icon

Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?

10. apr 2025

Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?

sisska96
11. apr 2025

@kofa77 pochybujem ze toto chalanisko chodil na Cambridge 😆 len je mega lenivy

drobcek100
11. apr 2025

Nie je to normálne.Odvody mu tiež budete platiť ako dobrovoľne nezamestnanému?A ešte vreckové?

simonaveselovska
11. apr 2025

Však nech ide na úrad kde aj tak musí ísť sa nahlásiť a ten pol rok nech si nechá na hľadanie roboty. Však dobrú robotu si nenájde hneď a nemusí si ju hľadať hneď. Určite by som svoje dieťa podporila nech je doma keď potrebuje oddychovať ale tá horšia životná fáza ho ešte len čaká to, že sa musel učiť bola tá lepšia časť 🙂

milanemila
11. apr 2025

Ja som skoncila vysku ako 24 rocna a to ma od 21 rokov rodicia nezivili (prispievala mi mama na byvanie, tym ze som byvala v jej volnom byte, kt by inak mohla prenajat)…od coho konkretne si chce oddychnut? 🙈 doteraz aspon popriskole brigadoval, ma nieco nasetrene? Mas teda aj nadalej zivit dospeleho chlapa a plus mu platit zdravotku, kedze bude dobrovolne nezamestnany? 🙈 suhlasila by som iba v pripade ak by mal nejake realne plany, napriklad precestovat nejake krajiny (ak by mal nieco nasetrene, tak by som mu dolozila) a zlepsit sa v jazyku, ale 6m ak sa chce povalovat doma, tak to urcite nie…nakoniec ani pre buduceho zamestnavatela nie je takyto krok velmi atraktivny

lilope
11. apr 2025

@rayla ja by som to naozaj nevyštudovala, keďže na to hlavu nemám, aj keď som to neskúšala, takže to len predpokladám. Ale určite sa nájde niekto, kto by to vyštudoval, resp. bez podmieňovacieho spôsobu, reálne vyštudoval.

darina14m
11. apr 2025

V 27 rokoch som mala ukončenú školu, 2 deti, vyše 100tis.hypoteku na krku, vlastnú domácnosť a hlavne niekoľko brigád za sebou a prácu na TPP.
A keď prídem k našim na víkend,mam výčitky ze nas mama "krmi" a lieta okolo nás.
Takže pozdravujem syna ....🫡🤔🤷‍♀️

nelka93
11. apr 2025

Nie si povinná živiť svojho dospelého syna. Ukončil štúdium, takže je načase začať sa starať o seba sám. Ja som po ukonceni štúdia mala 4 dní pauzu a hneď som nabehla na pracovný život. Mladý by sa mal spamätať a nie ešte pol roka vyzierat rodičov.

rayla
11. apr 2025

@lilope Nie, nevystudoval, keďže nejde len o mimoriadnu obtiažnosť, ale aj o to, že sa to jednoducho diaľkovo študovať nedá..na štúdium niektorých smerov potrebuješ aj hlavu, aj čas..

milanemila
11. apr 2025

@darina14m hej ja som tiez mala v tom veku po vyske odpracovane 3r a narodilo sa mi dieta a tuto chalan 27r si potrebuje oddychnut 🙈 ja sa necudujem uz mladym babam, ze hladaju starsich chlapov ked 27r nezamestnany v detskej izbe potrebuje oddych…

darina77
11. apr 2025

Neviem čo sa cudujete ze 27 rocny konci skolu. Aj moja dcéra bude koncit v necelych 27. Chodila na bilingval a teraz medicinu, ktora sa študuje 6 rokov. Nie kazda VS je 5 rocna

domkakvet
11. apr 2025

27 rocny? Az teraz konci VS, tak ten uz musel mat nejaku pauzu aj pred tym a netesi sa do prace, lebo pri tomto je otazka ci ho vobec bude navit to co vystudoval a inak nie neakceptovala by som to.

