Mám ja ako nevesta povinnosť postarať sa o svokru v prípade, že by bola nevládna?
Dobrý deň.
Zaujímala by ma nasledujúca vec :
Mám ja ako nevesta povinnosť postarať sa o svokru, v prípade že by bola už človek nevládny?
Vysvetlím: Manžel je jedináčik, spolu máme 2 deti, veľký dom. Jeho matka sa voči mne od začiatku chovala veľmi nepekne, ubližovala mi. O vnúčatá nikdy nejavila záujem.
Starne a mne manžel povedal : však keď bude treba nastahujem ju sem a postaráš sa.
Toto odmietam, nebudem sa o ňu starať po tom ako sa ku mne celý život správala. Vznikla u nás doma hádka, vraj sa o ňu postarať budem musieť.
Je na to u nás nejaký zákon? Viem že dieťa má túto povinnosť voči rodičovi, ale nevesta?
Manžel nevie variť, piecť, pracovne je často mimo a ja odmietam mať svokru tu, variť, piecť, upratovať pre ňu.
Budem to musieť robiť ak mi ju sem nastahuje? Či môžem jej existenciu ignorovať?
Ďakujem za rady.
@som_realistka áno, mám v pláne pracovať, zvyšovať svoju kvalifikáciu. Momentálne si privyrábam z domu takže to tiež nieje iba o tom že som na RD a nič viac. A niesom ani ten typ človeka ktorý by dokázal svoj život mať naplnený len starostlivosťou o domácnosť, deti a nebodaj svokru. Potrebujem pracovať a vyvíjať sa, inak upadám do depresie.
@a_alexandra_a dedičstvo nespadá do BSM, čiže ak muž niečo zdedí sú len jeho peniaze a ak sa podelí s manželkou je to len jeho dobrá vôľa
Musíte to vyriešiť vy dvaja. Ako si to manžel predstavuje, keďže ty chceš tiež pracovať a svokra bude teda potrebovať pomoc. Povedz mu narovinu, že pomôžeš, ale nechceš zostať doma a starať sa o svokru nonstop len ty sama. Základ je komunikácia, bez emócií a hádok si to musíte vydiskutovať vy dvaja.
Tak ak sa k tomu takto stavia muž, tak potom máš právo si stáť za svojim. Ale povedz mu presne čo ti vadí, že to je aj o ňom.
@a_alexandra_a povedala som. Nesúhlasí s tým. Vraj o matku sa budem starať, robota ma počká a môj názor na toto neberie v úvahu.
@lucka_ke Jeminečky, veď to ja dobre viem, ale predpokladám, že v normálne fungujúcom manželstve sa peniaze takýmto spôsobom nedelia. My máme s manželom tiež oddelené účty, ale nedelíme si peniaze, že tieto sú len výlučne moje a keď sa s tebou podelím, tak mi budeš vďačný, lebo som ti prejavila svoju dobrú vôľu... 🙄
ako chápem ťa..no jednoznačne rozhovor s manželom, lebo nemôže ťa do toho nútiť..a ak sa k tebe takto celý život správala, tak pevne verím, že ti ešte len narobí zo života peklo a všetko ti bude robiť napriek
koľko má svokra rokov ???
No tak to je potom blbec, prepáč. Si svojprávna a rozhoduješ sa sama za seba. Buď sa na niečom dohodnete, alebo sa rozhodneš ako naložíš zo svojím profesijným životom sama. Prečo by si ho mala počúvať v takejto zásadnej veci
@a_alexandra_a ja len píšem, že kľudne to urobiť môže, nie že to aj urobí...
@irusa 76. To napadlo aj mňa. Keď celý život robí naschvál, určite nebude mať problém robiť ani potom naschváli.
A upratovať po niekom, kto schválne urobil bordel, nebodaj niečo horšie a s úsmevom na tvári a piesňou v srdci jej nosiť obed, koláč, kávu, čaj alebo čokoľvek iné zatiaľ čo som naozaj mohla pracovať, vzdelávať sa, rásť... no to mi jednoducho nevonia.
och... no nie je to ľahká situácia....
@sissy27 ale ja popri RD pracujem z domu na zákazku, a chodím externe do školy. Ja naozaj niesom doma "znudená" ako majú niektorí ľudia divnú predstavu o rodičovskej "dovolenke" .
A k tomu mam dieťa maximálneho nespavca, veľmi náročné dieťa so silnou separačnou úzkosťou.
Keď spím 2h bez prerušenia tak to považujem za malé Vianoce, a že žiaľ veľa takých dní nieje.
tak potom fakt ju len umiestniť niekde do DSS
@sissy27 lenze RD je na dva-tri roky, svokra je v stave so zacinajucou demenciou na mozno 15 rokov. Po RD sa pani planuje vratit do prace ako vsetky zeny okolo. Cize musia mysliet na to, ze riesenie svokry je komplexne, na roky. Dva roky pokryju mozno nejake nutne cakanie na zariadenie. Ja taketo cosi na doma nevidim. Plus bude musiet dostavat vela liekov na agresiu. Lebo to by dostavala aj v zariadeni. Jej muz jej nemoze zrusit karieru na 15 rokov a ona pojde s cim do dochodku, ved jej tiez idu roky.
