icon

Kresťanský výlet a nepochopiteľná reakcia sestry

8. aug 2024

Chcela by som váš názor. Pokúsim sa stručne písať. Chcem ísť na dvojdňový výlet v sobotu o 16:00 odchádzam z domu a budem tam do nedele čiže v nedeľu sa vrátim. Je to vlastne kresťanský výlet kde budu niekoľko kňazov. Ale chcem vlastne povedať podstatu. Ako som písala že je to kresťanský výlet tak som písala staršej sestre že nebudem môcť prísť k nej na návštevu v sobotu lebo odchádzam neskoro poobede a vrátim sa v nedeľu. A sestra mi napísala k výletu citujem: nie že dopadneš tak že skončíš v kláštore a nejaký kňaz ťa zblbne aby ťa do kláštora nalákal. Kňaz nie je tvoj kamarát má manželku. Vôbec nechápem prečo to napísala. S kňazom sa snažím vychádzať slušne lebo je s ľuďmi stále v kostole. Ale dotklo sa ma to od nej trochu. Čo si o mne myslí. Prosím vyjadrite sa asertivne ďakujem.

autor
9. aug 2024

@janage rodičia majú nedôveru: 1. Boja sa kvôli počasiu či nebude v noci pršať, búrka ale nebude búrka pozerala som počasie bola by som v stane. 2. Sestra zblbla a povedala jej že nie že skončím ako mniška a mamka tomu uverila. A včera mi kňaz napísal čas kedy pôjde autobus lebo sme sa dohodli aby mi dal vedieť tak ja teraz nemôžem neísť bude si myslieť že akých mám rodičov keď ma nepustia na dva dni. Ja by som vydržala do pol noci ale o 1:30 končí prvá časť programu a potom pokračuje ráno o 7:30

sweaaa
9. aug 2024

Ok, tak moja prvá odpoveď počítala s tým, že si oveľa staršia. Ja keď som mala 18, tiež ma nechceli pustiť na nejaký výlet. Musíš ich naučiť, že si dospelá a niektoré rozhodnutia už budeš robiť za seba sama ale ich rady si veľmi rada vypocuješ. Začni práve pri tejto príležitosti. Nehádaj sa s nimi, pekne im vysvetli prečo chceš ísť a choď. Aj oni si musia zvyknúť na novú situáciu. Hlavne nič neeskaluj a trvajú v kľude na tom, že ideš. Prípadne ich aj vybozkávaj, že ich máš strašne rada.

autor
9. aug 2024

@sweaaa ale neviem pochopiť prečo je okolo toho taký "cirkus" aj tak pôjdem na vysokú školu možno čo mi neumožní dennú dochádzku a budem na internáte. Raz vyletim z hniezda a osamostatnim sa . Skúsim sa porozprávať. Lebo naozaj taká príležitosť sa mi nenaskytne len tak

patus_2
9. aug 2024

Porozprávajte sa, vysvetlite si v kľude situáciu. Veď si už dospelá, ja som si musela v podľa pôvodného príspevku, že máš menej rokov. Povedzte si dôvody, prečo majú strach ta pustiť a rozprávajte sa o nich. Myslíš, že iba prečo, čo povedala sestra? Dohodnite sa, že im 2-3x zavoláš, že si v poriadku, nech budú naklude aj oni doma. Keď si išla na školský výlet, tak nemali ta problém pustiť?

autor
9. aug 2024

@patus_2 trochu váhali ale ten výlet zo školy bol povinný lebo vtedy som bola prváčka na strednej škole a pre prvákov bol povinný teraz som štvrtáčka

patus_2
9. aug 2024

Tak už len rozhovor, že nie si už malé dievčatko a jednoducho sa musia zmieriť s tým, že sa dokážeš o seba postarať aj sama. Je to iba jedna noc, budete tam viacerí, môžete si zavolať, že je všetko ok a ďalší deň si doma. Veď to nebude ani 24 hodín dokopy?