darina77
11. apr 2025

@domkakvet ak mal bilingvalne gymnazium a medicinu tak vobec nemusel mat pauzu

lopka1313
11. apr 2025

Ja som bola pol roka po skole doma... Ono sa to nezdalo, ale statnice boli v maji, promocie v juni, a realne som zacala robit az v novembri (mala som prislubenu pracu od septembra, ale sa to natiahlo z ich strany az od novembra). Skolu som koncila 24,5 rocna, 25 som uz oslavovala zamestnana (aj ked este bez penazi). Nasi ma zivili, byvala som cca 4 mesiace u nich, cast z toho som este mala najom v meste, kde som studovala, cast uz v novom meste, kde som neskor pracovala. Nasi mi vlastne platili vsetko, az do mojej prvej vyplaty, cize este asi mesiac a pol-dva, ked som uz bola zamestnana... Ale oni vedeli, ze to proste inak nepojde a tu pracu som uz mala prislubenu, len sa to natahovalo... Mam velmi chapavych a napomocnych rodicov 🙂

Velmi mi to obdobie "poslednych prazdnin" pomohlo. Ja som bola po skole sialene vycerpana, vo stvrtom rocniku som takmer vyhorela, vobec som nechcela pokracovat dalej, ten stvrty a neskor aj piaty boli pre mna sakra narocne... Neviem si predstavit, ze by som sa vtedy hned po statniciach mala stresovat este peniazmi a tym, ze nemozem mat chvilu pre seba a dat sa do kopy... Nasi mi v tom velmi pomohli. Ale mohli si to dovolit, ci financne, ci psychickou podporou.

Popravde, mne je ovela lepsie ako zamestnanej, ako ked som bola na skolach (lebo po skole, a je jedno, ci gymko, ci vyska, ci ake obdobie - stale riesis skolu, denne nieco, zadania, skusky, casu pre seba minimum, stres, este k tomu moje migreny, kedy som nefunkcna - no cele zle. Ako zamestnana mam ovela menej stresu - po praci nemusim nic, co nechcem. Deti sice zatial nemam, s nimi to je potom ine. A ked mam migrenu, tak mam dni v bolestiach v posteli s vedrom vedla seba - domacnost alebo cokolvek ine pocka. Skola vsak nepočkala, ci som mala fen predtym migrenu, alebo len zly den, ktory som potrebovala dospat.)

A nepovazujem to za nic zle. Ale je ine, ked uz su plany. Ked uz je nieco zohnane a len sa caka na nastup, alebo sa tych 6 mesiacov v niecom napreduje (kurz) alebo robi nieco zmysluplne (dobrovolnici, cestuje, ide na misie do Afriky)... Mesiac, dva oddych a potom sa uz naplno venovat zhananiu zamestanania... A ine, ked 6 mesiacov fakt nic a potom po 6 mesiacoch nicnerobenia postupne clovek zisti, ze nerobi 3 roky, lebo sa este nikde nezamestnal...

andrejka1974
11. apr 2025

@valikasikulova ha ha to fakt myslíš vážne ako dokedy chceš robiť mama hotel však keď doštuduje nech sa zamestná však prácu si nájdeš len treba chcieť a vermi moje deti tak sú naučené a všetky sú spokojne a mám ešte doma dve dcéry a tá staršia tiež sa bude musieť osamostatniť a mladšia tá nám zostane je autistka takže do konca života bude s nami doma je to úplne bežne takto sa deti naučia si vážiť peniaze aj prácu a nebudú lietať z jednej roboty do druhej a nájom ak sú v pohode a slušný si vedia udržať

nyusika
11. apr 2025

@lopka1313 ale to je iná situácia. Mala si dohodnutú prácu

V lete si brigádovala ? Či len tak sa poflakovala ?

