icon

Mám ostať vo vzťahu bez vášne?

29. nov 2025

Téma: Rozísť sa alebo ostať a zmieriť sa s tým, že to už inak nebude?

Ahojte, mám dilemu. Sama v sebe. A chcem vedieť váš názor. Mám 45r, partner 48 rokov. Sme spolu už 20 rokov. Deti nemáme. Nás vzťah upadol do rutiny, ale takej, čo sa mi nepáči. Partner je málo kontaktný, málo prejavuje city a emócie. Ja som dotyková, kontaktná. Chcem sa objať, chcem sa pobozkať, pritúliť, povedať si, že sa milujeme a ľúbime. V našej rodine sme boli kontaktní u nich sú chladní a neprejavujú si emócie. Nebol taký vždy, ale pred 40tkou sa to u neho začalo lámať. Sex s ním ma už nebaví. Nevie ako na mňa. Páči sa mi, fyzicky ma priťahuje, ale v posteli už obaja nejavíme záujem. Celkovo sa naše partnerstvo zmenilo na brato - sesterský vzťah. Rozumieme si, podporujeme sa, vypočujeme sa, sme tu jeden pre druhého, poznáme svoje chyby a silné stránky a máme pre seba pochopenie. Skôr je to rutina, asi obom vyhovuje táto stálosť. Ale ja by som rada zažila niečo viac. Chcem cestovať s partnerom, chodiť na výlety, žiť tu a teraz, chcem zažiť lásku, vášeň, spoločné plány a ciele... Na druhej strane ho milujem a neviem si predstaviť bez neho život. Len nie som šťastná. A ani on nie je, to viem určite. Ostať? Odísť? O peniazoch to nie je, nie som na ňom finančne závislá, mám vlastný byt. Len teraz neviem. Je tráva u suseda vždy zelenšia? Alebo mám ešte dobrý vek na to, začať odznova?

Strana
z2
anonym_a83ed5
29. nov 2025

Nic vas spolu nedrzi, len minulost a materialno. On to vidi to nenapknenie, bezosaznost a mozno sa v nom buri tuzba po otcovstve. Teba na to nepotrebuje, resp. uz si nepouzitelna. Asi takto to bude, zo skusenosti podobnych oarov. Nepotesil som ta a ani ty sa nepotesis. ❄️

anonym_7738f0
29. nov 2025

@anonym_autor ak sa rozidete, nikto ti negarantuje, ze v tvojom veku este nejaku lasku a vasen zazijes. Ja som sa rozisla v 33 rokoch, kedy som vyzerela najlepsie a myselela som si, ze este mam sancu. A som uz vyse 10 rokov sama. Zaujem o mna by aj bol, ale od takych muzov, ktorych nechces. (alkoholici, suknickari, rozne psych.diagnozy). A vsetci "normalni" su zenati. Vztah, aky si mala doteraz, uz mozno nikdy nezazijes. Velmi dobre zvaz, ci ti to stoji za to.

anonym_236cb6
29. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor isteže je nešťastný, ste úplne rozdielni. nechaj ho ísť vlastnou cestou a ty si choď tiež. toto nemá význam. on chce odpočívať, ty chceš stále niekam lietať (mimochodom, píšeš, že prvých 10-15 rokov ste aj veľa pochodili, bolo ti málo?) možno chlap chce konečne zažiť aj to povestné teplo rodinného krbu. možno má nejaký zdravotný problém, o ktorom sám netuší a jeho únava je vystupňovaná. možno len samotná depresia... tak či onak namiesto milujúcej partnerky, ktorá prejaví pochopenie, reaguješ tak, že mu dávaš "kázeň", ako to bolo kedysi a ako to chceš takto stále. 20 rokov je dlhá doba. môže byť vážne unavený. aj z teba a tvojich aktivít.
v dobrom radím - rozíďte sa.
@marek775 toto myslím si, povedie do zabudnutia a postupne úplného odlúčenia. ale môže to byť dobrá cesta k tomu, aby ten rozchod nebol veľmi nepríjemný a veľmi bolestivý, ale postupný. lebo čo myslíš, čo sa stane, keď ten chlap ostane konečne sám a konečne si urobí tak, ako chce alebo potrebuje? však tomu sa len dobre stane. uvedomí si, že mu je lepšie a že konečne nemusí počúvať výčitky.
@anonym_236cb6 však nie je vydatá, čítaj prvý príspevok