autor
9. aug 2024

@patus_2 nebude to 24 hodín. V nedeľu cca o 11:00 by bol koniec

janage
9. aug 2024

Stále nerozumiem. Ty si v kontakte a dohodnutá iba s tým kňazom? Ako to, že nevieš kto ďalší ide?
Ani raz si neodpovedala kam sa ukryjete v prípade náhlej zmeny počasia. Ani na Pohode nemala byť taká mega búrka a bola. O tom je počasie.
Kto výlet financuje. Lebo dospelá síce si, ale ak ti to platia rodicia, tak ti proste nedajú peniaze a vybavené.
Kňaz už má deti? Ak áno, určite obavy rodičov chápe a nebude problém ich uistiť a vysvetliť co je to za akciu.

janage
9. aug 2024

Alebo inak. Ty z tých ľudí čo idú poznáš len toho kňaza? Nejdete ako partia mladých, či mladí so staršími zo zboru?
Rodicia cirkevné nežijú? Kňaza poznajú?
Bola táto akcia oznámená v chráme, či spoločenstve?

autor
9. aug 2024

@janage kňaz oznámil akciu ešte minulú nedeľu. Rodičia chodia do chrámu aj keď nepravidelne a otec chodí vždy keď môže lebo sem tam mu vyjde že do práce chodí aj cez víkendy. Kňaz povedal že pôjdu starší ľudia a nejaká mládež z vedľajšej dediny a ešte povedal, že mi dá vedieť s dochádzkou a včera mi napísal smsku kedy pôjde autobus časovo.

patus_2
9. aug 2024

Čiže nepoznáš tam nikoho, iba kňaza? Takže asi toto rodičom vadí. Ak by ste šli partia mladých, určite by s týmto nemali problém. Ešte si neodpísala ako je to s nocovanim. Máš vlastný stan, alebo ideš k niekomu cudziemu? Máš zabezpečený spacák, karimatky?
Na takýchto akciách väčšinou nemajú na požičanie takéto veci, aby si v noci nezostala niekde na lavičke.
Určite majú rodičia aj racionálnejšie vysvetlenie, prečo s tým nesúhlasia.

janage
9. aug 2024

Takže suma sumarum kam v prípade búrky, nemáte vôbec poriesene, spoliehate sa na to, že nebude búrka
A tu by som skončila a bola dôrazne proti tomu aby si išla.
Skutočne dospelá budeš až sa budeš sama živiť, sama bývať a vedieť vyargumentovať svoj postoj.
Máš síce 18, ale posobis ako dieťa.
Preto k tebe rodicia tak pristupujú.

janage
9. aug 2024

A tiež by mi vadilo, že ideš bez jedinej kamošky, či kamoša.
Neodpovedáš na otázky ohľadom zabezpečenia výletu a nocľahu. Ak takto komunikujes s rodičmi, problém bude práve tam.

zltalienka
9. aug 2024

Ideš na odpustovú slávnosť predpokladám, podľa časov začiatku a konca "akcie". Podľa toho že si Grécko-katolíčka tipujem buď Ľutina alebo Klokočov. Tam bude veľa ľudí a áno kto nie je zblízka (čo väčšina je) spí sa v stane (alebo aj pod holým nebom) podobne ako v Levoči. Ak by bolo zlé počasie, viete sa stiahnuť do kostola, prípadne majú tam poväčšine zajednany obecný kultúrny dom na prespanie.

zltalienka
Autor odpoveď zmazal
autor
9. aug 2024

@zltalienka do Klokočova

autor
9. aug 2024

@janage ja som sa musela najprv porozprávať s kňazom. Snažím sa aj s rodičmi komunikovať ale mama ma nechce počúvať (nekričala som) ale nebude ma počúvať tvári sa že nepočuje a nevie o čom hovorím.

