icon

Kríza stredného veku u manžela

2. aug 2025

Som zúfalá. Manzel ma s veľkou pravdepodobnosťou krízu stredneho veku. Už dávnejšie sa, ale len veľmi zriedka, z času na čas vyjadril, že ho práca už tak nebaví, ze sa citi vyhoreny, ale je na voľnej nohe, dlhé roky si to budoval a nevie co by iné mohol robiť. Ale medzi nami to bolo ok, aj celkovo to bolo naozaj len raz za dlhý čas, takáto sťažnosť. Sme spolu dlho, viac ako 20 rokov, mame dve deti v tinedzerskom veku, ale tam nie je žiadny problém, su skvelé, ani v názoroch na výchovu atd nie je ziadny rozdiel. Už dlhšie sme riešili otázku bývania, bývame v 3izbovom byte, zvažovali sme preto 4izbovy, ale je ich málo a ak už sú, tak v lokalite, ktorá nám nevyhovuje a komplikovala by nam kazdodenny život, plus tie ceny... preto som navrhla, keďže sme tu inak veľmi spokojní, rekonstrukciu nášho bytu, zväčšiť im izbu a prispôsobiť ich potrebám, dalej tak ci tak už je potrebné vymenit elektroinstalaciu, kúpeľňu napr ani nehovorím, bývame tu už takmer 20 rokov bez zásahu, tak ten byt aj tak vyzerá. Manzel navrhoval prenajať nás byt a ísť do nájmu do 4izboveho a medzitým hľadať 4izbovy na kúpu. Mne to prišlo nelogické a ako vyhadzovanie peňazí z okna. Najom po odpočítaní by nas vyšiel na cca 800 eur mesačne.

gribka1
2. aug 2025
@anonym_autor

@tundra nie je jednoduchsie dat si tento do poriadku a v pohode bývať? Byt je náš, neplatíme hypotéku. Ale nie o tom bola vlastne podstata témy, ale o jeho správaní, je to na nevydrzanie a to ma vlastne aj zaujíma, ako zeny zvladaju krízu stredneho veku

@anonym_autor Tak napríklad ja som to nezažila, môj takýto nebol, a to má ťažšiu povahu. Ani u kolegov v práci som si až taký rozdiel v správaní nevšimla.

tundra
2. aug 2025
@anonym_autor

@tundra nie je jednoduchsie dat si tento do poriadku a v pohode bývať? Byt je náš, neplatíme hypotéku. Ale nie o tom bola vlastne podstata témy, ale o jeho správaní, je to na nevydrzanie a to ma vlastne aj zaujíma, ako zeny zvladaju krízu stredneho veku

@anonym_autor my sme sa stahovali za posledne roky 2x a teda,dufam,ze uz sa nebudeme...
Mne sa tiez nechce do vela veci na dome,ale priebezne ich riesim a odskrtavam,ako hotove.
Ja som si kupil motorku,ale casu mam tak malo,
ze ju asi predam.Mozno ho nieco trapi...nvm,tazko povedat,dovodov moze byt vela...

mirokub
Odpoveď bola odstránená
janinah
2. aug 2025

Prepanakráĺa co ten chlap bude robit v 60_70tke,keď uz teraz ma mindraky z prerabky.Ležat na gauči s pivom a dosť? Tvoj napad s bytom je uplne logicky,deti odidu a vam treba " na starobu" slušné primetane velke byvanie...
Ale chlap sa nevyhráža rozvodom,lebo prerabka....ma milenku,dám na to krk..pátraj...

anonym_69a6c4
2. aug 2025

Narušila si mu jeho kľud.Aj ja vraj vo všetkom vymyslam.Ideme bez neho zle je, že ideme samé, keď mu píšem do práce pôjdeš s nami ideme do kina on je ešte v práci a už mu robím program.Ani z voza ani na voz.Tak mu povedz dobre súhlasím zrekonštruujeme dobre ho predame a ideme každý po svojom.Uvidis reakciu.Ja som mu minulý mesiac napísala nech zavolá známej čo má RK, že predáme dom, že ma to už tiež nebaví.Odvtedy je ako vymeneny zrazu je čas na nás, dnes bol s deckami celý deň preč.Tiez mám len jedny nervy a nie znášať jeho vrtochy.

