Majú ľudia prestali poskytovať pomoc iným?
Dam tu trosku taky vylev, pretoze ma to celkom mrzi. V poslednej dobe mam pocit, ze ludia uplne stratili sudrznost. Napriklad, isala som jednej starej znamej, ktorej sestra je pedikerka, ze by som sa s nou potrebovala spojit pretoze moja pedikerka odisla do zahranicia a jej sestra ma velmi dobre recenzie ale cislo na stranke je neexistujuce. Povedala mi, ze o tyzden ide za sestrou a opyta sa. Do teraz sa neozvala, pritom som sa jej raz aj pripomenula. Potom, dalsi priklad, pisala som spoluziacke zo strednej ci si nahodou nepamata v akom hoteli sme boli pred 3 rokmi na dozvukoch (ona to organizovala), lebo by som tam chcela ist na jeden vikend s rodinou oslavit moje narodeniny. Odpisala mi, ze si teraz nevie spomenut ale ze ked doupratuje tak sa pozrie. Nenapisala. Proste mam pocit, ze ludia si povedia ze ak sa ich to netyka, preco by to mali riesit, preco by mali niekomu pomoct. Nie, nikto nie je povinny, ale mna ked niekto o nieco poprosi tak ked viem, pomozem a s velkou radostou. Minule leto sme boli tri dievcata svedkyne napadnutia nasej susedy obcanmi z osady, hadzali po nej tie velke kamene co su medzi kolajnicami, rozbili jej hlavu. Dve sme k nej prisli jej pomoct, tretia ju prisla prosit, aj nas, ze ak pojdeme vypovedat, o nej nech nerozpravame, ze tam bola a jej meno nech nikde nespominame a utekala prec. Neviem, na kolko by to zavazilo ak by prisla ako treti svedok, ale bolo mi z jej pristupu uplne zle. Proste ten isty pristup, neprijemna situacia, ale mna sa to netyka, takze nepomozem. Aj ked mozem. Dala som sem tri rozne situacie, vaznejsie, aj menej vazne, ale je to stale o tom istom. O neochote. Preco sa toto deje? Alebo iba ja som divna?
@jana_eyre_2 že keď sa chce tak sa to dá, bola to záležitosť pár sekúnd poslať mi link…
to co ty popisujes najma v tych prvych dvoch pripadovh neni o pomoci ale o otravovani
mozno sa zamysli nad sebou ako na inych posobis
@biba_18 Ono, v podstate, keď tak teraz znova čítam autorkin príspevok, ona ani jednu z tých žien (tých prvých dvoch) neoznačila za kamarátku. Prvá je stará známa, druhá bývalá spolužiačka. Zrejme sa im autorka ozvala len preto, že niečo od nich potrebuje. Okrem toho, v prvom prípade sa jedná o niečo, čo tá známa nevie ovplyvniť, lebo sa nejedná o ňu, ale o jej sestru. A v druhom prípade sa zmenil názov hotela, čiže ak mala autorka problém ho nájsť (hoci v tom hoteli bola), tak ho možno nenašla ani jej spolužiačka.
Tak keď sa ten hotel teraz inak vola, tak pravdepodobne aj ta spolužiačka to pozná pod pôvodným menom, keďže to vtedy vybavovala, nie teraz.
Ta prvá vec je možno obyčajne zabudnutie, mala si si iba vypýtať telefón na sestru, nic viac.