@amdornik to je jedno či je alebo nie je vydatá, 20-ročný vzťah je v podstate manželstvo, aj keď nie na papieri
a tie čo píšete, že potrebuje objatie a intímnosť - kde ju bude hľadať? koľko voľných slušných mužov, ktorí sú ozaj dobrými partnermi sú v tomto veku voľní? max. nájde nejakého ženáča, ktorý ju bude mať len na sex

sevrin
29. nov 2025

@anonym_autor skúste swingers párty, možno to pomôže.

autor
29. nov 2025
@sevrin

@anonym_autor skúste swingers párty, možno to pomôže.

@sevrin je nepotrebujem sex s iným mužom, ženou, alebo pármi. Ja potrebujem objatie, pritúlenie sa, záujem, spoločne strávený čas niekde vonku, na prechádzke, na káve, na bowlingu, čokoľvek.

autor
29. nov 2025
@anonym_a83ed5

Nic vas spolu nedrzi, len minulost a materialno. On to vidi to nenapknenie, bezosaznost a mozno sa v nom buri tuzba po otcovstve. Teba na to nepotrebuje, resp. uz si nepouzitelna. Asi takto to bude, zo skusenosti podobnych oarov. Nepotesil som ta a ani ty sa nepotesis. ❄️

@anonym_a83ed5 nikdy mať deti nechcel, a ja som to rešpektovala. Navrhovala som mu aj adopciu, nechcel to. Jeho zaujímajú iba psy a mačky.

sevrin
29. nov 2025
@anonym_autor

@sevrin je nepotrebujem sex s iným mužom, ženou, alebo pármi. Ja potrebujem objatie, pritúlenie sa, záujem, spoločne strávený čas niekde vonku, na prechádzke, na káve, na bowlingu, čokoľvek.

@anonym_autor myslel som, že jeho by to možno rozpálilo. Nuž, asi vás čaká vážny rozhovorov. Ste vo veku buď spravíte niečo alebo sa už na to celé vykašlete.

goodidea
29. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
@anonym_autor to vážne vobec nikam nechodíte? Ako trávite spolu víkend alebo dni voľna?

anna777115
29. nov 2025
@anonym_dd4ff1

@anna777115 veľmi nechápem, ako si má s kamoškami naplniť svoje potreby. Cestovanie, aktívny život áno, ale intímny život, objatia, pocit, že je tu jeden pre druhého, asi ťažko. Neviem, čo by mi prinášal život so spolubývajúcim, okrem toho, že by ma bývanie stálo o niečo menej. To je u mňa slabá motivácia na to, aby som s mužom ostávala. Ja ale nemám problém existovať sama, záleží aj na tom, ako to vníma ona

@anonym_dd4ff1 A ked od neho odide, tak hneď do tyždna bude mať naplnene potreby intimity. To je len ikuzia, ale realita je z ďaleka iná.

luccija
29. nov 2025

@anonym_autor čo má tvoja menopauza s tým, že je domased?😆tak začni chodiť von s kamarátkami, alebo sama.Zaprdel sa na gauči kto by nebol v depresii len v práci a doma.Ked pôjdeš cvičiť či na trhy s kolegyňou, známou možno ho to prebudí.Ty máš klasickú krízu stredného veku bilancujes ešte chces veľa veci zažiť atď...veď to je normálne nemáte záväzky môžete robiť čo chcete.mne by vadilo take sedenie doma žiadne spoločné zážitky veď aj obyčajna prechádza v lese, či ísť na hríby vás bude nútiť ku komunikácii.Moja kamarátka s mužom tiež začali chodiť každý druhý deň veľké kolečko 5 km a povedala,že konečne nesedí on len v pracovni a ona sa len nemota a musia sa spolu rozprávať po dome obidvaja robia z domu, tak tam je tá ponorka a izolácia ešte väčšia.Ja by som sa nerozvadzala, ale ťahala ho von aktivity...ale, ak nechce tak to je ťažké.

anonym_dd4ff1
29. nov 2025
@anna777115

@anonym_dd4ff1 A ked od neho odide, tak hneď do tyždna bude mať naplnene potreby intimity. To je len ikuzia, ale realita je z ďaleka iná.

