Ktorý vzťah má mať prioritu: dieťa alebo manžel?
Uvažujeme s kamarátkou, ktorý vzťah má prioritu. Nevieme sa zhodnúť. Podľa mňa na prvom mieste by mal byť manžel/parner a potom až dieťa. Podľa nej je na prvom mieste dieťa a potom manžel. Ako je to u vás?
Takto som to vnimala aj ja, ze manzel je moj najdolezitejsi clovek v zivote, ale stava sa vselico, napriklad ja som ostala sama s malym dietatom. Asponze matkou si na cely zivot, ked uz v partnerstve sme nahraditelne, ale samozrejme vsetko musi mat zdravu hranicu aj vztah matka-dieta.
Tak keď chlapa nenahradis, tak dieta už vôbec nie..boze
Autorkas mas dieta? Ak ano tak dufam ze si toto nikdy neprecita
@autorka a kedy máš pocit, že musíš niekomu dať prednosť? Oba vzťahy by mali mať rovnakú hodnotu. Inak ten jeden vzťah flákaš a potom je to v tom vzťahu cítiť. Fungujúca rodina môže byť až vtedy ak je to v rovnováhe a všetci sú jeden team, nepotrebujú súperiť o miesto v rodine. Inak to škrípe.
Prioritou si ty sama..
Autorka mám úžasného muža a milujem svoje dieťa.. naozaj nechápem ako by som ich mohla nejakým spôsobom umiestniť na nejakú úroveň resp. Prioritu.. sú to jednoducho dva odlišné vzťahy, ktoré sú pre mňa rovnako dôležité... Vieš ak si predstavím, že by som mala prísť o svoje dieťa je mi rovnako psychicky zle ako o manžela...netreba všetkému vždy dať prioritu... Niekedy stačí len milovať našich najbližších
@michaelam2 určite nemá
@dharmasanata 👍
@michaelam2 prečo? Veď je jasné že ani rodičia nebudú najdôležitejšími ľudmi pre dieťa na celý život. Kým je malé tak áno a jasne že decku nepoviem, že nie je pre mňa na prvom mieste.
Mamicky, co uprednostnuju vo vsetkom dieta a skacu len okolo dietata, vychovavaju generaciu sebestednych arogantnych sebcov, jedincov posadnutych samym sebou s dusevnymi poruchami a dosledky uz dnes vidime okolo seba, vid gen Z.
Tak....ono máme ženy,čo obetujú všetko pre muža,len aby si ho udržali. Len rozmýšľam,či to je tiež zdravý vzťah🤔
A či je to tá pravá priorita.
Lebo poďme trošku hrotiť. Narodí sa dieťa postihnuté,manžel sa cíti nedostatočne lubeny,dieťa odložíme do detského domova,lebo veď vzťah manželov je dôležitý.
Menej vážna situácia,diera je chorlave viacero rokov,či len také skolakrske obdobie deti pár rokov po sebe,viacerých deti v rodine,manžel sa cíti neskutočne sám,nájde si priateľku,milenku chudacisko.....prerozaby som tomu zabránila,na deti sa vykaslem,lebo stratím manžela.
Veď u rozumných rodičov je to všetko úplne normálne a vedia,že si navzájom pomáhajú,starajú sa a vždy si nájdu svoje malé chvíľky pre seba. Prečkaju ťažšie partnerské obdobie,často ich to riadne stmelí a idú v živote ďalej.
Samozrejme,je tu predpoklad zrelých rodičov a partnerov.
Úprimne a čestne priznám, že u mňa sú to deti.
Ale keďže manžel je po mojom boku dlhých 32 rokov, odstrčený sa necíti. 🙂
Este rqz sa spytam, mas dieta? Lebo ak nie tak tato diskusia nema zmysel, kedze netusis ake to je.
@michaelam2 nechápem že je pre niekoho tak neuveriteľne, že nejaká žena ma prioritne miesto v srdci pre muža a nie pre dieťa.
Podľa mňa o tomto môže rozmýšľať len ten, kto dieťa nemá..
Ja som si vzdy myslela, ze pre kazdu matku je to dieta, bez vahania. Nikdy som ani len neuvazovala o inom a dufam, ze aj pre muza je na prvom mieste syn.
Autorka sice suhlasim ze partnersky vztah je na 1mieste lebo s partnerom mas dozit svoj vlastny zivot, no tvoj koment ze partnera nenahradis je najväcsia konina co som tu citala za poslednu dobu.