Lepsia otazka je, ci vobec svokra chce zit svami pod jednou strechou 😂...
@bejciba tá by sa sem najradšej nasťahovala už v dobe keď sme stavali 🤦♀️ každú chvílu píli uši s tým že sem chce prísť bývať
Ak by mi toto spravil manžel, že bez diskusie nastahuje agresivnu svokru navyse s príkazom "staraj sa! ". Vymenila by som si s nou kľučky...vitajte svokra, dovidenia manžel....
@gejb áno, táto myšlienka skrsla v hlave aj mne . Ale prečo ja mám opustiť dom, kde som budovala domov ? Kde som všetko do posledného detailu plánovala, robila, vymýšlala? Kde som sadila kríky a stromy s ovocím pre moje deti ? Kde som obetovala dlhé roky svojho života, aby si človek po vstupe dnu mohol povedať "konečne som DOMA"?
Príde mi to nefér, tak ako jeho tak aj moje peniaze a roky života sú v tomto dome, záhrade.
ako normálne mne to dvihlo tlak... ako tiež by som mala veľkú zlosť hlavne na manžela
No možno by nebolo od veci manželovi naznačiť ze ty nie si jeho slúžka, nie si tam prikovana a problémy a starosti sa majú riešiť spolocne. Nie je tvoj nadriadený aby ti cokolvek prikazoval ale je seberovny partner. Nemoze si z teba robiť handru.
Ak by nechápal stále o com hovoríš tak mu pripomeň ze žijeme v krajine kde sa žena môže pokojne kedykolvek rozviesť.
Prepac, ale tvoj manžel je blbec. Jediný kto by bol povinný sa o ňu postarať je on a nie ty 🙈 ja by som mu rázne povedala že sa o ňu starať nebudem a on sa môže aj na hlavu postaviť. Bola by som zvedavá že keby si ho opustila, ci by si maminku ešte stále chcel nasťahovať k sebe a starať sa o ňu, to určite 🙈
Dediť po svokre áno.postarat sa nie.Tak predajte jej byvanie a za tie peniaze nech ma tú naj starostlivosť v domove či ústave.
Ocividne mu pri vsetkych povinnostiach skaces kol rite, tak preco by si nie aj jeho matke ked si aj inych stihla doopatrovat.
On to berie prakticky
pozri, jediná možnosť je sadnúť si s manželom a nájsť kompromis.
Nie je fér aby ju hodil na krk tebe, na druhej strane ako syn má povinnosť sa nejakým spôsobom postarať. Ak chceš byť úplne mimo toho, potom treba rátať s tým, že to pocítite finančne. A pozri sa na to aj inak - ak by tvoji rodičia potrebovali doopatrovať a on povie, že jednoducho to vo vašom dome nebude, tak asi to otrasie vašim manželstvom...
@janinah nikde som ani slovkom nespomenula že by som chcela dediť po svokre .
@sissy27 už som sa tu k možnosti opatrovania mojich rodičov vyjadrila. Nikdy by som mu takúto vec nechodila na krk, nech sa stará.
A je obrovský rozdiel starať sa o niekoho kto ta celý život uráža, ponižuje, ohovára, robí do prieku.... a starať sa o niekoho kto ti v živote neublížil, keď nepomohol tak aspoň neponižoval a pod. Keby sa jeho matka ku mne správala slušne, ako k človeku, tak sa postarám, pomôžem bez problému. Ale takto, za takýchto okolností jednoducho nie.
Keď mi do nemocnice dokázala po autonehode prísť povedať že som tam radšej mohla skapať a jej syn si nájsť lepšiu ženu, môže jej prdel utierať a jedlo nosiť napríklad tá "lepšia žena". A zaplatiť si to môže sama, zo svojho na dnešné pomery celkom nadpriemerneho dôchodku.
zbytočne tu budeš vysvetľovať... dotyčné nie sú v tvojej koži... a ani sa ti nedivím po tom, čo tu píšeš, že nemáš záujem jej utierať prdel...myslím, že to by nemal nikto...ak má lukratívny dôchodok nech si zaplatí nejaký súkromný DSS , pretože očividne si nezaslúši tvoju opateru, prípadne nech dôchodok odovzdá svojmu synovi a ten nech si doopatruje svoju mamičku

@a_alexandra_a u svokry pozorujeme známky začínajúcej demencie, nebudeme si klamať hygiena tiež nieje zrovna ukážková ako by si človek prial.
Je to človek agresívny, vulgárny, často gestikuláciou má človek pocit že by nemala problém niečo urobiť.
Ďalšia vec je že je "zberateľ" a zoberie naozaj všetko, zacinajuc nábytkom pri smetiaku, končiac plastovou lyžičkou pohodenou niekde na ceste.
Mobilita ešte ako tak, ale už človek vidí ze ide tak ťažšie, neohrabane.
Povedal mi : postaráš sa. Ani slovko o opatrovatelke, ani slovko POSTARAME. Považujem to za to že to hodil cele na plecia mne.