earlgrey
2. aug 2025

Ja som prerábala byt tohto roku a poviem vám, skoro ma to položilo...a to nemám krízu stredného veku...poplalala som si, nervózna som bola, nesvoja...kopa peňazí...ľutovala som to hneď ako prerábka začala...bola som zlá, nepríjemná na okolie a najbližsích...proste vo veľmi veľkom strese...už sa mi premietalo na čo všetko som mohla tie peniaze použiť...mohla som si kúpiť väčší byt atď. proste myšlienky všeliaké...ale nakoniec, keď rekonštrukcia bola dokončená, odľahlo mi...mám nádherný byt podľa mojich predstáv...

Ináč, vy ste v tom byte a rekonštrukcia prebieha? ja som bola z bytu preč, nech je to čím skôr, aby som v tom prachu a hluku nemusela žiť...s dieťaťom a rodinou

autor
2. aug 2025
@anonym_2cf01e

@anonym_autor ty chces stagnovat, manzel sa chce posuvat. Mozno ma sny o dome, pohodli v nom, vo vacsom priestore. No jeho zena ma negativisticky postoj, tak to vzdava😇

@anonym_2cf01e no, až na to, že je to presne naopak, jemu je všetko dobre, on nechce absolutne nič, ja chcem aspoň zlepšiť naše súčasne bývanie. Dom som naopak vzdy chcela ja, nech napredujeme, mame sa lepšie, on ani počuť, stále len samé výhovorky. Povodne sme bývali v 2izbovom byte, v nájme a bol obrovský problém, keď som chcela aby sme si kúpili vlastný 3izbovy, keďže už sme plánovali rodinu, horko ťažko súhlasil, dodnes by sme boli v dvojke, v nájme, aj s dvomi deťmi, takže je to presne naopak, jemu absolutne nič netreba, to ja stále vymýšľam keď chcem normálne veci...

nevenka
2. aug 2025
@anonym_2cf01e

@anonym_autor ty chces stagnovat, manzel sa chce posuvat. Mozno ma sny o dome, pohodli v nom, vo vacsom priestore. No jeho zena ma negativisticky postoj, tak to vzdava😇

@anonym_2cf01e to si z coho toto vydedukovala? 🤔😅

autor
2. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub tak oddych... byt bolo potrebné zrekonstruovat, nielen kvôli deťom, ale aj po technickej stránke, už bol problém s elektrikou, vkuse vyhodené poistky, jeden obvod nám zhodou okolností vypalilo 2 týždne pred prerabkou, fungovali sme provizórne na predlzovackach, 30 rokov určite elektrika robená nebola... kedy potom ho budem rekonstruovat, v 60ke? Spoločná rec... s nim momentálne nerealne, ale doslova, proste sa snažím si sadnut a v kľude sa porozprávať, ved 20 rokov sme sa vedeli dohodnúť, prebrat si veci... ale teraz sa to proste nedá, začne zo seba chrlit jedno za druhým bez zmyslu, proste úplne bez šance, ja som naozaj zúfalá a nerozumiem mu vôbec

autor
2. aug 2025
@janinah

Prepanakráĺa co ten chlap bude robit v 60_70tke,keď uz teraz ma mindraky z prerabky.Ležat na gauči s pivom a dosť? Tvoj napad s bytom je uplne logicky,deti odidu a vam treba " na starobu" slušné primetane velke byvanie...
Ale chlap sa nevyhráža rozvodom,lebo prerabka....ma milenku,dám na to krk..pátraj...

@janinah áno, gauč, pivo a ešte mobil v ruke, asi tak, lebo ma veľa práce, chodí domov okolo 20tej večer. V sobotu musí ísť niekde s nami, to nejako vydrží, aj keď sa mu to nepáči, ale vydrží, nedajbože nejakú prírodu. Aj mne to príde, ze rekonštrukcia je len rozbuska, alebo vyvrcholenie problému, napr milenky... neviem

autor
2. aug 2025
@earlgrey

Ja som prerábala byt tohto roku a poviem vám, skoro ma to položilo...a to nemám krízu stredného veku...poplalala som si, nervózna som bola, nesvoja...kopa peňazí...ľutovala som to hneď ako prerábka začala...bola som zlá, nepríjemná na okolie a najbližsích...proste vo veľmi veľkom strese...už sa mi premietalo na čo všetko som mohla tie peniaze použiť...mohla som si kúpiť väčší byt atď. proste myšlienky všeliaké...ale nakoniec, keď rekonštrukcia bola dokončená, odľahlo mi...mám nádherný byt podľa mojich predstáv...

