icon

Majú ľudia prestali poskytovať pomoc iným?

16. nov 2024

Dam tu trosku taky vylev, pretoze ma to celkom mrzi. V poslednej dobe mam pocit, ze ludia uplne stratili sudrznost. Napriklad, isala som jednej starej znamej, ktorej sestra je pedikerka, ze by som sa s nou potrebovala spojit pretoze moja pedikerka odisla do zahranicia a jej sestra ma velmi dobre recenzie ale cislo na stranke je neexistujuce. Povedala mi, ze o tyzden ide za sestrou a opyta sa. Do teraz sa neozvala, pritom som sa jej raz aj pripomenula. Potom, dalsi priklad, pisala som spoluziacke zo strednej ci si nahodou nepamata v akom hoteli sme boli pred 3 rokmi na dozvukoch (ona to organizovala), lebo by som tam chcela ist na jeden vikend s rodinou oslavit moje narodeniny. Odpisala mi, ze si teraz nevie spomenut ale ze ked doupratuje tak sa pozrie. Nenapisala. Proste mam pocit, ze ludia si povedia ze ak sa ich to netyka, preco by to mali riesit, preco by mali niekomu pomoct. Nie, nikto nie je povinny, ale mna ked niekto o nieco poprosi tak ked viem, pomozem a s velkou radostou. Minule leto sme boli tri dievcata svedkyne napadnutia nasej susedy obcanmi z osady, hadzali po nej tie velke kamene co su medzi kolajnicami, rozbili jej hlavu. Dve sme k nej prisli jej pomoct, tretia ju prisla prosit, aj nas, ze ak pojdeme vypovedat, o nej nech nerozpravame, ze tam bola a jej meno nech nikde nespominame a utekala prec. Neviem, na kolko by to zavazilo ak by prisla ako treti svedok, ale bolo mi z jej pristupu uplne zle. Proste ten isty pristup, neprijemna situacia, ale mna sa to netyka, takze nepomozem. Aj ked mozem. Dala som sem tri rozne situacie, vaznejsie, aj menej vazne, ale je to stale o tom istom. O neochote. Preco sa toto deje? Alebo iba ja som divna?

Strana
z4
dskjhfdlkdjhl
16. nov 2024

@biba_18 @biba_18 Ale figu borovu, ja som svoj koment, ze je leniva, napisala az potom, ked som videla, ze si to pamatala, len sa zmenil nazov hotela. Takze evidentne citas nejako divne.

biba_18
16. nov 2024

@rorino veď presne. mne príde normálne sa ozvať, rovnako ako autorke…

rorino
16. nov 2024

@biba_18 ja netvrdím,že to normálne nie je,ale nepoznáme druhú stranu a dôvody jej konania....

zobaka
16. nov 2024

@0silvia0 neznasam otravnych ludi a just im neodpisem🤣

jana_eyre_2
16. nov 2024

@rorino presne... Ľahko je súdiť druhých bez poznania okolností ich konania.. akoby si niektoré ženy neuvedomovali, že aj v tomto odsudzovaní aki sú ti ostatní zlí tkvie práve problém ľudstva.. možno keby sa každý navzájom snažil pochopiť a neočakával od druhých to, čo by robil sám bolo by na svete trocha lepšie..

Ja si myslím že dôležité je, koľki ľudia sú ochotní pomôcť v ťažkých situáciách, nie v banalitach, ktoré dokáže človek vyriešiť sám.. a buďme úprimní, je mnoho ľudí ktorí v ťažkej situácii pomôžu.. a možno aj práve cez sociálne siete ktoré tu niekto kritizoval.. a vždy existovali aj ľudia ktorí nepomohli, inak by nebolo za históriu ľudstva toľko zloby..