Tretia vec je taká zvláštna, že pravdepodobne súvisí s traumou
@h2 neviem čo pre niekoho znamená kamarátka, stará známa, aké má vzťahy s bývalými spolužiačkami… ja mám za to - že ak niekoho oslovím tak preto že mám pocit že by ma to neotravovalo ak by on oslovil mňa … hlavne s takou úplnou ľahko vyriešiteľnou vecou… a čo sa týka sestry - autorka sa nesťažuje na to že stará známa nevybavila u sestry - ale že ani nedala vedieť že nič nevybavila…
@biba_18 lenže čo keď sa tým ktoré išlo u autorky zrovna nedalo? Čo keď tá z druheho pribehu práve čakala na správu od bratranca ako sa má jeho mama čo skončila v nemocnici a tak keď sa dozvedela zlé správy, na nejake linky o hotely z pred troch rokov proste vypustila z hlavy? Okrem toho ona nemá právo si nepamätat a musí googlit za známu ktorá sa ozve s takouto žiadosťou?
A druhý príbeh,je úplne jasné že zabudla - kto si týždeň pamätá na to že ho niekto kontaktoval ohľadom nejakého kontaktu? Ja teda nie..
@bielasovicka Akí presne takí istí ľudia? Veď ja som jej ponúkla, že jej ten hotel skúsim nájsť a to ju ani nepoznám. A tu na MK som už pomohla desiatkam ľudí, ktorí ma oslovili v súkromných správach, z hľadiska mojej profesie. Pomôžem ochotne, koľko viem a môžem. A sú to pre mňa úplne cudzí ľudia!
@jana_eyre_2 pre mňa je normálne povedať že nemôžem. nie nech ten druhý čaká jak debil…
To nemusí byť neochota pomôcť ale jednoducho vypustia z hlavy keďže pre nich je to nepodstatné. Ak nejaká pedikerls na internete má neexistujúce číslo tak buď nechce novych zákazníkov alebo danú prácu nevykonáva alebo sa ta kamoška len nechce uraziť ak jej sestra nechce. Alebo možno preto že je to stará známa a ozveš sa len preto že niečo potrebuješ .poznám a takých ľudí , ozvú sa len keď niečo potrebujú a najlepšie hned
Čo sa týka hotela poznáš miesto vied kde hotel bol ale máš problém hodít do Googla mesto kde sa hotel nachádzal , radšej sa pýtaš niekoho iného len preto že tebe sa nechce vynaložiť trochu námahy.
A ok beriem tretí tebou uvedený prípad je trochu špecifický ale nevieš prečo tretia osoba zareagovala ako zareagovala, to ale neznamená že nie je ochotná pomôcť.
@biba_18 pre mňa je zase normálne pochopiť že druhý nemyslí len namna.. a ak niečo fakt od druhého potrebujem, ozvem sa že či namna nezabudol.. ale teda vygooglit si hotel je to najmenej a nechcela by som aby to googli niekto zamna.. nie som princezná..
@lonely66 jasne ze si tie veci môže vybaviť aj sama. A určite to aj robí. Tu ide o inú vec, hovorí vo všeobecnosti ze sú ľudia ľahostajní k ostatným. Ze už skoro nikto nevie co je pomoc inym ľuďom. Ja už mám nejake tie rôčky za sebou, ale veru takíto ľudia predtým neboli. Je to smutné.
@bielasovicka Ja mam tych rokov celkom dost a nemyslim si, ze sa ludia prave v tomto extremne zmenili.
@jana_eyre_2 neviem či je autorka princezná alebo nie - ja osobne “ otravujem” svoje kamarátky aj s prkotinami a ony mňa… a ak by som vybavovala hotel pred 3 rokmi a ak by som ho aj nevedela zfleku že ako sa volá, skôr či neskôr by som si spomenula aj bez googlenia…
@biba_18 Lenze ten hotel sa teraz vola inak a autorka vie, ako sa volal predtym, len sa jej nechce hladat, ako sa vola teraz.
@dskjhfdlkdjhl autorka nevedela meno hotela a spoluziačka ktorá to organizovala si nevedela narýchlo pri upratovaní spomenúť - a už sa neozvala aj keď povedala že sa ozve…
Neprídeš mi divná alebo sme divné obe.