asocial
11. apr 2025

27 a len teraz dokončil VS? To predpokladám aj s doktoratom 😆. Nikdy nebrigadoval? Tak to je chyba aj rodičov.. jednoducho, po škole, ak chce s vami bývať, tak nech prispieva
Okrem toho ti je jasné, že toto nebude 6 mesiacov. Počas VS, ak nebrigadoval,.mal tri mesiace voľná minimálne každé leto. Tvoj syn je hnida.

nurse0
11. apr 2025

Ja som prispievala 200€

asocial
11. apr 2025

@darina77 pochybujem, že tu ide o medika... A ak tak ani biling. ani medinu by neskončil ako 27 ročný

pupava36
11. apr 2025

A ma nasetrene ked chce byt dobrovolne nezamestnany? A kto bude za neho platit odvody? Akoze to mate robit vy ako rodic??? V ziadnom pripade. Starala ste sa o neho dokial studoval, teraz je rad na neho. 6 mesiacov byt doma je strasne vela, to co akoze chce robit tolko mesiacov doma? Ci si mysli ze bude si vyspavat do 11, sunky si valat na gauci a v noci si bude chodit zurovat lebo mlady muz si potrebuje po skole oddychnut??? Ja by som mu toto netolerovala a oznamila by som mu ze nech si laskavo najde robotu lebo zadarmo ho zivit nebudete.

softiesofie
11. apr 2025

Ja nechapem ako moze niekto vyhoriet zo studia na VS. To je fakt absolutna labilita.
27 rocny chalan a pol rocna pauza je pre mna no go. Mna by trapilo, ze to moje dieta nema ambicie, ziadnu snahu sa hned (alebo uz aj pocas studia) zamestnat, ziadnu snahu. 27 rocny chalan.
Ale kamoska mi povedala, ze teraz je taky "trend", ze po maturite si dat rok pauzu, prevetrat hlavu a potom sa rozhodnut co dalej. Tak som sa zasmiala, ze pauzu od coho (a kto tu pauzu hlavne plati).

janaspa
11. apr 2025

Nie kazdemu sadne vyska, opakovat rocnik mozno i dva stane sa. Mam znamu co nerobila po skole 8r, dalsia po materskej taha dlho bez roboty.....skor by som hladala ci nema psychicky problem, uzkost, socialna fobia, nizka sebadovera a pod.

feuille
11. apr 2025

Tiež to vidim skôr na nejaký psychicky problém. Aby dospelý muz (to už nie je žiaden chalan) nemal ambície mať vlastný príjem a byt nejak užitočný? Jemu nie je trapno nechať sa živiť matkou v tomto veku?

softiesofie
11. apr 2025

No. Ja budem nepopularna. Ale v dnesnej dobe sa na akukolvek formu lenivosti - pohodlnosti hned nalepkuje nejaka "diagnoza".
A rodicia nemaju ziadne psychicke problemy, uzkosti, fobie, nizke sebaveddomie???
Ale niekto zarabat musi, tak asi nie.

andymady
11. apr 2025

Tak to ma super, ze v takomto veku mal na starosti len seba a svoje studium, ktore ste mu financovali. Asi by som mu s usmevom oznamila, ze si ma najst zamestnanie adekvatne k jeho profesii a zaroven podnajom, alebo byt s hypo a oddychovat bude po praci a cez vikend. Tak ako aj rodicia museli fungovat cely zivot. A ked bude sikovny a priebojny, moze dalej oddychovat na dovolenkach, ktore si bude moct dovolit a ze vy rodicia sa tesite, ako vam tiez zaplati takyto oddych. Ziadne sceny, ale asi takto jednoznacne sa k tomu postavit. Teraz ma rozmyslat, co dalej, nie flakat sa kade tade. Prave si myslim, ze o takuto "formu oddychu" mu ide.