Vôbec to nie je tak, ako je v nadpise, že by ľudia úplne prestali pomáhať.. neprestali - len nie každý rieši blbosti..

rorino
16. nov 2024

@jana_eyre_2 áno,presne si to vystihla.Problem.vacsiny ľudí je,že si myslia a očakávajú, a potom sú sklamaní,lebo druhí nerobia podľa nich...

terezka1947
16. nov 2024

.... čo to je "blbosť"?...
Pre jedného je to blbosť,pre iného dôležitá informácia.
To máte ako s tipom na lekára napr.niekto potrebuje urgentne niečo riešiť,nemá v okolí človeka,čo niečo podobné rieši...tak napr.napise na MK. Môžem to považovať za blbosť,veď si nájdi,pozri recenzie,čo si nesamostatny?obvolaj nemocnice.
Hľadám miesto na svadbu.....detto,osobná skúsenosť prezdielana na fóre napr.ma väčšiu výpovednú hodnotu.
Je milión "blbosti"...pre nás,no pre toho druhého to môže byť kardinálna vec v ten moment.
Odpoveď,rada,či názor má predsa nič nestojí...pár tuknuti do mobilu,či telefonát.
Načo toľko filozofovania?
Vždy to začína a končí pri jednom jedinom.
Kto chce,pomôže.....kto nechce,nepomôže.
Neomackujme tu.

jana_eyre_2
16. nov 2024

@terezka1947 každý má na tú svoju "nepomoc" nejaký dôvod, o ktorom možno ani netušis.. to je to čo som chcela povedať svojimi omáčkami 😏.. keď je to pre teba omáčka, ok, možno pre niekoho iného nie je..

jana_eyre_2
16. nov 2024

Inak ešte keď uz som taká omackova popri tých prajnych ľuďoch tu..

pridám ďalší svoj postreh - nikdy nikam nechcem chodiť po známosti - nepytam kontakty na známosti znamych, pretože naozaj nemám rada pocit zaviazanosti a nechcem v nikom vyvolávať pocit, že mi musi dať lepšiu cenu - pretože tak to často býva pri takýchto "pomociach".. niekomu dáš číslo na sestru čo robí torty a keď sestra povie cenu torty mojej známej tak tá sa tvári že "och to nejde lacnejšie"? Pritom prečo by moja sestra mala tratit na Tom, že ja som niekomu dala kontakt? S výrobou torty mala rovnake výdaje ako vždy.. To je reálny príklad a predpokladm že o to isté išlo pri pedikerke..

modrava
16. nov 2024

ono to ani nie je o ochote, alebo skor neochote, lebo napisat, “sorry, nepamatam si meno hotela” … trva asi tak 10 sekund.
je to o ignoracii.
akoukolvek odpovedou by dali najavo, ze ta eviduju.
ludom je jedno, ze ti mohli pomoct. je im jedno, ze si nenasli 10 sekund na odpoved.
je im jedno, ze si pisala. je im jedno, ze jednoducho si.

gab1sol
16. nov 2024

@modrava však napísala, že si nepamätá 🤷‍♀️

gab1sol
16. nov 2024

@jana_eyre_2 inak, ja mám takú skúsenosť - po rodičovskej som začala robiť v banke. Hádam rok trvalo, kým to prestalo. Najskôr som trpezlivo vysvetľovala, ale neskôr som začala ignorovať. Normálne sa mi začali ozývať ľudia, že im mám vybaviť lepší úrok na hypotéku. Nevadí, že ja pracujem na úplne inom oddelení, nevadí, že radový zamestnanec na to nemá dosah a aj keby mal, také veci robiť nemôže… A keď som odmietla, tak ešte hrali urazených. Tak som si po čase povedala, že je zbytočné míňať energiu a vysvetľovať, že to nejde. A tak prišla ignoracia. A potom prestali prichádzať aj takéto dotazy.

terezka1947
16. nov 2024

@jana_eyre_2 neviem,prečo si ma označila...lebo som ti nič nepísala.
Priznám,že som čítala po moje príspevky a iba odpísala,keď som videla viac strán.
Ale súhlasím,sú aj ľudia,čo sa zištne ozývajú a pýtajú a snažia vyťažiť so známosti s inými.
Tiež je to o ľuďoch.
Ale mne nepríde ok,keď ma niekto poprosí o pomoc,hoci po rokoch sa opýta na názov hotela a nepodpíšem.
Veď je to info,viem...napíšem. neviem,napíšem,že si nepamätám.
Ja nemám rada ignoráciu,je ponižujúca. Prečo by človek mal vedome ponižovať iných ignorovaním?
Ok,mohlo sa stať,že na to tá autorkina kamoška zabudla...niečo sa v ten moment stalo. Veď tiež je to život.