@anna777115 no ak s tým mužom ostane, tak ich nebude mať naplnené nikdy, to má isté. Ak odíde, má možnosť nájsť alebo muža, s ktorým jej bude fajn, alebo priateľa s výhodami. Stále lepšie, ako prežívať ako v domove dôchodcov. Navyše na 99% sa stará o domácnosť prevažne ona, takže to by jej odbudlo. Mňa by znervózňovalo už len to, že keď prídem domov, on tam stále sedí, ako inventár. Ale píšem o sebe, jej pocity môžu byť iné, to nespochybňujem. Ako som písala vyššie, ja som sa rozviedla, najlepšie rozhodnutie môjho života. A tiež som nemala žiarlivca, gamblera, alkoholika, ani takého muža, ako má autorka témy, boli tam iné problémy. Dokonca sa spolupodielal na starostlvosti o domácnosť bez problémov. A v čase rozvodu a pár rokov po ňom som o terajšom mužovi ani netušila. Ale už samej mi bolo lepšie, ako s človekom, s ktorým nie som šťastná

amdornik
29. nov 2025
@anonym_236cb6

@amdornik to je jedno či je alebo nie je vydatá, 20-ročný vzťah je v podstate manželstvo, aj keď nie na papieri
a tie čo píšete, že potrebuje objatie a intímnosť - kde ju bude hľadať? koľko voľných slušných mužov, ktorí sú ozaj dobrými partnermi sú v tomto veku voľní? max. nájde nejakého ženáča, ktorý ju bude mať len na sex

@anonym_236cb6 manželstvo to nie je, buďme presní. inak súhlasím s tvojím príspevkom

anna777115
29. nov 2025
@anonym_dd4ff1

@anna777115 no ak s tým mužom ostane, tak ich nebude mať naplnené nikdy, to má isté. Ak odíde, má možnosť nájsť alebo muža, s ktorým jej bude fajn, alebo priateľa s výhodami. Stále lepšie, ako prežívať ako v domove dôchodcov. Navyše na 99% sa stará o domácnosť prevažne ona, takže to by jej odbudlo. Mňa by znervózňovalo už len to, že keď prídem domov, on tam stále sedí, ako inventár. Ale píšem o sebe, jej pocity môžu byť iné, to nespochybňujem. Ako som písala vyššie, ja som sa rozviedla, najlepšie rozhodnutie môjho života. A tiež som nemala žiarlivca, gamblera, alkoholika, ani takého muža, ako má autorka témy, boli tam iné problémy. Dokonca sa spolupodielal na starostlvosti o domácnosť bez problémov. A v čase rozvodu a pár rokov po ňom som o terajšom mužovi ani netušila. Ale už samej mi bolo lepšie, ako s človekom, s ktorým nie som šťastná

@anonym_dd4ff1 Na vzťahu treba pracovat. Sama autorka napisala ze 10 rokov boli nerozluční.Nikto, jej nezaručí či nájde to čo jej chybalo pri partnerovi.

anonym_dd4ff1
29. nov 2025
@anna777115

@anonym_dd4ff1 Na vzťahu treba pracovat. Sama autorka napisala ze 10 rokov boli nerozluční.Nikto, jej nezaručí či nájde to čo jej chybalo pri partnerovi.