zltalienka
9. aug 2024

Ale....sama by som nešla. Na kňaza sa nespoliehaj, on Ti tam program robiť nebude. Kňazi tam majú svoje "služby", oni tam idú "pracovať".

autor
9. aug 2024

@zltalienka rozumiem. Ja som len trochu sklamaná že chcem si dopriať výlet pred koncom prázdnin a nikto so mnou z rodiny nepôjde... A rodičia o tom nechcú komunikovať

autor
9. aug 2024

@patus_2 pozrela som si ubytovanie ktoré je ďalej od miesta akcie ceny sú od 180€ 100€ 25€ noc

zltalienka
9. aug 2024

Autorka zopakujem: sama by som nešla. Áno ubytovanie nájdeš nakoľko pútnický kostol v Klokočove je v tesnej blízkosti Zemplínskej šíravy. Tým pádom sa tam v čase odpustovej slávnosti miešajú ľudia, ktorí sa prišli pomodliť s tými ktorí si prišli "užiť" na Šíravu...a tí sú občas v .....stave a môžu mať aj všelijaké nie dobré úmysly voči mladému dievčaťu bez spoločnosti.

patus_2
9. aug 2024

A nejaká kamarátka s tebou ísť nemôže? Alebo niekto z.mladych? Aj keď chápem, že takto tesne predtým už majú ľudia plány... Lebo presne ako píšu vyššie, ak tam nebudeš nikoho poznať, kňaz odíde, napr. spovedať a ty tam zostaneš sama. Aj keď je tam program, ale keď ideš prvýkrát do Klokočova a aj celkovo prvýkrát na noc preč, tak by bolo fajn, aby si nebola sama. Ja som už veľa noci spala v stane v prírode, ale sama stanovať by som si netrúfla.

autor
9. aug 2024

@zltalienka tak asi nepôjdem. Mala som aspoň v pláne že kvôli nedeli na omšu s arcibiskupom. Ale tak nič mi neujde (dúfam) budem mať inú príležitosť. Len ako to povedať kňazovi že nepustia ma rodičia?

belasy_motylik
9. aug 2024

Podľa reakcií a postojov posobíš veľmi nevyzreto, nečuduj sa potom rodičom.

zltalienka
9. aug 2024

Nuž normálne. Kvôli jednej osobe autobus nezrušia.
Inak ak idú starší ľudia tí zvyknú ísť spať domov a zajednaný autobus ich zvykol odviezť domov a potom ráno opäť doviezť. Nechce sa mi veriť že starší ľudia tam budú spať v stanoch....to len mladí tak zostávajú...

janage
9. aug 2024

Dvihnes telefón, pozdravíš a povieš. Mrzí ma to otce, že na poslednú chvíľu ruším účasť, ale rodicia majú obavy kvôli prespavaniu v stanoch, takže ich rešpektujem a nezúčastním sa.

patus_2
9. aug 2024

Farárovi to povedz jednoducho, po dôkladnom premyslení som uvažila, že na akciu, kde budem sama celú noc, nechcem ísť a tak isto majú obavy aj rodičia.

mamina7070
9. aug 2024

v 18 nastke mozes volit pit alkohol soferovat vydat sa atd preco by si nemohla ist na jednodnovy vylet so skupinou veriacich a toto uz je k tomu kolka tema na MK druha tretia?

letfenixa
9. aug 2024

@mamina7070 druhá určite.

zltalienka
9. aug 2024

Autorka: ak naozaj chceš ísť aspoň na nedeľu, tu sú odchody autobusov z Michaloviec do Klokočova a spať. Do Michaloviec sa vieš dostať aj vlakom, aj busom, ale to určite vieš. Ak mal zajednaný autobus odchod o 16:00, tak nemôžeš byť z ďaleka. Vyhneš sa prespávačke a uvidíš "hlavný program". Stačí Ti už len malá pikniková stolička (alebo deka na sadnutie) alebo ak vydržíš stáť, tak ani to nie.