Ináč, vy ste v tom byte a rekonštrukcia prebieha? ja som bola z bytu preč, nech je to čím skôr, aby som v tom prachu a hluku nemusela žiť...s dieťaťom a rodinou

@earlgrey nie, sme preč, tam by sa nedalo bývať, rekonstruuje sa komplet všetko od podlahy po strop

mirokub
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
2. aug 2025
@anonym_autor

@earlgrey nie, sme preč, tam by sa nedalo bývať, rekonstruuje sa komplet všetko od podlahy po strop

@anonym_autor a nie je z toho podráždený? predsa ste mimo domova...je to dlhý proces...ja som bola preč tiež dlho a nedávala som to...

autor
2. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub práveže nevnímam uňho pokles energie, cca je to rovnaké, nepracuje manuálne, ani od neho nikto nechce aby sám pracoval na byte, nemal by na to čas, robí to firma, to je ok, ale ta jeho zmena správania... to je katastrofa. Napríklad teraz sme sa zasa pochytili, chcela som sa porozprávať, okamžite alergická reakcia, zacal zasa chrlit zo seba jedno cez druhé a odišiel z domu, ze ma stretnutie, okolo 20tej a ze potom ide na pivo a prespi v kancelárii. A ja plačem zúfalá, či sa naozaj toto deje, v živote by ma nenapadlo ze sa ocitnem v takej situácii, nikdy...

maury
2. aug 2025

Podľa mňa máš úplne normálne uvažovanie. Logicky čo je staré potrebuje obnoviť, elektroinštaláciu je tiež nutne časom vymeniť. Zažili sme to. Manžel zdedil chalupu, roky do nej nikto neinvestoval a on sa môže aj neviem čo, aby to nepadlo na hlavu. Toto by mal manžel pochopiť, keď chce niečo zachovať, nemôže na to kašlať. Jeho fungovanie ako minimálne 60 ročného starého človeka

autor
2. aug 2025
@earlgrey

@anonym_autor a nie je z toho podráždený? predsa ste mimo domova...je to dlhý proces...ja som bola preč tiež dlho a nedávala som to...

@earlgrey neviem, netuším. Tak aj ja som mimo domova, rovnako ako on, to tiež mam stekat na vsetkych naokolo ako blazon? proste chápem, že je to nevyhnutné, je to na nejaký čas a neda sa to inak poriesit

anonym_2cf01e
2. aug 2025
@nevenka

@anonym_2cf01e to si z coho toto vydedukovala? 🤔😅

@nevenka v uvodnom prispevku autorka pisala, ze manzel navrhol aby urobili kroky k 4 izbovemu bytu

janinah
2. aug 2025
@anonym_autor

@mirokub práveže nevnímam uňho pokles energie, cca je to rovnaké, nepracuje manuálne, ani od neho nikto nechce aby sám pracoval na byte, nemal by na to čas, robí to firma, to je ok, ale ta jeho zmena správania... to je katastrofa. Napríklad teraz sme sa zasa pochytili, chcela som sa porozprávať, okamžite alergická reakcia, zacal zasa chrlit zo seba jedno cez druhé a odišiel z domu, ze ma stretnutie, okolo 20tej a ze potom ide na pivo a prespi v kancelárii. A ja plačem zúfalá, či sa naozaj toto deje, v živote by ma nenapadlo ze sa ocitnem v takej situácii, nikdy...