@anna777115 to súhlasím, že na vzťahu treba pracovať, každý deň, ale na to musia byť dvaja, čo chcú. Zažila som to v prvom manželstve, snažila som sa iba ja, nestačilo

alantroj
29. nov 2025

Dovolila si mu zleniviet. Je si tebou moc isty a mozno uz ta ani nevnima. Ty si iniciativna? ked vravis ze ti chyba pohladenie a pod tak ty ho pohladis iba tak pocas dna? Povies mu ze ho lubis? Urobis dake prekvapko? Ak ano a jemu nepride ti to opatovat si v keli. Ak nie, mozes zacat od seba. Som v dlhsom vztahu ako ty a takto to u nas teda nevyzera.

anonym_ae6285
29. nov 2025
@barka1

Vela parov takto dopadne, povedala by som, ze vacsina, ale kedze maju spolu deti a majetky, už to nejako "doklepu" spoločne. Aj ked si každý žije "po svojom".
Vás vyššie uvedené nespaja, navyse sa snažíš a je to horšie. No lepšie to nebude. Podla mna by ste sa mali rozist. Celoživotny šťastný naplnený partnerský vztah je skor mytus než realita.
A život máš len jeden...

@barka1 jeden z miliona takto nedopadne. Mozno to budes ty, autorka to nie je 😆

anonym_b7356f
29. nov 2025

@anonym_autor vazne si myslis, ze v 45 najdes po vsetkych strankach vhodneho partnera? A keby aj, o chvilu budes v prechode, mozno ta sex aj prestane bavit. Dobri chlapi v primeranom veku uz nie su na trhu, mozno este ti mladsi, to je teraz moderne, aj maju v sebe este chtic. Vela stastia pri hladani vhodneho chlapa.

anonym_a8f868
29. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_613155 rozpravam sa s nim uz 5 rokov na tuto temu a je to praveze horsie z roka na rok. Je velmi negativny, ufrlany, nikde nechodime. Mam pocit, ze je v depresii. Skusala som mu navrhnut psychologa - nechce o tom ani pocut. Preto si myslim, ze nie je stastny. Potreboval by nejaky impulz. Normalne mu prajem spoznat zenu, kde by sa sialene zamilovat a zase by v sebe prebudil toho muza, do ktoreho som sa zamilovala.

@anonym_autor chlapom, keď klesne testosterón stane sa z nich to, čo popisujes.Ufrflany a negatívny chlap.Treba ho vytrhnúť z letargie a lenivosti.Co potom robíte po práci?Keď nemáte deti nie je toľko starosti a vzrušenia ako s deťmi musíte si nájsť niečo čo v tom vašom múzeu trocha rozprúdi debatu.Moji rodičia v 70tke majú viac aktivít.

marek775
30. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor isteže je nešťastný, ste úplne rozdielni. nechaj ho ísť vlastnou cestou a ty si choď tiež. toto nemá význam. on chce odpočívať, ty chceš stále niekam lietať (mimochodom, píšeš, že prvých 10-15 rokov ste aj veľa pochodili, bolo ti málo?) možno chlap chce konečne zažiť aj to povestné teplo rodinného krbu. možno má nejaký zdravotný problém, o ktorom sám netuší a jeho únava je vystupňovaná. možno len samotná depresia... tak či onak namiesto milujúcej partnerky, ktorá prejaví pochopenie, reaguješ tak, že mu dávaš "kázeň", ako to bolo kedysi a ako to chceš takto stále. 20 rokov je dlhá doba. môže byť vážne unavený. aj z teba a tvojich aktivít.
v dobrom radím - rozíďte sa.
@marek775 toto myslím si, povedie do zabudnutia a postupne úplného odlúčenia. ale môže to byť dobrá cesta k tomu, aby ten rozchod nebol veľmi nepríjemný a veľmi bolestivý, ale postupný. lebo čo myslíš, čo sa stane, keď ten chlap ostane konečne sám a konečne si urobí tak, ako chce alebo potrebuje? však tomu sa len dobre stane. uvedomí si, že mu je lepšie a že konečne nemusí počúvať výčitky.
@anonym_236cb6 však nie je vydatá, čítaj prvý príspevok

@amdornik Ale to nevies. Preco myslis, ze by mal byt spokojný bez nej? Preco by mu nemala chýbať? Praveze by mozno pochopil, ako moc ju potrebuje a ako mu chyba.

autor
30. nov 2025
@marek775

@amdornik Ale to nevies. Preco myslis, ze by mal byt spokojný bez nej? Preco by mu nemala chýbať? Praveze by mozno pochopil, ako moc ju potrebuje a ako mu chyba.

