon

Koľko financií pýtať od priateľa pri spoločnom bývaní?

3. nov 2025

Ahojte. S priateľom sme uz takmer rok spolu a rozmýšľame nad spoločným bývaním. Ja bývam s deťmi v mojom byte a on by sa prisťahoval. Keď nájomné rozpočítam na osobu vychádza to na 50€. Za stravu asi 100€? Čiže dokopy 150€mesačne by mi platil. Je to málo? Veľa? On toho veľa nezje, mäso a vajíčka mi väčšinou prinesie. Keď chodíme na výlety, väčšinou platí on jedlo alebo mi natankuje- chodíme na vylety mojim autom nakoľko je väčšie. Teraz bývame väčšinou cez víkendy u mňa, cez týždeň ako nám vychádza čas prídem za ním ja. Ďalšia vec, ktorá ma trápi ako prekonať strach zo spoločného bývania 😀 Bola som sama 4 roky a nechcem sa unáhliť aj keď ho mám rada.
Ďakujem za názory

Strana
z6
ada_alica
3. nov 2025

@anonym_autor mňa zaujíma strach zo spoločného bývania, ja som myslela,že len ja niečo také riešim 🙈som rada,že nás je viac.... prepáč

anonym_27633b
3. nov 2025

polovicu ... deti nerataj .. tak to je u nas.. dieta je moja sucast a ak chce byt v mojom zivote tak aj jeho .. nadalej plati vacsiu cast poloziek na vyletoch ale aj zarobi viac.. jedlo a podobne sa striedame

anonym_71d84d
3. nov 2025

@anonym_autor 100€ na stravu? Pre jedneho dospeleho chlapa? A co si z hrusky spadla?:D aspon 200, ked maso a vajicka donesie. Najomne 50€? Vratane energii? To kde zijete prosim ta? Mozem sa presťahovať?:D

anonym_afd124
3. nov 2025

150 je dost malo, pytaj 200, ved nie je to len o najomnom a strave, ale aj o drogerii, uzivanie nabytku a pod.

oriesocek
3. nov 2025

150 je extrémne malo…to tu budeš písať o pol roka, že ti nevychádza… u nás vychádza tak 200-250 EUR potraviny na osobu. Bývanie, ak vy býval v zdieľanom byte, tak by platil iba za izbu 250-300 EUR. V byte sa musia kupovať spotrebiče, vymaľovať, dokupovať riady, atd veď to nie sú iba energie, ale celá amortizacia, prevádzka … kde na tie výpočty všetci chodíte?

viestta
3. nov 2025

Pocitaj s tym, ze s dalsou osobou v byte ti stupne spotreba elektriky. Aj vody, aspon o 20% pri dospelom chlapovi. A co drogeria, co pranie? Vsak to nie je len o jedle

klotildabazarik
3. nov 2025

@anonym_autor je nutne aby u teba vyslovene byval? Ved byvajte kazdy vo svojom a stretávate sa ako doteraz, neviem si na jeho mieste predstaviť ze byval sam a zrazu pride kde su deti

telefon00
3. nov 2025

50 ma osobu čo sa týka nájmu. Deti sú tvoje a nie jeho... čiže ty a deti 150€ a on 50€. Deti sa rovnako sprchuju, svietia, používajú výťah a hlavne sú tvoje. Máš na ne výživné, DB a aj prídavky. Keď to chceš takto riešiť...
A 100€ za stravu je málo na chlapa... ale chápem ze možno vy s deťmi žijete viac....

anonym_2925e9
3. nov 2025

@anonym_autor 250 urcite neurob chybu ako.ja. ja som nepytala nic len nech tobi nakupy a to bolo okolo 120 e pred par rokmi... mas deti mysli na ne... vezmi si ze kevy isiel do podnajmi plati vela aj za jednu izbu by platil vela

sisska96
3. nov 2025

Polovica nájmu a aspoň 300 na jedlo

tundra
3. nov 2025
@sisska96

Polovica nájmu a aspoň 300 na jedlo

@sisska96 hura👍,konecne normalna suma🥇

anonym_5686e2
3. nov 2025

Nájomné na polovicu a jedlo by som neriešila takto, že nech mi platí a všetky nákupy sú na mne, ale normálne buď skočí do obchodu jeden alebo druhý, alebo aj spolu a raz platí jeden, raz druhý...on má na to aký názor? čo by navrhoval on?

anonym_00def6
3. nov 2025

@anonym_autor toľko, aby si prisťahovanie rozmyslel. A máš pokoj aj so strachom zo spoločného bývania. Dve rany jednou muchou.

slavomira236
3. nov 2025

@anonym_autor tak viac ako 50 za najom ale zas polovicu nie kedze deti sa tiez sprchuju pozeraju telky su v teple. A za stravu 200 je to chlap. No ak v tom niesu obedy a nezje vela len kusok chleba na veceru a platok sunky tak aj menej..ty urcite zas viac kedze deti tiez jedia a neviem vek deti ale taji pubertaci zjedia viac ako 2 rocne

anonym_50f911
3. nov 2025

@anonym_autor kde býva teraz? Riešila by som teraz len koľko ti bude platiť nájom, plus energie a to teda 50 eur nebude ani náhodou. Minimálne 100 eur nájom a mesiac by som zapisovala, koľko dáte na potraviny a hygienické potreby a zariadila by som sa podľa toho. Zohľadni aj to maso a vajíčka, ktoré ti nosí, aj to, či sa stravuje v práci alebo nie. 250 eur platí kamarátke dospelý syn, ktorý u nej býva a ešte urobí sem tam nákup.
Prepáč, ale trochu mi to zaváňa tým, že sa bojíš, aby ťa nenechal, tak si nahodila čo najnižšiu sumu. Aký má vzťah k deťom?