valliika
11. apr 2025

Väčšinou sa do diskusií nezapájam, ale ako čítam tie extrémistické názory, musím sa aj ja vyjadriť. Nie je to tak dávno, čo som ukončila vysokú školu a bola som v podobnej situácii. Mala som extrémne náročné štúdium (informatika a riadenie), celé dni som trávila na prednáškach a cvičeniach a fungovala som iba na káve. Po skončení mi padol obrovský kameň zo srdca a oddych som potrebovala viac ako soľ. A na brigády som žiaľ počas štúdia nemala možnosť chodiť (maximálne príležitostné), ak som chcela dokončiť štúdium bez zbytočných predlžovaní. Áno, sú aj naozaj náročné štúdiá, ktoré si obetu vyžadujú. Po škole som si však prácu hľadala veľmi ťažko, chcela som sa totiž uplatniť vo svojom odbore a pracovných miest na východe za normálnych pracovných podmienok je biedne málo. Absolvovala som nespočetne veľa pohovorov a občas mi bolo aj do plaču, prečo sa mi nedarí nájsť to, po čom som tak veľmi túžila. Takže tvojho syna celkom chápem, no myslím, že po možno mesiaci sa už aj sám začne nudiť a začne sa obzerať po práci. Zvážila by som mu dopriať oddych (max. 2 mesiace) a ak by sa nemal k činu, zvážiť stanoviť nejaké podmienky. Netreba hneď odsudzovať, nikdy ste neboli v cudzích topánkach. Do hlavy človeku nevidíte, možno sa vnútri trápi a potrebuje sa dať dokopy, len okolie to nevidí. Verím, že si poznáte vlastného syna a viete posúdiť, ako pristupoval k štúdiu. Ak bol svedomitý, oddych by som mu dopriala, no ak nie, je potrebné sa s ním od srdca porozprávať a dať mu nejaké príklady z okolia (často na nakopnutie postačí aj "pozri ako sa má teraz dobre susedov syn, po tom čo sa uchytil na dobrej pozícii"). Takže najprv to skúste po dobrom. Prajem všetko dobré vám aj vášmu synovi 🤍

lilope
11. apr 2025

@valliika sama píšeš, že si si prácu hľadala dlho a ťažko, ale syn si prácu nemieni hľadať niekoľko mesiacov, keďže chce byť toľko doma, takže v tom vidím dosť rozdiel. Tiež píšeš o max. 2 mesiacoch a mala si náročný odbor, ale on chce byť doma 3x toľko a ani nevieme či mal tak náročný odbor alebo len chce využiť mamahotel. Koľko denných študentov má počas štúdia život gombička, každý víkend párty, v týždni vyspávajú na intrákoch opicu, na prednášky nechodia, poznám mnohých takých, čo mali výšku ako flákareň a prešli až do konca. 6 mesiacov je extrémne dlhá doba na ničnerobenie, aspoň keby sa za ten čas staral o domácnosť keď nechce ani len brigádovať a financovať si svoje výdaje, nie to ešte prispievať na výdaje rodiny.

estellas
Autor odpoveď zmazal
estellas
11. apr 2025

@valliika Ja som tiež nemala prácu ihneď po škole. Bola som tri mesiace doma. Hľadala som si prácu popri tom. Ja som bola na úrade ak som nemala prácu.
Mne príde veľmi drzé chcieť od rodičov aby mu platili odvody. To je väčšia suma, to nie je pár eur mesačne. On nechce byť na úrade, chce aby mu všetko platili rodičia.

sisaka
11. apr 2025

@valliika nepodporovať lenivosť syna nazyvaš extrémistickým názorom?
Ako tu už niekto písal, vyrástla nám generácia večne ofukovanych, v bavlnke chovaných detí, ktoré nikdy nič nemuseli, len robili, čo chceli, dospela nám generácia snehových vločiek.
A nie, nie je to len chyba rodičov, je to chyba aj celej spoločnosti. Ako napísal Hopf:
"Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, weak men create hard times”
Prichádzajú ťažké časy.

darina77
11. apr 2025

Chýba tu viac informacii, autorka vobec nereaguje