Mám platiť rodičom za bývanie po škole?
Co si myslite o tom ked mlady clovek vystuduje a ide pracovat, este byva s rodicmi a rodicia vyzaduju peniaze na byvanie od neho?
Pozri mozes ist zit niekam, kde ti nebudu nic brat z vyplaty. Potom daj vediet kde sa take miesto nachadza, myslim ze viaceri by sme tam prisli zaklopat na dvere
@reanda peniaze, ktore dieta zaplati za byvanie svojim rodicom su ich peniaze. Ako s nimi nalozia je ich vec. Ak ich neskor daju dietatu je to v poriadku, oni o nich rozhodli. Ked z nich opravia strechu, su to ich peniaze rozhodli o nich. Minu ich na dovolenku alebo si kupia hrobove miesto, aj to je v poriadku, su to ich peniaze a oni o nich rozhodli. Tam nie je ziadna manipulacia, o svojich peniazoch rozhodli ako oni uznali za vhodne. Manipulatvne mi pride ak si dieta mysli, ze bude u rodicov byvat zadarmo. Kde je slusnost, zodpovednost a v neposlednom rade aj financna gramotnost?
ani v prirode uz rodicia nekrmia mladata, ked su schopne vyletiet z hniezda a najst si potravu.
vyzivovacia povinnost rodicov je do ukoncenia studia a schopnosti pracovat - to pre pripad ze ide o postihnute dospele dieta.
Ak mlady clovek pracujuci, samostatny, s ukoncenym studioum zadarmo byva u rodicov a nicim sa nepodiela na hospodareni domacnosti - sa to vola prizivnictvo. Ano ide o prizivovanie sa na rodicoch, ktori roky mladeho cloveka vychovavali a zivili.
Je pekne, ked rodicia pomozu tym ze nepytaju vela, ci bokom dietatu sporia. Ale nie je to ich povinnost, len dobra vola.
myslim ze to je normalne, aspon dacim prispievat. rodicia TA ZIVILI CELY ZIVOT. 🙏
@viestta ano, su to ich peniaze, mozu si s nimi robit, co chcu, za mna je ale proste hlupy ten pristup, ze sa uz dopredu rozhodnem, ze ich budem setrit a potom ich dietatu vratim.. to je skratka na urovni toho, ze neverim dietatu, ze ono by si dokazalo ci chcelo usetrit same.. mne osobne by to teda prijemne nebolo a asi by som sa potom tym peniazom v obalke ani moc nepotesila 😝
Moj syn sa po vyske uz domov nevratil a rovno zacal fungovat sam, takze vratit sa k rodicom a prispiet im je stale vyhodnejsie. Mne by bolo trapne sa nechat zivit rodicmi a byt pritom dospela zarabajuca osoba.
To kde si videl bývať zadarmo. Ideš sa umyť voda, musíš zapnúť svetlo, máš počítač notebook, mobil nabíjaš. V zime chceš mať teplo čo si myslíš že rodičia majú doma elektrárne, vodárne, a plynárne. Všetko stojí peniaze jesť chceš treba to uvariť všetko potraviny drahé čo si myslíš že čo. Ak by si išla bývať do svojho alebo prenájmu tiež musíš platiť aj nájom energie jedlo. A ver mi vyšlo by ťa to určite viac ako to čo dávaš domov.
@vsicka036 50eur pred trinastimi rokmi? ja som prispievala stovku pred dvadsiatimi a to som mala este vycitky, ze platim malo.. a este som aj robila nakupy, skoro vsetky domace prace a zvysne peniaze, co sa mi podarilo usetrit, som tiez vsetky investovala do rodicovskeho baraku, lebo oni by si ho inak nechali aj na hlavu padnut 😀
@reanda tiez mi to pride divne, hlavne ked to rodicia dietatu dopredu oznamia, ze daj z vyplaty, budeme ti setrit.
Ine je ked vezmu od mladeho za byvanie nejaku ciastku a realne im to nechyba, tak sa roznodnu to cele ci cast niekde nabok sporit. A dajme tomu, to potom daju mlademu cloveku ako nasetreny prispevok na kupu niecoho vacsieho. Dokonca sa to ani nemusi spominat, ze su to tie peniaze. Skratka sme ti sporili a pomozeme ti k bytu.
Moja teta tak dala neju ciastku asi 10 percent z hodnoty bytu, ked si jej deti byt kupovali za vlastne po rokoch byvania inde. Potesilo, ale aj tak vacsinu si investovali do byvania sami.