@anonym_autor prespi v kancelarii?
Tak hadam ti to je uz jasne...
Do tej kancelarie by som zavolala na pevnu linku este lepsie tam isť...
A nenajdes ho tam...
Bohuziaĺ
Ak na to maš gule a peniaze tak ho daj sledovat a budes mať istotu
A potom sa zariadiš
Drž sa

autor
2. aug 2025
@janinah

A nenajdes ho tam...
Bohuziaĺ
A potom sa zariadiš
Drž sa

@janinah v kancelárii prespaval odjakživa, samozrejme z času na čas, hlavne keď mal nejakú oslavu a pod, lebo neznasam tie poopicove stavy, tak zvykol prespať tam a keď bol ok, prišiel domov. Ale chápem áno, najradšej by som naňho niekoho nasadila

autor
2. aug 2025
@janinah

A nenajdes ho tam...
Bohuziaĺ
A potom sa zariadiš
Drž sa

@janinah a vlastne je to aj jedno, ma niekoho, nema, čo je horšie... ak niekoho ma, nemám šancu, budem najhorsia aj keby som sa rozkrajala, ak nikoho nema, prečo sa potom tak správa, ja som mu nič neurobila, len som chcela rekonstrukciu trapneho panelakoveho bytu, ktorá už proste po tých rokoch bola potrebna, neviem, ci po 15 rokoch je to až taký princeznickovsky rozmar, nehovorim o rozvodoch, tie sú oveľa starsie. Možno by sa mu zišla harpia, ktorá by si rozkázala dom s bazénom alebo luxus novostavbu 200metrovu, vtedy asi by bol spokojný.

autor
2. aug 2025
@janinah

A nenajdes ho tam...
Bohuziaĺ
A potom sa zariadiš
Drž sa

@janinah cítim hroznú krivdu v tomto, snažím sa všetko riešiť racionálne, nemám nároky, som skromná, nepotrebujem luxusné veci, snažím sa vždy najst rozumnú strednú cestu a som vlastne nakoniec za rozmarnu harpiu, ktorá si rozkazala rekonstrukciu

tundra
2. aug 2025
@anonym_autor

@janinah cítim hroznú krivdu v tomto, snažím sa všetko riešiť racionálne, nemám nároky, som skromná, nepotrebujem luxusné veci, snažím sa vždy najst rozumnú strednú cestu a som vlastne nakoniec za rozmarnu harpiu, ktorá si rozkazala rekonstrukciu

@anonym_autor plac ti nepomoze,pises ze si racionalna,tak sa k tomu,tak postav.Ak sa rozhodol
pre rozvod a novy zivot,nespravis nic...jeho nezmenis,jedine svoj pristup k aktualnej situacii.

autor
2. aug 2025
@tundra

@anonym_autor plac ti nepomoze,pises ze si racionalna,tak sa k tomu,tak postav.Ak sa rozhodol
pre rozvod a novy zivot,nespravis nic...jeho nezmenis,jedine svoj pristup k aktualnej situacii.

@tundra tak áno, som racionálna osoba, ale nie z kameňa. Keď sa niekto takto zmeni po 23 rokoch spolužitia, je ultra ťažke postaviť sa tomu chladnokrvne a neuronit ani slzu, nie som taká superchladna a ani vlastne neviem prečo by som mala byť, nie som stroj

tundra
2. aug 2025
@anonym_autor

@tundra tak áno, som racionálna osoba, ale nie z kameňa. Keď sa niekto takto zmeni po 23 rokoch spolužitia, je ultra ťažke postaviť sa tomu chladnokrvne a neuronit ani slzu, nie som taká superchladna a ani vlastne neviem prečo by som mala byť, nie som stroj

@anonym_autor rozumiem,chcel som ta podporit.
Kolega s ktorym som pracoval v Rakusku sa tiez
rozviedol.Manzelke platil vysoku skolu a ked
skoncila,tak sa odstahovala.Tiez bol z toho k.o.
Kto by nebol....Boli spolu cez 20 rokov,2 deti.
Urcite to zvladnes,drz sa.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
2. aug 2025
@anonym_autor

@earlgrey neviem, netuším. Tak aj ja som mimo domova, rovnako ako on, to tiež mam stekat na vsetkych naokolo ako blazon? proste chápem, že je to nevyhnutné, je to na nejaký čas a neda sa to inak poriesit

@anonym_autor No nie, neospravedlňuje to jeho správanie...