@marek775 Už som to skúšala viac krát. Áno chýbam mu, niečo sa zmení na jeden deň. A potom sme späť v starých koľajách. Aj včera sám povedal, že vidí všetko úplne negatívne. On neviem jednu pozitívnu vec povedať.

amdornik
30. nov 2025
@marek775

@marek775 tak buď si žena ukrytá pod pánskym nickom alebo neviem 😀 veď ten chlap jej dáva očividne najavo, že ju nepotrebuje. že mu je pes či mačka bližší, ako žena. oni už proste prekročili dávno tú hranicu, kedy obaja chceli. on už nechce. jeho to nebaví. čo konkrétne bol spúšťač, nevie možno ani on sám. prišiel však do štádia, že už nemá záujem ten vzťah udržiavať, budovať... a dáva jej to patrične najavo. kašle na to, čo chce ona, čo je logické, tiež by som kašlala, keby som mala chlapa v paži. a v podstate ona kašle na to, čo chce on. prišli do bodu, kedy sa ich cesty a názory začali úplne odlišovať a rozchádzať. ak ostanú spolu, budú aj naďalej len ako brat a sestra, nie ako partneri, milenci. lebo jednému na druhom prakticky nezáleží.

anonym_6681b2
Autor odpoveď zmazal
anonym_6681b2
30. nov 2025

@anonym_autor ako keby som čítala o nás. S rozdielom,že máme dve malé deti.
Muž domased a odľud, s nikým sa nestretávame, nerátam návštevy rodičov.
Sme spolu 22r., z toho 20r. manželia. On nie je zlý, práve naopak stará sa o nás, o deti, šikovný je okolo domu porobí snáď všetko.
Ale ísť niekde do spoločnosti, to všetko mám ohundrané.
Ples? Neexistuje - to je drahé.
Vybaviť u rodičov, aby nám vzali deti a môžme ísť niekam - nie, on nebude nikoho zaťažovať s našimi deťmi.
Sex ? To už samozrejme tiež nie je to,čo by som ja chcela. Nezáživný, krátky a mám pocit,že ho obťažujem so svojimi požiadavkami.
Ale zase neviem si predstaviť iného pri sebe, pre ten bežný život.
Tak sa snažím s tým nejak zmieriť,že to už iné nebude

anonym_47fc7d
30. nov 2025

@anonym_autor ja by som skusila psychologicke sedenie s parovym terapeutom
Ver, ze zit s citovo chladnym clovekom je peklo

janinah
30. nov 2025
@anonym_0c4c31

@janinah až na to, že ja tie zážitky chcem tráviť spolu s mužom, nielen s kamoškami a rodinou ...mám totiž doma presne to isté, až na to ze máme deti už veľké a z muža sa stal domased, ktorý nikam nechce ...posiela ma samú..a toto tiež nechcem, takže rozmýšľam aj ja čo mám robiť, podporu a istotu mám, ľúbim ho, ale chcem zdieľať zážitky spolu..skúšala som odísť na týždeň, nechýbal mi.....

@anonym_0c4c31 nechybal ti po tyzdni...tak si skus predstavit,ze prides domov po tyzdni a on tam nebude a nebude tam uz nikdy ,lebo by ste boli rozidení...tiez by ti vôbec nechybal? Radsej nikto ako domased? Ty sa rozhodni ako je to lepšie...

krisbar
30. nov 2025

Nezila by som takto. Sme rovnako spolu, mame dieta, co nas dost rozsekalo, ale vasen, lasku, respekt a spolocne zaujmy zdielame spolu. Podporujeme sa navzajom. Toto by som nedavala. Radsej chvilu sama. Ale ked po takom vztahu tuzis, sama dlho nebudes. Vesmir sa o to postara.

greywolf
1. dec 2025

@anonym_autor tak preto nieco sprav

Strana
z2