anonym_3f15a7
3. nov 2025

@anonym_autor tak ty si laskavo plat svoje palivo sama zo svojho keďže je to tvoje auto. Bože že aby ti dával na stravu to čo je v azyle či kde

sasa1310
3. nov 2025

@anonym_autor ono závisí aj od toho, čo on urobí so svojím bývaním. Ak ho bude prenajímať, tak určite by ti mal po správnosti dávať min. 1/3 zo zisku + cca 1/3 nákladov za energie. Potraviny a nákupy nech sú spoločné

anonym_50f911
3. nov 2025
@anonym_3f15a7

@anonym_autor tak ty si laskavo plat svoje palivo sama zo svojho keďže je to tvoje auto. Bože že aby ti dával na stravu to čo je v azyle či kde

@anonym_3f15a7 si ok? Veď sa tým autom na výlet vezie tiež, prečo by jej nemala natankovať? Prečo by jej nemal dávať na stravu, ty by si si k sebe nasťahovala muža grátis? To budú stáť v zástupe, len to zverejni

anonym_50f911
3. nov 2025
@sasa1310

@anonym_autor ono závisí aj od toho, čo on urobí so svojím bývaním. Ak ho bude prenajímať, tak určite by ti mal po správnosti dávať min. 1/3 zo zisku + cca 1/3 nákladov za energie. Potraviny a nákupy nech sú spoločné

@sasa1310 keby tankoval a platil jedlo na výletoch, prípadne cvakol dovolenku, na tej tretine zisku z prenájmu by som asi netrvala. Vždy je to o dohode

anonym_a4b84e
3. nov 2025

@anonym_autor 150 eur za bývanie a jedlo na mesiac. O my God, veď aj výživné na decko dá súd vyššie a to je len polovica jeho nákladov a je to len dieťa a nie dospelý chlap. Rozmyslí si to s tým chlapom, asi ešte nie si na to pripravena

zuzana76
3. nov 2025
@anonym_3f15a7

@anonym_3f15a7 cize ona ho ma zivit, hej? 😀

mircalla
3. nov 2025

100 na stravu? To miniem na stredny nakup

anonym_3f15a7
3. nov 2025
@zuzana76

@anonym_3f15a7 cize ona ho ma zivit, hej? 😀

@zuzana76 to kto povedal. Len aby to zas nebola žena ktorej všetko platí chlap. Ja si do svojho auta platím veci sama sak je moje. Keď ideme jeho autom, platí on. A aby mi dával na stravu a ešte som si to zapisovala? Je to moj chlap či môj najomca? U nás je to pekne rozdelené že raz on niečo kúpi, raz ja niečo kúpim. Ale aby mi dával peniaze ako fakt to si radšej nastahujem niekoho cudzieho

anonym_a27de8
3. nov 2025
@anonym_00def6

@anonym_autor toľko, aby si prisťahovanie rozmyslel. A máš pokoj aj so strachom zo spoločného bývania. Dve rany jednou muchou.

@anonym_00def6 Dve rany jednou muchou? Tak to som ešte v živote nepočula.😉

betulinka1
3. nov 2025

@anonym_autor spytaj sa jeho kolko chce prispievat na byvanie a stravu. Aku sumu si predstavuje. Ak by mi povedal 200€ ani by sa ku mne nenastahoval 🤣🤣🤣. To nech si byva sam. Za 150 € sa k tebe nastahujem aj ja 🤣🤣🤣 varit viem aj upratovat. Realne si vypytaj tych 250€ aj s nákladmi na byvanie a sleduj si vydavky. Ak to bude viac, potom mu povies.

anonym_a27de8
3. nov 2025

Takmer rok... Aké staré sú deti? Ja ti neviem, mne sa to vôbec nezdá ako dobrý nápad, že má prísť k tebe bývať. Ale tak neznie otázka, rozumiem.

pragmaticka
3. nov 2025

Za 150e by som si žiadneho chlapa do bytu nenasťahovala 😅😅😅

rozkvet1
3. nov 2025
@anonym_a27de8

@anonym_00def6 Dve rany jednou muchou? Tak to som ešte v živote nepočula.😉

@anonym_a27de8 dve rany jednou muchou 🤣🤣🤣

anonym_074cbd
3. nov 2025

Žila som s malou dcérou v mojom byte. Mala som priateľa z iného mesta. Kým chodil na víkendy, neriešila som. Kúpil potraviny, navaril obed, vzal nás autom na výlet. Keď si našiel prácu v našom meste, presťahoval sa k nám. Zriadili sme spoločný účet s 2 kartami a obaja tam posielali rovnakú čiastku na spoločné výdavky. Teda inkaso, energie, internet, potraviny, drogéria,... Vlastné rozmary si platil každý sám, plus ja svoje výdavky na dcéru.

cyberk
3. nov 2025

Tak 300e strava +75e najomne/net/elektrina. Nesuhlasim, ze ma platit polovicu najomneho, kedze aj deti sa pocitaju ako osoby byvajuce v byte a za ne si zodpovedna ty, kedze su tvoje… ste len rok spolu, urcite by som nepozadovala od neho, aby sa hned hral na “otecka” na to mas vyzivne od biologickeho otca..

Strana
z6