anonym_8b2b94
2. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Žiadne pivko a prespatie v kancelárii sa nedeje! Halóóó´, už si zlož ružové okuliere, lebo má nejakú frajlu🙈 Na beton som o tom presvedčená! No a tie ******** o prenájme ma dožrali, to bol koho výmysel????

anonym_22b8ac
3. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 no on bude rad, nikdy nám nič nebolo treba, ani zasklenie, ani klímu, samozrejme potom povedal, ako dobre ze si to vybavila, prvy je co ju zapina... lenže teraz to už je vážne, naublizoval mi, je úplne ako vymeneny, nespoznavam človeka, s ktorým žijem viac ako 20 rokov... ja mam tiež svoje hranice, som z toho zúfalá a nešťastná, nedá sa s nim ale ze vôbec rozprávať, neviem co ďalej

@anonym_autor prepáč, ale mňa tiež napadla tá milenka. Možno v duchu spriadal nejaké plány, mal nejaké financie na nový začiatok, tie teraz padnú na prerábku. Nechaj ho tak, nepýtaj sa ho nič, len nevyhnutné, ži vedľa neho ako spolubývajúca, možno sa po ukončení prerábky spamätá. Ak viac krát spomenie rozvod, povedz mu, že ti je to ľúto, že vôbec slovo rozvod spomenie, máš ho rada, ale tiež nemieniš prežiť ďalších 20 rokov s mužom, ktorý sa o teba nezaujíma a len po tebe šteká. Ak potrebuje akúkoľvek pomoc, si pripravená pre váš vzťah, pre jeho záchranu urobiť maximum, ak je rozhodnutý, ty s tým nemôžeš urobiť nič, len súhlasiť a po čase sa obzrieť po inom

autor
3. aug 2025
@anonym_8b2b94

@anonym_autor Žiadne pivko a prespatie v kancelárii sa nedeje! Halóóó´, už si zlož ružové okuliere, lebo má nejakú frajlu🙈 Na beton som o tom presvedčená! No a tie ******** o prenájme ma dožrali, to bol koho výmysel????

@anonym_8b2b94 nemám ruzove okuliare, x krát som mu povedala, že ak niekoho ma, lebo sa tak ucebnicovo sprava, alebo aj nemá, len so mnou už neráta, nech to rovno povie, nech nepredlzujeme toto trápenie. Ale nič, on sa správa ako robot, zabezpečí co má, ale to je všetko. Tie plány s prenájmom bol jeho nápad, preto aj mi to vykrikuje, ze si presadzujem len to svoje. Pritom sme to 100 krát preberali a v kľude s rekonštrukciou súhlasil, teraz som najhoršia harpia.

autor
3. aug 2025
@anonym_22b8ac

@anonym_autor prepáč, ale mňa tiež napadla tá milenka. Možno v duchu spriadal nejaké plány, mal nejaké financie na nový začiatok, tie teraz padnú na prerábku. Nechaj ho tak, nepýtaj sa ho nič, len nevyhnutné, ži vedľa neho ako spolubývajúca, možno sa po ukončení prerábky spamätá. Ak viac krát spomenie rozvod, povedz mu, že ti je to ľúto, že vôbec slovo rozvod spomenie, máš ho rada, ale tiež nemieniš prežiť ďalších 20 rokov s mužom, ktorý sa o teba nezaujíma a len po tebe šteká. Ak potrebuje akúkoľvek pomoc, si pripravená pre váš vzťah, pre jeho záchranu urobiť maximum, ak je rozhodnutý, ty s tým nemôžeš urobiť nič, len súhlasiť a po čase sa obzrieť po inom

@anonym_22b8ac fuj, obzrieť sa po inom, až ma striaslo... načo preboha, aby som zasa počúvala aká som taká a onaka? Tu som bola najlepšia, najkrajsia, milovaná cez 20 rokov, a to sme si preskakali ine veci, nikdy, ale ze nikdy by ma ani vo sne nenapadlo, že sa bude niekedy ku mne takto hnusne správať. A kvôli čomu? Ja ešte stále neverím, že sa to deje. A toto znova zažívať? Nie, ďakujem.