Mali ste niekedy pocit, že ste stretli anjela v ľudskej podobe?
Čítala som veľa svedectiev od ľudí, ktorí boli v núdzi a zbadali napr. bezdomovcov alebo starcov a neskôr boli presvedčení, že to bol anjel. Bolo na nich niečo zvláštne. Zuby mali krásne biele, tvár im akoby žiarila, bola hladká, bez vrások a keď sa im pozreli do očí, zachvátil ich pokoj. Nenahovorili toho veľa. Keď sa pobrali každý svojím smerom, po krátkej dobe sa tí ľudia obzreli, ale ten človek tam nebol. Akoby zmizol, pritom nemal kam a prebeho len niekoľko sekúnd. Prežili ste vy alebo vaši známi niečo také čudné?
Síce sa mi nič takéto nestalo, ale pri tejto téme som si spomenula na jednu tradíciu, ktorá hovorí:
Umar ibn Al-Khattab rozprával, že:
"Keď sme jedného dňa sedeli s Poslom Božím objavil sa pred nami muž. Bol oblečený v extrémne bielych šatách a mal veľmi čierne vlasy. Neboli na ňom viditeľné žiadne stopy po cestovaní a nikto z nás ho nepoznal. Sadol si blízko k Prorokovi, oprel si kolená o Prorokove kolená, položil si ruky na vlastné stehná a opýtal sa: ‚Muhamad! Povedz mi o islame.
Posol Boží povedal: "Islam je o tom, že by ste mali svedčiť, že neexistuje žiadne božstvo okrem Jediného Boha, že som jeho posol (ako poslovia poslaní predomnou) že by ste mali konať modlitbu, platiť zakát, postiť sa počas ramadánu a vykonávať hadždž, ak ste toho schopní. 'Muž povedal: ‚Povedal si pravdu.‘ Boli sme prekvapení, keď sa ho (Posla) pýtal a povedal mu, že mal pravdu.
Ďalej sa muž opýtal: Povedz mi o imane (viere). Posol Boží odpovedal:
„Viera je to, ak veríš v Boha a jeho anjelov, v jeho knihy, jeho poslov, v deň posledný a v osud, či už je dobrý alebo zlý". Muž povedal: povedal si pravdu.
Povedz mi o Ihsane (ako slúžiť Bohu)
Posol Boží mu povedal: ‚Mali by ste slúžiť Bohu tak, akoby ste Ho mohli vidieť, pretože hoci Ho ešte nemôžete vidieť (viete, že), On vás vidí.
Muž ho vyzval: ‚Informuj ma o Hodine (poslednej).‘
Posol Boží povedal: ‚O tom ten, kto sa pýta, nevie viac ako ten, kto sa pýta.
Tak povedal: ‚No, povedz mi o jeho príznakoch jeho priblíženia.‘
Prorok odpovedal: ‚Sú v tom, že otrokyňa porodí svoju pani (pozn dnes niektorí to pripisujú ifv), a že uvidíš bosých, nahých, chudobných beduínov predbiehať sa pri stavaní vznešených vysokých budov.‘ Potom muž odišiel.
Chvíľu som čakal a potom on (Boží posol) povedal: ‚Ó, Umar, vieš, kto bol ten kto kládol otázky?‘
Odpovedal som: ‚Boh a jeho posol vedia lepšie.‘
Povedal: ‚To bol Džibríl (anjel Gabriel). Prišiel nás naučiť náboženstvo.‘
Zaujímavý je tu opis oblečenia a celkového zjavu daného anjela hneď na začiatku.

@tinus89
@4stanka4
@pkgirl30 👼🙏😇🙏 nádherné pribehy, svedectvá. Verím.