lavender94
16. nov 2024

@biba_18 tak mne nepríde vôbec normálne otravovať známych s ktorými nie som v kontakte dlhšiu dobu s tým ze potrebujem pedikúru alebo podobne hlúposti. Príde mi to nevhodné a zvláštne. Možno keby sa jedna o niečo zasadne tak sa to dá chápať. Je iné chcieť niečo od ľudí s ktorými vzťah udrziavam.

jana_eyre_2
16. nov 2024

@terezka1947 pretože si po mojom príspevku pouzila presne moje slová, tak som si ťa dovolila označiť.. ak ti to prekáža, tak si vklude zapamätám a už to v budúcnosti neurobím, už s tým mám skúsenosti 🙃 no a áno, môže sa každému stat že zabudne, je to prirodzené a nemusi ísť nutne o ignoráciu a nepomahanie.. pre takéto banality ľudí plošne označiť ako úplne prestali pomáhať je pre mňa blbosť.. lebo mne napríklad tiež niekto nedávno pomohol, tak ako som ja zase niekomu pomohla.. tváriť sa teraz že za to že niektorí ľudia zabudnú či neodpisu na nepodstatnú vec, že prestali pomáhať, je podľa mňa preháňanie..

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
16. nov 2024

@jana_eyre_2 nevadí mi,kľudne ma označuj,len som to nepochopila. Ja tiež používam slovo blbosti a omackovsnie....síce rada by som sa tomu vyhla,ale ...vždy to niekde používam 🙄

ciernysokol
16. nov 2024

@lindahhh inak, ja to napisem trochu slusnejsie, ale myslim si to iste. Ked nieco slubim, mam to dodrzat. Alebo rovno poviem, prepac, nestiham, pozri na googli. Vediem k tomu aj dieta- neslubuj, co nedodrzis. Zaroven musim dovysvetlit, ze vela ludi sa tym neriadi. Autorku chapem, dostane prislub a nic z toho, lebo im je to jedno.

akyia
16. nov 2024

Toľko zlých ľudí v tejto diskusii je 🙄 ja autorku úplne chápem, uviedla len take drobne príklady (až na ten 3.), prečo sa hneď musíte do každého navážať a urážať že je otravná a neschopná? Dobre mohla sa snažiť si to zistit aj inak, ale to nie je pointa tohto príspevku, ide o tú ignoráciu. Ak by aj “zabudli” tak si raz určite museli spomenúť, tak prečo sa neozvali neskôr? Lebo im to je proste jedno, kašlú na to

papena
17. nov 2024

Fuuuuuuj typická SLOVAČ
O polnoci vstanem keď niekto potrebuje moju pomoc. A keď vás zmlátia na ulici, ani sa nečudujte, keď vás nechajú umrieť na zemi.

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
777januska777
17. nov 2024

@lindahhh mňa práveže bytostne hnevajú tieto témy, kde sa hodnotí ľudstvo. Takéto výkriky do tmy, kde autor silou mocou obviňuje všetkých okolo. Pritom fakt baby písali dobre dôvody prečo mozno autorke nepomohli, ale nie to isto tak nemôže byť, to je problém ľudstva. Ja sama a seba poviem, že ja žijem asi na inej planéte, ale ja sa stretávam s obrovským množstvom ľudí, ktorí pomáhajú, toľko krát sa mi stalo, že mi niekto vyšiel v ústrety ci pomohol ale to ci mi niekto nepomohol si fakt nepamätám, lebo to neberiem ako krivdu. V živote má každý nas svoje starosti a my predsa nemôžeme vedieť co druhý človek prežíva.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4