Keď nechceš dávať rodičom tak choď do podnájmu a pchaj peniaze úplne cudzím ľuďom do...
Haha sranda, nedávno tu písala žena, že syn si našetril na vlastné bývanie, pokiaľ býval u nej a neplatil vôbec nič. Tu zas inak..
Môj syn zarába od 17-tich a prvé, čo sa opýtal, že koľko nám má prispievať. Vcelku príjemne ma tým prekvapil, že to takto vníma. My sme sa s ním dohodli, že nechceme nič, že nech si šetrí. A prekvapil ma znova tým, že prispieva aspoň tým, že občas nakúpi a natankuje auto, aj keď to nik nežiada. Mám pocit, že dnešné deti to už majú tak nejako inak nastavené v hlavách. Aspoň teda tie z mojej bubliny, aj iné deti, ktoré poznám a čerstvo vyšli zo škôl, tak berú ako samozrejmosť, že prispejú rodičom.
@valeria_h ja keby si to ako rodic mozem dovolit, tiez to tak urobim, aby malo dieta lepsi start do zivota.. si pamatam tie depky, co som mala v osemnastke, ked som videla tie vyhlady do zivota, ze mozem makat ako srob a zit o suchom chlebe, aj tak mi bude trvat desatrocia, kym si nasetrim aspon na blbu garzonku 😝
Áno, platila som energie, robila nákupy, kúpila napr. pračku. Brigáda v zahraničí bola samozrejmosť, aby som mala peniaze na štúdium. Mama nevedela pochopiť, že som vynikajúco platenú prácu vymenila za VŠ…
Ja s tym uplne suhlasim. Aj my sme platili svokrovcom, kym sme u nich byvali. Ved nic nie je zadarmo a ked mlady clovek zaraba, preco by sa mal prizivovat na rodicoch? Nasetrit si na vlastne byvanie predsa nie je dovod, oni nie su povinni tam zivit zarabajuce dieta, kym si chudatko nasetri na vlastne byvanie. Keby ides do podnajmu do ineho mesta, tiez musis platit a nie je to tvoje byvanie - vtedy by to bolo ok?
rodicia dotuju deti kym studuju .. potom nech sa staraju same .. ak sa im nepaci mozu do podnajmu ... aj rodic ma pravo si setrit ist niekam na dovolenku etc .. a kde si ma nasetrit? namiesto nocneho zivota a kupovania sprostosti nech ide popri praci este na brigadu ..
a inak realne? kolko treba prispievat rodicom? kolko od teba pýtaju? Ked ratam tak max 100-200 eur, tak ta to, co sa tyka nehnutelnosti za par rokov nespasi. 100 eur mesacne to je 1200 rocne , 3600 zatri roky, no to je teda pomoc k bytu.
Ak sa ti nepáči, že platíš rodičom nejakú čiastku, môžeš to skúsiť s podnájom a potom si povieš zlatí rodičia, že pýtajú tak málo. Si dospelá, nemajú už povinnosť ťa živiť.
Ked si cches vazne setrit na byvanie, radsej si hladaj vyssi prijem, ako kalkulovat, ze ta spasi ta stovecka dve co das mame na stravu a energie.
Kolko platis, ked je to taky problem? Kazdy to ma inak. Ja som neplatila nic, byvala som s nimi asi 3 roky po vyske. Za ušetrené peniaze som cestovala. Byt som si kupila ako 27 rocna. Kamoska platila a rodicia jej to potom dali na komplet tie peniaze, ked si kupila byt. Iná kamoska platila vsetko za rodicov, lebo sa dostali so finančných problemov, tak 10 rokov si neušetrila ani euro a iba makala na dlhy rodicov. Pribehov je vela. Zameraj sa na ten vlastny. Vymyslí ako vies setrit viac a alebo si vies este zarobit na brigádach.

Kamoska takto bývali aj s priateľom kým bola tehotná riešili byt takže tam išli všetky peniaze robili nakup nedávali za energie ale to ich vyslo viac.
Priateľ zas daval rodicom peniaze keď skončil strednú, jeho mama mi povedala že mu tie peniaze odložila a že keď sk nasporí na auto ( okolo 12 tisíc ) tak potom mu pár tisíc z toho doložili.
Je to úplne normálne. Mne to práveže príde divne keď taký 25 ročný človek nemusí nič platiť a život Gombička .ja som ešte na výške a už teraz mi je to blbe že naši mi dávajú peniaze tak aspoň keď som doma tak ig nechám oddýchnuť s vždy všetko robím ja aj varim aj upratujem