Partnera nahradis vzdy, DIETA NIE LEBO JE AJ BUDE VZDY TVOJE . A po druhe, napisala si to akoby si uz mala odzity celi zivot a VEDELA ze tvoj terajsi partner je naozaj ten pravy aj nim ostane. Take vety si nechaj naozaj az na smrtelnu postel lebo nikdy nevies co sa stane 🙄
Ok cize dieta nemas. Mozno to raz pochopis ked to doeta mat budes, pretoze dovtedy sa k tomu naozaj nemozes velmi vyjadrit 🙂
@michaelam2 áno mám a mame ho preto, lebo sme chceli zažiť aj tuto skúsenosť a podeliť sa o naše šťastie a radosti s ďalším človiečikom. Nerobili sme si dieťa, aby sme si ho postavili na piedestál a podariadili mu celý život.
Uz ho zrazu mas? 🙂 doteraz si odpovedat nevedela. Ak ho teda mas, tak chuda dieta. Mat nazor ze muza nikto nenahradi ale dieta ano su uplne mimo. Vsak prave to dieta bude NAVZDY tvojim dietatom nech sa deje cokolvek. Miz sa moze a tyzden zbalit a odist a dovidenia
To sú dve odlišné vztahy. Na prvom mieste u mňa som ja, dieťa a aj muž. Nedá sa vybrať jedného.
Prečo ideš do extrému? Ani partnerovi áno dieťa sa predsa nepodriaďuje celý život.
Raz ťa môže s takýmto zmýšľaním opustiť i partner. Či už úmrtie, alebo rozchod a čo ti zostane?
Do 18 tky( dieťtata) dieta , po 18tke muž🙂)) ale nie , v princípe je t láska rovnako silna , ale uplne iná . Ale keby som si mala už nutne vybrať , tak asi s dietatom , lebo mama budem stále , manželka byt o týždeň už nemusím .
Vytvoria sa tu dve skupiny aj viac 😆
Jedna, ktorá je sklamaná z mužov, tie povedia že deti na prvom mieste .
Potom tie čo sú šťastné a majú lásku života povedia že muž...
Ja v podstate súhlasím s tvojim názorom, že manžel je ten číslo jedna lebo s ním tvoris pár a spolu by ste mali vychovať deti najlepšie ako viete..priorita je zlý výraz na ohodnotenie kto je viac .lebo o to vôbec nejde.
Každá vyrovnaná žena miluje svojho muža rovnako ako dieťa. Ale je to úplne iný vzťah.
Zdravé je mať plnohodnotný život s partnerom vtedy je všetkým jasné že kde sú deti a kde partner.
Na prvom mieste alebo prioritou je fajn mať sama seba.
@ivik4 no ty možno nahradíš partnera, ja napríklad nie. Keby o neho z nejakého dôvodu prídem, položilo by ma to úplne rovnako, ako keby som prišla o dieťa, dokonca možno aj viac. Takže všeobecne to určite neplatí, je to zjavne iba o ľuďoch a o nastavení. My máme tak krásny vzťah, že ja by som ho nedokázala nahradiť inym mužom, rovnako ako ani dieťa nenahradíš inym dieťaťom. Musím uvažovať, aké vzťahy to máte s vašimi partnermi, keď ste schopne napísať že chlapa nahradíte.
@michaelam2 ja som nenapisala že dieťa nahradim, to už ty si si domyslela….
Takže ak to správne chápem, kebyže dôjde k situácii, aj keď neznášam tieto teoerie keby bolo keby, ale ty si začala... Kebyže príde k situacii, ze môžeš zachrániť život len jednému z nich, tak by si si vybrala manželov život a obetovala si dieťa? Lebo ja tuto tvoju otázku chápem takto nejako..
Porovnavame dieta a muza a ty napises ze muza nenahradis takze… co z toho logicky vyplyva?

Ak je normálna, fungujúca rodina, tak manžel. Dieťa potrebuje prvorade stabilitu a cítiť, že rodičia sa milujú. Zároveň zdravý vzťah a muž vie, kedy je pre oboch 100% priorita dieťa. Choré je, ak sa po pôrode matka upne len na dieťa a 100% mu podriaďuje život, zhadzuje pred ním autoritu otca, odmieta tráviť chvíle s manželom, atd. Ak je muž ale psychopat, násilník, úchylák samozrejme, že je priorita chrániť dieťa a aj seba.