Lebo ja tiež robím viac ako musím....lebo chcem. Keď ma niekto poprosí o pomoc,pomôžem,často aj keď nepoprosi a vidím,že niečo urobiť treba. Najradšej nenapadne.A nezabúdam.
Bohužiaľ,nie všetci sme rovnakí,môj manžel mi potom,keď som smutná zvykne hovoriť,že to je preto,že si myslím...že každý je ako ja.
Zvykla som si,že od niektorých ľudí si už pomoc neprosím,ani sa nepytam na nič,lebo vždy zabudnú.....
No napriek tomu si nemyslím,že ľudia sú všetci zlí....možno viac egoisticki. Ale tiež nie všetci.
Mne v živote maličkosťami a aj veľkými vecami pomohli ľudia,čo má nepoznali,čo tiež nemuseli niečo urobiť naviac.
Ja sa nezmením....budem vždy pomáhať a nezabúdať.
Lebo nikdy nevieme,komu naša drobná pomoc zmení život.
Život na byť o rodine,o priateľstve a o pomoci iným.
@biba_18 a citas celu diskusiu? Lebo o hoteli sa este pisalo, teda autorka pisala, ze si pamata, lenze sa nazov hotela zmenil a to chcela od tej spoluziacky. Rozumies?
Som neprijemne prekvapena negativnymi komentami hned od prveho prispevku. To je fakt problem pomoct niekomu, aj ked s prkotinou? Ved su to jej znami. Mne by to zatazko nebolo a este by som mala dobry pocit, ze som pomohla. Ze som mala kontakt-small talk s kamoskou. Fakt sa vytraca ludskost a blizkost. O to viac ma tu potom zarazaju komenty s gycovymi obrazkami, ako si maju ludia pomahat a milion komentov, ze ano, ludia si uz nie su blizky a bla bla bla. Treba zavriet doma, zapnut Ig, Fb, Tik tok a googlit znamych, kecat cez internet, bez osobneho kontaktu a zdielat čúzy, co si hovoria influencerky... treba asi zit mimo reality. Ludia uz ani nevedia nadvazovat socialne kontakty, ani randit nazivo......
Jemine pripominas mi moju svokru... ukoluje ludi okolo seba... opytaj sa brata susedy kde kupovali sedacku, zisti u tvojej sestry kolko stoja take vlasy ako si dala robit na svadbu, popytaj sa kolegyne ci jej suseda este predava vajicka...wtf? Fuuurt jej daco od dakoho treba. Nedajboze ist do obchodu alebo na vylet alebo niekam lebo hned a pozri/kup/zisti/odnes... naber vodu po ceste, kup syry na salasi sak to mas po ceste, zober susedu do xy sak tade idete... neznasam takych ludi.
Pedikerka asi vie preco nema kontakt verejne.
Ak vies mesto aj hotel tak naco este ukolujes byvalu spoluziacku?
Tretia svedkyna... asi ma svoje dovody. A hlavne to nema nic spolocne s situaciou s pedikerkou a hotelom.
@biba_18 lenže vôbec sa nevzivas do druhého, že ten druhý môže jednoducho na takéto žiadosti zabudnúť.. ja si tiež s kamarátkami posielam aj prkotiny keď niečo potrebujeme, ale úplne bežne sa stáva, že zabudneme - ja alebo aj oni.. nikdy by som od kamošky nechcela aby si pamätala všetko o čom sa bavíme - viem že ma toho dosť čo si pamätať nie ešte aby si pamätala každu prkotinu čo sme si vraveli.. to je fakt také neľudské? Keď niečo zabudne a ja potrebujem, pripomeniem sa jej..
(Keď už sme pri príkladoch, mám kamarátku so 4rmi deťmi, niektoré aj so špeciálnymi potrebami.. ani náhodou by som jej nevyčítala ak by mi neposlala link na gauč, lebo viem že toho má fakt dosť na pleciach a nebrala by som to osobne)

@biba_18 asi nie celkom rozumiem kontextu..